Hyvä ehdotus, rajut konstit, mistä pienituloiset ottavat rahat remontteihin ?

Anonyymi

Euroopan komissio kaavailee mittavia pakkoremontteja suomalaisten koteihin –
huoli yksin asuvien vanhusten taloista
Jos Euroopan komission ehdotus direktiivin muutoksesta menee läpi, Suomessa pitää korjata nopeasti 35 prosenttia rakennuskannasta. Remontit voivat olla mittavia vanhemmissa asuintalossa.

Ehdotus on ihan hyvä, mutta konstit liian rajut.

Näin toteaa kurikkalainen Jarmo Kurikka, joka luotsaa Suomen omakotiliitossa kolmen pohjalaismaakunnan aluetta.

Pohjanmaan piirin puheenjohtajana toimiva Kurikka arvioi Euroopan komisson joulukuussa julkaisemaa ehdotusta, jonka mukaan EU:n jäsenmaiden täytyisi korjata huonoimpiin energialuokkiin kuuluvat rakennukset noin kymmenen vuoden kuluessa.

Asuinrakennuksista halutaan mahdollisimman vähäpäästöisiä ja energiaa vähän kuluttavia.

VTT on arvioinut ympäristöministeriölle, että Suomessa ehdotus tarkoittaisi lähes puolta miljoonaa asuinrakennusta.

Komission korjausvaatimus koskisi niitä omakotitaloja, rivitaloja ja kerrostaloja, jotka kuuluvat nykyisin energialuokkiin G, F ja E. Rakennusten korjauskulut voivat VTT:n mukaan nousta yhteensä 13,7 miljardiin euroon.

Kurikka miettii, mitä vaatimukset tarkoittavat maaseudun tyhjiksi jääneille vanhoille taloille tai niille, joissa asuu yksineläviä vanhuksia.

– Heillä eläketulot voivat olla kohtuullisen pienet, eikä heillä ole varaa tehdä tällaisia investointeja.

Lämmityksen vaihtamista ja rakennusten tiivistämistä
Remontit voivat Kurikan mukaan maksaa yksittäiselle asunnonomistajalle tuhansia, j o p a kymmeniä tuhansia euroja. Talon nykyinen kunto ja siinä olevat lämmitysjärjestelmät vaikuttavat tietysti korjauskustannuksiin.

Rakennusten energiatehokkuutta voidaan parantaa esimerkiksi korvaamalla öljylämmitys lämpöpumpuilla tai aurinkosähköllä ja tiivistämällä lämmöneristystä uusilla ikkunoilla ja ovilla.

Ajan kuluessa toimenpiteet säästävät rakennuksen energiankulutusta ja samalla asunnonomistajan kukkaroa. Sitä Kurikka pitää hyvänä.

Huono puoli komission esityksessä on hänen mukaansa korjattavien rakennusten suuri määrä ja tiukka korjausaikataulu.

– Varsinkin kun työvoimasta ja materiaaleista on pulaa.

Pakkokorjaamista ei kannateta
Valtioneuvosto on ottanut komission ehdotukseen kriittisen kannan. Ympäristöneuvos Maarit Haakana ympäristöministeriöstä toteaa, että kriittisyys on aika harvinaista.

Valtioneuvosto haluaa kyllä, että Suomen rakennuskanta on energiatehokasta, mutta komission ehdottamaa tapaa tavoitteiden saavuttamiseksi ei pidetä hyvänä.

– Järkevämpää olisi korjata rakennuksia niiden elinkaaren tarpeiden mukaan eikä pakotetusti jollain aikataululla. Se saattaa olla jopa rakennusmateriaalien ja luonnonvarojen tuhlaamista, Haakana sanoo.

Direktiivin muutoksella komissio ohittaisi myös kansallisen päätösvallan ja päättäisi rakennusten energiatehokkuuden vähimmäistasoista ja korjausaikatauluista kaikissa EU-maissa.

Haakana muistuttaa, että kyseessä on vasta komission ehdotus.

