Ministerin laskutaito hukassa

Anonyymi

KP:
Elinkeinoministeri Lintilä pitää kiinni kiistanalaisista lausunnoistaan kotitalouksien ruokakulujen kaksinkertaistumisesta – tutkimusprofessori epäilee syyn löytyvän puutteellisista peruslaskutaidoista

Tutkimusprofessori Jyrki Niemi Luonnonvarakeskuksesta (Luke) ennakoi, että ruuan hinta nousee vähintäänkin inflaation verran ja on jopa yksi hintojen kallistumisen vetureista. Luke ennakoi ruuan hinnan nousevan 5–10 prosenttia.

Niemen arviosta seuraa täysin eri luku kuin Lintilän laskelmasta. Tätä voi havainnollistaa vaikkapa 3 000 euron kuukausituloja koskevalla esimerkillä.

Jos 3 000 euroa kuussa hankkiva ihminen käyttäisi ruokaan siis nyt 11 prosenttia palkastaan, hän maksaisi siitä runsaat 300 euroa kuussa. Jos ruuan hinta nousisi 10 prosenttia, ruokakassin hinta nousisi runsaaseen 330 euroon kuussa.

Lintilän laskelmassa taas runsaan 10 prosentin osuus ruokaan käytettävistä tuloista nousisi runsaaseen 20 prosenttiin. Tällöin ruokakassin hinta nousisikin yli 600 euroon.

Edes 100 prosentin nousu ruuan hinnassa ei lisäksi riittäisi Lintilän ennusteeseen ihmisten henkilökohtaisten ruokamenojen kaksinkertaistumisesta, koska ihmiset pyrkisivät hintojen kallistuessa ostamaan halvempia tuotteita.

– Jos lähdemme nyt tässä vaiheessa siitä, että sota rajoittuu Ukrainaan eikä eskaloidu laajemmaksi, niin eihän tällaisten kaksinkertaistumispuheiden heittelyssä ole oikeastaan mitään mieltä, tutkimusprofessori Niemi sanoo.

Tutkimusprofessori Niemi on erikoistunut ruokamarkkinoiden toimivuuteen ja ruuan hinnanmuodostukseen. Hän pitäisi varsin suurena nousuna, jos ruuan hinta nousisi 10 prosenttia.

– Eihän ruokakassin hinta nyt ole näillä näkymin kaksinkertaistumassa, hän sanoo.

Niemen mukaan ruokaan kohdistuu poikkeuksellisia hinnan korotuspaineita, koska energian, lannoitteiden ja monien muiden tuotantopanosten hinta on kovassa nousussa. Kun esimerkiksi viljan hinta nousee, se nostaa myös rehun hintaa kotieläintiloilla.

– Totta kai siellä on tiukka tilanne alkutuotannossa maataloudessa tällä hetkellä. Pitäisi saada korotuksia niihin tuottajahintoihin, että homma voi jatkua, hän sanoo.

Vaikka kustannukset nousevat nyt monelta suunnalta, kaikki kulut eivät kuitenkaan nouse. Esimerkiksi kiinteät kulut ja palkat kehittyvät hänen mukaansa yhä kuitenkin varsin maltillisesti.

Niemi sanoo hämmästelevänsä Lintilän puheita, jonka kaltaisia on kuultu myös osalta ruoka-alan toimijoista.

– Eikö tässä tätä kokonaisuutta ymmärretä oikein kunnolla? Että onko ongelmia ihan peruslaskutaidoissa? Eihän tämä nyt tällainen kysymys ole vielä missään nimessä, hän sanoo.

Pellervon taloustutkimuksesta annettiin STT:lle maanantaina ruuan hinnasta suunnilleen samansuuntaisia lausuntoja kuin Niemeltä.

12

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Voi kuitenkin ruokahyllyihin tulla tyhjää siitä syystä kun ruokaa ei kannata korkean polttoaineen hinnan vuoksi rahdata kauppoihin tappiolla.

      • Anonyymi

        Jo tehty ruoka tuodaan kauppoihin vaikka kantamalla. Se nyt viimeinen älyttömyys olisi, jos jotain jätettäisiin pilaantumaan liian kalliin polttoaineen takia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jo tehty ruoka tuodaan kauppoihin vaikka kantamalla. Se nyt viimeinen älyttömyys olisi, jos jotain jätettäisiin pilaantumaan liian kalliin polttoaineen takia.

        Mutta onhan setämies Lintilällä kuitenkin möreän matala ja vakuuttavaa auktoriteettiä puhkuva ääni.

        Hänellähän on poliittisena ambitiona tarkoitus tulla "kovaksi jätkäksi" kepussa ja lopulta pääministeriksi eduskunnassa.


    • Anonyymi

      Lintilä on kerrankin oikeassa ...ruoka tuplantuu.. kun kuljetuskustannukset triplantuu..

      • Anonyymi

        Nyt loppui turha ajelu ja kaupoissa ramppaaminen. Kävin viimeksi "kylällä" yli viikko sitten, ja hyvin on pärjätty. "Kuivamuona", jääkaappi ja pakastimet on inventoitu, ja sulatettu...
        Voi sitä elintarvikkeiden määrää mikä kertyi koreihin. Pakasteet yöksi ulkoterassille, joten hävikkiä ei tullut. Nyt tajusin miten paljon turhia ostoksia on tullut tehdyksi...
        Esimerkiksi tuon imeväisikäisten maidon ("lehmänhien"), leivänkannikoitten yms perässä on ajeltu lähes päivittäin. Juotavaa saa hanasta, oman puutarhan marjamehusta. Erinomaista, ja ravitsevaa juomaa saa liha- ja kasvisliemikuutioista (2 l/kuutio). Kotiviini tehdään omista marjoista, 23 litraa/2 kertaa/vuosi/puna- ja valkoviini... Viinaa ja olutta ei ihminen tarvitse...
        Ruokaa löytyy metsistä sienestämällä, metsästämällä ja poimimalla. Kalaa järvistä ja merestä; ja leivät voi itse leipoa. Riittää, kun käy kerran-pari kuukaudessa lähikaupassa - pääosin kuivamuonaa - , ja samalla tankkaamassa polttoainetta 3:n kuukauden tarpeen.
        Viikko meni "näillä eväillä", ja kylläpä on jo nyt niin autuas, ihana ja kevyt olo. Ihminen on puhdistunut päästä varpaisiin, ja nielusta peräsuoleen, hah hah haaa!!!...


    • Anonyymi

      Kotiin ruokittava eläkeläinen taas satuilee. Päivittäin auto lähtee pihalta ja roskapussia viedään tai kaupassa käy yksinasuva ukko.

      • Anonyymi

        On toi ressu kiva tyyppi. Miehen juttuja on mukava lukea, ja kun ne ovat niin täyttä totta.


    • Anonyymi

      Kiitos taas itselleni ja vielä reilu kuukausi niin Suntista jäät lähtee kuten ennustin syksyllä ja nyt ei naurata.

      • Anonyymi

        Se on KOKKOJOKI, eikä mikään refluksin - oksennusreaktion aikaansaava suntti...


    • Anonyymi

      Lintilä on oikeassa. Ruokakassin hinnan tuplaantuminen on tosiasiaa, lähihistoriastakin sen voi havaita. 2009 diesel maksoi n euron litra nyt kävi jo 2,40 .. Se on vain ajan kysymys , nyt kun käyt kaupassa ja koitat muistella milloin maksoi puolet siitä niin voit havaita Lintilän puhuneen totta !

      • Anonyymi

        Miksi tämä keskustelu siirtyi niin nopeasti "arkistoon". Etenkin ressun kommentit olivat ja ovat taas täyttä asiaa. Runsas vuosi sitten tankatessani autoni 60:llä eurolla, sain tankkiin 43,34 litraa (95 Okt). Pari päivää sitten tankatessani samalla summalla, sain "tiristettyä" tankkiin peräti 27,46 litraa, hah hah haaa!!!...


    • Anonyymi

      Ministeri voisi mennä laskemään venäläisiä kivihiilivaunuja Kokkolan Satamaan .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      297
      3276
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1619
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1480
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      41
      1331
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1240
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1220
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      45
      1151
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1127
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      157
      1034
    Aihe