Antibiootit

Anonyymi

Veljeni sairastui sylkirauhastulehdukseen. Leukaperään nousi valtava kipeä patti ja kaula turposi hirveästi. Sai antibioottia, jolloin kipu alkoi lievittymänä. Syönyt nyt ehkä 10 päivää, patti pienentynyt jonkin verran, mutta kipuja on edelleen. Kun antibiootti alkoi loppumaan, pyysy, että terveyskeskuksessa uusitaan resepti. Ei onnistunut. Meni sinne akuuttiajalle. Lääkäri koski pattia, joka ei tuntunut juuri sillä hetkellä aralta. Lääkäri sanoi, ettei antibioottia tarvitse enää jatkaa. Tulehdus oli kuulema ohi, koska patti ei ollut enää kipeä. Tunnin kuluttua jomotus palasi ja piti ottaa taas särkylääkettä.

Olen lukenut, että antibioottia syödään yleensä kunnes oireet katoavat. Miten lääkäri päätteli ilman verikokeita, että tulehdus on parantunut, vaikka hänelle kerrottiin, ettei särky ole suinkaan lakannut? Pitäiskö nyt kääntyä yksityisen puoleen varsinkin kun veli syö immuunijärjestelmää heikentävää lääkitystä?

13

1185

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tarkistin nyt asian: oli viikon pituinen kuuri.

    • Anonyymi

      Terveyskeskukset ovat arvauskeskuksia. Diagnoosit tehdään ilman tutkimuksia. ja seuraava potilas eiku arvailtava.

    • Anonyymi

      Löysin tällaisen tiedon: "Potilaat, joiden immuunipuolustus on heikentynyt lääkityksen takia, voivat tarvita muita pidemmän kuurin."

      Terveyskirjaston artikkelissa luki näin: "Antibiootteja määrätään nykyään useimpiin infektioihin 5–7 päivän kuureina. Liian lyhyeksi jäänyt kuuri tuo riskin taudin uusiutumisesta ja joidenkin tutkimusten mukaan voi edistää vastustuskykyisten bakteerien syntyä iholle tai limakalvoille, mikä voi myöhemmin aiheuttaa hankalasti hoidettavan bakteeritulehduksen. "

      "Sylkirauhasen komplikaatioina voi syntyä paise tai tulehdus voi levitä kaulan syviin osiin. Molemmissa tilanteissa hoitona on leikkaus. " Veljelläni oli puoli vuotta sitten paise keuhkoissa. Leikattiin kiireellisenä, mutta joutui silti olemaan vielä kuukauden sairaalassa. Ja paiseita on ollut ennenkin.

      Löysin myös tällaisen potilaskokemuksen (sylkirauhasen tulehdus): "se on uusiutunut 4 vuoden välein. Minulla on oireena kipu ja turvotus vasemmalla leuan alussylkirauhasessa.
      Antibiooteilla se on mennyt ohi kuukaudessa. "
      - Siis KUUKAUDESSA eikä viikossa!

      Veljeni ei voi käyttää lääkityksensä vuoksi edes tulehduskipulääkkeitä, jotka tehoaisivat parasetamolia paremmin sylkirauhasen tulehdukseen.

      Sylkirauhasen tulehdus saattaa myös kroonistua, jolloin ei auta välttämättä enää mikään.

    • Anonyymi

      Sain soittoajan yksityislääkärille, jolle kerroin em. asiat tänään klo 15. Oli sitä mieltä, ettei antibioottikuuria tarvitse enää jatkaa, riittää, että särkyä on vähemmän kuin aikaisemmin.

      Veljeni takapuoleen nousi klo 20 kipeä patti, jonka halkaisija oli aluksi 4 ja parin tunnin kuluttua jo 10 senttiä. Se on arvatenkin paise, koska niitä on ollut siinä kohtaa aiemminkin. Teki mieli lähteä saman tien sairaalan päivystykseen, mutta emme voineet tehdä niin, koska veljeni syö leponexia, joka tainnuttaa hänet moneksi tunniksi vuoteeseen. Eikä yhtään lääkettä voi jättää välistä pois vieroitusoireiden vuoksi.

      On siis pakko odottaa huomiseen. Tilanne on mielestäni kuumottava, koska veljeni on ollut nyt jo kaksi päivää ilman antibioottia. Kertoi myös, ettei hänellä ole ollut vielä koskaan näin suurta paisetta.

    • Anonyymi

      Veljeäni käytettiin tänään uudestaan yksityisellä lääkärillä. Lääkärille kerrottiin käynnillä jälleen kaikki yllä kuvattu. Lopputuloksena oli, että veljeni sai antibioottireseptin KOLMELLE PÄIVÄLLE (!). Perustelut olivat: antibiootteja kirjoitetaan yleensä 7-10 päiväksi. Veljelleni kirjoitettiin 7 päiväksi, joten nyt kun kirjoitettiin vielä 3 päiväksi, niin se teki sitten yhteensä 10 päiväksi.

      Eli tämäkään lääkäri ei osannut yksilöllistää potilaan hoitoa:

      A) ei otettu huomioon leponex-lääkitystä, jonka vuoksi veljeni immuunipuolustus ei toimi kunnolla, minkä vuoksi 7-10 päivän kuuri on liian lyhyt (aivan kuten terveyskirjastossa kirjoitetaan).

      B) ei otettu huomioon elinikäistä paiseenmuodostustaipumusta. Useita leikkaushoitoa vaativia paiseita, josta viimeisintä jouduttiin hoitamaan 1 kuukauden pituisella sairaalahoidolla, jossa annettiin antibioottia suoraan suoneen. (Mikä lisää ennestään todennäköisyyttä sille, että 7-10 päivän kuuri on liian lyhyt.)

      C) ei otettu huomioon, että veljeni antibioottikuuri ikään kuin keskeytyi 3 vuorokaudeksi. Sen jälkeen kuuria nyt siis jatkettiin 3 vuorokautta, mikä aika kuluu ilmeisesti siihen, että elimistö saa pöpöt uudelleen kuriin. (Viimeksikin siihen kului 3 vrk, mikä on kuulema normaaliaika odottaa, että antibioottihoito puree. Eli nyt kun hoito alkaa taas purra, se ilmesti loppuu jälleen kolmen päivän päästä tuntemattoman pituiseksi ajaksi. Nyt vain tilanne tulee olemaan siitä hankalampi, että hänellä on nyt jo kaksi kipeää tulehduspesäkettä, kun edellisen katko alkaessa oli vain yksi. Jos hoito loppuu liian aikaisin, pöpöt pääsevät taas niskan päälle, ja taudin pitkittyminen/kroonistumisen riski kasvaa etenkin kun ikääkin alkaa jo olla.
      D) ei otettu huomioon, että veljeni ei kykene leponex-lääkityksen aiheuttaman dementian vuoksi hoitamaan itse lääkäriasioita, vaan me omaiset, jotka mekin alamme olla heikossa hapessa, joudumme kaivamaan tietoa netistä ja varaamaan aina vain uusia lääkäriaikoja sekä käyttämään häntä lääkärissä.
      E) ei otettu huomioon, että on kohtuutonta, että pienituloinen henkilö joutuu käymään kolmen päivän antibioottikuuria varten yhden kerran terveysasemalla, ja kaksi kertaa yksityislääkärillä plus maksamaan vielä yhdestä yksityislääkärin soittojasta. Kaikki tämä on tullut kustantamaan 360 euroa, mikä on lähes puolet veljeni kuukausituloista. Hänellä ei ole varaa jatkaa sairastelua, jos hänen pitää pulittaa aina muutaman päivän välein 360 euroa saadakseen lisää hoitoa. Tämähän on ihan kuin jossain Kiinassa.

      • Anonyymi

        Onpas ikävää. Voisivat paneutua ja paremmin auttaa ne hyväosaiset! Yritä jaksaa.


    • Anonyymi

      Nyt tämä meni vieläkin villimmäksi: Veljeni sai vielä uuden laskun. Siinä lukee, "peruuttamaton käynti" 99 euroa palvelumaksu 17 euroa laskutuslisä 5 euroa.

