Mämmin imeltäminen suoraimeltämällä eli tehoimeltämällä

Anonyymi

Perinteisesti mämmi imellettiin lisäämällä poreilevaa vettä. maltaita ja jauhoja vaiheittain ja tämän tarkoituksena oli ylläpitää imeltymislämpötilaa riittävän pitkä aika. Tässä menetelmässä lämpötila vaihteli kuitenkin aika huomattavasti niin että välillä imeltyi ja välillä ei juurikaan imeltämistä tapahtunut.
Vaikka imeltyminen olisi periaatteessa onnistunut. niin imeltämisaika venyi niin pitkäksi että jo siitä syystä muodostui imeltymistappioita. Pitkä imeltymisaika aiheuttaa sen että ensimmäisten jauho- mallaseristä muodostunut makeus haihtuu osittain "taivaan tuuliin" ja viimeisten jauho- mallaserien tärkkelys ei ehdi kunnolla imeltyä.

Lisäksi vaiheittaiseen veden, maltaiden ja jauhon lisäämiseen perustuva imeltäminen on hankalaa ja suuritöistä ja imeltymistulos vaihtelee runsaasti.

Imeltäminen sähkölieden uunissa on helppoa, koska lämpö pysyy riittävän vakaana. Kun imelletään sähkölieden uunissa, niin silloin voidaan noin 70 asteiseen veteen sekoittaa kerralla mutta vähitellen ripottelemalla ja tehokkaasti sekoittaen kaikki maltaat ja jauhot, niin että saadaan notkea, hiukan puuromainen seos. Tällä menetelmällä kaikki jauhot ja maltaat imeltyy tasaisesti ja imeltymishäviöt muodostuu mahdollisimman pieniksi. Tästä imeltämismenetelmästä käytetäänkin joissakin yhteyksissä "tehoimeltäminen" nimitystä. Koekeittiöissä käytetään "suoraimeltäminen" nimitystä.

1

251

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Valmista mämmi suoraimeltämällä eli tehoimeltämällä!

      1. Kuumenna 3,5 litraa vettä noin 70 asteiseksi 5-6 litran kattilassa.
      2. Sekoita kulhossa kuivina valmiiksi 500 g maltaita ja 1,0 kg ruisjauhoja
      3. Sekoita vähitellen vispaamalla kaikki maltaat ja jauhot noin 70 asteiseen veteen.
      4. Laita mämmiseoskattila noin 70 asteisseen uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita 2-4 kertaa.
      5. Lisää halutut mausteet, tai jätä maustamatta.
      6. Laita mämmiseoskattila liedelle ja kuumenna varovasti mutta tehokkaasti sekoittaen niin että seos alkaa kuplimaan. Varo pohjaan palamista. Anna kiehua noin 10 minuuttia edelleen tehokkaasti sekoittaen ja pohjaan palamista varoen. Siirrä mämmiseoskattila sivuun ja anna seisoa 15-30 minuuttia. Tässä vaiheessa voit jäähdyttää ja jatkaa seuraavana päivänä.
      7. Laita mämmiseos uunivuokaan. Paista aluksi 170-190 asteisessa uunissa. Kun mämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Lisää paistamisen aikana pinnalle 3-4 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä estämään kuorettumista. Vaihtoehtoisesti voit lisätä pinnalle siirappivettä - 1 desilitra vettä ½ desilitraa siirappia.
      8. Paista mämmiä noin 3-4 tuntia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onhan tää tyhmää ajatella sua kun tuskin ees muistat mua

      Hyvää yötä sinne jonnekin. 💔
      Ikävä
      26
      2434
    2. Persut rahoittavat velkarahalla rikkaiden ökyelämää

      Minkä vuoksi persut eivät leikkaa rikkailta, joilla on maksukykyä? Tuskinpa tuo persujen käytös saa Suomen kansalta hyv
      Maailman menoa
      57
      2274
    3. Ikuiset kaipaajat

      Miksette vaan mene sen kaipauksen kohteen luokse ja puhu sille suoraan? Mitä järkeä on kaipailla jotain puolituttua vuo
      Ikävä
      76
      2153
    4. Riikka ottaa miljardi euroa EU:n yhteisvelkaa Suomelle

      Niin kääntyi irvipersun takki taas, vaikka vaalilupauksissa oli ettei yhteisvelkaa Suomi enää koskaan ota. No nyt otti m
      Maailman menoa
      16
      1969
    5. Kerro kaivattusi etunimi

      Naisille
      Ikävä
      82
      1655
    6. Kun ei numeroa

      niin en edes voi viestittää, et suunnitelmiin tuli muutos. Ikävä on, ja kasvaa vaan🤍
      Ikävä
      20
      1291
    7. En tiedä ymmärrätkö

      Kuinka paljon merkitset mulle. Näet minut minuna etkä silti käännä selkääsi. Tökit jatkuvasti kepillä jäätä ja menit ehk
      Ikävä
      7
      1249
    8. Veronmaksajat kustantavat yrittäjien eläkkeitä jo yli 500 miljoonalla

      Suomalaista yrittäjää ei kommunistista erota. Aktiivisen "yrittämisen" maksattaa yritystukina yhteiskunnalla, ja vieläpä
      Yrittäjyys
      14
      1224
    9. Kenenkä halli se on tulessa nelostiellä

      11 yksikköä paikalla
      Pyhäjärvi
      4
      1033
    10. Se on siinä

      Jami kun vielä loppuu niin Lappajärvellä ei oo yhtään mitään toimintaa.Purkamista piisaa kymmenen vuoden ajalle.Maakunna
      Lappajärvi
      29
      918
    Aihe