Verkkokalvoreikä ja vitrektomia

Jouduin vajaa viikko sitten päivystysleikkaukseen verkkokalvon reiän takia. Nyt on 10 päivää asentohoitoa, sillä silmään laitettiin kaasua, joka toivottavasti painaa verkkokalvoa paikalleen. Makaan yöt kylkiasennossa ja päivätkin suurimmaksi osaksi. Pystyasemmossa ja istuessa katse alas. Yläkroppa alkaa olla jumissa tästä.

Tuntuu hurjalta, sillä tähän mennessä näköni on ollut hyvä, tosin silmälaseja olen käyttänyt kahdeksan vanhasta (likinäkö aika voimakas, yli -6). Viitisen vuotta sitten laserleikkauksen jälkeen pääsin eroon silmälaseista. Nyt tuolla leikatulla silmällä näkee vain sameaa valon ja varjon sekamelskaa. Se oli laseroinnissa tehty ”kaukosilmäksi”.

Onko muilla kokemuksia leikkauksesta toipumisesta ja näön palautumisesta? Olen 51v, nyt kirjoitettu kuukausi sairaslomaa. Kontrollikäynti kahden viikon päästä leikkauksesta, eli siihen on vielä yli viikko.

4

415

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Tänään oli ensimmäinen kontrollikäynti leikkauksen jälkeen. Reikä on kiinni, silmänpohja rauhallinen ja näkökyky kohtuullinen. Näkö voi ilmeisesti vielä parantua.

   En oikein saanut vastausta siihen kysymykseen, miten kauan joudun katselemaan leikatussa silmässä kaasupalloa. Kontrollilääkärinä oli erikoistuva nuorimies, joka hoiti kyllä tutkimuksen asiallisesti, mutta tuijotti muuten tietokonettaan ja mutisi vastauksia vähän ärtyneen oloisena. Kun erehdyin kysymään, miten kauan kaasun poistuminen kestää, hän murahti, että ”siinä menee kuukausia” ja kun kysyin, mitä sitten jos en ole kaasupallon takia työkunnossa kuukauden päästä ”no ei me täällä polilla erikseen kaasua tarkkailla. Jos et pysty töihin, niin haet työterveydestä sairaslomaa. Kyllä se kuukausi on yleensä riitttänyt.”

   Kaasupallo ei sinänsä olisi niin hankala, mutta kun liikun tai vaikka vaan käännän päätä, kaasu liikkuu ja se on kuin katsoisi liikkuvaa vedenpintaa. Olen nuorena ollut herkkä matkapahoinvoinnille, ja nyt tuntuu samalta. Pariin otteeseen olen hissutellut kävelyllä, mutta kerrat ovat lopahtaneet pahoinvointiin ja huimauksen tunteeseen. Vaikka silmää pitäisi kiinni, näkyy kaasupallo ja kaasun liike kuvajaisena luomen sisällä. Sama pahoinvointi siis, olipa silmä auki tai kiinni. Ihan paikallaan ollessa olo on parempi. Hirvittää, jos tämän pallon kanssa pitäisi töitä tehdä (olen asiakaspalvelutyössä, jossa päivän aikana tulee liikuttua kohtuullisen paljon).

   • Melkein kaksi kuukautta kesti ennen kuin kaasu poistui kokonaan. Viimeisillä viikoilla kupla teki ”poikasia”, pikkukuplia ison kuplan kaveriksi. Nämä pikkukuplat asettuivat emokuplan kehälle kuin magneetin vetäminä. Kun kävelin, käänsin päätäni, kumarruin tms., niin pikkukuplat pompahtelivat toistensa yli ees taas. Silmässä pyöri jatkuva animaatio.

    Menin töihin, kun sairasloma (5 viikkoa) loppui. Ensimmäisen viikon oli aika hutera olo, kupla oli vielä sen verran iso. Esimerkiksi rappusissa se asettui suunnilleen siihen kohtaan, missä portaatkin olivat.

    On ihana nähdä taas koko silmällä! Vielä toivon ja odotan, että leikatun silmän näkö paranisi. Mulla ei ole sopivia silmälaseja tähän leikkauksen jälkeiseen tilanteeseen - eikä niitä oikein ole järkeä hankkiakaan, jos näkö vielä muuttuu.

    Ilmeisesti tilani on sen verran harvinainen, ettei kukaan saman kokenut ole paikalla?


