Ahdistus ilman aihetta

Anonyymi

Mi­kä ih­mistä vai­vaa kun hän­tä ah­distaa, vaik­ka ahdis­tuk­selle ei olisi eri­tyistä aihet­takaan. Ei trau­moja, ei­kä muu­takaan eri­tyistä syy­tä. Mi­ten täl­laiseen ahdis­tu­miseen pi­täisi suh­tautua?

Me kaik­ki kuo­lemme, mi­kä on jok­seenkin mah­doton asia kä­sittää yh­den ihmi­se­lämän ai­kana. Et­tä en­sin elämme ja sit­ten – em­me elä. Psy­ko­logit ja psy­kiatrit hoi­tavat pal­jon posttrau­maat­tista st­ressiä, mut­ta mi­ten olisi pre-trau­maat­tinen st­ressi? Elämä sen tie­don mukai­sesti, et­tä kat­to yl­lämme sor­tuu, em­me tie­dä mil­loin tai mi­ten, mut­ta se lie­nee var­min asia min­kä kos­kaan tu­lemme tie­tämään. Tä­tä voi­si kut­sua eksis­ten­tiaa­li­seksi ahdis­tuk­seksi, jo­ka on filo­sofi Kierke­gaardin mu­kaan seu­rausta ih­misen kuvit­te­lu­ky­vystä; sii­tä et­tä ih­minen yksin­ker­tai­sesti on sel­lainen kuin on. Elämme erään­laisen peru­sah­dis­tuksen kans­sa, ol­koonkin et­tä ai­vot yleensä tehok­kaasti inhi­boivat omaa kuo­lemaa kos­kevan tie­don todel­lis­tu­mista.

Erään Vir­ginian ylio­pis­tossa teh­dyn tutki­muksen mu­kaan ih­miset in­hoavat hiljen­ty­mistä. Osa tutki­mukseen osal­lis­tu­jista jo­pa ot­ti mie­luummin lie­viä sähkös­hok­keja kuin viet­ti 15 mi­nuuttia hiljai­suu­dessa oman mie­lensä pa­rissa. Mis­tä tutki­mus­tulos ker­too? Ky­symys on äärim­mäisen mielen­kiin­toinen.

Elämä tar­joaa jatku­vasti mui­takin ahdis­tuksen ai­heita kuin sen rajal­lisuus. Tele­visio tai ­inter­netin uutis­sivut näyt­tävät esi­mer­kiksi ­afgaa­ni­pa­ko­laisia lento­ken­tillä, ja haasta­tel­tujen pu­heista vä­littyy silk­ka kau­hu. Jos kat­sojan peili­so­lu­jär­jes­telmä ja mieli­ku­vitus toi­mivat, ku­ten nii­den tu­lisi toi­mia, hän al­kaa ko­kea luulta­vasti jonkin­laista huo­noa oloa, vaik­kei si­tä juu­ri sil­lä het­kellä tiedos­tai­sikaan.

12

81

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Miehillä ja naisilla alkaa enne tai hieman jälkeen 50v. menopaussi. Sen jälkeen vaihdevuodet hiipien elämään.Se ahdistaa masentaa,vaikka kaikki olis Ok.Kaikki kun ei oireile hikoilu ymm.Ja todella miehilläkin ne on.Tulee ogelmia,aina ei ota eteen.Mut kaikeen on lääkeet saatavilla miehille naisille Terveysasemat.

      • Anonyymi

        "Menopaussi" ja mielenterveysongelmat eivät ole synonyymit keskenään. - Nm. Eri asiat


    • Anonyymi

      Toimettomuus, tarkoituksettomuus, sisäinen tyhjyys, henkinen haperuus, perustuksien puute, paikoilleen pysähtyminen, itsensä niskasta kiinni ottamisen kyky ... - Nm. Hiljentyessä joutuu tutkimaan itseään

      • Anonyymi

        ... kykenemättömyys ... - Nm. Jestas sentään


    • Anonyymi

      Kannattaa etsiä elämiseen kelvollisempia lahjoja.

    • Anonyymi

      Jos pitää hiljentyä silloin kun joku pyytää hiljentymään
      niin se voi aiheuttaa ahdistusta.
      On myös luonnollista tai harjoittelun/meditaation seurauksena syntyvää
      hiljaisuutta joka ei välttämättä ole ahdistavaa.

      Television avaaminen ja kanava on valinta ja kannattaa
      välillä pohtia että miksi televisio on auki sen sijasta että televisio on kiinni.
      Valitsin joskus aikaisemmin tv:stä klassisen musiikin kanavan mutta
      nykyään tv:stä ei löydy mitään rauhoittavaa kanavaa.

      Ahdistava olotila saattaa syntyä jos menettää työpaikan tai puolison.
      Olen kokenut ja ilmeisesti ystäväni kokivat ahdistusta.
      Alkoholijuomien avulla ahdistusta paettiin ja se johti
      monen ystäväni kohdalla kuolemaan.

    • Anonyymi

      Eiköhän ahdistukseen ole aina joku syy ? Joskus voi olla vaikea tiedostaa,
      mistä se johtuu.

      • Anonyymi

        Lapsi ja nuori ihminen ei ehkä vielä välttämättä tiedosta, mistä mikäkin aihe, oli se ulkoinen tai sisäinen, johtuu. Mutta jos aikuisen ikäinen ei saa selville / pysty selvittämään itsensä sisällä muhivia aiheita, niin mistä lienee kysymys. - Nm. Ei ainakaan aikuisuudesta


    • Anonyymi

      Ihminen ei ole pelkästään fyysinen, psyykkinen ja taloudellinen olento vaan myös henkinen. Eli jos ei huolehdi henkisyyden harjoittamisesta niin se alkaa vaikuttaa myös psyykkeen. Eli kannattaa lukea henkisiä asioita, meditoida, käydä henkisten ryhmien tilaisuuksissa, etsiä elämäntarkoitusta, meediot ja selvännäkijärkin voi antaa jotain vihjeitä.

      Meditaatioon voi käydä tutustumassa vaikkapa Oodissa jos asut Helsingissä, siellä kokoontuu meditaatioivia ihmisiä Intialaisen Dadan ja suomalaisen Taavi Kassilan johdolla noin kello kuuden paikkeilla kolmannen kerroksen porrastasanteella, rautatieaseman puoleisessa päässä. Siellä voi kysellä ja pyytää meditaatio-opetusta tai vain keskustella tilaisuuden lopuksi. Tarkoituksena on kohottaa omaa, kirjaston ja koko Helsiginkin henkistä ilmapiiriä. Käykää vaikka vakoilemassa. Tunnelma on joskus todella ihmeellinen.

      • Anonyymi

        Tunnetko termin solastalgia? Ympäristötutkija ja filosofi Glenn A. Albrecht kehitti termin solastalgia, joka perustuu sanoihin solace (se mikä lohduttaa) ja algos (kreikan fyysistä ja psyykkistä tuskaa ja kärsimystä merkitsevä sana). Albrechtin mukaan jos etsimme lohtua rakastetusta paikasta, jota tuhotaan, kärsimme ahdistusta. Autioituminen liittyy tuhon, puutteen tai hylätyksi kokemisen tunteeseen (Albrecht, 2019, s.37-38).
        Sanalla on myös yhteys nostalgia- sanaan. Solastalgia on nostalgian käänteinen muoto: se on koti-ikävää, jota tunnemme omassa kodissamme eikä niinkään kotiin (Albrecht 2019, s. 38).
        https://www.climatepsychologyalliance.org/…/484-what-is…
        Mietin, missä määrin tämä termi vastaa ympäristöahdistusta/eroaa siitä? Ne eivät tunnu kattavan täysin toisiaan. Toisaalta itsestä tuntuisi oudolta käyttää solastalgia sanaa, vaikka nostalgia onkin jo kieleemme kotiutunut. Voisiko ympäristöahdistuksen rinnalla olla jokin muukin termi? Jotenkin sana ympäristö tuntuu minusta liian elottomalta, kuin vain ympyrältä, jonka sisään ihminen ja maisema, kasvit, eläimet, elävä maaperä sijoittuvat.
        Albrechtin termi on kehitetty yhteistyössä Australian Uudessa Etelä-Walesin Hunter Valleyssä, jossa hän haastatteli avolouhosten lähellä asuvia ihmisiä. Henkilökohtaiset kertomukset paljastivat osallistujien voimakkaan ja jatkuvan psyykkisen ja fyysisen ahdistuksen, joka johtui siitä, että heidän oli asuttava ja viljeltävä lähellä kaivoksia: solastalgia on paikkaan perustuvaa ahdistusta (2019, s. 49).
        MInulle tämä tuo suoraan mieleen vierailun Lausitzin ruskohiili avolouhoksilla 2008 ensimmäisen eurooppalaisen Vihreän yliopiston (Grüne Universität) yhteydessä.
        Lausitzin alue on entisen Itä-Saksan aluetta. Sieltä oli jo hävitetty ruskohiilikaivosten tieltä muistaakseni 6 kylää (olikohan n. 10 000 ihmistä?) ja ihmiset oli siirretty muualle Saksaan. Osalla siirretyistä oli tutkimusten mukaan huomattavia vaikeuksia sopeutua ja mielenterveysongelmia uusilla paikkakunnilla.
        Kun kävimme Lausitzin alueen seuraavassa louhoksen tieltä "tasattavassa kylässä", jossa oli mm. keski-aikainen kirkko, rautatieasema jne. niin tapaamamme ihmiset olivat vihaisia. Seurakunnan pappi kertoi kirkossa, että "Vattenfall kertoo satuja" - Ruskohiilikaivokset kuuluivat tuohon aikaan Vattenfallin omistukseen - sittemmin Vattenfall myi omistuksensa tsekkiyhtiölle. "Saduilla" pappi tarkoitti sitä, että ihmisille kerrotaan korvauksista ja heille osoitetaan uudet asuinalueet, mutta muutokset ovat osoittautuneet kaikenkaikkiaan osin hyvin ahdistaviksi ja stressaaviksi. Voin ymmärtää tämän mm. siten, että ihmiset kokivat suurta surua, tuskaa ja murhetta tuttujen maisemien ja kyläkulttuurin tuhoutumisesta. Se ei ollut korvattavissa vain siirrolla uuteen paikkaan!
        Kaikki tämä herättää kysymyksen, miten syvällisesti ihminen on koko olemukseltaan ja identiteetiltään punoutunut yhteen - käytetään nyt vaikka sanaa maiseman - kanssa.
        Tätänykyä solastalgia käsitettä käytetään nykyään kuvaamaan ihmisten kokemaa ahdistusta heidän reagoidessaan sellaisiin ilmiöihin kuin metsäpalot, tulvat, kuivuus, maan raivaus, liikakalastus ja niin edelleen.
        Albrechtinkäsitettä on myös kritisoitu. "Vaikka Albrecht ansaitsee kiitosta yrityksestään rakentaa uutta sanastoa antroposeenien psyykelle, hänet on myös haastettava vuoropuhelun puutteesta muiden vastaavien alojen tutkijoiden kanssa. On tunne, että Albrecht ei anna tarpeeksi uskottavuutta ihmisten moniselitteisille paikkaa koskeville tunteille."
        Scott McLemee (2019) kuvaa mielialaansa pikemminkin yhdistelmäksi mermerositeettia ("ennakoiva tila, jossa ollaan huolissaan tutun tilapäisyydestä ja sen korvaamisesta sellaisella, joka ei sovi mukavasti paikantajuun") ja terrafuriaa ("vapautettu äärimmäinen viha niissä, jotka näkevät selvästi teollis-teknologisen yhteiskunnan nykyisten muotojen tuhoisat suuntaukset ja kokevat, että heidän on protestoitava ja toimittava muuttaakseen sen suuntaa”), ja myös tiettyä määrää meteoriahdistusta. Meteorahdistus on "ahdistus, joka tunnetaan äärimmäisten sääilmiöiden lisääntyvän tiheyden ja vakavuuden vuoksi", eikä sitä pidä sekoittaa meteoreja koskevaan fobiaan - vaikka minullakin on se."
        "New Maladies of the Soul. Scott McLemee reviews Glenn A. Albrecht's Earth Emotions: New Words for a New World.
        Mietin, mitä kaikkia sanoja suomalaiset käyttävät omista vastaavista kokemuksistaan?


    • Anonyymi

      Entuota ahdistusta anteeksi ymmäärä? Mutenkaan en ymärrä naisia jotka eroneita jätetyjä ymm. Ovat eläkellä tai sairaseläkellä alle 60v tai päälle. Vatvovat ahdistus.Jauhavat vanhoja asioita. Asenne se ratkaisee kaikesta. Kun ahdistaa ovesta ulos yksin mitailee katija,loppu ajalaan siellä ahdistus. Satoi tai paistoi. Jokainen voi mennä ahdistuksessa myös lähimetsään yksin kävele ahdisutus pois ja opetella kitolisuutta.esim. on koti.sähkö,valo lämpö.jääkappi jossa ruokaa. Lähes kaikilla ei ole Niin ja se toosa,vaihtaa TV kirjojen lukemiseen ja asukastalot,kerhotoiminat. Ryhdy yksinäiselle ystäväksi.moni järjestö koulutaa ilmasiksi.IKÄÄN KATSOMATTA !. Ahdistusta lisää some F.B. poista itsesi sieltä voit sata kertaa paremmin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5678
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3485
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1893
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1875
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1720
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1566
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1473
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1366
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      17
      1360
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      23
      1308
    Aihe