YLE Koulukiusaaminen: Rankasti koulukiusattu Niko Tiuraniemi

Anonyymi

Koulukiusaaminen
Rankasti koulukiusattu Niko Tiuraniemi vieraili vanhassa koulussaan ensi kertaa yli 20 vuoteen: “Ymmärsin viimein etten ole itse syyllinen”
Niko Tiuraniemi kohtasi yläasteellaan tuskallisia muistoja, mutta kokemus oli lopulta terapeuttinen. Hän ei kuitenkaan suosittelisi vastaavaa sellaiselle, joka ei ole käsitellyt riittävästi menneisyytensä tapahtumia.

Alun perin Niko oli varma, että vanhalla yläasteella vieraileminen ei herättäisi hänessä minkäänlaista reaktiota. Katso Perjantai-dokkari: Koulukiusattu Niko klikkaamalla kuvaa.
SASKIA VANHALAKKA
20.2. 08:53

On arkinen talvipäivä punatiilisen yläasteen pihamaalla. Tyylikkääseen villakangastakkiin pukeutunut Niko Tiuraniemi, 37, kulkee kohti nuoruudesta tuttua rakennusta. Samalla hetkellä koulun kello alkaa soida monotonisesti ja Niko hätkähtää.

– Nyt kun olen täällä, alkaa pulssi pikkuhiljaa nousta.

Niko muistaa ensimmäiset kokemuksensa koulukiusaamisesta peruskoulun ensimmäiseltä luokalta. Niko oli asettunut istumaan luokassa tyttöjen puolelle. Jotkut oppilaat alkoivat ilkkua, ja persoonaltaan herkkä Niko oli purskahtanut itkuun.

– Sain siinä heti lähtömetreillä herkästi itkevän nössön maineen. Ala-asteella kiusaaminen oli nimittelyä, ja samaan aikaan voimistui se herkän pojan kuva. Siinä alaluokkien loppupuolella koin riitatilanteessa ensimmäiset aivotärähdykset.

Niko uskoo, että mikäli kiusaaminen olisi päättynyt silloin kuin ala-astekin, olisi hän vielä selviytynyt vähin traumoin tapahtumista.

– Käydessämme tutustumassa yläasteeseen kuulin ensimmäistä kertaa ne sanat: “Vitun homo, me tapetaan sut, kun sä tuut tänne.” Ja sain myös kutsumanimen “vitun neiti”.

Etualalla sumea takaapäin kuvattu hahmo. Taustalla skarppina näkyy vihreä perinteinen liitutaulu, johon on kirjoitettu valkoisella liidulla herjaavia sanoja.
Yläasteen ajalta Niko ei muista päivää, jolloin hän ei olisi kohdannut fyysistä tai henkistä väkivaltaa. Kuva: Jyrki Lehtonen / Yle

Kaivonkansi herätti pahat muistot
Nyt, vuosikymmeniä myöhemmin, Niko lähestyy jälleen rakennuksen ulko-ovia. Matkalla hän huomaa katoksen pielessä olevan kaivonkannen.

– Sitä pelkoa ei voi sanoin kuvailla. Siinä tilanteessa olin ihan varma, että kuolen.

Niko puhdistaa lunta kaivon kannelta ja koettaa repiä sitä auki. Yllättäen hän potkaisee ränniä kaivon yläpuolella. Ilmaan jää leijumaan iskusta kumiseva ääni.

– Vuosien aikana olin alkanut epäillä, että mieleni värittää muistoni ja olen kuvitellut kaiken. Muistin tavallaan välähdyksiä, veren maun tai sen, kuinka minua lyödään. Mutta en muistanut asioita tarkasti, kuten kuka lyö tai kuka pitää kiinni. Se tavallaan säikäytti, miten voimakkaita tuntemukset kaivon luona olivat ja kuinka tapahtumat palasivat niin tarkasti mieleeni.

Niko koki olevansa jälleen teini-ikäinen poika koulun pihamaalla sen sijaan, että olisi aikaa sitten tapahtumat taakseen jättänyt aikuinen.

– Silti fyysinen väkivalta ei ole mitään verrattuna henkiseen väkivaltaan. Se on se, mikä vie itsetunnon ja sulkee portit siltä elämältä, mitä haluaisit nuorena elää.

Eli pitkään jonkun toisen elämää
Peruskoulun jälkeen Niko oli kuin ajelehtiva lehti, jota tuuli kuljetti. Nikon päässä sisäinen ääni sanoi, että hän on paha, huono ja ansaitsee kaiken väärinkohtelun. Hän ei hakeutunut peruskoulun jälkeen opiskelemaan häntä oikeasti kiinnostavia aloja vaan halusi todistaa olevansa uskottava mies.

Niko hakeutui opiskelemaan sähköalaa. Nuoren aikuisuutensa ajan hänen takaraivossaan kolkuttivat kiusaajien käyttämät haukkumasanat, viha sekä sen ajama näyttämisen tarve.

– Mikäli en saanut punttisalilla nostettua tiettyä lukemaa penkistä, hoin mielessäni niitä nimiä, millä minua haukuttiin. Hoin, että nosta nyt vaan vitun neiti se paino, mikä neiti olet, kun ei nouse.

Myös pelkotilat hallitsivat Nikoa vuosikausia. Hän ei uskaltanut nukkua yksin. Ravintolassa käydessään Niko odotti valppaana, milloin joku miespuolisista asiakkaista kävisi häneen käsiksi.

Nikon tilanne huipentui alle kolmekymppisenä siihen, että hän päätyi rakentamaan omakotitaloa alusta loppuun itse. Talon valmistuminen ei kuitenkaan tuonut onnea. Kuva: Niko Tiuraniemen kotialbumi
Niko kuvailee, että lopulta oman identiteetin hukkaaminen johti totaaliseen uupumukseen.

Alkoi vuosien työ sen eteen, että Niko saisi avattua peruskoulussa muodostuneet lukkonsa. Hän sanoo lukeneensa paljon kirjallisuutta ja hakeutuneensa lopulta myös terapiaan. Terapiassa Niko käy edelleen, ettei vain muuttuisi samanlaiseksi ihmiseksi, mikä hän oli peruskoulun loputtua.

– Oli aukaistava silmät. Kaikki kiusaajani eivät ole edes elossa enää. Ja niillekin, jotka ovat, on yhdentekevää kuka olen, mitä teen tai kuinka paljon omistan. Tai olenko rakentanut talon ja onko otsalaudat siinä naputettu suoraan.

Nytkään kiusaajat eivät ole enää vastassa yläasteella.

Koulun käytävällä Niko tapaa kuitenkin yhden vanhoista opettajistaan. He istuvat hetkeksi alas opettajainhuoneessa ja keskustelevat yli 20 vuoden takaisista tapahtumista.

16

2766

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kaverilla on ollut aika paljon vääntöä ihmisten kanssa ja joku kommentoikin että on itse aikamoinen maalittaja.

      • Anonyymi

        Älä kuule viitsi jatkaa tuollaista panettelua!

        Oletko ollut kiusaajajengissä mukana?


      • Anonyymi

        Olen kuullut täysin samaa ja aika todella monella ihmisellä tuntuu olevan Nikosta sama mielipide. Tutustukaa aiheeseen ja lukekaa!


      • Anonyymi

        Vieststäsi päätellen olet ollut siinä jengissä aktiivisesti mukana.

        Onko omatunto kipeänä nyt?


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Missä AP oli joulukuussa kun Niko osti näkyvyyttä maalitukselleen?
      - Tämä on nyt esitutkinnassa.
      (Moikka, Niko!)

      • Anonyymi

        Onko Niko-poika vihdoin tutkinnassa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko Niko-poika vihdoin tutkinnassa?

        Yrityksistä katselin asiakastiedosta: 2 yrityksellä maksuhäiriöitä tai muita luottotietomerkintöjä .
        Konkurssi rauennut varojen puutteeseen. Ai ai ai


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Nikoboy vähän poistatuttaa kommentteja:D
        Niko, nyt kun tiedämme, että olet täällä langoilla,niin vastaathan tähän:
        Miksi poistatat ne ikävät, mutta totuutta sisältävät kommentit? Pitääkö sinua vain kehua, mutta mitään negatiivista ei saa kertoa?
        Oletko muuten itse sortunut koskaan uhkailuun/kiristämiseen, jos sinun pillisi mukaan ei ole tanssittu esimerkiksi jossakin yrityksessä?


      • Anonyymi

        Vauva.fi keskustelussa on kaikki mitä pitää tietää? Vauva.fi?? Te kaikki näette nikon persoonasta muodostuneet virheet, mutta ette sitä, miksi hän on tuollainen? Miestä yritettiin jopa tappaa silloin, kun muut hänen ikäisensä leikkivät hiekkalaatikolla. Toivon, ettet koskaan sylje ruoka astiaan yhden pienen madon tähden.


    • Anonyymi

      Lapsen lapseni joka nyt 19v. toukokussa 20 vuotta onnea Vuosaaren! Aloiti 1lk. 7 vuotiaana Helsinki 94. Kontulassa.Toisena koulu päivänä isommat pojat hakkasi hänet koulun vältunilla syyttä.Opetaja ei reakoinut asiaan.Oli myös aloitanut opetajan uran oli hänen eka opetajana eka luokka .Heräsi asian vasta kun pojan äiti työstä otti kontati illalla open Vilman kautta,vai mikä se on?Vuorokausi oli aikaa pikien isompien vaihtaa vaatet profili ulkoisesti.Samassa koulussa samalla luokalla tyttö kaunis kuin mikä koki koulu kiusaus.Joten molemat lapset kulki ala asten kiusatuna. Pojalla hakatiin silmä mustaksi välitunilla oli jo kai 9-10 vuotia.Joisain ouluissa kiva koulu kampanja on paperilla ok: Kun koulukiusausta tulee ilmi.Liian iso koulu, resusi pulat.Lian vähän opetajia valvoman välitunnilla oppilaita.Sukun ja ystävä piirini on todella iso ja lapsia heillä,kuin lapsen lapsikin.Niin on Itä-Helsingin alueiden koulut karkeasti saanut alastet rehotaa koulkiusaus jo 50 vuotta.Toivotavasti se todella loppu kun syksy 2022 alkaa uudet koululaiset astuu 1lk.Koulun pihat vaan se hälytys kello ja nappi johon painetaan kun joku näkee välitunilla koulukiusaus.Niin herätän asia reali aikaan.ei huomenna eikä ylihuomenna.

      • Anonyymi

        Koulukiusaamisella murhataan, vaikka ....hitaasti...

        Uhrin kuoltua murhaajat jatkavat kulkuaan vapaina.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Koulukiusaamisella murhataan, vaikka ....hitaasti...

        Uhrin kuoltua murhaajat jatkavat kulkuaan vapaina.

        Totta puhuit, nuo sadistit jatkavat työelämään ja heistä tulee itsevaltiaita.


    • Anonyymi

      Niko Tiuraniemi. Teetkö puhujakeikkoja yrityksiin korvausta vastaan? Onko sinulla itselläsi kokemusta myös yrityselämän karikoista? Oletko monta konkurssia tehnyt tai onko useampi yritys, jossa olet ollut mukana, päätynyt trattalistalle? Olisi kiva jos kokemuspohjan omaava monialayrittäjä kävisi yrityksissä kertomassa nousuista ja laskuista.

    • Anonyymi

      Hän olisi voinut paeta rajan yli Ruotsiin kesällä 1997.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 111
      2168
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      60
      2036
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      1941
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1687
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1618
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1412
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1353
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      12
      1344
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1337
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe