Ylitöiden maksimimäärä

Anonyymi

Muistutuksena isännöitsijöille: "Ylityön enimmäismäärät on säädetty työaikalaissa. Ylityötä saadaan teettää enintään 138 tuntia 4 kuukauden aikana ja 250 tuntia vuodessa. Lisäylityötä voidaan tehdä 80 tuntia vuodessa, jos siitä on sovittu kirjallisesti työpaikalla, mutta 138 tunnin rajoitetta ei saa ylittää minkään 4 kuukauden jakson aikana vuodessa."

Tuo 138 tuntia neljässä kuukaudessa kannattaa pitää mielessä. Jos jollain isännöitsijällä on monta taloyhtiötä, voi keväällä hallituksen kokouksista ja yhtiökokouksista kertyä yllättävän helposti 138 tuntia. Olkaa tarkkana! 138 on raja, jota ei saa ylittää. Voi siis olla, että kevään viimeiset yhtiökokoukset siirtyvät sen takia eteenpäin.

7

371

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ei tuollaista tekstiä ole siellä, vaikka työaikalaki muuttui. Tuo on tulkinta-asia kannattaa kysyä Avista ensin. Tietenkin jos on suora linkki ko. lainkohtaa jossa täsmälleen oin lukee sen voi uskoa. Ei ole validia tietoa tuo.

      • Anonyymi

        https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2019/20190872#Pidm45237815799776

        "Työntekijän työaika ylityö mukaan lukien ei saa ylittää keskimäärin 48:aa tuntia viikossa neljän kuukauden ajanjakson aikana. Valtakunnallisten työnantajien ja työntekijöiden yhdistysten oikeudesta sopia tasoittumisjakson pituudesta säädetään 34 §:ssä."

        Tuo 48 tuntia viikossa tulee aika nopeasti täyteen, jos aletaan pitää klo 8-16 työpäivän päälle klo 17-19 kokouksia. Yhdestä kokouksesta 3 tuntia ylitöitä. Et saa istuttua kolmea kokousta viikossa.


    • Anonyymi

      Tässä varoituksen sanana isännöintialan työnantajille:

      "Työajan käyttämisestä pohditaan usein sitä, onko työntekijän oma-aloitteisesti yli säännöllisen työajan tekemä työ ylityötä. Jo aiemmin tuomioistuimet ovat arvioineet, että jos työnantaja on tietoinen tällaisesta työntekijän oma-aloitteisesta työskentelystä yli säännöllisen työajan eikä estä sitä, työ katsotaan ylityöksi."

      Jotenkin tuntuu, että isännöintialalla ei jostain syystä oteta vakavasti sitä, että ylitöissä ei ole mitään normaalia. Lähtökohtaisesti työntekijöiden ei millään alalla kuulu tehdä ylitöitä. Ei edes isännöintialalla. Jostain syystä tämä ei mene jakeluun. Mistä johtuu?

      Tämä tulkinta tuli vahvistetuksi jälleen tuoreessa korkeimman oikeuden tuomiossa KKO:2021:52.

      "Tuomiossa työnantajan katsottiin syyllistyneen työaikasuojelurikokseen, koska se ei ollut seurannut ylitöiden tekemistä ja määriä eikä estänyt huomattavasti työaikalain enimmäismäärät ylittävien ylityömäärien tekemistä. Näin ollen työnantaja ei ollut huolehtinut työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä.

      Ylityöt olivat kertyneet pitkälti työntekijöiden omasta aloitteesta eikä työnantajan määräyksestä. Työnantaja oli kuitenkin jättänyt seuraamatta ylitöiden tekemistä ja määriä, vaikka oli ollut tietoinen niistä."

      Monessako suomalaisessa isännöintitoimistossa on puutteita työaikakirjnapidossa ja ylitöiden seurannassa? Veikkaan, että kiusallisen monessa. Miksi kukaan ei puutu asiaan?

      • Anonyymi

        Olennaista on siis muistaa, että ylityötä muodostuu myös työntekijän oma-aloitteisesti tekemästä työstä. Työnantaja ei vapaudu vastuusta jättämällä pitämättä työaikakirjanpitoa ja seuraamatta työntekijöiden työaikoja käytännön tasolla. Päinvastoin työnantajalla on työaikalain mukaan velvollisuus pitää työaikakirjanpitoa ylityöt eriteltyinä.

        Työturvallisuuslain mukaan työnantajalla on velvollisuus jatkuvasti seurata työskentelyn terveellisyyttä ja turvallisuutta sekä poistaa uhat ja riskit terveydelle ja turvallisuudelle. Näiden asioiden laiminlyönti ei vapauta työnantajaa ylitöiden muodostumisesta. Tilanne saattaa johtaa jopa työturvallisuusrikkomuksen syntymiseen.


    • Anonyymi

      Työaikalain mukaan työntekijän työajan enimmäismäärä on keskimäärin 48 tuntia viikossa neljän kuukauden ajanjakson aikana.

      Tästä ei voida poiketa edes isännöintialalla. Kuten ketjussa aikaisemmin virnuilin, saattaa tehdä tiukkaa, että kaikki hallituksen kokoukset ja yhtiökokoukset saa pidettyä tuon työajan puitteissa, jos yhdellä isännöitsijällä on tyyliin 30 taloyhtiötä vastuullaan. Se tietää keväälle
      - 30 hallituksen tilinpäätöskokousta
      - 30 yhtiökokousta
      - muut kokoukset päälle

      Miten pidät 70 iltakokousta neljän kuukauden aikana, jos "työntekijän työaika ylityö mukaan lukien ei saa ylittää keskimäärin 48:aa tuntia viikossa neljän kuukauden ajanjakson aikana"?

      Tuo 48 tuntia viikossa tulee aika nopeasti täyteen, jos aletaan pitää klo 8-16 työpäivän päälle klo 17-19 kahden tunnin kokouksia. Yhdestä kokouksesta kertyy odotusaikoineen 3 tuntia ylitöitä. Et saa istuttua edes kolmea kokousta viikossa, jos kokoukset ovat typerään aikaan ja kestävät pitkään.

    • Anonyymi

      Ja sitten kun ala itse tiedostaa työaika- ja siihen liittyvät mm. laatuongelmat ja alkaa keskustella tilanteen korjaamisesta niin KKV kääntää asian kartelliksi. Lehdistö mässäilee aiheella ja asiakkaat osoittaa sormella ja moittii alaa. Paljon on tehtävää että tilanne korjaantuu ja muulla kuin rahalla ei resursointia ja osaamista saada nostettua uudelle viranomais- ja asiakasvaatimukset täyttävälle tasolle. Tämä olisi hyvä tiedostaa ja hyväksyä. Reilu kilpailu on ehdoton edellytys kaikessa palvelutuotannossa, myös isännnöinnissä. Nyt ollaan kuitenkin tilanteessa missä työaikasäädökset ei monestikaan täyty ja isännöintialaa moititaan huonosta laadusta / maineesta. Kaikki varmasti haluaa parannusta asiaan, ilman lisäeuroja se ei isossa kuvassa kuitenkaan onnistune. Kun asiakas alkaa pelkän hinnan sijaan panostamaan laadun ostamiseen ollaan jo hyvällä tiellä kehityksessä.

    • Anonyymi

      Miten merkitään isännöitsijän työaikakirjanpitoon ja raportoidaan työnantajalle kun viikonloppuna kauppareissulla ison asoy-asiakkaan pj pysäyttää isännöitsijän ja vaatii saada keskustella asuntoyhtiönsä päivänpolttavista asioista n. 20min ?
      Tähän törmää pikku paikkakunnilla hyvin usein ja työaikaa tuokin vimekädessä on ?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3267
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1096
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      14
      1056
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      979
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe