Pohjois-Karjalaan muuttoko?

Anonyymi

Onko täällä Pohjois-Karjalaan paluumuuttaneita? Myös muut kokemukset Pohjois-Karjalan tämän päivän elämästä kiinnostavat.

Meillä olisi sellainen tilanne, että Pohjois-Karjala kiinnostaisi kovasti. Suomeen ollaan joka tapauksessa paluumuuttamassa, mutta paikka on vielä epäselvä. Eläkeläispariskunta ollaan, mutta meidän tytär kahden pienen lapsensa kanssa olisi ehkä kiinnostunut muuttamaan myöhemmin samalle alueelle. Näköjään Pohjois-Karjalassa olisi töitäkin tarjolla, vaikka niin kuulemma on muuallakin.

Mitään paikkakuntaa emme ole vielä päättäneet. Kaikki paikat Kiteeltä Rääkkylän kautta Nurmekseen kiinnostavat. Isot ja pienet paikat. Ollaan mietitty, toimiiko julkiset palvelut? Entä yksityiset palvelut (mm. yksityinen terveydenhuolto, remonttifirmat)? Onko hyviä kouluja ja päiväkoteja? Liikuntaharrastusten mahdollisuuksia? Millainen tunnelma siellä on? Otetaanko muualta muuttajat hyvin vastaan vai onko kyräilyä? Miten suhtautuvat Ruotsissa pitkään asuneisiin?

Nettisivuja ollaan kovasti luettu ja ollaan niistä saatu hyvä kuva. Mutta pitääkö ne lupaukset ja kehut paikkaansa? Onko joku paikkakunta, minne ei kannata muuttaa? Onko joku paikka erityisen hyvä?

28

2076

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Olen aikoinaan opiskellut Joensuussa ja tykkäsin tosi kovasti Pohjois-Karjalasta, vaikka olen Etelä-Suomesta kotoisin. Rauhallistahan se elämä siellä on, mutta esimerkiksi kulttuuritarjontaa on yllättävän paljon ja liikuntamahdollisuuksia riittää. Pohjois-Karjalan pienemmillä paikkakunnilla ei ole yhtä laajasti harrastusmahdollisuuksia (esim. lapset ja nuoret), joten jos muuttaa sellaiselle paikkakunnalle ja haluaa harrastaa jotain erityistä, niin saattaa joutua kulkemaan pidempiä matkoja harrastuksen perässä. Ihmiset ovat siellä minun kokemuksen mukaan ystävällisiä ja esimerkiksi terveyskeskuksessa sain aina tosi hyvää palvelua.

      Alussa ehkä hankalinta minulle oli paikallisen murteen ymmärtäminen. Ainakin Joensuussa murre kuulostaa karjalaiselta, mutta Savon vaikutukset ovat siinä mielessä vahvoja, että Joensuussakin vastuu jää niin sanotusti kuulijalle. Etenkin ensimmäisen puolen vuoden aikana oli useita tilanteita, joissa en ymmärtänyt, mitä minulle sanottiin, vaikka kielenä oli suomi. Joensuussa näkyi välillä busseja, joiden kyljessä luki "Savo-Karjalan liikenne" tai jotain vastaavaa. Savolaisen kulttuurin vaikutuksen saattoikin havaita ihan selvästi, vaikka karjalaisuus olikin mielestäni vahvempi. Karjalaisia perinneruokia oli tarjolla paljon. Ruokakaupoissakin myytiin irtomyynnissä erilaisia karjalaisia piirakoita kuten vatruskoita, sultsinoita, pyöröjä jne.

      Koulut ja päiväkodit ovat käsittääkseni Pohjois-Karjalassa oikein hyviä. Itä-Suomen yliopisto Joensuussa kouluttaa paljon luokanopettajia, aineenopettajia ja lastentarhanopettajia. Ne ovat suosittuja ammatteja, joita pyrkii opiskelemaan paljon enemmän hakijoita, kuin on opiskelupaikkoja. Monesti opettajat viihtyvät pitkään samassa työpaikassa. Yliopisto tekee monenlaista yhteistyötä alueen koulujen ja päiväkotien kanssa.

      Jos jotain negatiivista täytyy keksiä, niin esimerkiksi vaatekauppojen tarjonta ei Joensuussa ole yhtä laajaa ja monipuolista kuin Etelä-Suomen suurimmissa kaupoissa. Kaikkea tavallisia vaatteita kyllä löytyy hyvin ja esimerkiksi liikunta- sekä retkeilyvaatteista on hyvä tarjonta. Jos kuitenkin on erityistarpeita tai omintakeinen tyyli, saattaa joutua etsimään vaatteita kotikaupungin ulkopuolelta. Opinkin että joensuulaiset naiset tekevät kulttuuri- ja ostosmatkoja muun muassa Kuopioon ja Helsinkiin. Samalla reissulla voi käydä esimerkiksi oopperassa, teatterissa tai vaikka kylpylässä sekä ostoksilla. Tietysti myös nettikaupat ovat nykyään hyvä apu. Pohjois-Karjalassa on myös paljon taitavia käsityöläisiä, joten kannattaa miettiä sitäkin, että teettäisi haluamansa vaatteen ompelijalla.

      • Anonyymi

        Kirjoitit tosi hyvin Pohjois-Karjalasta. Lisään vielä, että Pohjois-Karjalan ihmiset ovat usein tosi iloisia. Siellä soitetaan ja lauletaan paljon. Musiikkitarjontaa on laidasta laitaan. Joka kesä Joensuussa järjestetään nuorison suosima rock-festivaali Ilosaarirock ja vähän vanhemman porukan suosima Ilovaarirock. Muita konsertteja on pitkin vuotta: kansanmusiikkia, klassista musiikkia, kuorolaulua, yhteislaulua, jazzia, vaskipuhallinorkestereiden musiikkia, kanteleen soittoa, lastenmusiikkia, iskelmiä, tanssimusiikkia jne. Pohjois-Karjalassa monet myös liikkuvat paljon luonnossa. Metsästys ja kalastus ovat yleisiä harrastuksia, mutta ei niitä ole pakko harrastaa. Tuoretta kalaa myydään kaupoissa ja toreilla. Hyvää ruokaa on tarjolla kaupoissa, kahviloissa ja ravintoloissa. Joensuussa jokimaisemat ovat tosi kauniita. Myös vaaramaisemat Kolilla ja muualla ovat henkeäsalpaavan kauniita. Suosittelen kokeilemaan patikointia. Myös vesillä liikkuminen venein ja kanootein on suosittua. Talvisin Lieksassa on upea, useiden kilometrien pituinen luistelureitti järvenjäällä. Pohjois-Karjalassa on paljon persoonallisia kahviloita - ei pelkkiä ketjukuppiloita.