– Millaisiksi rakennusten vaatimukset muotoutuvat, selviää vuoden sisällä, ehkä loppuvuodesta.

Komission ehdotusta käsitellään sekä Euroopan parlamentissa että neuvostossa. Neuvottelut voivat kestää jopa kaksi vuotta.

Suomessa asia on edennyt eduskunnan käsiteltäväksi. Eduskunta muodostaa Suomen kannan komission ehdotukseen touko-kesäkuun aikana.

Komission ehdotus on osa EU:n laajaa ilmastopakettia. Sillä tavoitellaan päästöjen vähentämistä, ja siinä rakennuksilla on merkittävä rooli.

Rakennukset kuluttavat EU:n alueella 40 prosenttia energiasta, ja niistä aiheutuu 36 prosenttia energiaperäisistä kasvivuonekaasupäästöistä.

45

238

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   "Direktiivin muutoksella komissio ohittaisi myös kansallisen päätösvallan ja
   päättäisi rakennusten energiatehokkuuden vähimmäistasoista ja
   korjausaikatauluista kaikissa EU-maissa"

   Ei tule menemään läpi !

   Köyhimpien EU-maitten köyhimmillä ihmisillä ei ole rahaa edes ruokaan.

   • Anonyymi

    Ei. Otetaan rahat EU:lta ns. tukin? Olemmehan maksaneet sinne sietämättömästi.
    Ollaanko vähän tyhmiä. Muut teetättää teitä, purjehdussatamia jne, kyllä sellaisen EU-laatan voi talon kylkeen läpäistä.
    Mistä tietävät remontointitarpeistamme?
    Vai tuliko Italian tuista sellainen älämölö?
    Beng


   • Anonyymi

    Kansallinen päätösvalta on ohitettu jo useita kymmeniä kertoja. Kukaan suomalainen ei ole sitä kyseenalaistanut.


  • Anonyymi

   "Komission ehdotus on osa EU:n laajaa ilmastopakettia. Sillä tavoitellaan päästöjen vähentämistä, ja siinä rakennuksilla on merkittävä rooli."

   EU:n Vihreitten ideako tämä on ?

   • Anonyymi

    KIVA tietää vihdoin !
    "Suomessa asia on edennyt eduskunnan käsiteltäväksi. Eduskunta muodostaa Suomen kannan komission ehdotukseen touko-kesäkuun aikana."


  • Anonyymi

   EU-vihreätkö ajavat ilmasto-ohjelmaa läpi nopealla tahdilla
   kuin käärmettä pyssyyn
   viitsimättä vaivautua miettimään onko kaikilla kansalaisilla rahaa
   heidän vaatimuksiinsa. toteuttamiseen ?

  • Anonyymi

   Itä Helsingissä kaupungin vuora-asukasta ei tämä koske.

   • Anonyymi

    No, voit olla huoleton.


  • Anonyymi

   Tällaista suunnitelmaa ehdottavat ovat hyväpalkkaisia täysin todellisuudesta
   vieraantuneita ihmisiä, jos tämä tulisi osaksi EU:n ilmastotavoiteohjelmaa.
   EU:n tai ainakin Suomen ilmastoihmisiä vaivaa realismin puute ja vauhtisokeus.

   • Anonyymi

    12:51
    Komppaan.
    Ehkä heillä pitää olla jotain pientä kivaa näpräämistä.
    Beng


  • Anonyymi

   Eun rauhanrahasto pohjaton? Sieltä!

  • Anonyymi

   No Italiaan annettiin juuri "remonttirahaa rakennuksiin" miljoonia,,olisiko sitten vuoro Italialaisten maksaa suomalaisten asuntojen remontit?

  • Anonyymi

   Ei kai siinä vikaa jos pyritään pois fossiilisista polttoaineista, turve senkin käyttö tullaan lopettamaan lopulta.

  • Anonyymi

   Rakennusten elinkaari suomessa liian pitkä.

   Näitä liki purkukuntoisia asuntoja suomessa vaikka kuinka paljon, osa hylätty, osasaa asutaan toistaiseksi. Itseasiassa raknnusten elinkaari on lyhyt johtuen kehnosta rakentamiskulttuurista ja suuresta korjausvelasta. Jos pytingeitä pidetään huolta, remontoidaan säännöllisesti korjaillaan just lämmitysjärjestelmiä, ikkunoita jne, kestäähän net pitkäänkin. Mutta kun osalle ei ole tehty oikein mitään, korjausvelka on jo niin suuri, että järkevämpää purkaa, kuin korjata.

   Maaseutu täynnä hylättyjä asuntoja, kaupungeissa maanhinnan takia remontoidaan enenpi, eikä vanhat röttelöt kauaa pystyssä pysy, koska tarvitaan tontteja uudisrakennuksille. Tämä eu-juttu koskee siis lähinnä pöndeä.

   Noin esimerkiksi. Mulla suht kohtuullinen asumus pöndellä kesämökkinä. Mä lopetin sen remontoinnin ja yleensä paikan kehittämisen parikymmentä vuotta sitten. Syy, rakennukset vanhoja, eikä niitä kukaan enää ostais. Mutta tontti on hyvä, joku varmasti ostaa tontin mielellään, tosin saa riesakseen purkukuntoiset pytingit.

   Ite välitän piupaut mahdollisesti tulevista direktiiveistä. Jokarapauksessa niihin tulee siirtymäaikoja ja jos vielä ite laittaa hantiin, jos joku koittaa painostaa, mä ehdin hyvin kuolemaan, ilman remontteja. Silti pystyen käyttämään paikkaa loppuun asti. Tontin realisointi, se jää perikunnalle.

   Suotta tuossa keuhkotaan eläkeläisistä, kaikki kuolee aikanaan. Aivan turha remontoida hylättäväksi joutuvia asumuksia. Kun asukas kuolee, pytinki poistuu asuntokannasta, se niistä direktiiveistä. En usko suomen kunnissa olevan suurta intohimoa alkaa painostamaan eläkeläisiä remontoimaan talorähjiään.

   Kun asuntokanta uudistuu, noit pykälät niinkuin vanhentuu käsiin uudisrakentamisen ansiosta. Tottakai on osansa rakennuskantaa, mikä on järkevääkin remontoida ja niihinhän net remontit sitten tulevat kohdistumaan. Ihan hyvä asia. Varmasti joillain tulee ongelmia rahoituksen kanssa, mutta sitten vaan kämppä myyntiin, remontoitavana. Siinäpä se markkina-arvo ratkaisee, kannattaako remontoida, vaiko purkaa, Mutta varmasti järkevät kohteet tullaan remontoimaan.

   Kandee muistaa paskalaki. Suurella ryminällä paukautettiin todella järkevä ja hyvä laki. Mutta käytännön syistä sen toimeenpano kai venähti parikymmentä vuotta. Esimerkiksi ite en ole pöndellä laittanut vieläkään tikkua ristiin asian takia.Kunta koitti alkaa painostaan, mutta totesin vaan tosiasiat, purkuunmenevä asunto, joka vähäisellä käytöllä, en tule tekemään mitään. Jos alkavat vittuileen liikaa, laitan riukun mettään ja alan peseytyyn joessa. Nyt jäätynyt tilanne, mä en tee mitään, eikä kunta viiti alkaa turhaan painostaan.

   Erittäin kannatettava asiahan toi energiatehokkuuslaki on. Pitää ottaa huomioon käytännön realiteetit. Kehnoin rakennuskanta poistuu ja sitämyöten toikin asia kuittaantuu kyllä niinkuin itsestään. Laki kyllä nopeuttaa muutosta, että hyvä siinäkin suhteessa. Turhaa stressiä ei siitä kannata kenenkään ottaa.

