Lammiharkkojen valuonteloiden kastaminen

Anonyymi

Olisi pari kyssäriä betonivaluista. Nettivideoissa sanotaan että valuharkkojen valua ennen harkot pitää kastella vedellä oikein kunnolla, jotta betoni varmasti valuu joka paikkaan eikä jää ilmapusseja. Tehdäänkö näin talvellakin?.. eli onnistuuko valu pakkaskeleillä? Mitä tämä vedellä "lotraaaminen" tarkoittaa rakenteiden kuivumiselle, eli riittääkö vuosi kuivumisaikaa ennen kuin pääsee turvallisesti pinnoittamaan eikä rappingit tipu?

Aika paljon näyttävät käyttävän uretaanivaahtoa noissa jostain syystä. Mitä jos vaahto pursuaa valuontelon puolelle... onko se esteenä betonoinnissa? Entä valujen sisään asennettavat tekniikkaputkitukset yms? Hieman epäilyttää nämä asiat tuossa systeemissä.

14

391

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hyviä kysymyksiä Usein rakentajaa ei kiinnosta pidempi aikaiset seuraamukset. Sen tiedän että rakennekosteutta haihtuu vielä ainakin 2 vuoden päästä valmistautumisesta, kun ihmiset jo asuu asunnoissa.
      Mutta kosteutta on tietenkin muutenkin kaikkialla ja itse betoni on aivan märkää.
      On totta että vettä käytettäessä betoni imeytyy kunnolla rakenteisiin. Usein sekä betoni, että jopa uretaanipinnoille on syytä suihkuttaa vettä, jotta se toimii kunnolla.
      Pakkasella vesi on kuten betonikin. Se ei saa jäätyä tietenkään. Jäätynyt kovettumaton betoni on pilalla. Se halkeilee ja ei kestä.

      • Anonyymi

        Olen jossain nähnyt tutkimuksen missä Lammi talon lämmityskulut tasaantuvat vasta 3-4 vuoden kohdalla kunnes rakenne on saavuttanut nimelliskosteutensa. Aika paljon on noita "rotankoloja" valuissa. Ne johtuvat yleensä siitä että betoni ei ole oikealla notkeudella varustettua, onkaloita ei olla kasteltu tai niihin on suojaamattomina satanut lunta/vettä, mikä sitten on yöllä jäätynyt ja valu tullut aamulla päälle. Aika paljon tuon uretaanivaahdonkin kanssa läträtään. Pitäisi olla varovaisempi kun sitä käyttää.


    • Anonyymi

      Ensinnäkään en omia valuharkkoprojektejani toteuta talvella. Enkä suosittele kenellekään. Aina on kasteltava niin, että vesiletkumiehellä on vain yhden seinän etumatka. Kerrasta täytee valaen. Vaikka seinä on kasteltu aiheuttaa kerroksittain valaminen poikkeuksetta tyhjää harkon onteloihin. Uretaani liiskaantuu kahden harkon väliin eikä pursua reikiin. Säköputkisto ja rasiat kannattaa ehdottomasti asentaa ennen valua harkkoihin. Siihen tarvitaan asiansa osaava harkkoporukka, mutta tulee takaisin siinä, että aikataulusta jää kuukausi pois ja kymppitonni enemmän euroja käyttöön.

      • Anonyymi

        miten ihan aikuisten oikeesti on perusteltua valaa paikalla omakotitalon seinät. Ei ainakaan kustannuksellisesti tai ajallisesti ole järkevää.. tietysti jos meinaa bunkkerin rakentaa, mutta se on melko vainoharhaista jo.


    • Anonyymi

      Lammi-runko on valmis vasta vuosien kuluttua, jolloin se saavuttaa koskeustasapainonsa. Se on ominaosuus. Siksi kannattaakin rakentaa se kaksi vuotta taloa ja lämmittää talvet oikein huolella että kosteus poistuu nopeammin. Hyvää kannattaa odottaa.

    • Anonyymi

      Mitä järkeä on valaa paikalla onteloita Suomen ilmastossa, jossa on 250 päivää vuodessa kylmä ja 200 päivää sataa taivaalta jotain?

      Miksei tilaa lämpimässä sisätilassa tehtaalla tehtyä tasalaatuista betoniseinää? Aikaa ja luultavasti myös rahaa säästty.

      • Anonyymi

        Betonielementit on kalliita ja mittatarkkuus huono. Rajoittavat myös arkkitehtuuria merkittävästi. Suurin ongelma lienee niissä kuitenkin se, että ei löydy toimittajia jotka rakentaisivat elementeistä taloa edes vesikattoon saakka yhdellä sopimuksella... joku myy toki elementit, mutta niillä yksin ei pärjää kun tarvitaan kattorakenteet, ikkunat, portaat jne.


    • Anonyymi

      Kallis on suhteellista kun paikalle tulee valmis nosturilla paikalle asennettava seinä, vs viikkokausien valuharkkojen pinoaminen ja betonitäytöt ties missä vesi ja räntäsateessa tai kylmässä. Harkkojen pystytysporukka tulee paikalle kun ehtivät eikä ole rokulipäivä. 💸😬

      Mitä tulee arkkitehtuuriin ja julkisivuun, elementin voi joko rapata tai muurata päälle tiilijulkisivun. Valmiin seinän rakenne ihan sama kuin harkoissa.

      Ja kyllä löytyy toimittajia, jotka toimittavat seinät ja välipohjat ontelolaatasta yläpohjaan saakka.

      Itse aion elementeistä talon tehdä lähivuosina ja kilpailuttaa toimittajat. En ole siis myyjä vaan tuleva rakentaja. Ainakin tällä hetkellä vaikuttaa ihan ylivoimaiselta ratkaisulta.

    • Anonyymi

      Ja tietenkin ovet, ikkunat, vesikatto jne pitää tilata muualta, mutta niin ne pitää harkkoratkaisuissakin.

      • Anonyymi

        Höpö höpö... monissa harkkoratkaisuissa saa ikkunoineen ja vesikattoineen koko setin. Joissakin jopa asennettuna kaikki valmiiksi... ei saa elementtipuolella ja siihen on syynsä.


    • Anonyymi

      Että harkkotoimittaja toimittas kattopellit, ovet, ikkunat ja vessanpöntöt? Jep jep. Todella järkevää.

      Mitä luulet, toimittaako omakustannushintaan ettei ota alihankinnoista provikkaa välistä?

      Aivan.

      • Anonyymi

        Tottakai ottaa provikkaa jos hommat hoitaa. Ei kait kukaan ilmaiseksi toiselle töitä tee. Saahan ne itse laskea, tilata ja hoitaa tontille jos ossaa ja haluaa. Jos ei ossaa ja halua, niin sitten on hyvä jos harkkotoimittaja ne hoitaa. Vielä parempi jos hoitaa suunnittelut ja asennukset myös.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tottakai ottaa provikkaa jos hommat hoitaa. Ei kait kukaan ilmaiseksi toiselle töitä tee. Saahan ne itse laskea, tilata ja hoitaa tontille jos ossaa ja haluaa. Jos ei ossaa ja halua, niin sitten on hyvä jos harkkotoimittaja ne hoitaa. Vielä parempi jos hoitaa suunnittelut ja asennukset myös.

        Löytyyhän sitä monta tapaa saada rakennusbudjetti räjähtämään. Yksi on maksaa provikkaa kalustehankinnoista. 😳


    • Anonyymi

      Hyviä kysymyksiä. Kaikista näistä ongelmista pääsee eroon kun tilaa valmiit seinät tehtaalta. Lopputuote on ihan sama, mutta riskit pienenee.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      241
      2308
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      65
      1555
    3. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      73
      1326
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      59
      1255
    5. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      161
      1162
    6. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      89
      1089
    7. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      86
      948
    8. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      77
      909
    9. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      57
      902
    10. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      789
    Aihe