    • Anonyymi

      Alla on linkki nettisivustoon, missä on paljon tietoa Pohjois-Karjalaan muuttoa harkitseville. Sillä alueella on tällä hetkellä esimerkiksi yli 800 avointa työpaikkaa. Myös vapaita asuntoja on niin paljon, että niistä pääsee valitsemaan. Töitä ja asuntoja löytyy kyllä muualtakin Suomesta, mutta Pohjois-Karjala on oikein mukavaa aluetta. Elämä Pohjois-Karjalassa on leppoisaa.

      https://www.maailmankarjalaiset.fi/

      • Anonyymi

        Tällä hetkellä Pohjois-Karjalassa on yli 1000 avointa työpaikkaa. Siinä on mukana jonkin verran kesätyöpaikkoja, joiden hakuaika on parhaillaan. Joka tapauksessa Pohjois-Karjalaan kaivataan työntekijöitä monille aloille. Osa yrityksistä ei aktiivisesti hae työntekijöitä, vaikka niin sanottuja piilotyöpaikkoja voi sellaisissakin yrityksissä olla.

        Outokummun, Kontiolahden, Liperin ja Polvijärven kunnat ovat mukana YTYÄ -hankkeessa (Yhteistyöllä töihin). Hankkeen työntekijät auttavat työnhakijoita löytämään työpaikkoja ja työnantajia löytämään tarvitsemiaan työntekijöitä. Kannattaa tutustua tähän palveluun, jos etsit Pohjois-Karjalasta työpaikkaa.

        https://m.facebook.com/yhteistyollaYTYA

        https://www.outokummunkaupunki.fi/ytyÄ-yhteistyÖllÄ-tuloksiin-hanke


    • Anonyymi

      Mikä juttu tämä Pohjois-Karjalan villitys on?

      Asun Keski-Ruotsissa ja olen hyvässä työpaikassa. En suunnittele Suomeen muuttamista ainakaan vielä kahdeksaan vuoteen, mutta olen sitä pidemmällä tähtäimellä lievästi kiinnostunut aiheesta. Suomeen muuttamista harkitsee nyt jo useampi ruotsinsuomalaisista tuttavistani. Yksi tuttu, jota hyvin nopeasti näin Coopissa, huikkasi muuttavansa pian Lieksaan. En edes tiennyt, missä sellainen paikka on. Vaikka hän ehti sanoa, että Itä-Suomessa, luulin hänen muuttavan Kaakkois-Suomeen. Kotimatkalla katselin Google Mapsista, että sehän onkin Pohjois-Karjalassa. Olen yhden kerran lapsena käynyt Joensuussa, mutta en muista reissusta mitään. Lieksaan muuttoa järjestelevä tuttava ei ole Pohjois-Karjalasta kotoisin, joten ihmettelen mikä häntä sinne vetää. Eikä siinä vielä kaikki, sillä olen kuullut erään tutuntutuntutun muuttaneen toiselle Pohjois-Karjalan pienelle paikkakunnalle, jonka nimi ei nyt tule mieleen. Ystävättären lapsenlapsi puolestaan muutti Eskilstunasta Joensuuhun opiskelemaan. Lisäksi olen kuullut joidenkin toistenkin muuttaneen tai suunnittelevan muuttoa Pohjois-Karjalaan.

      Aiemmin ruotsinsuomalaisia muutti minun tietääkseni eniten Oulun seudulle, Kainuuseen, Lappiin, pääkaupunkiseudulle ja Turkuun. Mistäköhän Pohjois-Karjalan villityksestä nyt on oikein kyse? Myös Tampereelle ja Tampereen lähistölle muuttaneista olen kuullut, mutta minä en tunne henkilökohtaisesti sinne muuttaneita. Jotkut tuttavat ovat muuttaneet parin viimeisen vuoden aikana aika pienille paikkakunnille Etelä-Suomeen. En oikein edes niiden paikkakuntien nimiä muista. Yksi paikka on Porvoo ja eräs herra muutti Iittiin.

      • Anonyymi

        Sain työpaikan Ylä-Karjalasta ja muutin Nurmekseen. Olen tykännyt paikasta. Ihmiset on rentoja, luonnollisia ja huumorintajuisia. Vähän olen alkanut tutustua Lieksaan, koska Bomban tansseissa tapasin erään mukavan lieksalaisen miehen. Pari kertaa olen vasta Lieksassa käynyt, mutta kuulemma sielläkin olisi minulle sopivia työpaikkoja (hoitoala). Kattellaan nyt talven yli, mikä tuo on miehiään. Ruotsissa ehdin asua yhteensä 11 vuotta kahdessa jaksossa. Enää en Ruotsiin lähde. Varsinkin työelämä on siellä mennyt niin hulluksi ja asuminen kallistunut. Syntyisin olen Kajaanin seudulta, mutta koulut kävin Mikkelissä. Täältä Pohjois-Karjalasta ajaa nopsasti Kainuuseen kuten Savoonkin. Joensuu ja Kuopio ovat sopivan etäisyyden päässä. Yhden pitkän viikonlopun vietin Lappeenrannassa kylpylähotellissa. Sinne matkustin mukavasti junalla ystävän kanssa. Ei täältä oikein puutu mitään.


      • Anonyymi

        Pohjois-Karjalasta on aikoinaan lähdetty maailmalle. Niin Etelä- ja Länsi-Suomeen kuin ulkomaillekin. Pohjois-Karjala on jo varmaan kolmen vuoden ajan houkutellut varsin aktiivisesti ihmisiä palaamaan kotiseudulleen. Samalla sinne on sitten muuttanut muualta kotoisin olevia puolisoita ja muitakin ihmisiä.

