Pentium4:lle kevyt Linux?

Anonyymi

Olisi ajatus testata miksi vanha XP-kone ei tahdo startata, eli onko kovalevy itsekseen tiltannut vai onko kyse josstakin muusta, emosta ym.

Tuli mieleen jos asentaisi tikulle jonkin jakelun jota P4 jaksaa pyörittää. Muistia siinä on muistakseni 1 GB ja katsoisi josko rauta sillä starttaisi. Mikähän jakelu tuossa voisi toimia?

Tietty voisi ottaa kovalevyn pois ja ostaa USB / SATA-sovittimen ja testata toisessa koneessa ulkoisena, josko kiintolevy toimisi. Tuo oli aikanaan niitä ensimmäisiä joissa oli SATA-optio.

18

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vanhoissa bios-varmistus paristo kypsä..

      se aiheuttaa harmia, myös kovo voi olla laakereistaan jämähtänyt.

      • Anonyymi

        Eikö se anna varoituksen BIOS patteri lopussa kun koneen käynnistää?


      • Anonyymi

        Ensimmäisenä toimena vaihdoin tuon pariston, mutta ei auttanut asiaan.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Ja koko 856,1 Mt


      • Anonyymi

        Kyseessä siin Maciltä näyttävä Ubuntu 10.10


      • Anonyymi

        Tosi siistin näköinen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja koko 856,1 Mt

        Ottaen huomioon, että Ubuntu 10.04 pyöri aikanaan 550MHz prosessorilla 192 megalla muistia minimissään jo kivasti.. taisi toimia 400MHz P3:llakin?


    • Anonyymi

      No, kyllä tuolle Ubuntu Mate 18.04 vielä menee. Löytyy jopa sse2-käskykanta, joten selaimenkin siinä pitäisi toimia suoraan asennuksesta.

      • Anonyymi

        Kannattaa kokeilla tikulta ennen asennusta.


      • Anonyymi

        P4 on parhaimillaankin jotain PM 300 koneita..
        Moisessa Ubuntu Mate 18.04 on auttamaton etana.
        1G muistia ei riitä, vaan swappaa kokoajan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        P4 on parhaimillaankin jotain PM 300 koneita..
        Moisessa Ubuntu Mate 18.04 on auttamaton etana.
        1G muistia ei riitä, vaan swappaa kokoajan.

        Ubuntu kenties hidastelee, Ubuntu Mate toimii kyllä jos näytönohjain on kelvollinen. 1G muistista käytössä on n. 570 megaa. 2G muistista muuten em. haukkasee jo bootin jälkeen yli 700 megaa - muistia siis käytetään jos sitä on!
        No, täällä on 1700MHz:n AMD/K7 koneessa 2 gigalla/512k cache muistia toimiva kokonaisuus. Selainkokemus ei ole mitenkään loistava - youtube toimii 360px tilassa kuitenkin hyvin. Mutta muita ohjelmia kyllä tuolla käyttää jo.
        Jaa niin, valokuvaserverinä löytyy vielä Ubuntu 16.04 1700MHz K7/256k cachella ja 384megan muistilla varustettu kone ja sekin pyörittää apachea levyjakoa ihan kiitettävästi. Muisti on virheen korjaavaa, joten en ole hennonut poiskaan sitä heittää. Joskus kokeilin MX linuxia siihen, mutta em. versiosta ei löytynyt toimivaa näytönohjaimen ajuria ja palasin takaisin tuttuun buntuun.
        Riippuu täysin siitä, mitä koneellasi teet, riittääkö tehot. Pelaamiseen ei ikinä, mutta koodaamiseen riittää tehot jo useimmiten vallan mainiosti! Tuo askel 256k cachesta 512k cacheen on itse asiassa merkittävä mukavuustekijä. Toinen on muistin kaistanleveys:
        Joskus erikoismuisteilla(PC3500) tuli todettua, että jos AMD 3.2GHz/512k prosessorin ylikellotti 3.5GHz:iin nostamalla väylää, tökkimiset jäi siihen. Tarkoitti siis, että muistin nopeus kasvoi riittäväksi 18.04 Ubuntulle eikä enää muodostanut pullonkaulaa toiminnalle. Olisiko tuo ollut 200MHz:n FSB-väylän nosto 216MHz:iin, eli alle 10%? Kone oli täysin vakaa tuolla ja prosessorikin sen jälkeen kun siilin vaihtoi täys-kupariseen kunnollisella flektillä.
        Näin ollen, Ubuntu Mate 18.04:ssä toiminta on systeemissä hitaampaa ja 16.04 on "aikalaisversiona" sopivampi kumppani esim. K7:lle - valitettavasti sitä ei vaan taideta tukea enää. Nykyäänhän suurin osa hukatuista kellosykleistä hukataan erinäiseen tiedon tarkistamiseen ja kryptaukseen, joihin uudemmilla prosessoreilla on rauta-tuki ja vanhat näin ollen joutuu sen tekemään ohjelmallisesti laskemalla. Vanhemmissa versioissa käyttöjärjestelmää ei näitä ominaisuuksia tietenkään ollut siinä laajuudessa käytössä kuin nykyisin. Sanoisinkin, että kyseessä on eräänlainen menetetty sukupolvi ohjelmistokehityksessä: On jouduttu tilkitsemään prosessorivikoja ja tietoturva bugeja sen sijaan että oltaisiin saatu mitään oleellisia uudistuksia ohjelmiin. Sitä vanhaa paremmalla tarkkuudella, oikeastaan ilman miettimistä, miten asiat oikeasti olisi pitänyt tehdä.


    • Anonyymi
    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Kotisivu
        https://sparkylinux.org/


    • Anonyymi

      Purkuun tuollaiset.

    • Anonyymi

      Niin, tarkennetaan vielä.

      Kun koneen starttaa, niin tuulettimet alkavat hyrrätä ja kuulostaa kuin kiintolevy pyörisi (?) mutta ruudulle ei tule signaalia, vain mustalla ruudulla ilmoitus no signal.

      Ruutu kuitenkin toimii läppäriin liitettäessä sen vanhalla kaapelilla, eli ongelma ei ole ruudussa eikä kaapelissa. Kaikkia mahdollisi aliittimiä olen koettanut nitkutella jos niissä olisi kontaktihäikkä. Voihna siellä emolla olla jokin konkka simahtanut ymv.

      Lähinnä olisi ajatus varmistaa kovalevyn toiminta ja jos toimii, niin ottaa sieltä muutamia juttuja talteen.

      Toisaalta, XP:lle olisi aika ajoin käyttöä yhden CD-kokoelman vuoksi, joka ei uudemmilla käyttiksillä toimi.

      Tietty jokin XP-läppäri olisi kätevämpi kokonsa puolesta, niin voisi viskata pois vanhan ruudun ja tuon raudan vaikka se onkin melko pieni boxi .... mutta liekö ne WP-läppärit, jos löytyisi, ovat raudaltaan tuota P4:sta kummoisempia.

      Tuosta tulee aasinsilta siihen, josko tuon OEM-CD-levyillä olevan XP:n saisi vaikka virtuaaliboxiin jonkin Linuxin mahaan, jollekin tuoreemmalle kannettavalle tyyliin i5.

      • Anonyymi

        Ei olisi ensimmäinen näytönohjain, josta DA-muunnin/signaalivahvistin kärähtänyt? Ei kovin herkästi mene, mutta jos VGA-johtoa irrottelee koneen ollessa johto seinässä tai powerissa virta-katkaisin päällä, niin on mahdollista hajottaa näytönohjain jos ei ole maadoitetussa pistorasiassa molemmat. Kokeile jollain toisella näytönohjaimella! Ittellä meni äänikortista toinen kanava pimeäksi juuri tällä tavalla johtoja vekslatessa koneen ja vahvistimen välissä virrat päällä..
        Kytke jostakin piipperi-kaiutin, josko kuulisit sieltä vikakoodia - voi olla ledejäkin emolla, jotka näyttää tilanteen?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      67
      4709
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2279
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1804
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1526
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1471
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1031
    Aihe