      Ensinnäkään kyse ei ollut "peruuttamattomasta" vaan peruutetusta käynnistä. Varasin ajan yksityisestä lääkärikeskuksesta 14.19., minkä jälkeen ilmoitin ajan äidillemme, jonka piti mennä veljeni saattajaksi. Iäkäs äitimme oli kuitenkin liian huonossa kunnossa, minkä vuoksi peruin ajan saman tien eli klo 14.30.

      (Emme hakeutuneet julkiselle puolelle, koska oli lauantai, ja siellä olisi pitänyt jonottaa kokemukseni mukaan noin 8 tuntia.)

      Se jälkeen kävi ilmi, että veljeni oireet olivat pahentuneet. Soitin uudelleen yksityiseen lääkärikeskukseen klo 14.43 ottaakseni perumani ajan takaisin. En saanut sitä enää takaisin, koska se oli jo ehditty antaa toiselle potilaalle, mutta sain myöhäisemmän ajan samalle lääkärille, edelleen samalle päivälle.

      Ja nyt veljeäni siis laskutetaan sekä peruutetusta käyntiajasta että 1,5 tuntia myöhemmin toteutuneesta lääkärikäynnistä. Soitin saman tien asiakaspalveluun, jossa oltiin sitä mieltä että se on heillä ihan normaali käytäntö, että potilas maksaa täyden hinnan peruutetusta lääkäriajasta, vaikka lääkäri olisi käyttänyt kyseisen ajan toisen potilaan hoitamiseen. Siis mitä häh? Saattaa ollakin "normaali käytäntö", mutta ei kai sellainen voi olla laillista? Ainakin vahingonkorvauslaki lähtee siitä, että on täytynyt syntyä taloudellista vahinkoa, jotta voitaisiin periä vahingonkorvausta. Nythän ei lääkärille tai lääkäriasemalle aiheutunut minkäänlaista tappiota, koska he saivat toisen maksavan potilaan peruutetulle ajalle. (Tai ainoa tappio oli se, että asiakaspalvelijalta kului 6 minuuttia ylimääräistä työaikaa. Mutta asiakaspalvelijalla ei varmaankaan ole niin kovaa tuntipalkkaa, että kuuden minuutin työpanoksesta voisi aiheutua 120 euron ylimääräinen kuluerä.)

      En tiedä, mitä lakia tässä sovelletaan, mutta sen tiedän, että laki on väärässä, jos se oikeuttaa perimään köyhältä ihmiseltä 120 euroa, vaikka perijälle ei ole aiheutunut minkäänlaista taloudellista tappiota. Jos tällainen laki on tosiaankin olemassa, niin Suomi ei ole enää oikeusvaltio. :(

      P.S. Unohdin äskeisestä viestistäni labrakulujen osuuden. Kun se huomioidaan laskelmassa, yksityisten lääkärikulujen osuus on yhteensä 480 euroa ja 600 euroa, jos aiheeton lasku huomioidaan.

    • Anonyymi

      Huono juttu.Mutta toivottavasti tänne suomi24 palstalle kirjoittaminen auttoi pahaan mieleen ja saat rahat takasin.

    • Anonyymi

      Kiitos! :) Saas nähdä miten käy, olen jo reklamoinut asian.

      Ja anteeksi rönsyily.

    • Anonyymi

      Itselle tuli tästä mieleen, että jos antibiootit eivät ole tehonneet 7 päivässä, eivät ne sitten tehoakaan, vaikka lääkekuuria jatkettaisiin.
      Tuttavallani oli keuhkokuumeeseen 2,5 kuukauden ajan antibioottikuureja. Ne eivät apua tuoneet. Leikkaus piti tehdä. Tuona aikana hän osti 11 antibioottikuuria ja 2 penisiliinikuuria. Joitain kuureja käytettiin vain 3 päivää, kunnes se vaihdettiin uuteen. Mutta siis ilman apua.
      En usko siis, että antibiootti on ratkaisu veljesi ongelmiin.
      Eikö tuollaiset takapuolen patit ainakin avata ja puhdisteta? Näin olen kuullut lähipiiristä.
      Tietenkin tuo ylimääräinen lasku tulee peruuttaa. Ehkä se vain on ollut joku tekninen virhe.
      Kannattaisikohan kysyä oikein ajanvarausaikaa terveyskeskukseen, jotta veljesi saa lähetteen erikoissairaanhoitoon?
      Hyvää jatkoa ja parempaa kevättä. :D

