Kiehuuko pyörivä vesi kattilassa nopeammin?

Anonyymi

Näin viikonloppuisin kokkaillessa usein laitan esim. lastalla veden pyörimään lämpenevässä vesikattilassa. Hyvin nopeasti keskelle pohjaa alkaa muodostua kuplia ja pian keskellä onkin jo kiehuva kuplapylväs. Jonkin ajan kuluttua vesi kiehuu koko kattilassa. En ole ottanut aikaa, mutta tuntuu kuin kiehuminen alkaisi tuolla keinolla nopeammin.

Löytyykö fysiikasta mitään perusteita tämän teorian tueksi? Pari omaa ajatusta:
- pyörteen keskellä vesimolekyylit pysyvät käytännössä paikallaan, joten pohjasta nouseva lämpö pääsee siirtymään niihin tehokkaammin. Kun kiehuva pylväs on muodostunut koko nesteen syvyydeltä, niin loppuosa vedestä alkaa kiehua sekä pohjasta että keskeltä päin
- pyörivässä vedessä vesimokekyylien välille syntyy kitkaa, joka osaltaan tehostaa veden lämpenemistä. Voi olla että tällainen vaikutus on pieni, mutta ehkä silti olemassa?

Olisikohan vettä pyörittävälle kattilalle markkinoita...

34

856

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kun laitat veden pyörimään kattilassa, vettä siirtyy laidoille ja veden
      syvyys on pienempi kattilan keskellä. Vähemmän vettä, nopeampi
      kiehuminen keskellä.
      Loput voit kehitellä eteenpäin.

      Ilmakehässä sama juttu, matalapaineessa, keskustan kohdalla ilmakehä
      on ohuempi kuin reunoilla.

      • Anonyymi

        Ihan ei vakuuta tuo selitys, korkeusero on kuitenkin aika minimaalinen. Mutta tuosta tuli mieleen että voiko pyörteessä veden tiheys/ paine keskellä olla matalampi kuin laidalla ja näin edesauttaisi kiehumista?
        Tokihan kiehuminen ehkä muutenkin yleensä alkaa keskeltä, koska laidoilla osa lämmöstä karkaa kattilan seinämiin ja ympäristöön.


    • Anonyymi

      Liikkuvassa nesteessä lämmönsiirto on tehokkaampaa kuin paikoillaan pysyvässä. Siinä selitys.

      • Anonyymi

        juurikin näin!


    • Anonyymi

      Tärkeintä on pohjanj a levyn tasaisuus. Jos ne ovat ok, niin vesi lämpenee tasaisesti pohjalla ja kaikki pohjan pinnassa höyrystynyt vesi nousee kohti pintaa ja luovuttaa matkalla lähes kaiken vesihöyryn tiivistymisenergian. Pieniä mikrokuplia ei alussa näy eivätkä ne koskaan pääse lähellekään pintaa. Sekoitus on siis täysin automaattista.

      Jos sekoittaa kauhalla kansi auki, paljon pintähöyryä (=lämpöenergiaa) pääsee pois kattilasta. Ihan perusfysiikkaa. Saa sekoittaa, jos pitää kannen kiinni. (Keskelle kantaa reikä ja siihen potkurin akseli. Turhaa pienissä vesikattiloissa. Pohjaan palatat maito ja muut ovat tietysti ihan eri juttu.)

      • Anonyymi

        Meinaat siis että veden laittaminen pyörimään vain hidastaa kiehumisen alkua? En tosiaankaan puhu veden jatkuvasta sekoittelusta ja hämmentämisestä, vaan pelkästään sen laittamisesta pyörimään - vesi kieppuu yllättävänkin pitkään.

        Ei kai auta muu kuin tehdä lisää empiirisiä testejä oikein sekuntikellon kanssa ja tarkkaan mitatulla vesimäärällä. Tosin veden alkulämpötilakin pitäisi vakioida ja se voi mennä jo vähän haastavaksi...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Meinaat siis että veden laittaminen pyörimään vain hidastaa kiehumisen alkua? En tosiaankaan puhu veden jatkuvasta sekoittelusta ja hämmentämisestä, vaan pelkästään sen laittamisesta pyörimään - vesi kieppuu yllättävänkin pitkään.

        Ei kai auta muu kuin tehdä lisää empiirisiä testejä oikein sekuntikellon kanssa ja tarkkaan mitatulla vesimäärällä. Tosin veden alkulämpötilakin pitäisi vakioida ja se voi mennä jo vähän haastavaksi...

        Ei sen veden pyöriminen muutaman sekunnin ajan kerrallaan paljoakaan auta. Ei vesi siinä sekoitu. Kuumat vesihöyrypäästöt pitää minimoida. Erillinen vedenkeitin toiminee optimaalisemmin.

        Kokeile painaa kattilaa voimakkaasti levyä vasten. Tutki myös, heiluuko kattila jossakin asennossa hiukan. Jos toinen on hiukan kupera ja toinen hiukan kovera, saattaa löytyä optimiasento.

        Mikä merkitys on kylmässä vedessä olevalla ilmalla? Sehän poistuu nopeasti veden lämmetessä.


    • Anonyymi

      Käytännössä ei ole eroa. Teoriassa pieniä eroja on, mutta niiden vaikutus on tuskin mitattavissa.
      - levyltä siirtyy sama energiamäärä veteen, koska lämpötilaero säilyy molemmissa tapauksissa samana. Olettaen tasapohjaisen kattilan.
      - Sekoittaminen tuo hieman lisäenergiaa.
      - Pyörivän veden pinta-ala on suurempi, joten siinä haihtuminen puolestaan vie enemmän energiaa.
      - Pyörivän veden kosketuspinta kattilan reunoihin on suurempi, jolloin reunojen läpi poistuuu enemmän lämpöä.
      - veden liikkeellä ei näin pienessä mittakaavassa ole merkitystä, konvektiovirtaukset tasaavat lämpöä tehokkkaasti.

      Melkeinpä sanoisin, että sen veden pyörittäminen saa aikaan tunteen nopeammasta kiehumisesta, kun siinä on jotain tekemistä. Mitään tekemättä odottaminen saa ajan kulun tuntumaan hitaalta.

    • Anonyymi

      Veden pyörittäminen kattilassa ei sen lämpenemiseen käytännössä juurikaan vaikuta .
      Tarpeeksi pyöriessään kevyemmät osat nesteessä hakeutuvat keskelle.
      Tällaisina myös höyrykuplat.
      Tarpeeksi voimakkaasti vatkatessa vesi kyllä tietysti lämpenee kiehuvaksikin ilman lisälämpöä. Esimerkiksi ydinvoimalan primääripiirin pumpuilla vain vettä kierrättämällä voidaan jopa saada riittävästi höyryä turbiinin pyörittämiseen.
      Kattilassa hellalla ei sellainen onnistu.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Pakko oli testata taas tänään. Kiepautin veden pyörimään heti siinä vaiheessa kun kattilasta alkoi kuulua kohinaa (ainakin minun kattilassani kohina alkaa selvästi ennen kuin veteen muodostuu havaittavia kuplia). Pyörteen keskelle pohjaan syntyi oikeastaan heti kiehumiskuplia. Kokeilkaapa!

      • Anonyymi

        Miettikääpä muutkin, miksi kiehuminen alkaa pyörivässä vedessä keskeltä.

        Tietysti siksi, että lämpimin ja tiheydeltään kevein vesi kertyy tässä separaattorissa keskelle.


    • Anonyymi

      Nojuu. Jorisee sen keittäessä samalla.

    • Anonyymi

      Kieputa kattilaa muutama kilometri sekunnissa nopeudella ja kitka lämmittää veden kiehuvaksi.

    • Anonyymi

      Liikkuvassa nesteessä toki muodostuu sisäisen kitkan seurauksena myös lisälämpöä mutta on muistettava ettei itse liike muodostu ilman energiaa...Jos kattilassa olevaa vettä laitetaan kädessä olevalla kauhalla tms. pyörivään liikkeeseen, siihen johdetaan energiaa käden liikkeestä. Jos vesi pyörimisliikkeen ansiosta kiehuisikin sekunnin nopeammin kuin liikkumaton vesi, kokonaisenergiaa se on tarvinnut jopa vähän enemmän. Tosin tätähän ei kysyjä kysy, tiedän!
      Ajatellaanpa esim. avoimessa astiassa olevaa liikkumattoman veden ja pyörivän veden lämmönluovutuspintoja ulkoilmaan nähden, pyörintätilanteessa se on suurempi, toki silloin kattilan reunoja vasten oleva veden pinnan ala on suurempi mutta lämmön siirtyminen suoraan ilmaan avotilasta on tehokkaampaa kuin kattilan reunojen läpi, pyörintä siis lisää häviöitä!
      Mutta voihan aloittaja tehdä kokeita, veikkaan mahdollisen aikaeron olevan niin pienen ettei se ole kohtuudella havaittavissa, koe on syytä tehdä esim. kymmenkunta kertaa varmistaen että lähtötilanne vertausten osalta on aina ehdottomasti sama jne.

    • Anonyymi

      Jos ainoina lähtötietoina "lämpenevä vesikattila", niin ihan turha jatkaa. Erilaisia kattiloita ja lämmitysvaihtoehtoja ja lämmitystehoja on kymmenittäin.

      • Anonyymi

        Ja kaikkinovat olennaisesti samanlaisia.


    • Anonyymi

      marjoja keitettäessä tehoa voi parantaa kattilaa hämmentämällä sillä on sama vaikutus kuin kiertoilma uunilla

    • Anonyymi

      Voisi laittaa sähkölevyn pyörivälle alustalle ja vesikattilan levylle. Sitten kierroksia vain lisää. Miten kävisi.

    • Anonyymi

      > Löytyykö fysiikasta mitään perusteita tämän teorian tueksi?

      Ei löydy.

      Kattilan pohjan kautta veteen tuotu lämpömäärä on aina vakio. Parhaissa kattiloissa on täysin tasainen ja siten usein hieman paksuhko pohja. Jos veden haluaa kiehuvaksi (hieman) nopeammin, kannattaa pitää folio kattilan päällä, sillä paksu kansi hidastaa kiehumista. Vedenkeitin sisäisillä lämmityskierukoilla ja suljettuna astiana on nopein.

      Asiaan liittyvät tekijät ovat astian pohja-vesi -lämmitysrajapinta, lämmönsiirtovakio, ominaislämpökapasiteetti sekä höyrystymislämpö. Välittömästi kattilan ja veden rajapinnassa on kerros, jossa paine on hieman suurempi (päällä olevan veden massan vuoksi) ja lämpötila hieman korkeampi kuin muualla kattilassa.

      Fourierin laki kertoo lämpövuon ja lämpötilan välillä olevan yhteyden lämmön johtumiselle

      q → = − k ( x ) ∇ u ( x , t ),

      joka kertoo lämmön virtaavan siihen suuntaan, missä lämpötila laskee nopeimmin.

      Lämmön ainoa suunta on kuumemmasta lämmitys-rajapinnasta kattilan veden pintakerrosta kohti. "Korkeassa" kattilassa suuremman vedenpaineen vuoksi - ja toki missä tahansa kattilassa - vesi kiehuu rajapinnassa nopeasti, kuuma vesi ja höyrykuplat nousevat ylös ja lämmittävät lopun veden. Kattilassa oleva vesi on kuitenkin bulkki-massa, joten vesi kiehuu vasta, kun koko vesi kiehuu yhtenäisesti.

      Kylmintä vesi on vesi-ilma -rajapinnassa. Veden höyrystymislämpö on noin viisi kertaa se energiamäärä, joka tarvitaan veden lämmittämiseksi 0 °C lämpötilasta 100 °C lämpötilaan. Isossa astiassa paikallisia kuumia kiehumiskohtia ja yksittäisiä kuplia voi olla muuallakin kuin alhaalla lämmittävässä rajapinnassa. Vesi kiehuu koko astiassa vasta sitten, kun höyryä ja höyrykuplia syntyy nesteen sisällä kaikkialla ja kiehumiskuplavirtaus on yhtenäinen.

      Veden sekoittaminen estää alhaalta rajapinnasta nousevan kuuman höyryn lämmittävän vaikutuksen muuhun nesteeseen. Kevyt folio kantena nopeuttaa kiehumista, kun vettä ja lämpöä ei karkaa, mutta raskas kansi hidastaa kiehumista; kansi kuitenkin aina edesauttaa lämmön säilymistä astiassa.

      #Vedenkeitin, kananmunankeitin, induktioliesi, keraaminen liesi, lämmityslevy, mikroaaltouuni, kansi, folio, kiehuminen, höyry, pontikka.

      • Anonyymi

        Tai sitten niin, että lämmön siirtymisnopeus riippuu lämpötilaerosta ja veden liike estää paikallisen kuumenemisen vain pohjassa.

