Antigeenitestit eli pikatestit

Anonyymi

Kotimaa Koronavirus

Voiko kahdesti rokotettu luottaa pikkujoulujen kynnyksellä tehdyn pikatestin tulokseen? HS kysyi asiantuntijalta

Tartuntaa epäilevän tuplarokotetun on syytä pyöritellä kotitestitikkua nenässään hartaudella, sillä virusta on limakalvoilla vähemmän.

Pihla Loula HS
16:34
MONI suunnittelee tekevänsä kotona ennen pikkujoulujen tai joulunviettoon lähtemistä koronavirus­tartunnan tunnistavan antigeenitestin eli niin sanotun pikatestin. Mutta kuinka luotettava on kotikäyttöisen testin tulos kahdesti rokotetun kohdalla? Entäpä tunnistavatko pikatestit koronaviruksen omikronmuunnoksen?

”Ei ole osoitettu, ettei kotona tehty antigeenitesti toimisi omikronmuunnoksen tunnistamiseen”, sanoo johtava asiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

”Samoin näyttää siltä, että pcr-testi toimii omikronin aiheuttaman koronatartunnan tunnistamiseen”, Ikonen sanoo.

Ikosen mukaan kotitestin tulos on rokotetunkin kohdalla yhä luotettava, sillä tartunnan saaneella rokotetullakin virusta on nenän limakalvoilla ja hengitysteissä.

”Onhan se toki mahdollista, että rokotteen antama suoja vähentää virusmäärää limakalvoilla.”

Koska kahdesti rokotetulla on limakalvoillaan yleensä vähemmän virusta, voi luotettavan testituloksen saaminen olla hankalampaa.

Lisäksi tulokseen vaikuttaa näytteenoton onnistuminen. Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi se, onko testitikkua pyörittänyt nenän limakalvoilla tarpeeksi pitkään ja tarpeeksi syvällä sieraimessa.

”Kotitesteissä on muistettava lukea paketin ohjeet tarkkaan ja noudattaa niitä, jotta testin onnistuminen on taattu paremmin.”

ANTIGEENITESTI soveltuu etenkin oireisen tartunnan tunnistamiseen. Oireettomilla ongelma on se, että jos tartunnan tapahtumahetki ei ole tiedossa, voi oikea-aikainen testin tekeminen olla hankalaa.

”Antigeenitestit ovat hyviä tunnistamaan tartunnan, jos oireiden alkamisesta kulunut 1–5 päivää. Sen jälkeen testien herkkyys alkaa olla heikompi, kun viruksen määrä limakalvoilla vähenee.”

Kotitestit ovat Ikosen mukaan hyvä lisä muulle testaukselle.

Hän ei suosittele pelkkää kotitestiä riskiryhmään kuuluville tai tilanteessa, jossa on vakavampia hengitystieoireita. Oireisen rokotetun tulisi hakeutua etenkin altistumisen jälkeen pcr-testiin vaikka kotitesti näyttäisikin negatiivista.

KOTITESTI ei korvaa terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä. Kotitestin tulosten perusteella ei tehdä hoitopäätöksiä eikä vapauteta tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista. Jos kotitestin tulos on positiivinen, se tulisi vielä varmistaa terveydenhuollon testillä.

Terveydenhuollossa käytetään yleisesti pcr-testejä. Pcr-testit tunnistavat asiantuntijoiden mukaan omikronmuunnoksen aivan kuten muutkin muunnokset. Pcr-testi on antigeenitestiä herkempi tartunnan tunnistamiseen.

Lue lisää: On ”lähes varmaa”, että omikron­muunnos ei ole vakavampi kuin delta, sanoo Yhdys­valtain Fauci – variantista löytyi myös pcr-testeissä näkymätön versio

KULUTTAJAKÄYTTÖISTEN koronapika­­testien menekki on viime viikkoina ollut voimakkaassa nousussa, mutta niitä ei käytetä samalla tavalla kuin vaikkapa Saksassa.

Osastopäällikkö Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) ilmaisi STM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaisessa koronatilanne­katsauksessa, että STM on pyytänyt THL:ää arvioimaan mahdollisimman nopeasti eri testausstrategioita. Taustalla on lasten koronatartuntojen määrän nousu sekä halu kohentaa koulujen terveysturvallisuutta.

”Eri maissahan koululaisilla tai perheillä on käytössä kotitestejä. Testejä on tehty säännöllisesti tai jos on oireita tai altistuksen yhteydessä. Olisi aihetta arvioida, löytyykö sellaisia keinoja, joita voitaisiin ottaa käyttöön Suomessa", Puumalainen sanoi.


Jaa

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ihmiset luulevat kaiken olevan kunnossa kun rokotteet on otettu ja menevät ja elävät kuten ennen pandemiaa. Lopputulos on nyt nähtävissä ja tartuntamäärät kasvavat joka puolella.

      "Kuten on pitkään tiedetty, kaksi rokotusta ei suojaa täysin korontartunnalta ja kahdesti rokotettu voi myös tartuttaa tautia eteenpäin. Epidemia kiihtyy, ja kaksi rokotetta saaneiden tartunnat ovat alkaneet näkyä selvemmin myös Suomessa."

    • Anonyymi

      Koronaviruksen pikatestipalikka, jossa negatiivinen tulos.

      THL suosittaa kotitestien käyttöä ja aikoo antaa lähiaikoina niistä lisäohjeita – Mika Salminen: ”Ovat osoittautuneet mainettaan paremmiksi”

      Esimerkiksi perheen nuhanenä voitaisiin ensin testata kotioloissa ja mahdollinen tartunta varmistaa laboratoriossa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 135
      3933
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      109
      3589
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      20
      2525
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1861
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1717
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1609
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1585
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1506
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1481
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      88
      1471
    Aihe