   =DW=

   • Anonyymi

    Ennen energiatehokkuutta, voisi kaupungeissa olla rakennustarkastajia. Niitä oli, mutta poistettiin.
    Veikkaan, että viime ja tänä vuosikymmenenä rakennetut rapistuvat vielä nopeammin.
    Jos maalarit sanovat, että kiva maalata homeisia asuntoja uufiskohteessa.
    Beng


  • Tuosta paskalaista, Puumalan mökkiin tehtiin iso remontti, mökki oli ollu pienviljelijän rakentama heti sodan jälkeen kunnolla hirsistä rakenettu, nyt ei uskoisi samaksi. sinne on edelleen kantovesi, huussi pihan perällä ja peltosaran päähän tyhjennettiim likaämpäri.

   Mikkelistä purettiin äskettäin 70-luvulla rakennettu kerrostalo, tarkoitus oli purkaa vähitellen lisää kerrostaloja, nyt saatiin tyhjiin taloihin Ukrainan pakolaisia.
   80-luvulla oli vuokrataloihin pitkät jonot, nyt asukkaista pula, asuntoja annetaan vuokralle siten että saa 2 kuukautta asua ilmaiseksi.

   • Anonyymi

    Pitäisiköhän piruuttaan muuttaa Mikkeliin, jos kerran saa vielä pari vapaakuukautta.


  • Anonyymi

   Rakennuksen kunnon ja oman varallisuuden mukaan kuuluisi saada tehdä
   remppansa. Ei yksittäiset talot ja mökit maailman ilmastoa pilaa eikä EU:nkaan.
   Suurin osa pieniväestöisen Suomen taloista on hyvässä tai tyydyttävässä kunnossa.
   Tällaiset suunnitelmat menevät liiallisuuksiin ja yksilönoikeudensuojan rikkomiseen.

   • Anonyymi

    ''Ei yksittäiset talot ja mökit maailman ilmastoa pilaa...''

    Pienistä puroista muodostuu iso joki.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    ''Ei yksittäiset talot ja mökit maailman ilmastoa pilaa...''

    Pienistä puroista muodostuu iso joki.

    Hahhah. Kuinka usein kiinalaiset näkevät sinisen taivaan ?


  • Anonyymi

   Tässä alkaa hitaasti mutta varmasti näkyä mikä peto tuo EU oikeastaan on. Direktiiviä, vaatikusta ja vaatimustenmukaisuusvaatimusta ja pilkkua ja pykälää tuupataan asiaan kuin asiaan. Sanotaan että erityisesti Saksa on pilkunviilausvaltio koska sen tyyli perustuu preussilaiseen pilkuntarkkuuteen ja sotilalliseen kuriin jne. ja Saksahan EU:ssa määrää, ei siitä pääse yli eikä ympäri: Saksa ottaa sen herrakansan paikan nyt neuvottelupöytien kautta mitä se ei aivan sodalla saanut

   • Anonyymi

    Ehdotus on jäsenvaltioitten käsittelyssä.
    Herrakansa on asenne sinun päässäsi.
    Persumainen asenne: "Herrakansa ja eliitti".


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ehdotus on jäsenvaltioitten käsittelyssä.
    Herrakansa on asenne sinun päässäsi.
    Persumainen asenne: "Herrakansa ja eliitti".

    Valitettavasti en ole ko. puolueen kannattaja enkä äänestäjä, että sikäli meni arviosi pieleen pahemman kerran!
    Ne natsitko eivät mitenkään osoittaneet olevansa muita parempia, eivätkö esiintyneet herrakansan tavoin ja elkein pyrkien alistamaan valtaansa puoli maapalloa, noin niin kuin alkuun?
    Olisikohan se ihmisluonne tässä lyhyessä ajassa ihan aikuisten oikeasti joksikin muuksi muuttunut?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Valitettavasti en ole ko. puolueen kannattaja enkä äänestäjä, että sikäli meni arviosi pieleen pahemman kerran!
    Ne natsitko eivät mitenkään osoittaneet olevansa muita parempia, eivätkö esiintyneet herrakansan tavoin ja elkein pyrkien alistamaan valtaansa puoli maapalloa, noin niin kuin alkuun?
    Olisikohan se ihmisluonne tässä lyhyessä ajassa ihan aikuisten oikeasti joksikin muuksi muuttunut?

