Kuinka korjata mikrouuni?

Anonyymi

Tässä aamulla vuodesta 2004 palvellut 1000W mikrouuni sammui kesken aamulihapiirakan lämmityksen ja nyt ei inahdakaan. Itse tästä koneesta en mitään ymmärrä johdon olen katsonut pintapuolisesti ettei oo viallisen näköinen ja haistellut mikron tuuletusreikiä mut ei haise mikään palanut et ois vaikka jokin virtapiiri kärynnyt. Painava laite ja ei mahdu syvennykseen mikä tääl eläkeläiskaksiossani on jossa oon ny vuoden asunut mut ei uudet koneet lämmitä noin ku toi. Pojan mikroa oon käyttänyt välillä ku sen mukuloita hoidellut ja lihapiirakka joka tuolla mun uunilla lämpenee 30sekunnissa lämpenee sillä kunnolla 1minuutissa! Siinä menee hukkaan aikaa ja sähköä ja ehkä täs iäs ei enää haluaisi luopua vanhoista tutuista tavaroista. Tarkoitus olisi ottaa auki mikro mut voisiko joku sanoa mistä osasta pitäis lähteä vikaa etsiskelemään?

26

1098

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Siellä saattaa olla parikin sulaketta ja diodi joista voi aloittaa vian etsinnän.

    • Anonyymi

      Toi et mikro jolla kestää lämmittää puolet kauemmin veis enemmän virtaa on täyttä puppua! Onhan siinä totuttelua ku uudet ei lämmitä niin nopeeta mut kyllä se tuntuu kevennyksenä sähkölaskussakin, kun koneisto paljon nykyaikaisempi. Vaikka uutta pitäisi päivän yhteen soittoon päällä niin tuskin veis niin paljon ku se sun romu sun yhden piirakan lämmityksessä😂 melu noissa vanhoissa, mutta jo pyörivällä lautasella varustetuissa uuneissa on myös aivan kauhea melu ja niitä ei voi edes kuvitella käyttävänsä yöllä kerrostalossa vaikka kuinka tekis mieli lämmintä maitoa. Paras kauppa ostaa mikro tai muu kodinkone on EHDOTTOMASTI Gigantti joten kaikki jotka omistatte yli 2v vanhan uuninromun josta on takuu loppu tai joka on ostettu eri liikkeestä kuin Gigantti niin heti huomenna tänne!

      • Anonyymi

        Tuo nyt ei ihan pidä paikkaansa. Vanhoissa, tehokkaissa ja painavissa mikroissa on paljon parempi hyötysuhde. Niissä on paksummat johtimet ja painava muuntaja jossa ei ole rautasydäntä ja käämilankaa säästetty eli se ei turhaan kuumene. Niissä on myös hinnasta ja painosta välittämättä optimoitu tavallisen 10A sulakkeen mahdollistama lyhyin lämmitysaika jolloin hyvä hyötysuhde on ollut tärkeä suunnittelukriteeri. Mikroaaltouunien lämmityskoneisto ei ole muuttunut 60 luvun jälkeen. Siihen on vaan lisätty uudet soittoäänet, automaattisia ohjelmia ja kehitetty monimutkaisia ratkaisuja joilla painava, suuri ja kallis komponentti voidaan korvata kymmenellä pienellä halvalla ja epäluotettavalla osalla. Sähköä hukkuu näiden pikkuosien sadoissa langanohuissa johtimissa ja niiden tarvitsemalla piirilevyllä enemmän kuin vanhan komponentin ranteen paksuissa kupariköysissä. Asuntojen sulakekoot ovat kasvaneet, keittiökoneille tarkoitetut tilat kutistuneet ja ihmisten maksuhalu jakautunut monien hyödykkeiden kesken joten uudet mikrot on suunniteltu hyötysuhteen kustannuksella pieniksi, hitaiksi ja halvoiksi. Toki uusi kallis invertterillä varustettu pienitehoinen mikroaaltouuni on hyötysuhteeltaan parempi kuin vanhat mutta harva sellaisen hankkii. Oman 90 luvun lopun halpamikron olen muutaman kerran ajanvietteenä korjannut ilmisilla purkuosilla. Sähköä se vie enemmän kuin vanhat mutta ahtaan keittiön vuoksi olen säästänyt sitä.


      • Anonyymi

        Gigantti on en enääkoskan astu jonottamaan
        Pesukoneen nouto kesti tunnin ja puoli päälle ?Nikitin asikspalvelussa ensin vuoroni tunnin ja sitten vielä että kone haettiin kesti puolituntii.

        Sekin vielä että maksettusta kon3sta ei vaivauduttau ilmoitan milloin noudettavissa
        Itse kaiki piti joita.

        Gigantti alitänihmist jonoo ja pslvelle kun huvittaa

        Ei ikinä

        Veekokoupasn meen seuraavaksi.


    • Anonyymi

      Jos otat auki niin pidä mielessä pari asiaa.

      1. Magnetronin käyttöjännite suurjännitemuuntajan toision puolella on pari tuhatta volttia ja virtaakin on tarjolla ampeerin verran. Jännite ja virta riittää tappamaan sekä ilman tasasuuntausta että tasasuunnattuna.

      2. Jos magnetroni käynnistyy niin että altistut mikroaalloille niin tuhat wattia @ 2.45GHz tekee rumaa jälkeä nopeasti. Erityisen ikävää on saada säteilyä silmiinsä. Jos siis joudut irrottamaan magnetronin ulostulon aaltoputkea niin pidä huoli että sillä ei ole anodijännitettä tarjolla ennen tilanteen korjaamista.

      Suomeksi: Jos et tunne mikroaaltouunin komponenttien toimintaa ja osaa toimia oikein tuhansien volttien jännitteen mittaamisessa niin jätä korjausyritys tekemättä. Riski on liian suuri suhteessa saavutettuun hyötyyn. Vaikka paikantaisit vian et todennäköisesti saisi sitä korjattua.

      • Anonyymi

        Saatko jotain kiksejä tuollaisesta? 🌻👒🤗


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saatko jotain kiksejä tuollaisesta? 🌻👒🤗

        Jonkun pitää muistuttaa ikävistäkin asioista, jotta ihmiset eivät tiedon puutteen vuoksi päädy Tukesin sähkötapaturmien tilastoon. Juuri äsken sinne päätyi nuori tyttö joka uutisen mukaan yllytettynä kiipesi junanvaunun katolle.

        Mikroaaltouuneihin liittyy sellaisia yllättäviä tapoja satuttaa itseään joihin ei muissa laitteissa törmää.

        Jos ei oikeasti tiedä mitä on tekemässä ei kannata yrittää korjata sähkölaitetta tai tehdä sähköasennuksia. Siinä kun aiheuttaa vaaran itselleen, perheelleen ja perikunnalleen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jonkun pitää muistuttaa ikävistäkin asioista, jotta ihmiset eivät tiedon puutteen vuoksi päädy Tukesin sähkötapaturmien tilastoon. Juuri äsken sinne päätyi nuori tyttö joka uutisen mukaan yllytettynä kiipesi junanvaunun katolle.

        Mikroaaltouuneihin liittyy sellaisia yllättäviä tapoja satuttaa itseään joihin ei muissa laitteissa törmää.

        Jos ei oikeasti tiedä mitä on tekemässä ei kannata yrittää korjata sähkölaitetta tai tehdä sähköasennuksia. Siinä kun aiheuttaa vaaran itselleen, perheelleen ja perikunnalleen.

        Näistä "kukkahattutädeistä" ei ole itsestä minkään tekijäksi...


    • Anonyymi

      Mikroaaltouunista hajoaa usein kondensaattori. Se litteä tai pyöreä iso alumiinipurkki. Mikron sulake palaa jos kondensaattori on oikosulussa.
      Johto irti seinästä ennen kuin avaat uunin. Oikosulje kondensaattorin johtimet ennen kuin irroitat ne. Mittaa kondensaattori yleismittarilla vastusalueella. Jos nousee nopeasti megaohmeille niin ei ole ainakaan oikosulussa mutta voi olla silti rikki. Tilalle sopii samalla tai isommalla jännitteen kestolla ja n. samalla kapasitanssilla oleva konkka.

    • Anonyymi

      Hmm. Olisi pitänyt kysellä täältä apuja pari vuotta sitten kun mikro hajosi. Päädyin tulokseen, että diodi on rikki, kun mittasin sen diodi-mittaus alueella. Vaan sehän ei pystykään näyttämään tuota diodia oikein ilmeisesti? On liian isot kynnysjännitteet? Mikro on jo metallin keräyksessä - oikeastaan hyvä niin - paino pudonnut kun ei enää lihapiirakat lämpiä vaan syö suolakurkkuvoikkarin nälkäänsä! ;)

    • Anonyymi

      Vanhat mikrouunit eivät ole käyttöturvallisia ja ne kannattaa viedä kesämökeille tai suoraan romuun. Vanhoissa uuneissa ( tarkoitan yli kymmenen vuotiaita ) ei ole mitään ominaisuuksia vaan vain kaksi säädintä ja kuka enää sellaisia käyttää? Pitää nykyään ominaisuuksia olla enemmänkin kuin ajastin ja mahdollisuus säätää lämmittääkö mikro pienimmällä toiseks pienimmällä vai suurimmalla teholla. Toki joissakin vanhoissa mikrouuneissa on ominaisuuksia mutta ne ovat olleet silloin 10vuotta sitten niin uusia ominaisuuksia että ei niitä olla osattu tehdä kestämään vaan ne ovat hajonneet jo ajat sitten ja saattavat toimimattominakin sytyttää tulipalon. Vanhat mikrot vievät myös tilaa paljon ja ovat useimmiten jo muuttuneet lian ja joissakin tapauksissa myös sisällä polttelun vuoksi todella rumiksi.

      • Anonyymi

        🤣😂😆


      • Anonyymi

        Itselläni on juuri tällainen päivittäisessä käytössä. Onko varmasti jo riittävän vanha aiheuttamaan kunnon tulipalon? Kohdasta 35 vuotias mikro (HC 731):
        https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/37262905-ad87-4fcc-b699-d334244228b9

        Veikkaan että ostettu joskus 80-luvulla, isovanhemmiltani sen minäkin sain aikoinaan. Varastossa on uudempia sukulaisten hylkäämiä mikroja odottamassa mutta vielä ei ole tuo ensimmäinenkään luovuttanut. Pari kertaa olen ottanut auki ja pessyt EkoSol:illa ja vesiletkulla vuosikymmenien saatossa.


      • Anonyymi

        Ja höpön höpöt


    • Anonyymi

      Hah! Itsellä käytössä vm 2004 Panasonic NN-T552W mikrouuni ja siinä on kaikenlaisia toimintoja mitä tosin en ole ikinä käyttänyt koska en tarvii :D pärjäisin aivan yhtä hyvin ns perusmikrolla missä on vain ajastin ja tehonsäätö mutta tuon sain isoäidiltä ku muutin ekaan omaan asuntooni ja ei noi lisätoiminnot haittaakaan vaikka ne on :) saattaa niitä vielä joskus tarvitakin.

      • Anonyymi

        En osaa kuvitella mihin voisi tarvita muita toimintoja kuin 1/2-teho, täysi teho ja ajastin.
        Oikeastaan ei tarvitsisi muuta toimintoa kuin ON/OFF, kyllä sitä malttaa vahtia mikroa sen ajan kun joku eines lämpiää.
        Itseasiassa paras merkki lämmityksen valmistumisesta on se, kun mikron lasi menee vesihuuruun niin ettei piirakkaa enää näe.


    • Anonyymi

      mikrossa ei tarvita muuta kuin päälle ja pois-kykin.

      eikä millään vanhuudella ole mitään merkitystä sähkönkulutukseen, se kuluttaa jos se lämmittää ihan samat watit kuin kaikkein nykymutkikkain ja kallein laite ottaa verkosta.

    • Anonyymi

      Uusi ja ihan se halvin niin minäkin tein. Maksoi 29€ ja hyvin toimii jokin logik niminen taisi olla. Ollut pian vuoden ja joka pv kerta pari päällä.

      • Anonyymi

        Taitaa nykymikrot olla toteutettu ektroniikalla joka tekee sen suurjännitteen, eli eivät kestä läheskään sitä mitä vanhat mikrot, joissa oli oikea painava ikuinen rautamurikkamuuntaja.


    • Anonyymi

      "Kuinka korjata mikrouuni?"

      1) Tutkitaan missä osissa on vikaa ja vaihdetaan ne ehjiin.

      2) Tilataan huolto(mies).

      • Anonyymi

        Kun uusi mikro maksaa vain muutaman kympin, ei kannata tilata mitään huoltomiehiä.
        Itse kannattaa kyllä korjata, edellyttäen että peukalon sijainti on optimaalinen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kun uusi mikro maksaa vain muutaman kympin, ei kannata tilata mitään huoltomiehiä.
        Itse kannattaa kyllä korjata, edellyttäen että peukalon sijainti on optimaalinen.

        Korjasin juuri siskolikan uudehkon mikron. Oli kärvähtänyt se verkkosulake minulle tuntemattomasta syystä. Uudella sulakkeella toimi taas kuin uusi.
        Itsellä wanha, painava ja ja suuriääninen Moulinex FM 400 jokapäiväisessä käytössä. Ostin sen heti kun hinnat putosivat alle 5000 markan.


    • Anonyymi

      Ei mikrossa mitään tehon säädintä tarvita. Pieni teho tai joku sulatusteho on vain sitä että konee hyrisee koko ajan mutta sulatus toimii pätkittäin. Riittää kun siinä on ajastin ja virtanappi Jos tarvit pientä tehoa niin se on silloin sitä että käytät konetta lyhyemmän aikaa. Jos laittaa tehon vaikka puolelle niin se on silloin tupla-aika verrattuna siihen että käytät suurinta tehoa.. KUmmassakin energiankulutus on sama. Täyttä humpuukia kaikki kikkailut monine nappuloineen ja säätimineen.

    • Anonyymi

      Konkat tavallisesti palavat. Vaihda uusiin.

    • Anonyymi

      Kyllä perusmikro on paljon käytännöllisempi ja helpompi käyttää. Digitaaliset taas ovat niin vaativia, etteivät vanhemmalle väestölle sovi lainkaan. Ei mikrossa muuta ominaisuutta tarvita kuin lämmitys tai sulatus. Esim. joku grillivastus veisi vaan turhaan sähköä. Mitä laitteen vikaantumiseen tulee, joskus suurjännitesulake voi mennä, jos lykkää vahingossa metallia sisään. TÄLLÖIN KUITENKIN LAITE KÄYNNISTYY, MUTTEI LÄMPIÄ. Jos vehje menee täysin pimeäksi, on verkkosulake palanut, joka taas johtuu yleensä diodin oikosulusta, harvemmin kondensaattori tai magnetroni vioittuu.

      • Anonyymi

        Kyllä ne mikrot metallia kestävät! Mutta metalli ei saa olla ympyrän tai rinkulan muodossa. Metaalilevy, jossa on reikä keskellä hajoittaa mikron mutta esim maksalaatikon lämmitys alumiinivuoassa onnistuu vaikka se ei kovin paljon lämpene. Metalli estää aaltojen läpipääsyn, joten se maksalaatikko lämpenee vain pinnaltaan. Myös katkonainen metallirengas aiheutaa ongelmia. Se katkos kun rupee kipinöimään. simerkiksi vanhan kultareunuksisen kahvitassin kultareunus kipinöi iloisesti kun sellsaisen pistää mikroon.

        Kokeillut


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe