Ei päivää ilman pottuja, mutta kotimaiset perunat saattavat loppua vapun aikoihin !

Anonyymi

46

803

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Alkoi tehdä mieli herkullisia perunarieskoja, jonka ohje oli linkin alareunassa.
      Oletteko leiponeet rieskoja ? Näyttää helpolta hommalta ja ne ovat uuninlämpöisinä varmaan tosi herkullisia. Slurps ! Kaupan rieskat eivät ole erikoisen maukkaita.
      Pitääköhän taikinan "tekeytyä" vähän aikaa ennen rieskojen tekoa ja paistoa ?

      Perunarieska
      3 dl soseutettua perunaa tai perunamuusia

      2 dl vehnäjauhoja

      1 dl ohrajauhoja

      1 kananmuna

      100 g sulaa voita

      100 g voita voiteluun paiston jälkeen

      2 tl suolaa

      1. Yhdistä kaikki raaka-aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.

      2. Jaa taikina sopivan kokoisiin osiin ja muotoile rieskat leivinpaperille kaulimella tai sormin. Sormin muotoillessa voit käyttää karkeita vehnäjauhoja, jottei taikina tartu sormiin.

      3. Pistele rieskojen pintaan reikiä haarukalla. Paista 250-asteisessa uunissa 8 minuuttia. Voitele perunarieskat voisulalla molemmin puolin.

    • Anonyymi

      Perunarieskat onnistuvat ilman kananmunaakin.

      • Anonyymi

        Ohrajauho herautti vedet kielelle, ohra on niin hyvää, puurokin.
        Voisko ohrajauhoa laittaa enemmän ja vehnäjauhoa vähemmän ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ohrajauho herautti vedet kielelle, ohra on niin hyvää, puurokin.
        Voisko ohrajauhoa laittaa enemmän ja vehnäjauhoa vähemmän ?

        Saako ohraa jauhoina ? En muista nähneeni kuin ohrasuurimoita.


    • Anonyymi

      Maatilallisilla menee huonosti joka vuosi, miten se voi olla mahdollista ?
      Satoi tai paistoi aina menee huonosti.
      Aina huono sato, koskaan he eivät vahingossakaan kehaise, että nyt tuli hyvä sato,
      tuleeko pelko, että vähennettäisiin tukia ?

      Luonnonvarakeskuksen mukaan perunan vähäisen varastomäärän taustalla
      on viljelyalan väheneminen ja (taas) viime kesän tavallista alhaisempi satotaso.

      Varastoissa oleva määrä sisältää teollisuusperunankin, että ei sitten kai saa
      edes perunavalmiseineksiä eikä pakasteita, jos perunat loppuu,
      mutta ei nälkään kuole sen takia.
      Kotimaisen perunan arvostus kyllä nousisi jos sitä ei vähään aikaan saisi.

      Oli vuosia, etten paljon syönyt perunaa, koska piti olla hoikka ja ennen
      harhautettiin uskomaan, että peruna lihottaa.
      Nyttemmin syön usein perunaa lihomisen toivossakin, mutta en vaan liho.

      • Anonyymi

        Uusia perunoita saa jo ennen juhannusta, ettei pitkä pottupaasto tulisi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Uusia perunoita saa jo ennen juhannusta, ettei pitkä pottupaasto tulisi.

        Ilmastonmuutoksen vuoksi uusia perunoita saadaan jo huhtikuuussa.


    • Anonyymi

      Ulkomailta pitää sitten tuoda perunoita. Välimeren maista saa jo keväällä uusia perunoita.

      • Anonyymi

        Olen maistanut kaksi kertaa espanjalaisia perunoita. Ensimmäisen ja viimeisen kerran.
        Ei mitään makua. Silmät kiinni ei olisi tiennyt perunaa syövänsä ja sama juttu ruotsalaisen perunan kanssa, jota ihmettelin. Ne olivat jostain Skånesta. Onko maaperä siellä niin erilainen,
        ettei peruna maistunut oikein miltään vai lajikkeestako se johtui, en tiedä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olen maistanut kaksi kertaa espanjalaisia perunoita. Ensimmäisen ja viimeisen kerran.
        Ei mitään makua. Silmät kiinni ei olisi tiennyt perunaa syövänsä ja sama juttu ruotsalaisen perunan kanssa, jota ihmettelin. Ne olivat jostain Skånesta. Onko maaperä siellä niin erilainen,
        ettei peruna maistunut oikein miltään vai lajikkeestako se johtui, en tiedä.

        Olen syönyt useita kymmeniä kertoja torilta ostamiani espanjalaisia perunoita.
        Ohutkuorisia, edellisenä päivänä nostettuja, herkullisia.
        Olen ostanut vain satokauden aikana enkä marketeista.

        Meillä myytävät uudet Skånen perunat eivät täytä uuden perunan perusvaatimuksia.
        Mahdotonta jo nostoajankohdastakin johtuen.
        Lähikylän viljelijän samana aamuyönä, tai aikaisintaan edellisenä iltana nostamat uudet perunat ovat uusia perunoita. Heti nostamisen jälkeen alkaa kuori paksunemaan.
        Kuka on keväällä nostanut perunat putsaamisen jälkeen suoraan kattilaan tietävät mistä on kysymys.

        Varastoinnin aikana peruna menettää myös vitamiini pitoisuuttaan joka kevättalvella alkaa olemaan heikko.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olen syönyt useita kymmeniä kertoja torilta ostamiani espanjalaisia perunoita.
        Ohutkuorisia, edellisenä päivänä nostettuja, herkullisia.
        Olen ostanut vain satokauden aikana enkä marketeista.

        Meillä myytävät uudet Skånen perunat eivät täytä uuden perunan perusvaatimuksia.
        Mahdotonta jo nostoajankohdastakin johtuen.
        Lähikylän viljelijän samana aamuyönä, tai aikaisintaan edellisenä iltana nostamat uudet perunat ovat uusia perunoita. Heti nostamisen jälkeen alkaa kuori paksunemaan.
        Kuka on keväällä nostanut perunat putsaamisen jälkeen suoraan kattilaan tietävät mistä on kysymys.

        Varastoinnin aikana peruna menettää myös vitamiini pitoisuuttaan joka kevättalvella alkaa olemaan heikko.

        Minulle on sama onko uusi peruna nostettu eilen tai viikko sitten.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minulle on sama onko uusi peruna nostettu eilen tai viikko sitten.

        Hyvä sinulle, ettet huomaa eroa!


    • Ohrajauhojen saatavuutta ketjussa kyseltiin, kyllä niitä kauppojen hyllyiltä löytyy. Puuron teen yleensä rikotuista ohrasuurimoista, kypsyvät nopeammin kuin kokonaiset ja voi niitä keittää lisäkkeeksikin riisin sijaan, ovat ravinteikkaampia.
      Ohrajauhoja käytän noin 1/3 ja vehnäjauhoja 3/4 perinteiseen muurinpohjalettutaikinaan, mikseivät ne sopisi pannareihin ja pikkulettuihinkin. Perunan ja ohrajauhon tai ruisjauhon liitto toteutuu perinteisessä Inkoon puurossa eli pastanttipuurossa, josku olen myyjäisistä ostanut.

      Viime aikoina on näkynyt juttuja suomalaisesta Frex-perunasta, joka valloittaa Keski-Euroopankin keittiöitä. "Frex tarjoaa kotikokkien saataville ainutlaatuisen valikoiman puhtaita, maukkaita ja ympäristöystävällisesti tuotettuja perunalajikkeita. Perinteisin viljelymenetelmin ja kiertoviljelynä kumppanikasvien kanssa kasvatettavassa FREX-perunassa tärkeintä on aito, herkullinen maku. Eri lajikkeet takaavat sen, että valikoimasta löytyy aina maukkain ja sopivin vaihtoehto kaikkiin ruoanvalmistuksen tarpeisiin."
      Tämä on lehden artikkelista lainaus, ei mainoksesta.
      Isoista marketeista täällä pääkaupunkiseudulla olen niitä löytänyt, tänään tein kalakeiton kiinteästä Jazz-lajikkeesta. Perunarieskoihin käyttäisin Noblessesta tehtyä muussia.

      Onhan se kurjaa, jos kotimaisen perunan puute iskee, vaikea sitä on korvata eikä tuontiperuna taida laatuvaatimuksiamme täyttää. Pitäisiköhän muutama pussi pakasteperunasuikaleita varata ja kaappiin kuivaa muussiainesta. Olen ajat sitten nurmettanut pikkuisen pottumaani, mutta jospa laittaisin muutamaan multasäkkiin perunoita kasvamaan. Kohta onkin aika panna mukuloita itämään varhaisistutuksia varten.