        Tässä on pari uutisjuttua vuodelta 2019, joissa kuvataan mm. Pohjois-Karjalan silloista paluumuuttajien ja uusien asukkaiden kutsu- ja rekrytointiprojektia. Sittemmin tilanne on muuttunut aika paljon ja Pohjois-Karjalaan on muutettu aika aktiivisesti mm. Etelä-Suomesta. Kolmannessa jutussa kerrotaan Helsingissä järjestetystä tapahtumasta.

        https://yle.fi/uutiset/3-10881808

        https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-talous/suomen-virallinen-bönde-pohjois-karjala-houkuttelee-muuttajia-rapsakalla-huumorilla-1.142208

        https://www.iltalehti.fi/tyoelama/a/f934ed96-2640-4c1a-ac71-412798cab030

        Alla linkki jo vuonna 2016 esitettyyn tv-sarjaan, jossa kuvattiin muualta Suomesta takaisin Pohjois-Karjalaan muuttavia pariskuntia ja perheitä. Ohjelma oli tosi suosittu Suomessa. Minusta se oli hyvin tehty, eikä yhtään imelä, kuten monet tositv-jutut. Tämä oli pikemmin dokumenttisarja.

        https://areena.yle.fi/1-3480636

        Tällaisia lehtijuttuja on ollut aika paljon:

        https://www.pohjoiskarjala.com/liikennekamerat/924-paluumuuttaja-on-ja-pysyy-joensuussa

        Tässä on varsin epätavallinen tarina, mutta tällaisiakin perheitä on olemassa:

        https://yle.fi/uutiset/3-11550800

        Ja ovat ne siellä Pohjois-Karjalassa onnistuneet kääntämään muuttovirrat positiivisiksi. Useampana vuonna 2010-luvun aikana Pohjois-Karjalaan on muuttanut enemmän väkeä kuin sieltä pois. Myös vuonna 2021 alueelle muuttajia on ollut enemmän kuin pois muuttavia, mutta koko vuoden tilastot eivät ole vielä selvillä, koska vuosi on vielä kesken. Mistään kuolevasta maakunnasta ei siis todellakaan ole kyse.

        https://yle.fi/uutiset/3-12155807


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pohjois-Karjalasta on aikoinaan lähdetty maailmalle. Niin Etelä- ja Länsi-Suomeen kuin ulkomaillekin. Pohjois-Karjala on jo varmaan kolmen vuoden ajan houkutellut varsin aktiivisesti ihmisiä palaamaan kotiseudulleen. Samalla sinne on sitten muuttanut muualta kotoisin olevia puolisoita ja muitakin ihmisiä.

        Tässä on pari uutisjuttua vuodelta 2019, joissa kuvataan mm. Pohjois-Karjalan silloista paluumuuttajien ja uusien asukkaiden kutsu- ja rekrytointiprojektia. Sittemmin tilanne on muuttunut aika paljon ja Pohjois-Karjalaan on muutettu aika aktiivisesti mm. Etelä-Suomesta. Kolmannessa jutussa kerrotaan Helsingissä järjestetystä tapahtumasta.

        https://yle.fi/uutiset/3-10881808

        https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-talous/suomen-virallinen-bönde-pohjois-karjala-houkuttelee-muuttajia-rapsakalla-huumorilla-1.142208

        https://www.iltalehti.fi/tyoelama/a/f934ed96-2640-4c1a-ac71-412798cab030

        Alla linkki jo vuonna 2016 esitettyyn tv-sarjaan, jossa kuvattiin muualta Suomesta takaisin Pohjois-Karjalaan muuttavia pariskuntia ja perheitä. Ohjelma oli tosi suosittu Suomessa. Minusta se oli hyvin tehty, eikä yhtään imelä, kuten monet tositv-jutut. Tämä oli pikemmin dokumenttisarja.

        https://areena.yle.fi/1-3480636

        Tällaisia lehtijuttuja on ollut aika paljon:

        https://www.pohjoiskarjala.com/liikennekamerat/924-paluumuuttaja-on-ja-pysyy-joensuussa

        Tässä on varsin epätavallinen tarina, mutta tällaisiakin perheitä on olemassa:

        https://yle.fi/uutiset/3-11550800

        Ja ovat ne siellä Pohjois-Karjalassa onnistuneet kääntämään muuttovirrat positiivisiksi. Useampana vuonna 2010-luvun aikana Pohjois-Karjalaan on muuttanut enemmän väkeä kuin sieltä pois. Myös vuonna 2021 alueelle muuttajia on ollut enemmän kuin pois muuttavia, mutta koko vuoden tilastot eivät ole vielä selvillä, koska vuosi on vielä kesken. Mistään kuolevasta maakunnasta ei siis todellakaan ole kyse.

        https://yle.fi/uutiset/3-12155807

        Kiitos linkeistä. Oli mielenkiintoista luettavaa. Minulla on ollut Pohjois-Karjalasta ihan erilainen käsitys. Oma suku asuu Pohjanmaalla.


    • Anonyymi

      Lupaukset ja kehut pitää paikkansa. Perheen kanssa muutettiin Helsingistä Kontiolahdelle ja ei ole ollut mitään ongelmia. Kaunis paikkakunta ja mukavia ihmisiä. Työpaikka on Joensuussa, mutta sinne ajaa täältä nopeasti. Itse olen ollut todella tyytyväinen muuttoon.

      • Anonyymi

        Kontiolahti kiinnostaa meitäkin! Tuttu lapsiperhe asuu siellä ja ovat kehuneet paikkaa.


    • Anonyymi

      Olin muutaman kesän töissä Maraboulla Ruotsissa. Siellä oli useampi Pohjois-Karjalan likka samaan aikaan. Muihinkin saman alueen ihmisiin olen törmännyt Ruotsissa. Ehkä heitä tai jälkeläisiään on nyt paluumuuttanut Pohjois-Karjalaan.

    • Anonyymi

      Alla on linkki Ylen uutisjuttuun, jossa on päähenkilönä lieksalainen "fillarimummo" eli Rauni Hietanen.

      Kuusikymppinen Hietanen otti tänä syksynä fillarin alleen ja lähti polkemaan Pohjois-Karjalan Lieksasta Espanjan Malagaan. Ja pääsi perille!!! Matkaa kertyi noin 5000km.

