Miten tienata kirjoittamisella?

Onko kenelläkään tietoa tai kokemusta siitä, miten hankkia elanto kirjoittamalla? En tarkoita nyt mitään omaisuuksia, vaan vaatimatontakin elantoa. Kustantamoon jos lähettää käsikirjoituksen, hylsy tullee n. 99 %:n varmuudella ja sekin vasta kuukausien kuluttua, jos lainkaan. Ja jos saisikin julkaistua, tilitys tapahtuu käsittääkseni vuoden jälkijunassa vai onko näin? Entä onko helpompaa saada käsikirjoitus läpi jossain tietyssä genressä, esim. dekkareissa?

Onko kenelläkään kokemusta Kolmiokirjasta? En itse edes pidä hömpästä, Anni Polvaa luin joskus nuorempana, mutta käytännössä tuo tuntuu olevan aina paikka, mihin voisi saada tekstejä julkaistuksi. Tuskin kaikkien tekstien täytyy ihan samasta muotista olla, joten ehkä sinnekin voisi vähän omanlaistaan kirjoittaa.

Kirjoittamista jatkan joka tapauksessa, mutta olisi kiva olla vähän kartalla näissä julkaisuasioissa. Jotenkin turhauttaa, kun ainoa kommentti kirjoittamiseen liittyen tuntuu monilla olevan vain "ei kannata". Voisiko se kuitenkin kannattaa?

9

1096

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Toimittajana elannon hankkiminen on mahdollista mutta ksunikirjallisuudessa se on harvinaista. Viihdettä ei tosiaankaan ole helppo kirjoittaa. Jos et edes tunne genreä niin unohda se. Kirjailijoiden tulot tulevat pääasiassa apurahoista ja lisätöistä kuten toimittajan töistä.

      • Anonyymi

        Juurikin näin. Suomesta ei löydy kovin montaa kirjailijaa, jotka tulevat toimeen kirjojen myyntituloilla ja kirjastojen lainauskorvauksilla. Valtaosa tekee kirjoittamisen ohessa "oikeita töitä". Myös apurahat ovat pieniä, ja kun summan jakaa kirjan kirjoittamiseen ja editoimiseen kuluvalle ajalle, niin parempaan kuukausiliksaan pääsee k-marketin kassalla. Apurahat eivät myöskään ole mikään itsestään selvyys edes jo julkaisseelle ammattikirjailijalle, vaan hakijoita riittää enemmän kuin rahaa on jaossa.

        Jos haluat kirjailijaksi, kirjoita kirjoittamisen ilosta, mutta älä jätä päivätyötäsi ainakaan kokonaan. Silloin sinulla on vapaus kirjoittaa juuri sitä, mitä itse haluat. Jos sitten joskus lyöt läpi ja pääset Ilkka Remeksen tai Sofi Oksasen myyntilukuihin, voit lopettaa muut työt.


    • Anonyymi

      Kun teos julkaistaan siitä saa muutaman tonnin isolla kustantamolla ja pienillä ei välttämättä mitään ennakkoa. Missään genressä ei ole helpompi saada kirjaa julki, runoja on vaikeinta julkaista.

      • Anonyymi

        Eroja on lähinnä siinä, että esim. dekkarit myyvät hyvin, ja dekkaristi tienaa kirjamyynnistä enemmän kuin syvällistä taideproosaa kirjoittava. Mutta myös wannabe-dekkaristeja on vastaavassa suhteessa enemmän kärkkymässä julkaisumahdollisuutta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eroja on lähinnä siinä, että esim. dekkarit myyvät hyvin, ja dekkaristi tienaa kirjamyynnistä enemmän kuin syvällistä taideproosaa kirjoittava. Mutta myös wannabe-dekkaristeja on vastaavassa suhteessa enemmän kärkkymässä julkaisumahdollisuutta.

        Juuri näin. Dekkareissa myynti on isommalle kirjailijakärjelle kohdistunutta, mutta sielläkin valtaosa jää vähälevikkiseksi kirjallisuudeksi. Taideproosassa myynnin pelastaa vain iso palkinto, muussa tapauksessa kirja ei tuota kuin roposia työmäärään nähden ja varsinaisen tulon kirjailijalle antavat apurahat (jos niitä saa, kilpailu on kovaa).

        Itselläni on ollut koko ajan oikea ammatti eli kirjailijantyö on harrastus. Minulle tämä sopii, sillä joka toinen vuosi julkaiseminen voisi muodostua rankaksi (en kirjoita dekkareita). Apurahojen vuoksi tiheä julkaiseminen on tärkeää, itse olen niiden hakemisen lopettanut, kun saan muista töistä elantoni. Apuraharumbakin käy työstä, ja toimeentulon perustaksi ei niistä ainakaan asuntovelalliselle ole. Tilanne voisi muuttua, jos sattuisin saamaan jonkin isomman palkinnon.


    • Anonyymi

      Älä tee mitään, jää työttömäksi. Pelastat itseäsi ja muita.

      • Anonyymi

        Työttömänä on aikaa kirjoitella.


    • Kiitos kaikille kommenteista! Tuntuu, että kirjoittamiseen liittyy niin paljon kummallisia uskomuksia, että on ihan hyvä välillä kartoittaa missä mennään. No juu, aika lohduttomaltahan tuo näyttää. Omakustanteet ovat sitten tietysti yksi mahdollisuus, mutta sitten pitäisi olla jo "nimeä" tai jokin kanava, mitä kautta tavoittaa juuri kohderyhmään kuuluvia. Esim. Kaarina Davis on aiheesta kirjoittanut, ja hänhän oli jo tunnettu alkaessaan kustantaa itse ja blogin kautta oli kanava, miten myydä kirjoja.

    • Anonyymi

      Kummallisin kirjoittamiseen liittyvä uskomus on, että 2000-luvulla sillä voisi vielä elättää itsensä. Ne ajat taitavat olla kaukana takana päin 1980-luvulla. Ihmisten vapaa-ajasta kilpailevat niin monet muut asiat, ettei lukemiseen jää kerta kaikkiaan aikaa. Se, että sinä ja kolme kaveriasi lukevat kirjoja, ei vielä elätä yhtäkään kirjailijaa. Ennen muinoin koko kirjailijajoukko käytännössä eli kirjastojen tukiostojen avulla, eli joka pikkukirjastoon hankittiin oma kappale julkaistusta kirjasta, mutta nykyäänhän näin ei ole. Ei tosin ole enää niitä pikkukirjastojakaan.

      Tunnen aika joukon niitä keskikastin kirjailijoita, jotka ovat parina viime vuonna laittaneet pensselit santaan. Vähäisiä tuloja voi tosin saada opettamalla, kritiikkiä ja artikkeleita kirjoittamalla jne. Oma suositukseni on kyllä, että kirjoittaa kannattaa vain kirjoittamisen ilosta, raha kannattaa unohtaa saman tien.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      100
      7060
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      30
      2741
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2313
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      87
      1996
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      14
      1717
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      9
      1515
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1397
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1361
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1314
    10. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      32
      1298
    Aihe