Kuinka korjata mikrouuni?

Anonyymi

Tässä aamulla vuodesta 2004 palvellut 1000W mikrouuni sammui kesken aamulihapiirakan lämmityksen ja nyt ei inahdakaan. Itse tästä koneesta en mitään ymmärrä johdon olen katsonut pintapuolisesti ettei oo viallisen näköinen ja haistellut mikron tuuletusreikiä mut ei haise mikään palanut et ois vaikka jokin virtapiiri kärynnyt. Painava laite ja ei mahdu syvennykseen mikä tääl eläkeläiskaksiossani on jossa oon ny vuoden asunut mut ei uudet koneet lämmitä noin ku toi. Pojan mikroa oon käyttänyt välillä ku sen mukuloita hoidellut ja lihapiirakka joka tuolla mun uunilla lämpenee 30sekunnissa lämpenee sillä kunnolla 1minuutissa! Siinä menee hukkaan aikaa ja sähköä ja ehkä täs iäs ei enää haluaisi luopua vanhoista tutuista tavaroista. Tarkoitus olisi ottaa auki mikro mut voisiko joku sanoa mistä osasta pitäis lähteä vikaa etsiskelemään?

22

322

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Siellä saattaa olla parikin sulaketta ja diodi joista voi aloittaa vian etsinnän.

  • Anonyymi

   Toi et mikro jolla kestää lämmittää puolet kauemmin veis enemmän virtaa on täyttä puppua! Onhan siinä totuttelua ku uudet ei lämmitä niin nopeeta mut kyllä se tuntuu kevennyksenä sähkölaskussakin, kun koneisto paljon nykyaikaisempi. Vaikka uutta pitäisi päivän yhteen soittoon päällä niin tuskin veis niin paljon ku se sun romu sun yhden piirakan lämmityksessä😂 melu noissa vanhoissa, mutta jo pyörivällä lautasella varustetuissa uuneissa on myös aivan kauhea melu ja niitä ei voi edes kuvitella käyttävänsä yöllä kerrostalossa vaikka kuinka tekis mieli lämmintä maitoa. Paras kauppa ostaa mikro tai muu kodinkone on EHDOTTOMASTI Gigantti joten kaikki jotka omistatte yli 2v vanhan uuninromun josta on takuu loppu tai joka on ostettu eri liikkeestä kuin Gigantti niin heti huomenna tänne!

   • Anonyymi

    Tuo nyt ei ihan pidä paikkaansa. Vanhoissa, tehokkaissa ja painavissa mikroissa on paljon parempi hyötysuhde. Niissä on paksummat johtimet ja painava muuntaja jossa ei ole rautasydäntä ja käämilankaa säästetty eli se ei turhaan kuumene. Niissä on myös hinnasta ja painosta välittämättä optimoitu tavallisen 10A sulakkeen mahdollistama lyhyin lämmitysaika jolloin hyvä hyötysuhde on ollut tärkeä suunnittelukriteeri. Mikroaaltouunien lämmityskoneisto ei ole muuttunut 60 luvun jälkeen. Siihen on vaan lisätty uudet soittoäänet, automaattisia ohjelmia ja kehitetty monimutkaisia ratkaisuja joilla painava, suuri ja kallis komponentti voidaan korvata kymmenellä pienellä halvalla ja epäluotettavalla osalla. Sähköä hukkuu näiden pikkuosien sadoissa langanohuissa johtimissa ja niiden tarvitsemalla piirilevyllä enemmän kuin vanhan komponentin ranteen paksuissa kupariköysissä. Asuntojen sulakekoot ovat kasvaneet, keittiökoneille tarkoitetut tilat kutistuneet ja ihmisten maksuhalu jakautunut monien hyödykkeiden kesken joten uudet mikrot on suunniteltu hyötysuhteen kustannuksella pieniksi, hitaiksi ja halvoiksi. Toki uusi kallis invertterillä varustettu pienitehoinen mikroaaltouuni on hyötysuhteeltaan parempi kuin vanhat mutta harva sellaisen hankkii. Oman 90 luvun lopun halpamikron olen muutaman kerran ajanvietteenä korjannut ilmisilla purkuosilla. Sähköä se vie enemmän kuin vanhat mutta ahtaan keittiön vuoksi olen säästänyt sitä.