        Myös mainitsemasi höyrystymislämpö, kun höyrystyminen on paikallista, siis vain pohjaa vasten, hidastaa paineettomassa astiassa lämpenemistä.

        Konvektio on ylivoimainen konduktioon verrattuna, eikö vaan ?


    • Anonyymi

      Lämpenee tasaisemmin.
      Kokeilepa lämmittää soppakattilaa. Sekoittamalla saat sen pikemmin syötäväksi.

      • Anonyymi

        Hah! Juuri jauhelihakeittoa ihmettelin, kun siihen muodostui pieniä geysirejä mutta sekoituksen jälkeen kiehuminen lakkasi hetkeksi kokonaan.


    • Anonyymi

      Kiva että aloitukseni vielä saa kommentteja. Olen jatkanut veden pyörittelyä oikeastaan aina vettä kuumentaessani, ja edelleen olen sitä mieltä, että se nopeuttaisi kiehumisen alkua. Toki mielikuva voi johtua ihan vain siitä, että kiehuminen on noin hallitumpaa eikä ala satunnaisesti mistä sattuu.

      Kattilana on yleensä normaali ruostumaton 3 litrainen, veden määrä vaihtelee, vauhdin antajana muovilasta. Suolan lisään vasta kiehuvaan veteen, koska teoreettisesti suola kai hieman nostaa kiehumispistettä ja toisaalta syövyttää metallia.

      Kiehumispylväs tosiaan muodostuu aivan pyörteen keskelle ja leviää siitä äkkiä joka suuntaan koko kattilaan. Kerran huomasin, että aivan ensimmäinen kupla ilmestyi ainakin sillä kerralla pohjaan aina samaan kohtaan - kun sen pyyhkäisi lastalla pois, niin kohta tuli uusi tilalle. Ehkäpä joku huokonen metallipohjassa?

      • Anonyymi

        Itse en tuhlaa aikaani veden pyörittämiseen. Jokainen tavallaan.


    • Anonyymi

      kyllä se kiehuu nopeammin

      • Anonyymi

        Niin totta kai kiehuu kylmälläkin levyllä.


    • Anonyymi

      Luonnollisesti pyörivä vesi kiehuu nopeammin myötäpäivään ja hitaammin vastapäivään.

      • Anonyymi

        Pyörimällä kattilan ympärillä itse vasta ja myötäpäivään vesi kiehuu nopeimmin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pyörimällä kattilan ympärillä itse vasta ja myötäpäivään vesi kiehuu nopeimmin.

        Jouluna tonttuina pyöritään puuroämpärin ympäri.

        Puuroämpäri pysyy paikallaan, maailma pyörii ympärillä.

        Maailmannapa.


    • Anonyymi

      Veden pyöriminen aiheuttaa kitkaa kattilan pintoja vasten sekä vesimolekyylien kesken. Kitka tietysti nostaa lämpötilaa. Siis ylimääräistä lämpenemistä havaitaan. M.O.T.

      • Anonyymi

        Tuo vitsi oli melko hauska.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo vitsi oli melko hauska.

        Mutta näinhän se on.

        Kattilaa pyörittäessä teet työtä, joka muuttuu veden liike-energiaksi ja edelleen kitkan kautta lämmöksi.

        Onko tuo vaikutus niin suuri, että se on mitattavissa, sitä en osaa sanoa.


    • Anonyymi

      Riippuu oikeasti siit, missä asennossa Kuu on Maapalloon nähden. Ns.täysikuun aikana Kuu vetää kattilan kuplia puoleensa voimakkaammin ja kiehuminen näyttää alkavan aikaisemmin.

      Todellisuudessa veden pyörittäminen saa aikaan samanlaisen blasebo-efektin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      139
      7840
    2. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      41
      2019
    3. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      25
      1960
    4. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      91
      1663
    5. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      180
      1585
    6. Tunnekylmä olet

      En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p
      Ikävä
      107
      1040
    7. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      5
      989
    8. Oletko miten

      Valmis läheisyyteen?
      Ikävä
      50
      945
    9. Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme

      Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri
      Ikävä
      28
      830
    10. Muistatko hänen

      Tuoksunsa? Saako se sinut syttymään? ❤️‍🔥
      Ikävä
      34
      822
    Aihe