    • Anonyymi

      Saattaa se olla noinkin. Yritin taas perehtyä tuohon antibioottiasiaan ja tosiaankin tutkimusten mukaan näyttäisi siltä, että ihmisille on määrätty ainakin koko minun elinikäni ihan turhaan pitkiä kuureja, vaikka lyhyet olisivat yhtä tehokkaita.

      Vaikutti kyllä melko sekavalta tuo antibioottiargumentointi kun toiset lausuvat, että lyhyet kuurit lisäävät antibioottiresistenssiä ja toiset taas, että pitkät kuurit lisäävät sitä. Mutta sellainen kokonaisvaikutelma asiasta jäi kumminkin, että viimeksi mainittu näkökanta on voittamassa edellisen tai oikeastaan kai jo voittanutkin ainakin tieteellisessä mielessä. Kukaan ei vain ollut keksinyt tutkia asiaa aiemmin.

      Veljeni kävi tänään jälleen terveyskeskuksessa. Se valtavan kokoinen keskellä pakaraa ollut patti hävisi onneksi yhtä nopeasti kuin oli tullutkin, mutta tilalle on tullut ehkä 10 sentin päähän uusi kipeä kohta, joka ei tunnu kuitenkaan millään lailla kovalta. Kipeän puolen pakara on kuitenkin selvästi pyöreämpi, joten pelkäsin, että jos sielläkin on joku tulehdus.

      Lääkäri oli sitä mieltä, että kipu kävellessä johtui lihaskrampista ja neuvoi tehokkaan venyttelyliikkeen. Ei siellä itse asiassa mitään kramppia ole, mutta yksi jo ennestään kireällä ollut lihas taisi kiristyä entisestään, koska olen patistanut veljeäni tekemään viime aikoina jalkakyykkyjä. Syystä, että tajusin, kuinka olemattomat jalkalihakset hänellä on, mikä on huono yhdiselmä liukkaiden katujen ja leponexin aiheuttamien tasapainohäiriöiden kanssa.

      Ja se toisen puolen pakaran pyöreys johtuu ilmeisesti siitä, että toisessa pakarassa ei ole juuri nimeksikään lihaksia, joten läski pyöristää sen eri tavoin kuin viereisen kannikan, jossa lihakset muotoilevat kuopan kannikan reunaan. :)

      Ja sylkirauhasen pattikin alkaa olla lähes kivuton. Että ehkä aletaan olla jo voiton puolella...

    • Anonyymi

      Antibiooteista vielä sen verran, että eihän veljenikään märkäpesäke keuhkoissa parantunut ennen kuin häneltä poistettiin kaksi hammasta. Toisen juuressa oli ollut salakavala tulehdus, joka oli nakertanut reiän leukaluuhun. Sieltä reiästä sitten vuoti pöpöjä muualle elimistöön jatkuvalla syötöllä...

      Ko. hammas piti tarkistaa noin puoli vuotta aiemmin juuri sen varalta, että olisiko juuressa jotain häikkää. Mutta jatkohoito oli toisella lääkärillä, joka unohti tehdä sen, vaikka asia oli kirjattu selkeästi lähetteeseen.

      Kun lääkäri mokaa, potilas makaa kuukauden sairaalassa ja pulittaa tonnin sairaalalaskun omasta kukkarostaan, mutta kun potilas "mokaa" eli peruuttaa lääkäriajan kymmenen minuutin kuluessa, hän joutuu maksamaan lääkärille "huvin vuoksi" hoidosta, jota ei saanutkaan. On tää ihme systeemi....

    • Anonyymi

      Tänään tuli ilmoitus, että reklamaationi on käsitelty ja aiheeton lasku peruttu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      76
      1464
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1257
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      119
      1207
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      78
      1146
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1004
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      82
      813
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      752
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      42
      745
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      376
      722
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      686
    Aihe