      Että tehkääpä perässä 😂 Tai lukekaa edes tuo uutisjuttu ja miettikää, onko joku oma haaveenne sellainen, että sen voisi toteuttaa. Useimpien elämä kuluu jossitteluun...

      https://yle.fi/uutiset/3-12199447

      • Anonyymi

        Kiitos linkistä, oli todella mukavaa luettavaa,
        Monesti uskallusta puuttuu toteuttaa haaveensa. Itse en osaa edes vaihtaa polkupyörän kumia saati edes paikata sitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos linkistä, oli todella mukavaa luettavaa,
        Monesti uskallusta puuttuu toteuttaa haaveensa. Itse en osaa edes vaihtaa polkupyörän kumia saati edes paikata sitä.

        Siitähän moni asia on justiinsa kiinni. Nimittäin uskalluksen puutteesta. Minä opettelin jossain vaiheessa nuo fillarin kuminvaihdot ja ketjun katkaissut ynnä muut. Olen nainen. Eikä ne edes vaikeita juttuja ole. Mutta pystyn silti listaamaan asioita, joihin en tällä hetkellä oikein uskalla ryhtyä. Tosin viitsimiselläkin saattaa olla merkitystä...


    • Anonyymi

      Suomen sisäinen muuttoliike on viime aikoina mennyt vähän niinkin, että entistä useammat ovat joko jääneet kotiseuduilleen tai palanneet sinne. Ja nekin, jotka eivät halua tai voi palata, taitavat entistä enemmän harrastaa ja/tai arvostaa kotiseutujaan.

      Esimerkiksi Helsingissä järjestetään aina välillä eri maakuntien tapahtumia. Ne eivät ole yleensä sellaisia tapahtumia, joissa houkuteltaisiin uusia asukkaita, vaan ihan vaan kulttuuritapahtumia. Esimerkiksi toritapahtuma, missä esiintyy jonkun maakunnan (esim. Keski-Pohjanmaa) muusikoita, kansantanssijoita sekä ehkä muitakin taiteilijoita. Myyntikojuissa myydään kyseisen maakunnan tuotteita, myydään perinneruokia streetfood-tyliin ja ehkä myös mainostetaan esimerkiksi maakunnan matkakohteita.

      Alla on parin päivän takaa Ylen uutisjuttu, jossa kerrotaan murteiden puhumisesta. Murteet ovat tavallaan tulleet uudestaan muotiin. Tässä uutisessa on esillä Oulun murre, mutta jutun alta löytyy linkki nettikeskusteluun, missä puhuttiin muistakin murteista.

      https://yle.fi/uutiset/3-12210090

      Tässä on uutinen niin kutsuttujen seutukaupunkien pitovoimasta eli asukkaiden halusta pysyä kotipaikkakunnallaan. Tällaisia hyvän pitovoiman seutukaupunkeja ovat mm. Paimio, Iisalmi, Tornio, Kalajoki, Uusikaupunki, Heinola, Rauma, Raahe, Suonenjoki ja Ylivieska. Tuossakin listassa on paikkakuntia, jotka moni tietämätön luokittelee kuoleviksi käpykyliksi....

      https://kuntalehti.fi/uutiset/talous/tutkimus-seutukaupungeissa-vahva-pitovoima/

      https://www.kuntaliitto.fi/tiedotteet/2019/seutukaupungeissa-elama-sujuu-turvallisuus-ja-asuinymparisto-valtteina

      Tähän lehtijuttuja haastatellut naiset saattavat vaikuttaa varsin hörhöiltä, mutta mahtuuhan sitä Suomen kokoiseenkin maahan monenlaisia ihmisiä. Ei kaikki halua muuttaa pieniltä paikkakunnilta suurempiin. Eivätkä kaikki halua loppuiäkseen jäädä isoihin kaupunkeihin. Onneksi monilla on mahdollisuus tehdä oman näköisiä valintoja...! Toinen päättää näin ja toinen noin.

      https://anna.fi/ihmiset-ja-suhteet/ihmissuhteet/helen-heli-susanna-jamaylis-muuttivat-yksin-maalle

      https://seura.fi/ilmiot/tarinat/suomeen-palasi-ennatysmaara-ulkosuomalaisia-talta-synnyinmaa-nayttaa-paluumuuttajan-silmin/

      • Anonyymi

        Tässä on linkki uutiseen, joka kertoo Helsingistä Liperiin muuttaneesta Aarne Granlundista. Hän on ilmasto- ja ympäristöalan asiantuntija, joka muutti Pohjois-Karjalaan muun muassa ympäristöasioiden vuoksi. Hän valitsi uudeksi asuinkunnakseen Liperin, koska kyseinen kunta tekee kunnianhimoisesti töitä ilmasto- ja ympäristöasioiden hyväksi. Muutto Helsingistä Liperiin kuulemma pienensi Aarnen omat hiilidoksidipäästöt murto-osaan entisestä. Hän kokee myös elämänlaatunsa kohentuneen. Aarne Granlund kehuu Liperin lisäksi muidenkin Pohjois-Karjalan kuntien ilmastotekoja.

        https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/aarne-muutti-helsingista-pohjois-karjalaan-ja-leikkasi-ilmastopaastonsa-varoittaa-etta-ihmiskunnalle-tulee-seina-vastaan-voimme-menna-viela-5-10-vuotta-tata-suuntaa/8202460#gs.ihsxkv


    • Anonyymi

      Pohjois-Karjalassa on tosi hyvä elää. Tämä ei ole mikään maailman metropoli eikä ole tarkoituskaan olla. Monilla suomalaisilla on ihan vääristyneet käsitykset Pohjois-Karjalasta. Siksi keräsin teille uutisia Pohjois-Karjalasta. Kaikkien ei tietenkään tarvitse Pohjois-Karjalaan muuttaa, mutta on hyvä tietää, miten mahtava paikka tämäkin Suomen kolkka on. Tervetuloa vaikka vain käymään 🥰!!!

      "Vaarojen Maraton myytiin loppuun alle 15 minuutissa"

      https://yle.fi/uutiset/3-11765641

      "1 200 polkujuoksijaa kirmaa Kolilla – katso videolta, miten Vaarojen Maratonilla huolehditaan, ettei juoksijoista jäisi maastoon jälkeäkään"

      https://yle.fi/uutiset/3-12126235

      "Urbaani pumptrack valtaa Suomea jo maaseutukunnissakin – nopeasti kasvavaa trendilajia verrataan skeittaukseen

      Pohjois-Karjala sai tänä vuonna kaksi ensimmäistä rataansa – kummankin niistä maaseutukuntaan."

      https://yle.fi/uutiset/3-12114860

      "Musiikkiväki iloitsee: konservatorion rakennustyöt käynnistyvät Joensuussa

      Uusien tilojen pitäisi valmistua ensi vuonna."

      https://yle.fi/uutiset/3-11331713

      "Kun yksi opettajanhuone hurahti neulomiseen, syntyi 44 islantilaisvillapaitaa: 'Toisin kuin työssä, käsillä tehdessä näkee tuloksen'"

      https://yle.fi/uutiset/3-10655479

      "Joensuun puinen Lighthouse kerää kansainvälistä huomiota

      14-kerroksisen Lighthousen korkeus on lähes 50 metriä ja siinä on 117 opiskelija-asuntoa. Lighthouse on Suomen ensimmäinen jännetangoilla jäykistetty puukerrostalo."

      https://www.kiinteistoposti.fi/joensuun-puinen-lighthouse-keraa-kansainvalista-huomiota/

      "Melomassa Kiteellä: Mantsin matalikko ja rajatolppien taputtelu"

      https://endorfiininmetsastaja.fi/melojan-kitee/

      "Harjoittelukeskus Vaara Sport aloittaa Kontiolahdella lokakuussa

      Yritys perustelee Höytiäisen rannalle tuloaan alueen erinomaisella sijainnilla. Käytössä ovat Kontiolahden ampumahiihtostadion ja Pärnävaaran ulkoilukeskus. Läheltä löytyvät myös Kolin mäet ja Joensuun kaupungin palvelut."

      https://yle.fi/uutiset/3-12103847

      "Kuvat ja video: Viisivuotias osaa jo ohjelmoida robotin – Liperin esikouluikäiset tutustuivat robotiikan maailmaan"

      https://www.karjalainen.fi/maakunta/277125

      "Joukkuelaji team gym murtaa voimistelun ankaran kehonkuvan – huippuvoimistelija: "Voin syödä suklaapatukan tai vaikka kaksi"

      Kehotietoisuus tulee nyt liikuntakasvatukseen. Team gymin nuorten PM-kisat järjestetään Joensuussa."

      https://yle.fi/uutiset/3-10158498

      "Kangaspuiden pauke ei ole hiljennyt

      Taitokorttelin Taitokeskuksessa kuuluu paukahtelua hiljaisen puheensorinan seasta. Ääni tulee kangaspuista – viereisessä huoneessa kudotaan mattoja. Vanha käsityöperinne ei siis suinkaan ole hävinnyt, vaan suosio on hiljaa nostanut päätään. Kati Korhonen Joensuun Taitokeskuksesta kertoo kiinnostuneita olevan runsaasti. Innokkaita kutojia tulee koko ajan lisää."

      https://www.heili.fi/uutiset/item/8363-kangaspuiden-pauke-ei-ole-hiljennyt

      "Ruunaan koskia kutsutaan Suomen parhaaksi koskenlaskupaikaksi. Kävimme kokeilemassa, millaisen elämyksen Lieksan lähellä sijaitsevat Ruunaan kosket tarjoavat."

      https://kerranelamassa.fi/kotimaan-matkailu/pohjois-karjala/ruunaan-kosket/

      "Kataja palasi miesten koripallomestariksi

      Joensuun Kataja ei jättänyt lauantaina pienintäkään epäselvyyttä Suomen tämän hetken parhaasta koripallojoukkueesta."

      https://www.ts.fi/urheilu/3510088

      "Vaskiviikon kävijämäärä kasvoi

      40:ttä kertaa järjestetty Lieksan Vaskiviikko päättyi lauantaina Con Brassican konserttiin Mätäsvaaran kaivoslaguunilla. Kävijöitä Vaskiviikolla oli kaikkiaan 6 743. Maksullisiin konsertteihin osallistui 4 054 ja ilmaiskonsertteihin 2 680 kävijää."

      https://www.lieksanlehti.fi/uutiset/item/1632-vaskiviikon-kavijamaara-kasvoi

      "Kesätekemistä koko perheelle Pohjois-Karjalassa

      Kaipaatko vinkkejä kesän aktiviteetteihin lasten kanssa? Yllättikö sadepäivä, ja perheen pienimmät ovat tekemistä vailla? Vieraile aurinkoisena kesäpäivänä rapsuttelemassa kotieläinpihoilla asuvia eläimiä tai lähde makkaranpaistoretkelle alueen luontokohteisiin. Lapsiperhe viihtyy myös pakohuonepelin jännittävässä tunnelmassa tai maakunnan käyntikohteiden tarinoihin tutustuen. Koko perheelle tekemistä, koko kesän ajaksi!"

      https://www.visitkarelia.fi/nae-ja-koe/kesatekemista-lapsiperheille/

      "Partiolaiset vaihtoivat solmut kaupungin budjettiin – yhteiskuntalaaksossa opetellaan, miten Suomi toimii

      Perinteisten partiotaitojen rinnalla partiossa opetellaan entistä enemmän yhteiskunnallisia asioita."

      https://yle.fi/uutiset/3-10895126

      • Anonyymi

        Tässä on vähän lisää esimerkkejä Pohjois-Karjalan elämänmenosta ja vinkkejä lomamatka suunnitteleville.

        "Pohjois-Karjalan lumisesta talvesta voi nauttia latujen ja rinteiden lisäksi myös monien muiden lumilajien parissa. Koostimme 7 vinkkiä, jotka sopivat sekä aloittelijoille että kokeneemmille talvesta nautiskelijoille."

        https://www.is.fi/menaiset/mainos/art-2000008412633.html

        Ilosaarirock järjestetään kesäisin Joensuussa. Linkistä näet tunnelmia vuoden 2017 rock-festivaalilta.

        http://www.ilosaarirock.fi/2017/felamaa/

        "Onnistunut loma ei välttämättä kaipaa sen kummempaa kuin rentoa oloa ja rauhassa nautiskelua. Jos kuitenkin mielit vauhdikkaampaa menoa, Pohjois-Karjalan ohjelmapalvelutarjonta palvelee monipuolisena ympäri vuoden. Kalastusretket, luontoretket, ratsastus ja villieläinten katselu ovat hyviä esimerkkejä maakuntamme aktiviteettitarjonnasta. Hiihdon, laskettelun, pyöräilyn ja melonnan harrastajat löytävät niin ikään omat lempikohteensa eri puolilta maakuntaa. Jos retkeilyreiteillä tai laduilla hikoilu ei ole sinun juttusi, alueemme tarjoaa myös kylpylöiden poreita, erilaisia sisäaktiviteetteja ja vaikkapa leppoisaa SUP-lautailua. Tältä sivulta löydät kootut aktiviteettitärpit eri puolilta maakuntaa."

        https://www.visitkarelia.fi/aktiviteetit/

        "Eniten hanhimuuttoa näkee itärajan tuntumassa. Suuria hanhiparvia laskeutuu lepäämään ja ruokailemaan Pohjois-Karjalan pelloille. Kaksi kertaa olemme olleet syysmuuttoa seuraamassa Kiteen Hatunvaaralla, jossa vietetään näinä aikoina 'Hanhiviikkoja'."

        https://aarnehagman.fi/linturetkella-pohjois-karjalassa/

        "Maankuulut karjalanpiirakkakahvit

        Marttakahvio on Joensuun kauppatorilla toimiva kesäkahvila, joka avautuu keväisin vappuaattona. Kahvio on tunnettu iloisesta palvelusta sekä uunituoreista, torilla leivotuista karjalanpiirakoista ja oman leipomomme kotitekoisesta kahvileivästä. Marttakahvion karjalanpiirakoita, munavoilla tai ilman, on kehuttu maan parhaiksi.

        Kahvion vieressä, Piirakkapajalla, leivotaan kesäisin lähes päivittäin kahviossa myytävät karjalanpiirakat. Ne valmistetaan talkoovoimin ja paistajat tulevat Pohjois-Karjalan Marttojen eri jäsenyhdistyksistä ympäri maakuntaa. Aamupäivisin pääsee seuraamaan piirakanvalmistusta lasi-ikkunoiden takaa. Kesäisin Joensuun torilla Piirakkapajassa opetellaan perinteisten karjalanpiirakoiden valmistusta piirakkakouluissa, johon tervetulleita ovat niin lapset kuin aikuiset."

        https://www.martat.fi/pohjois-karjala/marttakahvio/

        "Vaikka kansallispuistoja ei kannata paremmuusjärjestykseen laittaa, niin Patvinsuon kansallispuisto kuuluu omiin Top3 kokemuksiin maisemien puolesta. Nim. Yksinäinen reissaaja"

        https://kohteenamaailma.fi/kotimaa/patvinsuon-kansallispuisto-yksinainen-patikoija-eramaassa/

        https://endorfiininmetsastaja.fi/patvinsuon-kansallispuisto/


    • Anonyymi

      Pohjois-Karjala on hienosti mukana myös suomalaisten kuntoporras-buumissa:

      https://yle.fi/uutiset/3-12190536

      Alla linkkejä Pohjois-Karjalan kuntoportaisiin.

      https://yle.fi/uutiset/3-10941058

      https://yle.fi/uutiset/3-11013678

      https://m.facebook.com/juuanliikuntatoimi/posts/3996842253699087

      https://yle.fi/uutiset/3-10573422

      https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=443670219566259&id=125564877468299&_rdr

      https://www.liperi.fi/-/nopsakin-kuntoportaiden-avaus-29-marraskuuta

      Myös Lieksaan ja Nurmekseen on vissiin suunnitteilla kuntoportaat. Vai onko siellä jo portaat? Ilomantsista en tiedä. Kyllä kaiken maailman fiksut buumi-ilmiöt löytää tiensä myös Pohjois-Karjalaan...

    • Anonyymi

      Viehättävä juttu ruotsalaisesta perheestä joka muutti itärajan korpeen.

      "Ruotsalainen perhe muutti itärajan korpeen elääkseen arkea, joka ei enää kiinnosta suomalaisia: "Kuin Ruotsi 1980-luvulla, hyvällä tavalla"
      Ruotsalaiset Elin ja Erkki Kinnunen perheineen kaipasivat erämaata, rauhaa ja lunta. Syrjäinen paratiisi löytyi Suomen itäisimmästä kunnasta Ilomantsista.

      Ruokakauppaan on lähes tunnin ajomatka, samoin kouluun. Pihalta joka suuntaan näkyy pelkkää metsää niin kauas kuin silmä kantaa. Talo on viimeinen ennen Venäjän rajaa, ja rajavartioston autot ovat ainoita ohikulkijoita.

      Kuulostaako lapsiperheen unelmapaikalta? Ruotsalaisten Elin ja Erkki Kinnusen mielestä kuulostaa. Kinnuset lapsineen muuttivat kesällä Ilomantsin rajaseudulle ja pistivät kerralla Kivivaaran autioituneen kylän ikärakenteen uusiksi. He tulivat Pohjois-Karjalan perukoille etsimään elämäntapaa, josta suomalaiset eivät enää ole kiinnostuneita.

      Sisällä talossa silmiin osuu ensimmäiseksi näyttävä puukko- ja metsästyskokoelma. Vanhat aseet, työkalut ja trofeet koristavat seiniä joka huoneessa. Perheen lapsilla, 5-vuotiaalla Velillä, 4-vuotiaalla Villellä ja 1-vuotiaalla Laurilla on omat työkalunsa.

      Nimestään huolimatta Kinnusten perhe on täysin ruotsinkielinen eikä heillä ole aiempia kontakteja Suomeen.
      – Isäni on sotalapsi, joka lähetettiin 3-vuotiaana Ruotsiin. Hän ei koskaan palannut Suomeen eikä puhu suomea, Erkki Kinnunen kertoo. Poikien nimet kertovat sukujuurista, jotka ovat jääneet tuntemattomiksi.

      Mutta miten ihmeessä ruotsalainen lapsiperhe päätyy vihonviimeiseen taloon Itä-Suomen syrjäkylälle?

      – Näimme netistä, että paikka on myynnissä, ja ihastuimme saman tien, Elin Kinnunen sanoo. Ja nyt Kinnuset ovat Kivivaaran entisen rajavartioaseman uudet asukkaat. Elin Kinnunen näki vain myyntikuvat ennen muuttopäätöstä. Erkki Kinnunen kävi katsastamassa paikan huhtikuussa ja totesi sen täydelliseksi.

      – Ainoastaan mietitytti se, että lähin naapuri on niinkin lähellä kuin kolmen kilometrin päässä, hän naurahtaa.

      Kivivaarasta löytyy Kinnusten mielestä kaikki, mitä he etsivät: todella syrjäinen talo keskellä metsää ja talvisin lunta. Tärkeimpänä kaikista rauhaa ja hiljaisuutta.

      – Paikka on osoittautunut vielä paremmaksi kuin ajattelimme. Olemme tulleet jäädäksemme, Elin Kinnunen sanoo."

      https://yle.fi/uutiset/3-12235662

    • Anonyymi

      Jatkuu

      "Kun Erkki Kinnunen tarttuu pihalla moottorisahaan, puu on nopeasti nurin. Sen jälkeen Veli ja Ville kiipeävät rungolle omien käsisahojensa kanssa ja alkavat karsia oksia. Pikkupoikien otteista huomaa, että työ on tuttua.

      Erkki Kinnunen työskenteli Ruotsissa metsurina. Kesästä lähtien hän on harventanut metsää talon 10 hehtaarin kokoisella tontilla. Nyt pihapiiristä avautuu kaunis rinnemaisema, ja puiden välistä pilkottaa kaksi erämaalampea. Polttopuita on varastossa useamman vuoden tarpeiksi.

      Ruotsissa Kinnuset asuivat Erkin lapsuudenkodissa. Vanha maatila sijaitsee Älvseredissä Etelä-Ruotsissa, noin 100 kilometrin päässä Göteborgista.

      – Paikka oli upea, mutta emme enää nähneet tulevaisuutta siellä, Elin Kinnunen sanoo.

      Perhe harkitsi muuttoa parin vuoden ajan ja halusi Suomeen oikeastaan kahdesta syystä: Etelä-Ruotsin pimeät talvet vesisateineen uuvuttivat ja tulevaisuus pelotti. Kinnusten mielestä ruotsalainen yhteiskunta on ajautumassa kovaa vauhtia kaaokseen.

      – Väkivalta kaupungeissa lisääntyy ja kansa jakaantuu eri leireihin. Emme halua poikia ruotsalaiseen kouluun, Elin Kinnunen sanoo.

      Suomi on heille turvallisuuden ja rauhallisuuden tyyssija. Vanhemmat suunnittelevat, että perheen kaksi vanhinta poikaa aloittavat koulun yhtä aikaa Ilomantsin kirkonkylällä. Matkaa lähikouluun on 55 kilometriä suuntaansa. Nyt perhe käy ruokaostoksilla ja pizzalla Ilomantsin keskustassa kerran viikossa.

      – Ilomantsi on kuin Ruotsi 1980-luvulla, hyvällä tavalla, Elin Kinnunen sanoo.

      Toistaiseksi päivät kuluvat talon ja pihapiirin askareissa. Luonnonläheinen elämäntapa kiinnostaa Kinnusia. Oikeastaan he ovat siirtäneet maatilan eläimiä lukuun ottamatta sellaisenaan Etelä-Ruotsista itäsuomaiseen metsään.

      Päärakennuksen tapaan pihan kota on vuorattu taljoilla ja metsästysmuistoilla. Vajassa on siistissä järjestyksessä Erkin moottori- ja raivaussahakokoelmat eri vuosikymmeniltä. Muuttokuormassa kuljetettiin myös neljä traktoria. Osa niistä on jo antiikkia, mutta isäntä osaa korjata eri aikakausien koneita.

      Oikeastaan Erkki on syntynyt väärälle vuosisadalle. Perinteinen elämäntyyli viehättää meitä, Elin Kinnunen sanoo.

      Kivivaaran pihapiirissä on kaksi tilavaa taloa. Rajavartioaseman jälkeen tiloissa toimi Ulvovan suden erämaamajatalo. Kinnuset suunnittelevat aloittavansa majoitustoiminnan uudelleen ensi kesänä.

      Ajatuksena on tarjota paikka luontokuvaukseen piilokojuineen. Sudet ja karhut viihtyvät syrjäisellä saloseudulla. Kinnuset ovat alkutalvesta tarkkailleet myös ahmaa, joka liikkuu pihanpiirin ympäristössä säännöllisesti."
      https://yle.fi/uutiset/3-12235662

      • Anonyymi

        Vähän kyllä ihmettelen, että millä nuo ruotsalaiset elävät. Siis mistä saavat toimeentulonsa. Vai onko heillä jotain säästöjä, joiden turvin tuolla elelevät? Polttopuita saavat omasta metsästä ja ehkä riistaa syövät, mutta kertoivat käyvänsä kerran viikossa kuitenkin kaupassa ja pizzalla. Jostain saavat rahaa, kun maksaahan se bensakin sekä auton pito.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vähän kyllä ihmettelen, että millä nuo ruotsalaiset elävät. Siis mistä saavat toimeentulonsa. Vai onko heillä jotain säästöjä, joiden turvin tuolla elelevät? Polttopuita saavat omasta metsästä ja ehkä riistaa syövät, mutta kertoivat käyvänsä kerran viikossa kuitenkin kaupassa ja pizzalla. Jostain saavat rahaa, kun maksaahan se bensakin sekä auton pito.

        Käsitin että ovat kesällä 2021 muuttaneet tuonne. Eivät ole vielä montaa kuukautta siellä asuneet. Nuorin pojista on vasta 1-vuotias, joten hänen ja kahden vanhemman lapsen hoitaminen on varmaan toisen vanhemman työ tällä hetkellä. Mutta rahaa kuluu joka kuukausi. Milläköhän rahalla he ovat tuon paikan ostaneet? Se on varmasti ollut halvempi paikka kuin maatila Ruotsissa, mutta ovatko he edes myyneet Ruotsin maatilaansa. Vai onko Ruotsin kodissa vuokralaisia, joilta perhe saa vuokratuloa kuukausittain? Ihmetyttää ylipäätään, että ovat tuollaisen paikan Ilomantsista ostaneet ihan yhtäkkiä. Eivät kuulemma osaa edes suomen kieltä. Mieheni sanoi jutun luettuaan, että nuo puuhaavat jotain outoa. Ovatkohan esimerkiksi vakoilemassa Suomen ja Ruotsin rajaa? Ovatko mukana rajan ylittävässä huume- tai ihmiskaupassa? Ruotsi on kovasti ollut viime aikoina kiinnostunut Venäjästä ja kokee maan olevan uhka Ruotsille. Myös NATO, Britannia tai joku muu taho saattaisi olla Ilomantsiin eli EU:n ulkorajan tuntumaan asumaan asettuvan perheen palkanmaksaja. Ei minulla ole mitään tuollaista ruotsalaisperhettä vastaan sinänsä, mutta en oikein jaksa uskoa, että he viihtyisivät Ilomantsin perukoilla montaakaan vuotta. Eikä heillä ehkä ole sellaista tarkoitustakaan, vaikka nyt puhuvat tulleensa jäädäkseen. Minulla on sellainen tunne, että perheen pojat eivät aloita koulunkäyntiä Ilomantsissa, vaan perhe muuttaa sitä ennen jonnekin muualle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Käsitin että ovat kesällä 2021 muuttaneet tuonne. Eivät ole vielä montaa kuukautta siellä asuneet. Nuorin pojista on vasta 1-vuotias, joten hänen ja kahden vanhemman lapsen hoitaminen on varmaan toisen vanhemman työ tällä hetkellä. Mutta rahaa kuluu joka kuukausi. Milläköhän rahalla he ovat tuon paikan ostaneet? Se on varmasti ollut halvempi paikka kuin maatila Ruotsissa, mutta ovatko he edes myyneet Ruotsin maatilaansa. Vai onko Ruotsin kodissa vuokralaisia, joilta perhe saa vuokratuloa kuukausittain? Ihmetyttää ylipäätään, että ovat tuollaisen paikan Ilomantsista ostaneet ihan yhtäkkiä. Eivät kuulemma osaa edes suomen kieltä. Mieheni sanoi jutun luettuaan, että nuo puuhaavat jotain outoa. Ovatkohan esimerkiksi vakoilemassa Suomen ja Ruotsin rajaa? Ovatko mukana rajan ylittävässä huume- tai ihmiskaupassa? Ruotsi on kovasti ollut viime aikoina kiinnostunut Venäjästä ja kokee maan olevan uhka Ruotsille. Myös NATO, Britannia tai joku muu taho saattaisi olla Ilomantsiin eli EU:n ulkorajan tuntumaan asumaan asettuvan perheen palkanmaksaja. Ei minulla ole mitään tuollaista ruotsalaisperhettä vastaan sinänsä, mutta en oikein jaksa uskoa, että he viihtyisivät Ilomantsin perukoilla montaakaan vuotta. Eikä heillä ehkä ole sellaista tarkoitustakaan, vaikka nyt puhuvat tulleensa jäädäkseen. Minulla on sellainen tunne, että perheen pojat eivät aloita koulunkäyntiä Ilomantsissa, vaan perhe muuttaa sitä ennen jonnekin muualle.

        Tarkoitit varmaan Suomen ja Venäjän rajaa? Ilomantsi ei nimittäin ole lähelläkään Ruotsin rajaa.


    • Anonyymi

      On Pohjois-Karjalaan muutettu Ruotsista ja tietysti Suomestakin. Vuosina 2020-2021 paluumuuttajia on ollut entistä enemmän. Monet Pohjois-Karjalan maakuntaan muuttavat ovat paluumuuttajia, mutta osa muuttaa alueelle ilman aiempaa kokemusta alueella asumisesta. Vetovoimatekijöitä ovat mm. työpaikat, asunto- ja tonttitarjonta, kalastus- ja metsästysmahdollisuudet, luontoliikunnan harrastusmahdollisuudet, hyvät koulut ja päiväkodit jne.

      Esimerkiksi Anneli Uurinmäki muutti Ruotsista takaisin entiselle kotipaikkakunnalle Lieksaan. Hän lähti Lieksasta aikoinaan vanhempiensa mukana Gävleen. Silloin oli vuosi 1965 ja Anneli oli 17-vuotias. Suomeen Anneli muutti eläkkeelle jäätyään.

      https://www.viikkopk.fi/anneli-palasi-kotikivelle-48-ruotsi-vuoden-jalkeen/

    • Anonyymi

      Tällaisia juttuja on ollut uutisissa viime päivinä:

      "Ulkomailta Pohjois-Karjalaan muutti vuonna 2021 peräti 719 ihmistä enemmän kuin maakunnasta muutti ulkomaille. Ennakkotilastot eivät kerro maahanmuuttajien kansalaisuutta, mutta mukana on todennäköisesti poikkeuksellisen paljon Suomen kansalaisia, jotka ovat palanneet kotimaahan koronapandemian takia."

      https://yle.fi/uutiset/3-12291162


      "Pohjois-Karjalan kokonaismuuttovoitto historiallisen suuri"

      https://www.pohjois-karjala.fi/tilastot

      - - - - - - - -

      Ei ole ihme, jos kuulee puhuttavan Pohjois-Karjalaan muuttamisesta. Sinne on nyt muutettu paljon sekä Suomen maakunnista (esim. Etelä- ja Keski-Suomi) sekä ulkomailta (eniten Ruotsista). Myös naapurimaakunta Pohjois-Savo on samanlaisen "paluumuuttobuumin" kierteessä.

      Paluumuutto on mukava asia, mutta kyllä siellä on virkamiehillä sekä muutto- ja remonttifirmoilla kiirettä. Kuitenkin esimerkiksi lapsille järjestyy koulu- ja päiväkotipaikkoja helposti.

      Pohjois-Karjalaan ja Pohjois-Savoon suuntautuva muuttobuumi jatkuu varmasti vuonna 2022. Se johtuu mm. siitä, että alueella on paljon työpaikkoja tarjolla kuten myös esimerkiksi asuntoja. Myös Lappiin, Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle muutetaan ahkerammin kuin aiemmin. Ilmeisesti pohjoinen & itä nyt vaan jostain syystä houkuttelevat ihmisiä puoleensa 🙂

    • Joitain ruotsin paluumuuttajia oon kohannu, ite mie suhtaudun ainaki ihan niinku muihinki kantasuomalaisiin. Ruotsin puhumiseen täällä metsälässä saattaa jotkut suhtautua supisemalla toisilleen " mitäs rantarunkkareita noiki on" (lähinnä vanhankansan miehet)

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      123
      9656
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      50
      2827
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      165
      2597
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2049
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1806
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      14
      1633
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1547
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      12
      1493
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      11
      1439
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1336
    Aihe