Tämä voi olla tyhmä kysymys, mutta kun on vuosia metsäsuksilla liikkunut ja aina vituttaa, eikä kukaan tunnu asiaa tuovan esille missään, niin kysytään nyt itse.
Onko metsäsuksilla liikkumiseen jotain fiksuja tekniikoita?
1)Upottavassa hangessa suksi kaatuu sivulle ja kenkä irtoaa.
2) kannosta tai puusta ym. johtuvan nyppylän ylitys on tuskaa, kun suoraan mennessä suksi luistaa taaksepäin -> suksea ei voi nostaa, kun kantapää vain nousee, joten joudut keikkumaan hankalasti yhdellä suksella, ja puskemaan voimalla kiinni olevan suksen sivulle hangen läpi. Jos onnistuu.
3) Kääntyminen on tuskaa, kun suksi jumittaa aina, koska takapää roikkuu alhaalla. Kun suksen laskee tuoreelle hangelle, jää kärki ylös, ja taas suksi luistaa taaksepäin, ja suksen perä uppoaa syvälle.
4) jos kärki ei pidä hangella, vaan uppoaa, on sen nosto hangen alta yhtä tuskaa, kun sitä ei pysty nostamaan muuten kuin upottamalla takaosan syvemmälle, tai puskemalla se hangen läpi päälle, jolloin ollaan taas ongelmassa 2
Edellä mainituista syistä mm. Ojien ylitys on aivan ***tanan ärsyttävä projekti.
Pitokarvasukset on käytössä.
Metsäsuksilla liikkuminen
9
1181
Vastaukset
- Anonyymi
Metsäsuksen vahvuudet on isoilla selkosilla, aakeeta laakeeta sais olla mieluiten. Pienet paikat ja ahtaat risukot ja muu epäselvä maasto on just tuollaista miten kuvailit.
Ennakointia, reitin suunnittelua, harkintaa. Pahoista paikoista suosista lumikengillä, jotka käden ulottuvilla. Suksien kärkiin reiät, joista kiinnitys vyölle molemminpuolin, siis suksen kärki ihan suoraan vyötäisille. Elikkä hilautuu lumikenkäily osuuden sukset kivasti mukana, ja kädet saa sauvoille.
Mukavia reissuja kaikille 🔥🌨️❄️ - Anonyymi
Metsäsuksilla ei haluta hiihtelemään kuvaamiesi ongelmien vuoksi kuin vasta ensimmäisen kunnon tuiskun jälkeen, joka antaa kannon. Eli usein vasta helmikuulla. Näin ainakin täällä pohjoisessa. Joulukuiset hiihtelyt ovat enimmäkseen kärsimystä.
Siteiden kanssa on ollut itselläkin ongelmia. Suomen armeijan/ suomalaiset siteet ovat suoraan sanottuna hanurista. Vielä 90-luvulla sai sellaisia amerikkalaisia? "vieteriviritteisiä" siteitä, jotka pysyivät kiinni. Sen jälkeen en ole moisia nähnyt.- Anonyymi
Siteen kiinnipysymisen varmistavat ura hiihtokenkien kannassa sekä siteen etuosassa kengän yli menevä remmi estävät armeijan siteiden irtoamisen pahassakin paikassa.
Satoja kilometrejä metsäsuksihiihtoa joka talvi kokemuksena.
https://www.youtube.com/watch?v=ZlhtJY7sI7c
- Anonyymi
Joo, noi perinteiset sideviritykset on perseestä. BC-siteet ja monot toimivat, mutta ne pitää hankkia. Yleissiteistä hyviä ovat liukulumikenkiin tarkoitetut (saranoidut) versiot, toimivat melkein minkä tahansa kengän kanssa. Toki ongelmia niissäkin, mallikohtaisesti.
- Anonyymi
Sinulla on liian pienet sukset pehmeään lumeen. Tuota suksen kaatumista sivulle en kyllä ymmärtänyt.
- Anonyymi
Suksi kun painuu lumeen, ja siellä alla on esim. kanto tai muu kiinteämpi kohta, suksi kääntyy kyljelleen, samalla kenkä irtoaa siteestä, ja jalka uppoaa pohjia myöten.
En tiedä, auttaisiko jäykempi vartinen kenkä, jossa jalka ei pääsisi liikkumaan sivuttain ja kääntymään suksen mukana?
Nyt hiihdän kumikengissä - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Suksi kun painuu lumeen, ja siellä alla on esim. kanto tai muu kiinteämpi kohta, suksi kääntyy kyljelleen, samalla kenkä irtoaa siteestä, ja jalka uppoaa pohjia myöten.
En tiedä, auttaisiko jäykempi vartinen kenkä, jossa jalka ei pääsisi liikkumaan sivuttain ja kääntymään suksen mukana?
Nyt hiihdän kumikengissäHiihtoa vaan niin jalat alkaa toimia. Jäykempi kenkä on vähän vippaskonsti, se kyllä tukee nilkaa mutta on jäykkä hiihtää, se myös haittaa jalan kehittymistä.
Itse hiihdän päivittäin umpilumessa, mutta tuo suksen kaatumista ei oikeastaan milloinkaan tapahdu.
- Anonyymi
Anteeksi palstanvalvoja, kun ehdotin lumikenkäsuksia ja poistit viestin. Oikea nimi niille on liukulumikengät.
- Anonyymi
Juu. Kiitos kommentoinnista.
Eli nämä ongelmat lienee siis ihan normaalia hiihtäessä, jota pitää sietää... Ideoita yhä otetaan vastaan!
Itse kun ei voi päättää missä ja milloin liikkuu, vaan työnpuolesta pitää kulkea keleistä riippumatta. 250 cm sukset, mitkä nyt onkin, lienee optimaaliset kun ongelmia tahtoo olla sekä kantavuuden että maaston kanssa.
Taimikoissa rypeminen on pahinta.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 2152846
Yh:n pihalla aina eri auto
Ompa jännä seurata ohiajaessa, että millainen auto on nyt erään yksinhuoltajan pihassa. Näyttääpä siellä taaskin olevan1272736En vittujakaan enää välitä sinusta nainen
Toivottavasti en näe sinua enää koskaan. Jos näen, niin en ole näkevinäni. Et merkitse minulle enää mitään.781783Exän käytös hämmentää (taas)
Osaisivatko palstan herrat kenties helpottaa tulkitsemista? Toki naispuolisetkit saavat antaa tulkinta-apua, mutta nyt k2371342Olet minua
vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va641324- 471108
- 991011
- 109866
- 46833
Susanna Laine paljastaa - Tästä farmilaiset yllättyvät joka kaudella: "Ettei olekaan niin paljon..."
Farmi Suomi vie Pieksämäelle maaseudulle ja suosikkirealityn juontajan puikoissa on Susanna Laine. Uudella kaudella muka6833