Mies kuoli mutta oli osana osana jakamatonta kuolinpesää.

Anonyymi

Mieheni Harri kuoli. Meillä on 4 lasta, asunto osake ja osakkeita, mutta nämä ovat suht selvä jakaa. Asumme Pirkanmaalla.

Sen sijaan mieheni oli osakkaana vanhempiensa jakamattomassa kuolinpesässä. Hänen sisarensaEeva asuu tätä kuolinpesää eli vanhempien kotitaloa, joka on Helsingissä 750 neliön tontilla. Tämä vanhempien kuolinpesä on ollut jakamatta 30v vanhempien kuolemasta lähtien, jolloin sisar muutti siihen.

Vanhemmilla oli 2 lasta Harri ja Eeva. Miten tämä jakamaton kuolinpesä pitää huomioida mieheni perunkirjoituksessa ja siirtyykö se lapsillemme jollei pesää jaeta vieläkään. Mieheltäni "unohtui" jaon pyytäminen, vaikka hän usein asiasta puhui. Voivatko lapsemme nyt käynnistää jaon tai minä. Meillä ei ole avioehtoa.

Eeva näyttää suhtautuvan asiaan niin, että kun hän on jo 30v asunut talossa, se muuttuu hänen omakseen. Hän ei halua lunastaa veljensä perhettä ulos. Hän oli puhunut jo talon myymisestä ja rahojen antamisesta vain omille lapsilleen unohtaneen veljen perheen.

Tontti on arvokas, rakennusoikeutta on puolet käyttämättä.

6

102

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyllä kuolinpesän osuus kuuluu Harrin perillisse,mahdollisesti osittain sinullekin,ellei sitä ole joko Harrin vanhempien testamentilla,tai Harri itse sulkenut avioehdolla pois osituksesta,joka sinun Ja Harrin omaisuuden välillä tehdään.
      Tarvitset lasten puolesta,jos alaikäisiä,edunvalvojan sijaisen hoitamaan heidän puolestaan asiaa,jos olet asianosainen yhtään.
      Ei kuilleen miehesi sisarella ole oikeutta pitää koko jakamatonta pesää,yksin.
      Ellette sitten päätä pitää jakamattomana. Jos yksin haluaa koko omaisuuden,maksaa osuuden rahana Harrin kuolinpesään,ja jakokirja kuntoon.

    • Anonyymi

      > Asumme Pirkanmaalla.

      OK. Minulla on tuttuja siellä päin. Siellä on paljon vesistöjä, voisi hankkia mökin sieltä. Mikä siellä on hintataso?

      > Miten tämä jakamaton kuolinpesä pitää huomioida mieheni perunkirjoituksessa ja siirtyykö se lapsillemme jollei pesää jaeta vieläkään..... Voivatko lapsemme nyt käynnistää jaon tai minä. Meillä ei ole avioehtoa..... Eeva näyttää suhtautuvan asiaan niin, että kun hän on jo 30v asunut talossa, se muuttuu hänen omakseen.

      Voi sitä Eevaa ja hänen suhtautumistaan! Ei se omakotitalo hänen omaisuudekseen asumalla muutu. Sinullakin on miehesi kuolinpesän osakkaana puheoikeuksia miehesi vanhempien kuolinpesään, siis yhdessä lastesi kanssa. Leskenä osakkuutesi miehesi kuolinpesässä loppuu silloin, kun omaisuutenne ositus on suoritettu. Sen jälkeen isovanhempien kuolinpesässä puhevaltaa käyttävät Eeva sekä lapsesi.

      Omaisuus, joka ensimmäisestä kuolinpesästä olisi kuolleelle perilliselle eli Harrille tullut, kuuluu nyt hänen omaan kuolinpesäänsä ja tulee siten hänen perillistensä jaettavaksi. Lapsesi ja sinä - ositukseen saakka - olette Harrin ja Eevan vanhempien kuolinpesän osakkaita, ja te olette tulleet miehesi Harrin sijaan.

      Perättäisten kuolinpesien tilanteessa jälkimmäisen kuolinpesän osakkaat osallistuvat ensimmäisen pesän hallintoon käyttäen kuolleen osakkaan puhevaltaa. Tämä tarkoittaa sitä, että teidän Harrin kuolinpesän osakkaiden on oltava yksimielisiä päätöksistä, joita ensimmäisessä kuolinpesässä tehdään, jonka lisäksi myös Eevan pitää olla samaa mieltä. Käytännössä ensimmäisen ja toisen kuolinpesän osakkaiden on oltava päätöksissä yksimielisiä.

      Jos Eeva haluaa pitää kaiken, eikä yksimielisiä päätöksiä synny - mitä päätöstä asia koskeekaan - teillä Harrin kuolinpesän osakkailla on oikeus vaatia perinnönjakoa sopimusjakona eli yhdessä sopien. Ilman Eevaa ja yksimielisiä päätöksiä sopimusjako ei onnistu.

      Harrin kuolinpesä yhdessä tai kuka tahansa Harrin kuolinpesän osakkaista voi hakea toimitusjakoa ja esittää vaateen, ja toimitusjako tulee vireille hakemuksella pesänjakajan määräämiseksi. Toimitusjako tulee vireille hakemuksen johdosta, vaikka muut osakkaat ja Eeva mahdollisesti jakoa vastustaisikin. Hakemus toimitusjaosta pesänjakajan määräämiseksi toimitetaan käräjäoikeuteen.

    • Anonyymi

      Miehesi jäämistöön kuuluu osuus (1/2) hänen vanhempiensa jakamattomaan kuolinpesään. Se tulee ilmoittaa miehesi jälkeen tehtävässä perukirjassa, jonka liitteeksi otetaan jäljennös hänen viimeksi kuolleen vanhempansa perukirjasta. Osuuden arvona voidaan, muun selvityksen puuttuessa, käyttää ko. perukirjasta ilmenevää omaisuuden arvoa. Sille verottaja määrittää arvoimansa nykyarvon.

      Perintöverotusarvo ei sido perinnönjaossa, joka toimitetaan miehesi sisaren ja miehen oikeudenomistajien välillä; jakoarvona käytetään, jollei muusta sovita, ko. omaisuuden jakoajankohdan mukaista käypää arvoa.

      Jos perinnönjaosta ei päästä asianosaisten kesken sopimukseen, jaosta päättää oikeuden määräämä pesänjakaja. Pesänjakajan määrää hakemuksesta Helsingin käräjäoikeus (miehen vanhempien kotipaikan tuomioistuin).

    • Anonyymi

      Meillä on meneillään vastaavanlainen tapaus. Kuollut vaimoni 70v oli osallisena jakamattomassa kuolinpesässä, jota hyödyntää hänen veljensä. Veli 65v asuu vanhemmilta jääneellä tontilla jota ei jaettu virallisesti vaimolleni ja veljelle. Muita sisaruksia ei ollut.

      Jakamaton kuolinpesä jää riesaksi kuolleen omaisille. Kuitenkin kaikki paperit siitä pitää toimittaa. Jakakaa ihmeessä pesät heti.

      Tämä tontti on arvioijan mukaan rakennusoikeuksineen 150 t€ arvoinen. Vaimoni veli vastustaa tontin jakamista tai myyntiä muttei ole rahaa meidän poislunastamiseen. Juristin mielestä kannattaa pyytää pesänselvittäjä joka voi maksaa yli 10t€. Veli ei puhu eikä halua nähdä meitä ryöstäjinä.

      Lapseni haluavat lopettaa jutun.

      • Anonyymi

        Selitys voi olla myös vaillinainen. Eikö muuta perintöä jäänyt aikanaan?
        Rakentamiselle täytyi olla jonkun tai kuolinpesän edes vaikenemisen myötä antama lupa.
        Miksi ette saa tontin puolikkaalle samanlaista lupaa?
        Tuskin rakennuksen haltija nykyisin edes itse maksaa tuollaista hintaa tontista. Arvioita aina löytyy.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Selitys voi olla myös vaillinainen. Eikö muuta perintöä jäänyt aikanaan?
        Rakentamiselle täytyi olla jonkun tai kuolinpesän edes vaikenemisen myötä antama lupa.
        Miksi ette saa tontin puolikkaalle samanlaista lupaa?
        Tuskin rakennuksen haltija nykyisin edes itse maksaa tuollaista hintaa tontista. Arvioita aina löytyy.

        Kuolleen vaimoni 70v ja veljensä tontti on pääkaupunkiseudulla, missä on korkeat tonttihinnat. Katso Etuovi, mutta tässä nyt lähinnä halutaan päästä eroon koko jutusta ja veljestä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1796
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1391
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1376
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1352
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe