Minimivaatimukset puulämmityksessä käytettävälle uunille

Anonyymi

Massa min. 2,5 tonnia.

Korkeus 2,2 metriä. -Korkeutta pitää olla, jotta lämpöä saadaan sitoutettua uunin sisuksiin, estää siten liiallisen pintalämmön. Riittävä korkeus käynnistää aina vedon, vaikka ulkona olisi sisätiloja lämpöisempi. Jos riittävää pystynousua ei ole, savukaasut voi tulla aluksi sisään, (hellat, saunanpadat, leivinuunit, matalat takat)

Kuoreton rakenne. -Kuoritakakalla ei voi säätää lämpöä, se reagoi huonosti ja liian hitaasti, eikä teho riitä kaikissa tilanteissa. Puolet takan massasta on eristeen väärällä puolella varastoidakseen kunnolla lämpöä.
Kuorettomalla takalla pystyy pitämään talon sisälämmön 1 - 2 C tarkkuudella vakiona, vaikka ulkolämpötila vaihtelee 10 ja -40 välillä.

Tulipesän vetoisuus min. 15 - 18 kg puuta.

Tulipesässä pitää olla jyrkät luiskat kohti arinaa. -Jotka syöttää puuta ja hiillosta arinan päälle. Uunin luukkuja ei tarvitse näin avata kesken polton. (nuo luiskat pystyy asentamaan jälkikäteen) Mielummin umpirautaa, raskaampi materiaali sitoo tehokkaasti hiilloksen kuumuuden.

Uunissa ei saa olla tiilen kokoa isompaa valuelementtiä. -Isot valukappaleet halkeillessaan saattavat romahtaa. Tulitiilestä holvattu rakenne pysyy kasassa, vaikka joku tiili halkeaa ja rakenne voi elää saumoistaan. Uunin käyttöiän tavoite pitää olla vähintään 100 vuotta. Uunin uusiminen on likainen, raskas, aikaa vievä ja kallis operaatio.

Tulipesän lasiluukku. -Takkaa käyttää mieluusti, kun se palvelee myös tunnelmanluojana.

Omassa talossa kuoreton takka lämmittää 5 huoneen talon, n. 120 m2. Sähkön kulutus vuodessa n. 2500 kWh. 2/henkilöä. Vasta kun pakkanen kiristyy -20C , tarvitsee polttaa kaksi pesällistä. Raskaasta hormitiilestä muurattu piippu osallistuu tehokkaasti lämmitykseen, se kulkee yläkerran huoneen läpi ja lämmittäen sen.
Saunassa on puukiuas.
Sähköiselle lämminvesivaraajalle menevä vesi esilämmitetään poltettavalla puulla. Takkaa käytetään myös ruuan valmistukseen, raskaat rautaiset reunaluiskat varaavat tehokkaasti lämpöä. Uuniin mahtuu sähköuunin paistopelti, lämmityksen sivutuotteena tulee keitettyä perunat, kypsyy uunipuurot, paistuu pizzat yms.

6

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyllä tuo lämmitys onnistuu kuoritakallakin jos ei vaadi liikoja ja pintaala kohtuullinen.jos kertalämmityksellä onnistut noin tarkkaan pitämään lämmön niin aika hyvä. Tuskin omassani sen enempää vaihtelee olohuoneessa koska keittiön varaavalla hellalla saa säädeltyä. Keittiössä tosin vähän enemmän vaihtelua, talossani puukiuas ja sähköä suunnilleen sama.

    • Anonyymi

      Kerrankin asiaa puu-uunista.

      • Anonyymi

        Tarkoitin aloittajaa.


    • Anonyymi

      Omituista höpötystä.
      Mikset muuraa koko uunias raskailla rautakappaleilla.
      Kuori myös.
      Korkeutta 2.5 metriä.Juu.

      • Anonyymi

        Typerä idiootti, muut kuin sinä, ei muuraa takkaan rautoja. Jos tarkoitat aloituksessa mainittuja luiskia mitkä ohjaa puut ja hiilloksen arinan päälle, ne on irralliset palat väljällä mitoituksella.


    • Anonyymi

      En ottais mistään hinnasta kuoretonta takkaa mökkiini, v 96 tehtiin noin 3 tonnia painava ja reilu parimetriä korkea takka/leivinuuni aina on tasainen lämpö.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2733
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2320
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2080
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      15
      1827
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1721
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      38
      1705
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1686
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      100
      1646
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1477
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe