Perinteisesti mämmi imellettiin lisäämällä poreilevaa vettä. maltaita ja jauhoja vaiheittain ja tämän tarkoituksena oli ylläpitää imeltymislämpötilaa riittävän pitkä aika. Tässä menetelmässä lämpötila vaihteli kuitenkin aika huomattavasti niin että välillä imeltyi ja välillä ei juurikaan imeltämistä tapahtunut.
Vaikka imeltyminen olisi periaatteessa onnistunut. niin imeltämisaika venyi niin pitkäksi että jo siitä syystä muodostui imeltymistappioita. Pitkä imeltymisaika aiheuttaa sen että ensimmäisten jauho- mallaseristä muodostunut makeus haihtuu osittain "taivaan tuuliin" ja viimeisten jauho- mallaserien tärkkelys ei ehdi kunnolla imeltyä.
Lisäksi vaiheittaiseen veden, maltaiden ja jauhon lisäämiseen perustuva imeltäminen on hankalaa ja suuritöistä ja imeltymistulos vaihtelee runsaasti.
Imeltäminen sähkölieden uunissa on helppoa, koska lämpö pysyy riittävän vakaana. Kun imelletään sähkölieden uunissa, niin silloin voidaan noin 70 asteiseen veteen sekoittaa kerralla mutta vähitellen ripottelemalla ja tehokkaasti sekoittaen kaikki maltaat ja jauhot, niin että saadaan notkea, hiukan puuromainen seos. Tällä menetelmällä kaikki jauhot ja maltaat imeltyy tasaisesti ja imeltymishäviöt muodostuu mahdollisimman pieniksi. Tästä imeltämismenetelmästä käytetäänkin joissakin yhteyksissä "tehoimeltäminen" nimitystä. Koekeittiöissä käytetään "suoraimeltäminen" nimitystä.
Mämmin imeltäminen suoraimeltämällä eli tehoimeltämällä
1
161
Vastaukset
- Anonyymi
Valmista mämmi suoraimeltämällä eli tehoimeltämällä!
1. Kuumenna 3,5 litraa vettä noin 70 asteiseksi 5-6 litran kattilassa.
2. Sekoita kulhossa kuivina valmiiksi 500 g maltaita ja 1,0 kg ruisjauhoja
3. Sekoita vähitellen vispaamalla kaikki maltaat ja jauhot noin 70 asteiseen veteen.
4. Laita mämmiseoskattila noin 70 asteisseen uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita 2-4 kertaa.
5. Lisää halutut mausteet, tai jätä maustamatta.
6. Laita mämmiseoskattila liedelle ja kuumenna varovasti mutta tehokkaasti sekoittaen niin että seos alkaa kuplimaan. Varo pohjaan palamista. Anna kiehua noin 10 minuuttia edelleen tehokkaasti sekoittaen ja pohjaan palamista varoen. Siirrä mämmiseoskattila sivuun ja anna seisoa 15-30 minuuttia. Tässä vaiheessa voit jäähdyttää ja jatkaa seuraavana päivänä.
7. Laita mämmiseos uunivuokaan. Paista aluksi 170-190 asteisessa uunissa. Kun mämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Lisää paistamisen aikana pinnalle 3-4 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä estämään kuorettumista. Vaihtoehtoisesti voit lisätä pinnalle siirappivettä - 1 desilitra vettä ½ desilitraa siirappia.
8. Paista mämmiä noin 3-4 tuntia.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1112862Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302395Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222344Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081966- 1141640
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701355Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2871181- 711034
- 801034
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2461003