      • Anonyymi

        "Perunan ja ohrajauhon tai ruisjauhon liitto toteutuu perinteisessä Inkoon puurossa eli pastanttipuurossa, josku olen myyjäisistä ostanut."

        Ihmeitten ihme !!! Olen lounaisesta-Suomesta kotoisin.
        Sen jälkeen kun sieltä muutin pois
        (jo lapsena siis vanhempieni mukana)
        ei kukaan, ei yksikään ihminen ole tiennyt pastantista yhtään mitään !
        Sana "pastantti" saa jo kummallisen ilmeenkin aikaiseksi ihmisissä.

        Äitini ja mummuni sitä tekivät.
        Itse tein sitä viime vuoden lopulla viimeksi.
        Tänään olisin tehnyt,
        mutta ohrajauhot loppui viimeksi.

        Tarkkaa alkuperäistä pastantti-reseptiä en tiedä,
        mutta älyttömän hyvää tulee, kun sekottaa valmiiseen perunamuusiin
        jonkun ruokalusikallisen ohrajauhoja ja antaa hetkisen muhia.
        Ohrajauhojen määrä riippuu perunoitten määrästä.
        Puuro syödään voisilmän kanssa ja maitoa sopii juoda päälle.
        Kyllä on hyvää !


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Perunan ja ohrajauhon tai ruisjauhon liitto toteutuu perinteisessä Inkoon puurossa eli pastanttipuurossa, josku olen myyjäisistä ostanut."

        Ihmeitten ihme !!! Olen lounaisesta-Suomesta kotoisin.
        Sen jälkeen kun sieltä muutin pois
        (jo lapsena siis vanhempieni mukana)
        ei kukaan, ei yksikään ihminen ole tiennyt pastantista yhtään mitään !
        Sana "pastantti" saa jo kummallisen ilmeenkin aikaiseksi ihmisissä.

        Äitini ja mummuni sitä tekivät.
        Itse tein sitä viime vuoden lopulla viimeksi.
        Tänään olisin tehnyt,
        mutta ohrajauhot loppui viimeksi.

        Tarkkaa alkuperäistä pastantti-reseptiä en tiedä,
        mutta älyttömän hyvää tulee, kun sekottaa valmiiseen perunamuusiin
        jonkun ruokalusikallisen ohrajauhoja ja antaa hetkisen muhia.
        Ohrajauhojen määrä riippuu perunoitten määrästä.
        Puuro syödään voisilmän kanssa ja maitoa sopii juoda päälle.
        Kyllä on hyvää !

        Tuo puuro on varmasti hyvää.
        Tuota pastantti-sanaa en ole ikinä kuullutkaan.
        Nuorenpana sitä perunaa tuli viljeltyä, että talven yli piisasi.
        Nykyään muutaman pistän maan poveen, että vähän uutta perunaa saa.


    • Anonyymi

      Äläpä muuta mussuta. Mihin tämä maa menee ja joutuu, kun kukaan ei enää jaksa / viitsi / osaa ... viljellä pottuva eikä mitään muutakaan. - Nm. Pottuperuna on perus

      • Anonyymi

        "Tammikuussa maatilojen varastoissa oli 86 miljoonaa kiloa perunaa. Määrä sisältää sekä ruoka- että ruokateollisuusperunat.

        Siinä missä viimeisen kymmenen vuoden aikana ruokaperunaa on ollut tammikuussa varastossa keskimäärin 92 miljoonaa kiloa, kuluvan vuoden tammikuussa määrä oli
        70 miljoona kiloa."

        Onkohan myös niin, että ihmiset laittavat nyt koronan aikana ruokaa kotona useammin,
        kun perunaakin menee kaupaksi enemmän ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Tammikuussa maatilojen varastoissa oli 86 miljoonaa kiloa perunaa. Määrä sisältää sekä ruoka- että ruokateollisuusperunat.

        Siinä missä viimeisen kymmenen vuoden aikana ruokaperunaa on ollut tammikuussa varastossa keskimäärin 92 miljoonaa kiloa, kuluvan vuoden tammikuussa määrä oli
        70 miljoona kiloa."

        Onkohan myös niin, että ihmiset laittavat nyt koronan aikana ruokaa kotona useammin,
        kun perunaakin menee kaupaksi enemmän ?

        Ehkä, toivotaan. - Nm. Pottu on pop


    • Anonyymi

      piakoihin alkaa tulemaan espanjalaista uuttaperunaa, ja se on ihan hyvää

      • Anonyymi

        Hmh....Makuja on monia.


    • Anonyymi

      Vuosikymmenet sitten oli ilman muuta selvää, että syksyllä ostettiin tutulta maanviljelijältä säkillinen perunoita kylmäkellariin. Se oli yhtä välttämätöntä kuin suolasienet ja hillot.
      En jaksa muistaa, mistä syystä siitä sitten luovuttiin, oliko kellari liian lämmin, vai mikähän syy oli, Joka tapauksessa nykyisin ostetaan kilo kerrallaan. ja valitaan joka pottu yksilöllisesti laarista. Valmiiksi pestyinä!
      Maailma muuttuu, perunastakin on nyt tullut gurmeeta, ja lajikkeista keskustellaan.
      Mkr.

    • Anonyymi

      Hyödynnä jo pakastealtaiden perunamuusit.lohkoperunat ,mummon muusit kuiva hyllystä.Selviät siihen kun uudet perunat nostetaan kevät kesä maasta 2022.

    • Anonyymi

      Paras ja helpoin muusinalku on pakaste Apetit- muusi, joka valmistetaan mikrossa,
      mutta jos laittaa ohjeen mukaan maitoa tulee velliä, joten vain puolet maidosta
      kannattaa laittaa eli 1/2 dl, sitä saa lisättyä lopuksi, jos on tuntuu, että on tarvis.
      Annoksesta tulee sopivasti kahdelle yhteen ateriaan.
      Sitä on olemassa myös peruna-bataattimuusi vaihtoehtona.

    • Anonyymi

      Minulla eläkeläismiehenä on vähäinen energiantarve. Tähän asti en ole ostanut yhtään kesän -21 perunaa.
      Viime viikkoina tavakseni on kehittynyt suklaan himo. Yksi pikku patukka on vaan saatava. Ihan pienenä painon nousuna tuo näkyy.

      • Anonyymi

        Tässäpä hyvä esimerkki siitä, miksi eläkeikäisiä väsyttää, on huono olo ja kunto ja terveys prakaa kaikilla mahdollisilla tavoilla eikä jaksa liikkua eikä uni tule j n e ... - Nm. Oma moka


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tässäpä hyvä esimerkki siitä, miksi eläkeikäisiä väsyttää, on huono olo ja kunto ja terveys prakaa kaikilla mahdollisilla tavoilla eikä jaksa liikkua eikä uni tule j n e ... - Nm. Oma moka

        Mistä voit päätellä, että -21 perunalla olisi nuo kuvaamasi oireet?
        Vai haluatko pahansuopaisuuttasi kuvitella niin?

        Valmistan tänään meille kahdelle vanhukselle arkisen jauhelihakastikkeen jota syömme kahtena päivänä spagetin kanssa.
        Jälkiruokana kahvi ja stollenia.
        Minulla on pienessä kulpassa muhimassa pieni annos hedelmämysliä jonka syön kohtapuolin, että on hieman energiaa kun menen Iivon voiton jälkeen salille kyykistelemään.
        Vaihtoehtona on hunajalla hölvätyt vesirinkelin puolikkaat.
        Heikkouteni ovat tumma suklaa, täytekeksit, kuivakakut yms. epäterveellisiksi tuomitut, turhat tössyrät.
        Valutan hunajaa myös tuoresalaattiin. Sopii hyvin jäävuorisalaatin, sipulin, tomaatin, neitsytoliiviöljyn, balsamivalkoviinietikan, dijon sinapin ja inkiväärin kaveriksi.

        Onkohan hyvän kuntoni ja terveyteni salaisuus se, että käytämme ajoittain myös perunaa?
        Lisä käyttö johtaisi varmaakin ylikuntoon mutta, paria niveltä lukuun ottamatta, terveydessä ei ole rarvetta paremman toivomiseen. On yksi mahdollisuus. Trombosyyttini ovat aina olleet viitealueen alarajan kahden puolen. Auttaisikohan peruna?

        Ei uni tule? Ei ole ollut nukahtamisvaikeuksia. Normaali, keskeytymätön yöuni 7,5 - 8,5 tuntia. Viime yönä poikkeuksellisesti 9 tuntia. Viikoittain käyn hiekkalaatikolla yhtenä tai kahtena yönä kerran.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mistä voit päätellä, että -21 perunalla olisi nuo kuvaamasi oireet?
        Vai haluatko pahansuopaisuuttasi kuvitella niin?

