Long covidin pitäaikaiset oireet

Anonyymi

ETUSIVU » PAIKALLISET 9.4.2022 8:10

Minna, 50, ja Caroline, 57, ovat kärsineet long covidista jo kaksi vuotta – "Olin suihkussa ja en yhtäkkiä tiennyt, miten saan suihkun kiinni"
Sairaus: Pitkäaikaista koronaa sairastavat kertovat, että diagnoosiksi on usein tarjottu masennusta.

Caroline Walls arvelee, että tutut eivät välttämättä tunnista häntä kuvista, koska sairastaminen on vanhentanut ulkomuotoa. PÄIVI TUOVINEN
Minna Harmaala

Keväällä 2020 Minna Solantie, nyt 50, sai outoja flunssaoireita: päätä särki ja kurkkua raastoi. Nuhaa ei ollut, mutta hajut katosivat. Koronatestejä ei tuolloin vielä juuri tehty.

– Mietin heti, onko se koronaa vai ei, kun se ei ihan perusflunssalta tuntunut.

Oireista kasvoi Solantielle ajan myötä tauti, joka edelleen sitoo hänet enimmäkseen makuuasentoon. Jos hän pysyy pystyasennossa liian pitkään, voimakas huimaus, sydänoireet ja aiemmin myös jalkojen tutina pakottavat takaisin vaakatasoon.

Työhön helsinkiläinen Solantie ei ole kyennyt pariin vuoteen. Aivosumua potilaat ovat kuvanneet jopa dementian kaltaiseksi.

– Kerran olin suihkussa ja en yhtäkkiä tiennyt, miten saan suihkun kiinni, kertoo kirjanpitäjänä työskennellyt Solantie aivosumuoireesta, jota jotkut ovat kuvanneet jopa dementian kaltaiseksi.

Koska virallista testitulosta ei ole, hän on joutunut taistelemaan saadakseen oireilleen nimen: pitkittynyt korona eli long covid (LC).

9

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Yhä sairastavista tuntuu, että long covid -ongelmaa yritetään lakaista maton alle.

   Tätä juttua varten on haastateltu puhelimitse kahta potilasta ja sähköpostikyselyllä yhdeksää muuta.

   Potilaita ovat järkyttäneet ja suututtaneetkin jutut, joissa äänessä on ollut vastaava lääkäri Helena Liira Suomen ainoalta long covid -klinikalta eli Husin koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalta. Nämä potilaat pitävät Liiran kommentteja vähättelevinä ja jopa virheellisinä. Asiasta on tehnyt kannanoton myös potilaiden Suomen Covid-yhdistys ry.

   Lue myös: Husin long covid -klinikalla on havaittu selvä muutos tämän talven aikana

   Liira sanoi muun muassa, että potilaiden oireet ovat kestäneet pisimmillään 1,5 vuotta ja vakuutti, että ne eivät jää pysyviksi (LV verkko 8.3.2022).

   – Mutta eihän kukaan tiedä, jääkö se joillekin ihmisille pysyvästi vai ei, huomauttaa helsinkiläinen Caroline Walls, jota oireet ovat pitäneet otteessaan noin kaksi vuotta.

   • Anonyymi

    Vakava long covid on kuitenkin tehnyt ruoanlaitostakin rasituksen, joka voi viedä päiviksi sängyn pohjalle. Hänestä on selvää, että kunnon romahdus johtuu nimenomaan koronasta.

    – Pahimmillaan kipu tuntui siltä kuin lihaksiani revittäisiin kappaleiksi metallikoukuilla.

    Long covidiin on keski-ikäisten lisäksi sairastunut myös nuoria aikuisia.

    Olin tavallaan onnekas, koska olin tarpeeksi sairas.

    Niin Wallsin kuin muidenkin vastaajien oireet ovat kyllä ajan kuluessa helpottaneet, mutta osa ei parin sairausvuodenkaan jälkeen ole vielä työkunnossa. Varsin yleistä vastausten mukaan on myös oireiden aaltoilu.

    HELENA LIIRA sanoo olevansa pahoillaan, että potilaat kokevat hänen vähätelleen sairautta. Liira kertoo, että hänen arvionsa potilaiden määrästä perustuu Husissa annettujen lähetteiden määrään, avohoidon lääkäreiltä saatuun palautteeseen sekä Kelan tietoihin. Vuonna 2021 long covidin vuoksi sairauspäivärahaa sai vain noin 350 ihmistä.

    – Potilaita ei näytä olevan useita tuhansia, onneksi, sanoo Liira.

    Potilaiden mukaan virallisista papereista ilmenevät potilasmäärät ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu.

    Monelta puuttuu virallinen diagnoosi eikä lähetteen saaminen LC-klinikalle ole Hus-alueellakaan helppoa. Sairauspäivärahan perusteena on usein jotain muuta kuin long covid.

    Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että long covidin saa ainakin lievänä noin 10–20 prosenttia koronan sairastaneista.

    Jos osuus on sama Suomessa, vähintään lievästä long covidista kärsiviä on täällä jo kymmeniä tuhansia. Varmaa tietoa ei ole.

    Minna Solantie huomauttaa, että potilaita on Suomessa ollut varsin vähän moneen muuhun maahan verrattuna, koska koronatapauksiakin on ollut vähemmän, ennen omikronia. Vielä ei tiedetä varmasti, miten paljon omikron aiheuttaa pitkittyneitä oireita.


  • Anonyymi

   Kun korona on kulku tautu ja koronan sairalahoito ei maksa mitän.Ei haluta tunustaa koonan jälki tauteja.Koska niiden kulut menisi valtion pikkiin.Pitkäkestoista kuivaa yskää kun sille ei voi mitään.Eristää kun ihmiset tuijotaa,on kuin spitalia kun yskitää.Voimatta yhtään mitään.Eikä ole latvaa vikaa masenusta se.

  • Anonyymi

   Minulla on kaikki nuo long covidin oireet, kipu kaikissa lihaksissa ja jänteissä
   on sietämätöntä, särky vaatii jatkuvaa parasetamolin ottamista isoina annoksina.

   Sairastin coronan silloin kun pandemia alkoi, kokonaisen päivän kesti lihasten särky, kuumetta, nenästä tippui kuuma vesi, etova olo, ruoka ei maistunut, pääkin oli kipeä, - se kyllä parani sitten aika nopeasti... Siihen aikaan ei sopinut terveysasemalle menna, ohje oli: "Pysykää kotona, jos sairastutte!" Testeihin en päässyt.

   Mutta nyt se jatkuu long covidina.

   • Anonyymi

    Voi, otan osaa, minullakin on niitä LC-oireita selvästi ilmennyt.


   • Anonyymi

    Nyt se jatkuu long covidina todellakin, hajuaistia ei enää ole ja muutkin aistit ovat hämärämpiä kuin ennen.
    Koskaan aikaisemmin en ole ottanut kipulääkkeitä, mutta nyt niitä on koko ajan otettava.


   • Anonyymi

    MITÄ minä teen? Neuvokaa nyt!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    MITÄ minä teen? Neuvokaa nyt!

    En osaa neuvoakaan muuta kuin että HUS:illa on hoidossa noita pitkään covidiin sairastuneita.


   • Anonyymi

    Mitä minun pitää tehdä? Virallita testitulosta ei minulla ole, kun meno terveysasemalle oli sen covid-taudin alkaessa kielletty.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onko sinulla nainen sen miehen kanssa ihan älytön juttu?

   Vai mitä se tämä kaikki teidän pelinne täällä oikein on? Jospa se on vain sellaista kevyttä ja ohimenevää ihastumista..? Taitaa olla. Niin minä nyt vä
   Ikävä
   139
   2756
  2. Oho! Susanna Laine Puoli seiskassa: "Kuinka outoo..." - Anniina Valtoselta suloinen viesti

   Herttaista meininkiä Susanna ja Anniina! Kunnon naisenergiaa ja toisen tsemppaamista! Susanna Laine on juontaja ja näyttelijä, joka juonsi Puoli seit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   19
   2743
  3. Lopullinen varmistus. Suomi ja Ruotsi eivät liity Natoon

   Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon on estetty Erdoganin toimesta: https://www.is.fi/politiikka/art-2000008826412.html Tämä on pieni askel Erdogani
   Maailman menoa
   505
   1652
  4. Uskallatko laittaa tuntomerkkejä

   Samaan kommenttiin sekä itsestäsi, että kaivatustasi?
   Ikävä
   94
   1616
  5. Taidat mies olla sellainen

   että minne menetkin,saat naiset ihastumaan itseesi.....vähän luulen,että useampi nainen on jäänyt kiinni sinuun....olet lempeä ja itsevarma,hymyilet j
   Ikävä
   66
   1175
  6. Karmeita juttuja tapahtuu

   Pyöräilijä kuoli törmättyään betoni­porsaaseen alikulku­tunnelissa Kankaanpäässä – Tunneli oli pimeä, koska edellis­yönä oli alkanut ”kesä­sammutus”.
   Kankaanpää
   58
   1169
  7. Rantis vähän pyöristynyt?

   Nikosta nyt tänään julkaistut kuvat näyttävät hänen olevan varsin hyvävointisen näköinen. Syyttäjähän ei vaadi hänelle lisää vankeutta tästä toisen s
   Kotimaiset julkkisjuorut
   78
   1044
  8. Miksi syntymättömien lasten oikeutta elämään puolustavat saamme kurat niskaamme?

   😏 Eikö yhteiskunnan tule puolustaa sen heikoimpia ja seuraavaa sukupolvea joka tilanteessa?
   Luterilaisuus
   502
   941
  9. 188 - 8 oli Natoäänestyksen tulos eduskunnassa

   Nytkö sitten pulinat pois, kun on kansan(edustajat) puhuneet. Poissa oli 3 kansanedustajaa.
   Maailman menoa
   428
   921
  10. Älä luovuta vielä

   jos vaan tykkäät. Otan yhteyttä jossain vaiheessa (mieheen), jos tää ei muuten onnistu.
   Ikävä
   51
   779
  Aihe