Lehdistön vapaus Suomessa heikentynyt

Anonyymi

"Sananvapaus ei ole mikään itsestäänselvyys", muistuttaa viestinnän professori Esa Väliverronen Helsingin Sanomien artikkelissa 4.5. "Viro nousi Suomen edelle lehdistönvapausvertailussa".

Toimittajat ilman rajoja -järjestö on tehnyt vertailua lehdistönvapaufedta, jota Suomessa heikentää muun muassa media talous- ja lainsäädäntö indikaattorit.

"Media omistus on Suomessa hyvin keskittynyttä ja keskittyminen on vain vahvistunut. Se näkyy niin radiossa, televisiossa kuin sanomalehdissä", toteaa viestinnän professori Väliverronen.

Miten vahvistuneen median omistus näkyy suomalaisten sananvapaudessa, mikä ei ole edes toimittajien työssä itsestäänselvyys?
Onko lainsäädäntöä kiristetty vai korjattu, jotta sananvapautta uskalletaan ja voidaan käyttää oikean ja kansalaisille tarpeellisen tiedon välittämiseen. Miten paljon median keskittyminen vaikuttaa uskottavuuteen? Onko puolueilla omat kanavansa, joita käyttävät "oman totuutensa" välittämiseen "omilleen"? Miten EU:n asetukset ovat vaikuttaneen tiedon saantiin tai salailuun jäsenvaltioissa? Miten lehdistötuki Suomessa vaikuttaa tai Ylen lukuisat mainoskanavat lehdistön ja toimittajien sananvapauteen?

HS:n artikkeli "Vuoden journalisti -palkinto HS:n Paavo Teittiselle" herätti ajatuksia puuttuvasta yhteiskunnallisten asioiden ja arvojen selvittämisestä. Vuoden journalisti Teittinen on paljastanut puutteita ihmiskauppaa koskevissa poliisitutkinnoissa ja kuinka vaikeaa seksuaalirikosten uhreilla on saada oikeutta.

Tärkeitä asioita ovat heikkojen ihmisten ja uhrien kaltoinkohtelun ja puutteellisen oikeusturvan selvittäminen meidän mielestämme. Onko myös median?

Vuoden journalisti kertoi gaalassa HS:n mukaan, että OLENNAISIN yhteiskunnallinen epäkohta, jonka hän on tuonut jutuillaan esiin, ovat Suomesta löytyvät VARJOYHTEISKUNNAT, joissa hyväksi käytetään ja riistetään ihmisiä.

Vuoden journalistin Suomen eri VARJOYHTEISKUNNISSA elävistä riistetyistä ihmisistä haluaisimme lisää tietoa ja myös päättäjien mielipiteitä, miten varjoyhteiskuntien riistettyjä voidaan ja pitää auttaa ihmisoikeuksien ja lainsäädännön kautta. Onko Suomessa media jo kehittymässä median omistuksen ja keskittymisen kautta "mediamafiaksi", joka päättää sisällöistä ja toimittajien sananvapaudesta, että kirjoitetaanko köyhyydestä, riistosta ja ihmisoikeuksista vai mistä?

Tukeeko keskittynyt media yritysten pr:ää ja yritysten viestintää myös mainostulojen vuoksi — tutkivan journalismin ja analyyttisen tiedon sijaan? Entä miten se vaikuttaa demokratiaan ja oikeudenmukaisuuteen Suomessa? Lainsäädäntöön Suomen varjoyhteiskunnissa?

6

186

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Tuohonpa ei ole paljon lisättävää; mutta miten paljon toimittajilla on sananvaltaa tutkivan journalismin aihevalintoihin?

   Monimutkaisten asiakokonaisuuksien tutkiminen vie resursseja, vaikuttaako niiden määrä aihevalintoihin? Onko siis kysymys rahasta myös tiedonvälityksessä?

  • Anonyymi

   YLE toimii veronmaksajien tukemana, me maksamme Yle-veroa, jotta saamme oikeaa, tarpeellista ja tutkittua tietoa. Miksi Yleisradion informaatio kuihtuu kuihtumistaan — ja näyttää olevan yhä enemmän mainoskanavien kaltaista?

   Verottaja on Helsin Sanomien 6.5. mukaan saanut moitteita oikeusasiamieheltä. Onko se tärkeää tietoa, josta pitäisi tehdä tutkivaa journalismia? Miksi oikeusasiamies moitti verohallintoa — ketä kiinnostaa?

   Onko verotus Suomessa oikeudenmukaista palkkojen, eläkkeiden ja pääomatulojen mukaista?

   Mikä oli se verohelpotuksia tarjonnut lakialoite, joka peruttiin? Kuka aloitetta lobbasi? Ovatko lobbauslistat eduskunnassa vieläkään nähtävillä? Veronkiertäjiä kuitenkin ilmoittautui vapaaehtoisesti kiinnijäämisen pelosta. Pitäisikö veronkierto lopettaa ja veronkiertäjiä rangaista "mätkyillä"?
   Hälyttävää on se, jos oikeusasiamies ei saa verohallinnosta tietoja veronkiertäjistä.

   Jotkut veronkierrostaan ilmoituksen tehneet saivat veronkorotuksen, joistakin tehtiin rikosilmoitus. Miten suuri on veronkiertäjien joukko, jotka eivät ilmoittautuneet, kun lakihanketta suunniteltiin. Arvasivatko, että me ollaan Suomesta, ei se lakihanke etene?

   Pitäisikö Yleisradion tehdä tutkivaa journalismia veronkierrosta ja siitä miksi ja miten yleistä on verohallinnon virkamiesten yhteydenpito asianajajiin, jotka esim. ajoivat "verokatujien" asioita, jotta "verokatujat" selviäisivät ilman seuraamuksia? Voisiko siinä olla merkkejä suomalaisesta korruptiosta.

   Suomessakin on korruptiota, mitä ja minkälaista, tulisiko myös sitä tutkia? Uskaltaako joku media ja toimittaja? Onko korruption kitkeminen tärkeää ja vaivan arvoista? Mitä korruption lisääntymisestä seuraa?

  • Anonyymi

   No siis mediassa toimii ihmiskaupan uhreja, jotka eivät pysty kertomaan, että heitä kidnapataan ja kidutetaan. Olen itse suomalainen ihmisoikeusrikosten uhri.

   • Anonyymi

    Mitä et ole saanut vapaasti raiskata lapsia kuten venäläiset Ukrainassa?


  • Anonyymi

   Ei Suomessa ole sananvapautta sen varsinaisessa merkityksessä.
   Suurelta osin sananvapauden puute johtuu juuri tuosta median keskittymisestä liian pienelle piirille.

   Somessa, erityisesti tällä foorumilla, asiallisia viestejä sensuroidaan, kun taas ns. törkyviestejä sallitaan?

  • Anonyymi

   Suomi on tällä hetkellä lehdistönvapausvertailussa ehkä sijoilla 20-30.
   Nato-journalismi on ollut niin yksipuolista, että ajauduimme sen suhteen melkein banaanivaltioiden tasolle.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mitä tapahtui? Bachelor-Timo paljastaa, miksi suhde Sonjaan ajoi karille: "Ehkä ei kuitenkaan..."

   Rovaniemeltä kotoisin oleva Timo Harvey, 32, halusi sitoutua, löytää rakkauden ja asettua aloilleen. Kauden viimeisessä jaksossa Bachelor-Timo valitsi
   Bachelor
   23
   2998
  2. Stefulla taas korkki auki?

   Tästä taitaa tulla hieno päivä 😁
   Kotimaiset julkkisjuorut
   53
   2576
  3. Bachelor-Tuomakselta ikävä yllätys - Hanna tyrmistyi miehen käytöksestä: "Kun kamerat sammuivat..."

   No voihan… Hanna sai kuvausten aikana Tuomaksesta lämpimän, ystävällisen ja avoimen kuvan. Kun kamerat sammuivat, kuinkas sitten kävikään... https://
   Bachelor
   16
   2040
  4. Maisa Torppa miehensä kanssa lomalla

   Espanjan Alicantessa. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Vauva-jai-kotiin-Maisa-Torppa-karkasi-rakkaansa-kanssa-aikuisten-lomalle-Espanjaan-kuva
   Kotimaiset julkkisjuorut
   153
   1880
  5. Lasta odottava Johanna Harlin hehkuu Cannesin juhlissa - Some ylistää: "Maailman kaunein mama"

   Oi, mitkä kuvat suoraan Ranskan Rivieralta. Onnea loppuodotukseen, Johanna ja Renny Harlin! Oletko muuten katsonut The Harlins -realityä? Mielipiteit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   20
   1277
  6. Mies olet kaunis sisältä ja ulkoa

   Haluan sut omakseni. Sinä jos kuka kelpaat :)
   Ikävä
   125
   1274
  7. Venäjän sotilaiden raiskaama 1 vuotias poika kuoli vammoihinsa

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fac86480-df24-41b8-be6c-6ab6ff6476e4 Järkyttävää tämä jatkuva raiskaaminen. patriarkka Kirilin mielestä p
   Maailman menoa
   254
   1247
  8. Tämä oikeasti sattuu

   Alan ymmärtää sua paremmin.
   Ikävä
   59
   893
  9. Haluan lämmittää välejämme

   Haluan saada ja antaa sulle nautintoja, onko se väärin? 💜 Se riittää jos et halua muuta, en tarvitse enempää.
   Ikävä
   56
   819
  10. Ihan sekaisin susta taas

   Miksi piti näin rakastua, jos en sua (miestä) koskaan voi saada?
   Ikävä
   83
   776
  Aihe