   • Anonyymi

    Gigantti on en enääkoskan astu jonottamaan
    Pesukoneen nouto kesti tunnin ja puoli päälle ?Nikitin asikspalvelussa ensin vuoroni tunnin ja sitten vielä että kone haettiin kesti puolituntii.

    Sekin vielä että maksettusta kon3sta ei vaivauduttau ilmoitan milloin noudettavissa
    Itse kaiki piti joita.

    Gigantti alitänihmist jonoo ja pslvelle kun huvittaa

    Ei ikinä

    Veekokoupasn meen seuraavaksi.


  • Anonyymi

   Jos otat auki niin pidä mielessä pari asiaa.

   1. Magnetronin käyttöjännite suurjännitemuuntajan toision puolella on pari tuhatta volttia ja virtaakin on tarjolla ampeerin verran. Jännite ja virta riittää tappamaan sekä ilman tasasuuntausta että tasasuunnattuna.

   2. Jos magnetroni käynnistyy niin että altistut mikroaalloille niin tuhat wattia @ 2.45GHz tekee rumaa jälkeä nopeasti. Erityisen ikävää on saada säteilyä silmiinsä. Jos siis joudut irrottamaan magnetronin ulostulon aaltoputkea niin pidä huoli että sillä ei ole anodijännitettä tarjolla ennen tilanteen korjaamista.

   Suomeksi: Jos et tunne mikroaaltouunin komponenttien toimintaa ja osaa toimia oikein tuhansien volttien jännitteen mittaamisessa niin jätä korjausyritys tekemättä. Riski on liian suuri suhteessa saavutettuun hyötyyn. Vaikka paikantaisit vian et todennäköisesti saisi sitä korjattua.

   • Anonyymi

    Saatko jotain kiksejä tuollaisesta? 🌻👒🤗


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Saatko jotain kiksejä tuollaisesta? 🌻👒🤗

    Jonkun pitää muistuttaa ikävistäkin asioista, jotta ihmiset eivät tiedon puutteen vuoksi päädy Tukesin sähkötapaturmien tilastoon. Juuri äsken sinne päätyi nuori tyttö joka uutisen mukaan yllytettynä kiipesi junanvaunun katolle.

    Mikroaaltouuneihin liittyy sellaisia yllättäviä tapoja satuttaa itseään joihin ei muissa laitteissa törmää.

    Jos ei oikeasti tiedä mitä on tekemässä ei kannata yrittää korjata sähkölaitetta tai tehdä sähköasennuksia. Siinä kun aiheuttaa vaaran itselleen, perheelleen ja perikunnalleen.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Jonkun pitää muistuttaa ikävistäkin asioista, jotta ihmiset eivät tiedon puutteen vuoksi päädy Tukesin sähkötapaturmien tilastoon. Juuri äsken sinne päätyi nuori tyttö joka uutisen mukaan yllytettynä kiipesi junanvaunun katolle.

    Mikroaaltouuneihin liittyy sellaisia yllättäviä tapoja satuttaa itseään joihin ei muissa laitteissa törmää.

    Jos ei oikeasti tiedä mitä on tekemässä ei kannata yrittää korjata sähkölaitetta tai tehdä sähköasennuksia. Siinä kun aiheuttaa vaaran itselleen, perheelleen ja perikunnalleen.

    Näistä "kukkahattutädeistä" ei ole itsestä minkään tekijäksi...


  • Anonyymi

   Mikroaaltouunista hajoaa usein kondensaattori. Se litteä tai pyöreä iso alumiinipurkki. Mikron sulake palaa jos kondensaattori on oikosulussa.
   Johto irti seinästä ennen kuin avaat uunin. Oikosulje kondensaattorin johtimet ennen kuin irroitat ne. Mittaa kondensaattori yleismittarilla vastusalueella. Jos nousee nopeasti megaohmeille niin ei ole ainakaan oikosulussa mutta voi olla silti rikki. Tilalle sopii samalla tai isommalla jännitteen kestolla ja n. samalla kapasitanssilla oleva konkka.