  • Anonyymi

   Minulta irtosi verkkokalvo kokonaan, mutta onneksi se saatiin takaisin paikoilleen. Siinä meni yli puoli vuotta ennen kuin näkö saavutti lopullisen tilan. Leikattu silmä näkee kaiken hiukan pienempänä ja eri sävyisenä kuin toinen silmä. Lisäksi tarkan näön alueella on pientä puutosta, mutta olen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen. Pieniä kaasukuplia ilmestyi silloin tällöin yli kahden vuoden ajan.

   • Anonyymi, aika hurjaa, että sulla noita kaasukuplia oli noin pitkään! Mulla vaikuttaa, että kuplat poistuivat kaikki, kun kerran poistuivat. Seitsemän ja puoli viikkoa siinä meni.

    Olin tällä viikolla silmäpolin kontrollissa, ja sepä olikin yllättävä keikka. En ollut itse tajunnut, että leikatun silmän näkökyky oli heikentynyt. Itsekseni olin kyllä miettinyt, etten millään tahdo tottua hätäapurilleihini - no, vika ei ollutkaan niissä rilleissä.

    Mulla on aika ärhäkkä kaihi kasvamassa leikatussa silmässä. Näkö on huonontunut selvästi - ekassa kontrollissa näkö oli 0,8, nyt 0,6 (välissä siis puolitoista kuukautta aikaa). Lääkäri sanoi, ettei pysty antamaan arviota siitä, miten nopeasti kaihi nyt kehittyy. Laittoi kiireellisempään kaihileikkausjonoon, eli helmikuun loppuun mennessä pitäisi tulla tieto leikkauksesta.

    Huolettaa leikkaus, vaikka kaihileikkaus onkin kai yleisin leikkaus koko maailmassa. Mullahan on verkkokalvo jo valmiiksi hauras, ja yhdellä ystävälläni verkkokalvonirtauma tuli kaihileikkauksen seurauksena. Pelottaa, että joutuisin samaan myllyyn uudestaan. Leikkaamattakaan en voi olla. Töissä on haastavaa heti kun pitää tehdä jotain muuta kuin päätetyötä. Esimerkiksi siakaspalvelu on aika säätöä, kun en näe kauemmaksi kunnolla. Onneksi kuljen julkisilla - tällä näkökyvyllä ajaisin ihan tuurilla.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Akava kieltää sairaanhoitajien palkkojen korotukset

   Suomessa on koronapandemian vuoksi huutava puute koulutetuista sairaanhoitajista. Osa on mennyt Norjaan töihin, noin 2.000€/kk paremman palkkauksen
   Maailman menoa
   276
   6977
  2. Vanhuksille kielitaidoton hoitaja. Purra: "Irvokasta"

   Kielitaidoton kotiavustaja on vanhuksen painajainen, "Pyysin päästä vessaan, hoitaja toi lasin vettä" Ruotsissa kielitaidottomat hoitajat ovat jo suu
   Maailman menoa
   301
   4570
  3. Ex-huippumalli Anne Kukkohovi hekottaa kuuman kosteasta muistosta: "Ei tarvittu pitkiä kalsareita"

   “Juontaja makasi välillä selällään lattialla happea haukkaamassa…” Kyllä viime kesä oli todellakin KUUMA.... https://www.suomi24.fi/viihde/ex-huippuma
   Kotimaiset julkkisjuorut
   28
   4255
  4. Seiska: Onko Marja Hintikka seuraava TTK-juontaja? Näin suosikkijuontaja vastaa huhuihin

   Olisiko Hintikka mielestäsi hyvä valinta uudeksi TTK-juontajaksi? Jos ei, niin kuka olisi? Perustele vastauksesi. https://www.suomi24.fi/viihde/seiska
   Kotimaiset julkkisjuorut
   52
   1332
  5. Mistä se jäi kiinni

   Miksi et halunnut edetä pidemmälle kanssani? Johtuiko se mun ulkonäöstä, luonteesta vai onko sinulla joku elämässäsi? Olisiko se ollut väärin viettää
   Ikävä
   43
   1096
  6. Joskus olen ollut

   susta huolissaan. Pärjäilethän. En voi sanoa sen muuta kuin tänne.
   Ikävä
   33
   984
  7. Pikkarainen pääsi taas Seiskaan

   Heitettiin pihalle Helsinki liikkuu kampanjasta raiskaussyytteen takia. Voi voi.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   183
   972
  8. Niin se on

   Et ollut se jota etsin. Annoin vielä mahdollisuudenkin ja menit tyrimään senkin. Osoitit olevasi taakka ja ongelma, jota ei kukaan haluaisi. Onnekseni
   Ikävä
   72
   898
  9. Rakastan sua mies

   Onhan kaikki hyvin?
   Ikävä
   82
   890
  Aihe