Miten tienata kirjoittamisella?

Onko kenelläkään tietoa tai kokemusta siitä, miten hankkia elanto kirjoittamalla? En tarkoita nyt mitään omaisuuksia, vaan vaatimatontakin elantoa. Kustantamoon jos lähettää käsikirjoituksen, hylsy tullee n. 99 %:n varmuudella ja sekin vasta kuukausien kuluttua, jos lainkaan. Ja jos saisikin julkaistua, tilitys tapahtuu käsittääkseni vuoden jälkijunassa vai onko näin? Entä onko helpompaa saada käsikirjoitus läpi jossain tietyssä genressä, esim. dekkareissa?

Onko kenelläkään kokemusta Kolmiokirjasta? En itse edes pidä hömpästä, Anni Polvaa luin joskus nuorempana, mutta käytännössä tuo tuntuu olevan aina paikka, mihin voisi saada tekstejä julkaistuksi. Tuskin kaikkien tekstien täytyy ihan samasta muotista olla, joten ehkä sinnekin voisi vähän omanlaistaan kirjoittaa.

Kirjoittamista jatkan joka tapauksessa, mutta olisi kiva olla vähän kartalla näissä julkaisuasioissa. Jotenkin turhauttaa, kun ainoa kommentti kirjoittamiseen liittyen tuntuu monilla olevan vain "ei kannata". Voisiko se kuitenkin kannattaa?

9

247

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Toimittajana elannon hankkiminen on mahdollista mutta ksunikirjallisuudessa se on harvinaista. Viihdettä ei tosiaankaan ole helppo kirjoittaa. Jos et edes tunne genreä niin unohda se. Kirjailijoiden tulot tulevat pääasiassa apurahoista ja lisätöistä kuten toimittajan töistä.

   • Anonyymi

    Juurikin näin. Suomesta ei löydy kovin montaa kirjailijaa, jotka tulevat toimeen kirjojen myyntituloilla ja kirjastojen lainauskorvauksilla. Valtaosa tekee kirjoittamisen ohessa "oikeita töitä". Myös apurahat ovat pieniä, ja kun summan jakaa kirjan kirjoittamiseen ja editoimiseen kuluvalle ajalle, niin parempaan kuukausiliksaan pääsee k-marketin kassalla. Apurahat eivät myöskään ole mikään itsestään selvyys edes jo julkaisseelle ammattikirjailijalle, vaan hakijoita riittää enemmän kuin rahaa on jaossa.

    Jos haluat kirjailijaksi, kirjoita kirjoittamisen ilosta, mutta älä jätä päivätyötäsi ainakaan kokonaan. Silloin sinulla on vapaus kirjoittaa juuri sitä, mitä itse haluat. Jos sitten joskus lyöt läpi ja pääset Ilkka Remeksen tai Sofi Oksasen myyntilukuihin, voit lopettaa muut työt.


  • Anonyymi

   Kun teos julkaistaan siitä saa muutaman tonnin isolla kustantamolla ja pienillä ei välttämättä mitään ennakkoa. Missään genressä ei ole helpompi saada kirjaa julki, runoja on vaikeinta julkaista.

   • Anonyymi

    Eroja on lähinnä siinä, että esim. dekkarit myyvät hyvin, ja dekkaristi tienaa kirjamyynnistä enemmän kuin syvällistä taideproosaa kirjoittava. Mutta myös wannabe-dekkaristeja on vastaavassa suhteessa enemmän kärkkymässä julkaisumahdollisuutta.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Eroja on lähinnä siinä, että esim. dekkarit myyvät hyvin, ja dekkaristi tienaa kirjamyynnistä enemmän kuin syvällistä taideproosaa kirjoittava. Mutta myös wannabe-dekkaristeja on vastaavassa suhteessa enemmän kärkkymässä julkaisumahdollisuutta.

    Juuri näin. Dekkareissa myynti on isommalle kirjailijakärjelle kohdistunutta, mutta sielläkin valtaosa jää vähälevikkiseksi kirjallisuudeksi. Taideproosassa myynnin pelastaa vain iso palkinto, muussa tapauksessa kirja ei tuota kuin roposia työmäärään nähden ja varsinaisen tulon kirjailijalle antavat apurahat (jos niitä saa, kilpailu on kovaa).

    Itselläni on ollut koko ajan oikea ammatti eli kirjailijantyö on harrastus. Minulle tämä sopii, sillä joka toinen vuosi julkaiseminen voisi muodostua rankaksi (en kirjoita dekkareita). Apurahojen vuoksi tiheä julkaiseminen on tärkeää, itse olen niiden hakemisen lopettanut, kun saan muista töistä elantoni. Apuraharumbakin käy työstä, ja toimeentulon perustaksi ei niistä ainakaan asuntovelalliselle ole. Tilanne voisi muuttua, jos sattuisin saamaan jonkin isomman palkinnon.


  • Anonyymi

   Älä tee mitään, jää työttömäksi. Pelastat itseäsi ja muita.

   • Anonyymi

    Työttömänä on aikaa kirjoitella.


  • Kiitos kaikille kommenteista! Tuntuu, että kirjoittamiseen liittyy niin paljon kummallisia uskomuksia, että on ihan hyvä välillä kartoittaa missä mennään. No juu, aika lohduttomaltahan tuo näyttää. Omakustanteet ovat sitten tietysti yksi mahdollisuus, mutta sitten pitäisi olla jo "nimeä" tai jokin kanava, mitä kautta tavoittaa juuri kohderyhmään kuuluvia. Esim. Kaarina Davis on aiheesta kirjoittanut, ja hänhän oli jo tunnettu alkaessaan kustantaa itse ja blogin kautta oli kanava, miten myydä kirjoja.

  • Anonyymi

   Kummallisin kirjoittamiseen liittyvä uskomus on, että 2000-luvulla sillä voisi vielä elättää itsensä. Ne ajat taitavat olla kaukana takana päin 1980-luvulla. Ihmisten vapaa-ajasta kilpailevat niin monet muut asiat, ettei lukemiseen jää kerta kaikkiaan aikaa. Se, että sinä ja kolme kaveriasi lukevat kirjoja, ei vielä elätä yhtäkään kirjailijaa. Ennen muinoin koko kirjailijajoukko käytännössä eli kirjastojen tukiostojen avulla, eli joka pikkukirjastoon hankittiin oma kappale julkaistusta kirjasta, mutta nykyäänhän näin ei ole. Ei tosin ole enää niitä pikkukirjastojakaan.

   Tunnen aika joukon niitä keskikastin kirjailijoita, jotka ovat parina viime vuonna laittaneet pensselit santaan. Vähäisiä tuloja voi tosin saada opettamalla, kritiikkiä ja artikkeleita kirjoittamalla jne. Oma suositukseni on kyllä, että kirjoittaa kannattaa vain kirjoittamisen ilosta, raha kannattaa unohtaa saman tien.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tänään kerrottiin 1 732 uudesta koronavirustartunnasta

   "Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden yhteismäärä on noussut perjantaista kymmenellä ihmisellä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Suomessa
   Maailman menoa
   360
   4965
  2. Pohjanoteeraus tuotannolta

   Juuri, kun kaikki luisti hyvin tuotannon suunnasta, niin sitten tuli tämä huti, että Minna, mitääntuottamaton, hihittelevä puutarhatonttu otettiin tak
   Big Brother
   55
   4594
  3. TTK-tippuja Sita Salminen sai poikkeuksellista palautetta Mikko Leppilammelta: "Tiedättehän te..."

   Mikko Leppilampi oli todellakin tilanteen tasalla suorassa TTK-lähetyksessä. Tsemppiä Sita Salminen, tanssit todella upeasti ja olisit ansainnut jatko
   Kotimaiset julkkisjuorut
   23
   3416
  4. Soffiko ei lähtenyt Dubaihin?

   Miten malttoi jäädä Suomen syksyyn kun puoliso lähti lämpöön 🤔
   Kotimaiset julkkisjuorut
   134
   2277
  5. Rokotevastaiset julistivat sodan Suomelle

   https://www.verkkouutiset.fi/hs-raju-viestitulva-kansanedustajille-se-on-sota-nyt/ "Se on sota nyt!" Rokotevastainen äärioikeisto on julistanut Suome
   Maailman menoa
   408
   2250
  6. Menetit elämäsi rakkauden

   Miltä se mahtaakaan tuntua?
   Ikävä
   111
   2000
  7. Sanna Marinin boomer-päivitys sai somen kuumaksi.

   Sanna Marinin boomer-päivitys sai somen kuumaksi – näin poliitikot reagoivat: ”Pilkkaa sodan jälkeisiä sukupolvia” Pääministeri Sanna Marin julkaisi
   Pori
   259
   1673
  8. Sidottu ja rajusti pahoinpidelty mies löytyi ulkovarastosta Outokummussa

   Kaikenlaisia hulluja sitä on Outokummussakin, vaikka se asia ei ole mitenkään uusi tieto. Poliisi teki järkyttävän löydön: Sidottu ja rajusti pahoinp
   Outokumpu
   35
   1543
  Aihe