  • Anonyymi

   Hmm. Olisi pitänyt kysellä täältä apuja pari vuotta sitten kun mikro hajosi. Päädyin tulokseen, että diodi on rikki, kun mittasin sen diodi-mittaus alueella. Vaan sehän ei pystykään näyttämään tuota diodia oikein ilmeisesti? On liian isot kynnysjännitteet? Mikro on jo metallin keräyksessä - oikeastaan hyvä niin - paino pudonnut kun ei enää lihapiirakat lämpiä vaan syö suolakurkkuvoikkarin nälkäänsä! ;)

  • Anonyymi

   Vanhat mikrouunit eivät ole käyttöturvallisia ja ne kannattaa viedä kesämökeille tai suoraan romuun. Vanhoissa uuneissa ( tarkoitan yli kymmenen vuotiaita ) ei ole mitään ominaisuuksia vaan vain kaksi säädintä ja kuka enää sellaisia käyttää? Pitää nykyään ominaisuuksia olla enemmänkin kuin ajastin ja mahdollisuus säätää lämmittääkö mikro pienimmällä toiseks pienimmällä vai suurimmalla teholla. Toki joissakin vanhoissa mikrouuneissa on ominaisuuksia mutta ne ovat olleet silloin 10vuotta sitten niin uusia ominaisuuksia että ei niitä olla osattu tehdä kestämään vaan ne ovat hajonneet jo ajat sitten ja saattavat toimimattominakin sytyttää tulipalon. Vanhat mikrot vievät myös tilaa paljon ja ovat useimmiten jo muuttuneet lian ja joissakin tapauksissa myös sisällä polttelun vuoksi todella rumiksi.

   • Anonyymi

    🤣😂😆


   • Anonyymi

    Itselläni on juuri tällainen päivittäisessä käytössä. Onko varmasti jo riittävän vanha aiheuttamaan kunnon tulipalon? Kohdasta 35 vuotias mikro (HC 731):
    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/37262905-ad87-4fcc-b699-d334244228b9

    Veikkaan että ostettu joskus 80-luvulla, isovanhemmiltani sen minäkin sain aikoinaan. Varastossa on uudempia sukulaisten hylkäämiä mikroja odottamassa mutta vielä ei ole tuo ensimmäinenkään luovuttanut. Pari kertaa olen ottanut auki ja pessyt EkoSol:illa ja vesiletkulla vuosikymmenien saatossa.


   • Anonyymi

    Ja höpön höpöt


  • Anonyymi

   Hah! Itsellä käytössä vm 2004 Panasonic NN-T552W mikrouuni ja siinä on kaikenlaisia toimintoja mitä tosin en ole ikinä käyttänyt koska en tarvii :D pärjäisin aivan yhtä hyvin ns perusmikrolla missä on vain ajastin ja tehonsäätö mutta tuon sain isoäidiltä ku muutin ekaan omaan asuntooni ja ei noi lisätoiminnot haittaakaan vaikka ne on :) saattaa niitä vielä joskus tarvitakin.

   • Anonyymi

    En osaa kuvitella mihin voisi tarvita muita toimintoja kuin 1/2-teho, täysi teho ja ajastin.
    Oikeastaan ei tarvitsisi muuta toimintoa kuin ON/OFF, kyllä sitä malttaa vahtia mikroa sen ajan kun joku eines lämpiää.
    Itseasiassa paras merkki lämmityksen valmistumisesta on se, kun mikron lasi menee vesihuuruun niin ettei piirakkaa enää näe.


  • Anonyymi

   mikrossa ei tarvita muuta kuin päälle ja pois-kykin.

   eikä millään vanhuudella ole mitään merkitystä sähkönkulutukseen, se kuluttaa jos se lämmittää ihan samat watit kuin kaikkein nykymutkikkain ja kallein laite ottaa verkosta.

  • Anonyymi

   Uusi ja ihan se halvin niin minäkin tein. Maksoi 29€ ja hyvin toimii jokin logik niminen taisi olla. Ollut pian vuoden ja joka pv kerta pari päällä.

   • Anonyymi

    Taitaa nykymikrot olla toteutettu ektroniikalla joka tekee sen suurjännitteen, eli eivät kestä läheskään sitä mitä vanhat mikrot, joissa oli oikea painava ikuinen rautamurikkamuuntaja.


  • Anonyymi

   "Kuinka korjata mikrouuni?"

   1) Tutkitaan missä osissa on vikaa ja vaihdetaan ne ehjiin.

   2) Tilataan huolto(mies).

   • Anonyymi

    Kun uusi mikro maksaa vain muutaman kympin, ei kannata tilata mitään huoltomiehiä.
    Itse kannattaa kyllä korjata, edellyttäen että peukalon sijainti on optimaalinen.


  • Anonyymi

   Ei mikrossa mitään tehon säädintä tarvita. Pieni teho tai joku sulatusteho on vain sitä että konee hyrisee koko ajan mutta sulatus toimii pätkittäin. Riittää kun siinä on ajastin ja virtanappi Jos tarvit pientä tehoa niin se on silloin sitä että käytät konetta lyhyemmän aikaa. Jos laittaa tehon vaikka puolelle niin se on silloin tupla-aika verrattuna siihen että käytät suurinta tehoa.. KUmmassakin energiankulutus on sama. Täyttä humpuukia kaikki kikkailut monine nappuloineen ja säätimineen.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Hämeenlinnassa ammuttu poliisia!

   Alkaa olla Chigagon meininki! Kukas se on paukutellu?
   Hämeenlinna
   116
   5930
  2. TV-lääkäri Pippa Laukka ottaa kantaa kauneusleikkaushuhuihin: "Parikymppisenä olisi ehkä..."

   Pippa Laukka on 51-vuotias ja hyvässä kunnossa. Huhuja Laukan kauneusleikkauksista ja hiuslisäkkeistä on kiirinyt. Laukalla on hyvä vastaus epäilyksii
   Kotimaiset julkkisjuorut
   23
   3672
  3. Sofian uusi miesseuralainen

   Sofialla uusi miesseuralainen kun Stefan Isben kanssa Hangossa ja heppakisoissa, kukahan hän lienee?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   108
   2732
  4. Sofiaa hemmoteltu

   Upea kukkakimppu. Kyllä Therman osaa hemmotella rakastaan
   Kotimaiset julkkisjuorut
   226
   2670
  5. Minä tiedän

   Tiedän että kirjoitit tänne illalla ja että sinä tiedät minun vastanneen sinulle. Silti se ei muuta sitä että sinun on astuttava se askel minun suunt
   Ikävä
   82
   1602
  6. Gossip Mom, Maisa, tekisi mitä vaan

   …ettei ” mun elämä olis tällaista”. Niin varmasti. Ottaahan se päähän, kun kaasot miehineen, viettävät hulppeaa viikonloppua Tallinnassa. Mika Salohan
   Kotimaiset julkkisjuorut
   101
   1501
  7. Sä oot ihan hullu

   😅..🤣🤣.. Silti niin.. Mun😶..
   Ikävä
   59
   1256
  8. Uskallatko paljastaa

   mikä on saanut sinut etenkin viime aikoina pohtimaan että haluaisit tavata minut?
   Ikävä
   57
   1201
  9. Päätös epäasiallisesta käytöksestä

   otteita uusimmasta pöytäkirjasta: Judoliiton hallituksen tietoon saatetun ja useiden henkilöiden allekirjoittaman aineiston perusteella hallitus on to
   Judo
   41
   1200
  10. Hei Ohisalo, poliisi aloittaa yt-neuvottelut

   https://yle.fi/uutiset/3-12117065 Ns. poliisiministeriksi kutsuttavan sisäministerin vihreiden Ohisalon valtakaudella se nyt sitten tapahtui mitä kan
   Maailman menoa
   100
   1064
  Aihe