        Valmistan tänään meille kahdelle vanhukselle arkisen jauhelihakastikkeen jota syömme kahtena päivänä spagetin kanssa.
        Jälkiruokana kahvi ja stollenia.
        Minulla on pienessä kulpassa muhimassa pieni annos hedelmämysliä jonka syön kohtapuolin, että on hieman energiaa kun menen Iivon voiton jälkeen salille kyykistelemään.
        Vaihtoehtona on hunajalla hölvätyt vesirinkelin puolikkaat.
        Heikkouteni ovat tumma suklaa, täytekeksit, kuivakakut yms. epäterveellisiksi tuomitut, turhat tössyrät.
        Valutan hunajaa myös tuoresalaattiin. Sopii hyvin jäävuorisalaatin, sipulin, tomaatin, neitsytoliiviöljyn, balsamivalkoviinietikan, dijon sinapin ja inkiväärin kaveriksi.

        Onkohan hyvän kuntoni ja terveyteni salaisuus se, että käytämme ajoittain myös perunaa?
        Lisä käyttö johtaisi varmaakin ylikuntoon mutta, paria niveltä lukuun ottamatta, terveydessä ei ole rarvetta paremman toivomiseen. On yksi mahdollisuus. Trombosyyttini ovat aina olleet viitealueen alarajan kahden puolen. Auttaisikohan peruna?

        Ei uni tule? Ei ole ollut nukahtamisvaikeuksia. Normaali, keskeytymätön yöuni 7,5 - 8,5 tuntia. Viime yönä poikkeuksellisesti 9 tuntia. Viikoittain käyn hiekkalaatikolla yhtenä tai kahtena yönä kerran.

        Unohtui mainita, että paino laskee hiljalleen kaikesta rimpuilusta ja perunan niukkuudesta huolimatta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tässäpä hyvä esimerkki siitä, miksi eläkeikäisiä väsyttää, on huono olo ja kunto ja terveys prakaa kaikilla mahdollisilla tavoilla eikä jaksa liikkua eikä uni tule j n e ... - Nm. Oma moka

        80 henkilö ei voi tuntea itseään 30 henkilöksi pölvästi 22:57.
        80v mennessä kaikkien elimien toiminnot ovat heikentyneet jopa 30 %,
        vaikka minkä tekisit.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mistä voit päätellä, että -21 perunalla olisi nuo kuvaamasi oireet?
        Vai haluatko pahansuopaisuuttasi kuvitella niin?

        Valmistan tänään meille kahdelle vanhukselle arkisen jauhelihakastikkeen jota syömme kahtena päivänä spagetin kanssa.
        Jälkiruokana kahvi ja stollenia.
        Minulla on pienessä kulpassa muhimassa pieni annos hedelmämysliä jonka syön kohtapuolin, että on hieman energiaa kun menen Iivon voiton jälkeen salille kyykistelemään.
        Vaihtoehtona on hunajalla hölvätyt vesirinkelin puolikkaat.
        Heikkouteni ovat tumma suklaa, täytekeksit, kuivakakut yms. epäterveellisiksi tuomitut, turhat tössyrät.
        Valutan hunajaa myös tuoresalaattiin. Sopii hyvin jäävuorisalaatin, sipulin, tomaatin, neitsytoliiviöljyn, balsamivalkoviinietikan, dijon sinapin ja inkiväärin kaveriksi.

        Onkohan hyvän kuntoni ja terveyteni salaisuus se, että käytämme ajoittain myös perunaa?
        Lisä käyttö johtaisi varmaakin ylikuntoon mutta, paria niveltä lukuun ottamatta, terveydessä ei ole rarvetta paremman toivomiseen. On yksi mahdollisuus. Trombosyyttini ovat aina olleet viitealueen alarajan kahden puolen. Auttaisikohan peruna?

        Ei uni tule? Ei ole ollut nukahtamisvaikeuksia. Normaali, keskeytymätön yöuni 7,5 - 8,5 tuntia. Viime yönä poikkeuksellisesti 9 tuntia. Viikoittain käyn hiekkalaatikolla yhtenä tai kahtena yönä kerran.

        Peruna on aliarvioitu, yhdessä perunassa on enemmän ravintoaineita kuin viidessä
        tomaatissa, joka on noin 97%:sti vettä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Peruna on aliarvioitu, yhdessä perunassa on enemmän ravintoaineita kuin viidessä
        tomaatissa, joka on noin 97%:sti vettä.

        Tomaatti ei ole juures. Vertaa muihin juureksiin! Myös muualla kuin Suomessa kasvaviin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tomaatti ei ole juures. Vertaa muihin juureksiin! Myös muualla kuin Suomessa kasvaviin.

        Niinkuin maniokkiin vai ? Vai mukulaselleriin, jota ei syödä kovin usein. . . .


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niinkuin maniokkiin vai ? Vai mukulaselleriin, jota ei syödä kovin usein. . . .

        Käytän perunaa mutta myös juuriselleriä ja lanttua.
        En tuhraa juureksien ravintoarvojen kanssa mutta kaikista pastatuotteista katson tuoteselostuksen. Oikeastaan en katso useinkaan koska ne ovat melko tuttuja.
        Sama juttu leipien kanssa. Tutut leivät tutusta leipomosta tutut koostumukset.
        Vaimoni on melko pitkälle "omissa leivissään",
        Banaaniensa lisäksi mitään muuta hän ei ostakaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        80 henkilö ei voi tuntea itseään 30 henkilöksi pölvästi 22:57.
        80v mennessä kaikkien elimien toiminnot ovat heikentyneet jopa 30 %,
        vaikka minkä tekisit.

        Riippunee 30v vallinneesta tilanteesta mutta 30%:n hiipuminen on hyvin vähän.
        Olisin noin niukkaan heikkenemiseen erittäin tyytyväinen vaikka vasta lähestyn 8-kympin ikää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Riippunee 30v vallinneesta tilanteesta mutta 30%:n hiipuminen on hyvin vähän.
        Olisin noin niukkaan heikkenemiseen erittäin tyytyväinen vaikka vasta lähestyn 8-kympin ikää.

        Juuri niiin, riippuu tasan siitä, miten olet elämäsi aikana ruumiisi ravinnut. - Nm. Myöhäistä ryöhäistä, kun ...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mistä voit päätellä, että -21 perunalla olisi nuo kuvaamasi oireet?
        Vai haluatko pahansuopaisuuttasi kuvitella niin?

        Valmistan tänään meille kahdelle vanhukselle arkisen jauhelihakastikkeen jota syömme kahtena päivänä spagetin kanssa.
        Jälkiruokana kahvi ja stollenia.
        Minulla on pienessä kulpassa muhimassa pieni annos hedelmämysliä jonka syön kohtapuolin, että on hieman energiaa kun menen Iivon voiton jälkeen salille kyykistelemään.
        Vaihtoehtona on hunajalla hölvätyt vesirinkelin puolikkaat.
        Heikkouteni ovat tumma suklaa, täytekeksit, kuivakakut yms. epäterveellisiksi tuomitut, turhat tössyrät.
        Valutan hunajaa myös tuoresalaattiin. Sopii hyvin jäävuorisalaatin, sipulin, tomaatin, neitsytoliiviöljyn, balsamivalkoviinietikan, dijon sinapin ja inkiväärin kaveriksi.

        Onkohan hyvän kuntoni ja terveyteni salaisuus se, että käytämme ajoittain myös perunaa?
        Lisä käyttö johtaisi varmaakin ylikuntoon mutta, paria niveltä lukuun ottamatta, terveydessä ei ole rarvetta paremman toivomiseen. On yksi mahdollisuus. Trombosyyttini ovat aina olleet viitealueen alarajan kahden puolen. Auttaisikohan peruna?

        Ei uni tule? Ei ole ollut nukahtamisvaikeuksia. Normaali, keskeytymätön yöuni 7,5 - 8,5 tuntia. Viime yönä poikkeuksellisesti 9 tuntia. Viikoittain käyn hiekkalaatikolla yhtenä tai kahtena yönä kerran.

        " ... että -21 perunalla olisi ... " ? - Nm. Mitäääh


    • Anonyymi

      Kaupunkien nuori väki ei kuoriperunoita juuri keittele, pastaa ja riisiä mieluummin.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Linkki on siis vuodelta 2017.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Linkki on siis vuodelta 2017.

        Koululikäiset saavat "rokotuksen" perunaa vastaan:

        "Suurkeittiöt eivät välttämättä ota perunaa ruokalistalleen.

        –On riisiä tai muita vaihtoehtotuotteita. Suurtalouskeittiöden tarjoilema peruna saa usein kumiperunan maineen, kun sitä pidetään lämpöhauteessa tarjolla. Kuori muuttuu. Peruna on keitetty höyryssä ja kuivuu lämpöhauteessa.

        Suurkeittiöt suosivat sellaisia perunalajeja, jotka eivät hajoa keitettäessä. Ne lajikkeet ovat kumiperunamaisempia. Se ei innosta kuluttajia syömään perunaa, ja kun sitä ei kulu, ei sitä enää tarjota.

        Suurkeittiömuusi on kyselyissä saanut huonon arvosanan, se on liian vetelää eikä kuohekaa.

        Se taas johtuu siitä, että suurkeittiöt haluavat vain yhden perunalajikkeen omaan prosessiinsa eikä muusiperunaa erikseen.

        – Se on heille helpompaa. Varjopuolena on, että jos muusia tehdään vetisestä perunasta, siitä tulee vetelää muusia.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Aloittajalle toteaisin että myös peruna on ravintoarvoltaan melko olematon. Vähät varsinaiset ravinteet sijaitsevat kuoressa kiinni ja nehän useimmat kuorivat pois heti kättelyssä, loppu onkin sitten pelkkää selluloosaa.

      • Anonyymi

        Pesen perunat hyvin ja syön perunat kuorineen, mutta en kevättalven "rupisia" kuoria.
        On perunassa paljon enemmän ravintoa kuin pastassa ja nuudeleissa.


    • Anonyymi

      Ulkomainen peruna maistuu aidolle perunalle,kotimainen sen sijaan apulannalle ja kasvimyrkyille, 3-4 kertaa kasvukautena ne myrkytetään, Siitä se maku tulee.

      • Anonyymi

        Minusta kotimainen peruna on maukkainta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minusta kotimainen peruna on maukkainta.

        Varmaan on maukkainta jos tykkää apulannasta ja kasvimyrkyistä joita ruutataan 3-4kertaa kesässä perunapeltoon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varmaan on maukkainta jos tykkää apulannasta ja kasvimyrkyistä joita ruutataan 3-4kertaa kesässä perunapeltoon.

        Kiinnostuin asiasta ja koska tunnet hyvin asiaa laitapa linkkejä vertailuksi
        EU-maiden käyttämistä apualannoista ja myrkyistä perunanviljelyssä !


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksköhän mä oon tuolla

      Joskus antanut ymmärtää että olisin sun rinnoista pelkästään kiinnostunut 😂😁🤭 ja sä säikähdit että koskisin ilman lup
      Ikävä
      32
      4611
    2. Aamu on aina iltaa viisaampi.

      Hyvää huomenta rakas. Ajattelen sinua taas ja yritän keksiä keinoja luoksesi. Satuttaa, kun unohdan sinua joka päivä ene
      Ikävä
      15
      2588
    3. Juuri sinut kainaloon haluaisin nyt

      Sydän sykkii vain sinulle Sinä olet se jota kaipaan Sinä olet se josta uneksin Jos sinun rinnallesi jäädä saan Tän koko
      Ikävä
      25
      2425
    4. Ihana on nähdä edes ohimennen

      Mitenköhän mies sua voisi lähestyä❤️? Oon lääpälläni suhun mutta en uskalla lähestyä vaikka vilkuilet ja huomaan että su
      Ikävä
      55
      2317
    5. ymmärrätkö miksi minua sattui?

      Vinkki, jätit tekemättä jotain.
      Ikävä
      32
      1787
    6. Saattaisimme olla yhdessä

      Vaarallinen yhdistelmä. Käsitin, että meillä molemmilla on samanlaista historiaa... Siitä huolimatta haluaisin kokeilla
      Ikävä
      32
      1611
    7. Se meidän sydänyhteys

      Oli ihanaa. Oltiin samankaltaisia sieluja ja tunnettiin voimakasta vetovoimaa ja yhteenkuuluvuutta. Voisiko se löytyä vi
      Ikävä
      73
      1496
    8. Mies, mua jotenkin kiinnostaa

      Että osaatko sä ollenkaan höllätä? Ootko aina kuin persiille ammuttu karhu. Pohtimassa muiden vikoja?
      Ikävä
      50
      1295
    9. Vanhemmalle naiselle

      Juhannussauna on lämpiämässä. 🌿🥵💦
      Ikävä
      66
      1294
    10. Epäiletkö että kaivattusi

      On tai on ollut ihastunut sinuun?
      Ikävä
      82
      1241
    Aihe