    Natsi ei ole mikään saksalaisen ihmisen yleisluonne niinkuin persutkaan ei
    ole suomalaisen yleisluonne. Kummatkin on (lievästi sanoen) häiriökäyttäytyviä ihmisiä,
    siis na ze ja.


  • Anonyymi

   Kaikialla sama asia. Olit vuokralla kerrostalossa tai omistusasunossa. Vuokrissa kerätän rahat remontteihin etukäteen jo 25-30 vuotta. Sitten kun remotti tulee ja vuokra nousee kerätän nissä rahaa,se mitä pankki laina on ja tulevaisuuteen.Otin tämän esille kun aina osaken omistajat sanoo,ettehän te maksa mitän remotit. Velaton osake kuitenin yhtiö vastike vanhassa talossa pienempi.Kuin vuokralisella vukrat. Josta mene kinteistö kuluihin ihan samalla lailla rahaa. Ja todella kaiken maksamme itse. Kun esim. Kanan tiviste hajoaa. Lasku sitä,plus työpalkka kilolmetri korvaukset ymm. Putki mies en ole joten itse en saa en osaa homaa tehdä.Mutta halvemaksi itse hakea matkan takaa uudet keitön tiskiikaapin ritilät.Kun tilata ne vuokratalon huolossta ja lasku tulee. jep joo.Tasan ei menen misään mitkään Kun suomen kansasta kyse.Eläke työstä.Niin ei tpu sosiali edut ja jokainen tietäänaisen eläke pienempii kuin miehen kun olaan 70v. Kun ei edes apuna miehen tulot tai lesken eläke.Kusessa olaan.Myös ihan Helsinki lähiöt.eläkeläisinä.

   • Anonyymi

    Osakkeenomistajat maksavat itse kaikki remonttinsa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Osakkeenomistajat maksavat itse kaikki remonttinsa.

    Kotitalousvähennys per vuosi on tukea.
    Putkiremontit ovat hankalatöisiä ja mistä hyvää, laadukasta työtä tekevä remppafirma.
    Sijoittaja saa tuplavähennyksen huoneistorempasta, mikä tuki on sujahtanut vaivihkaa korjaustukeen ja kenenkähän aloitteesta, olis kiva tietää.
    Beng


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kotitalousvähennys per vuosi on tukea.
    Putkiremontit ovat hankalatöisiä ja mistä hyvää, laadukasta työtä tekevä remppafirma.
    Sijoittaja saa tuplavähennyksen huoneistorempasta, mikä tuki on sujahtanut vaivihkaa korjaustukeen ja kenenkähän aloitteesta, olis kiva tietää.
    Beng

    Väärin.

    Omiin remontteihin toki mahdollista saada kotitalousvähennystä, vaikka joka vuosi, jos remontoitavaa piisaa. Taloyhtiöremontteihin ei. Elikkäs jos ite remppaat kylppäriis eriväriset kaakelit ja ite maksat laskut, sä saat vähennyksen. Jos taloyhtiö tekee kaikkiin osakkeisiin saman remontin, se on taloyhtiöremontti, josta ei kukaan saa sitä.

    Remonteissa pyörii kyllä tukiviidakko. Tällä hetkellä tukia suunnalleen tyrkytetään autonlatauspaikkoja varten. Tuki kuitenkin pieni ja remontti voi olla kallis. Erilaisia energiatukia on aikojen kulussa makseltu, milloin ikkunaremppoihin, milloin mihinkin. Myös yksityisille. Mutta jokatapauksessa, net ei ole suuria. Niin juu, öljylämmityksen vaihtamista muuhun tuetaan myös. Hupaisaa, pöndellä naapuri vaihtoi puukattilan maalämpöön, eikä saanut tukia. Koskee siis öljylämmityksiä, vaikka toki puukin saastuttaa.

    Tuplavähennys-ajatuksesi täysin tuulesta temmattu, ei sellaisia ole olemassakaan.

    =DW=


  • Anonyymi

   Pitäisi olla kuten "ulkomailta" tulleilla: Jollei kaapiston väri miellytä, potkii vaan paskaksi,,ja mies tulee ja laittaa uudet.

  • Anonyymi

   Käytän mökillä järvivettä saunassa ja kukkien marjapensiden kasteluun.Kas kun kukaan vihreä valopää ole keksinyt siihen jätevesimaksua.

   • Anonyymi

   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Älä anna ilmaisia ideoita lainsäätäjile !
    Laki jätevesimaksustahan on jo olemassa
    https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1973/19730610

    Hulevesimaksu.

    Taajamissa yleensä peritään hulevesimaksu. Noin periaatteessa kukankasteluvedet voi valua viemäriin, joten siitä peritään maksu siinä samalla. Ihan ymmärrettävä maksu, ei viemärit ilmaisia ole.

    Paskalaki on kyllä myös hyvä laki, kyllä kotitalouden jätevedet on huono juttu hoitamattomina. Mutta kuten totesin, se ei välttämättä ole mikään ongelma kaikissa paikoissa, riippuu järjestelmistä ja käyttömäärästä.

    Kirjoitin tästä energiadirektoinnista, mun mielestä sekin on hyvä asia, eikä se tule aiheuttamaan tarpeettomia investointeja kenellekkään. Se on vähän silleenkin, jos asumismuoto on liian kallis, pitääpi vaihtaa halvempaan. Siinä samalla asuntokannasta poistuu se osuus asunnoista, joitten joutaakin poistua.

    =DW=


  • Anonyymi

   Velkaa saa, eikös se ole nykyhallituksen linja.

   • Anonyymi

    Niinpä, ei se nykyhallitus ainakaan tuossa asiassa edeltäjistään poikkea!
    Eikä muuten tule poikkeamaan seuraavakaan hallitus...


  • Anonyymi

   ITALIASSA valtio antaa remppa avustukset euroopan uunojen myöntämistä varoista . Kuis suomen sutturat eivät saaneet samaa aikaan ????

   • Anonyymi

    Laitapa linkki niin saamme lukea siitä.


   • Anonyymi

    On niitä erilaisia avustuksia meilläkin ehditty jakaa jopa ennen EU- aikaa!
    Muistan sellaisenkin enrgiaremonttiavustuksen jo jostain 1960- 70- luvuilta jossa sai ok- taloon hakea avustuksia jos laittoi toimivaan tulipesään eli muuriin sähkövastukset.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Laitapa linkki niin saamme lukea siitä.

    Kukaan ei pal velesinua ala Putiniksi ja pyydä siten

    Italialaiset pistävät villaa seiniin ja kattilat vaihtoon EU:n rahoilla. Rahoitusta energiataloutta parantaviin hankkeisiin on myönnetty jo 21 miljardia euroa. ”Superbonus110%” tarkoittaa sitä, että homma on itse asiassa enemmän kuin ilmaista. Maksajan tosin on syytä kiristää vyötä.

    Yle kirjoitti maanantaina Italian vallinneesta remppavimmasta, jota Suomenuutiset kummasteli jo helmikuussa. Italia pistää EU:n antamia elpymismiljardeja kiertoon tarjoamalla ”Superbonus110%”-hankkeella kansalle uskomattoman edullisia energiaremontteja.

    Tukea energiaremontteihin on myönnetty kesän 2020 jälkeen 200 000 kohteelle yhteensä 21 miljardia euroa. Italia saa EU:n yhteisestä koronaelvytyspaketista tukea ja lainaa kaikkiaan 200 miljardia euroa.


  • Anonyymi

   Etupainottaista pelottelua.

   • Anonyymi

    Moni maaseudun mökki ehtii kylmetä ja lakata pilaamasta ilmastoa ennen kuin nuo pilkut, pykälät ja direktiivit ja kaikki saadaan voimaan ja kun on ehdittty kouluttaa ja palkata muutama tuhat ilmastovastaavuustarkastajaa tarkistamaan niitä mökkien kulutuksia ja hirsien vuotokohtia kartoittamaan.
    Mutta juuri sellainen kaikkeen puuttuva ja kaikesta määräävä holhousyhteiskunta tästä EU:sta on tulossa mikä pelättävissä ja ennakoitavissa oli!


  • Anonyymi

   Mitä pientuloisista nehän ovata ina inisemässä peintuloisuttaan tukiaan tuista riippuvia

   Ottakoon rahat mareilta demareilta tuista matuista niitä hän pienoloinen tukee

   • Anonyymi

    Opettele kirjoittamaan!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Opettele kirjoittamaan!

    Persu ei osaa lukea eikä kirjoittaa. Aivokapasiteetti ei riitä ko. taitoihin.


  • Anonyymi

   Pientuloisten pitäisi ottaa matuista ja tuista itselleen fyrkat irti ja maata ja peireskellä matujen kanssa elämää etiäpäin eikä tehdä remonttia kuin päässään
   Ei tälle porukalle kukaan mitään anna kunhan ovat ja lonkkaa vetävät

   Lukekaa Nostojevskiä Erikoisoperaatio ja rauha - kirja niin sivistytteisitte sitten. Kirjas tota löytyy

   • Anonyymi

    Opettele kirjoittamaan!


  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Lopullinen varmistus. Suomi ja Ruotsi eivät liity Natoon

   Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon on estetty Erdoganin toimesta: https://www.is.fi/politiikka/art-2000008826412.html Tämä on pieni askel Erdogani
   Maailman menoa
   568
   4228
  2. Uskallatko laittaa tuntomerkkejä

   Samaan kommenttiin sekä itsestäsi, että kaivatustasi?
   Ikävä
   149
   3065
  3. Mitä tapahtui? Bachelor-Timo paljastaa, miksi suhde Sonjaan ajoi karille: "Ehkä ei kuitenkaan..."

   Rovaniemeltä kotoisin oleva Timo Harvey, 32, halusi sitoutua, löytää rakkauden ja asettua aloilleen. Kauden viimeisessä jaksossa Bachelor-Timo valitsi
   Bachelor
   22
   2597
  4. Stefulla taas korkki auki?

   Tästä taitaa tulla hieno päivä 😁
   Kotimaiset julkkisjuorut
   50
   2091
  5. Maisa Torppa miehensä kanssa lomalla

   Espanjan Alicantessa. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Vauva-jai-kotiin-Maisa-Torppa-karkasi-rakkaansa-kanssa-aikuisten-lomalle-Espanjaan-kuva
   Kotimaiset julkkisjuorut
   147
   1582
  6. Martiinan "Ikuinen rakkaus", hah hah haaa

   Onko tämä lippisressukka nyt sitten taas se ikuinen rakkaus ? ? miksi ikiteini mara on niinkin tyhmä ja nolo ?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   264
   1570
  7. Bachelor-Tuomakselta ikävä yllätys - Hanna tyrmistyi miehen käytöksestä: "Kun kamerat sammuivat..."

   No voihan… Hanna sai kuvausten aikana Tuomaksesta lämpimän, ystävällisen ja avoimen kuvan. Kun kamerat sammuivat, kuinkas sitten kävikään... https://
   Bachelor
   15
   1478
  8. Mies olet kaunis sisältä ja ulkoa

   Haluan sut omakseni. Sinä jos kuka kelpaat :)
   Ikävä
   125
   1194
  9. Zaharova yllättäisi sotilaallisesti

   Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoi keskiviikkona, että Venäjän vastaus Suomen Nato-jäsenyyteen tulee olemaan luonteeltaan sotilaa
   Maailman menoa
   218
   1178
  10. Naton vastustajat pääosin kouluja käymätöntä, ja vähemmän älykästä porukkaa

   monet myös työttömiä. Paljolti samaa jengiä joka myös vastustaa koronarokotuksia, ja puolustaa venäjää. Uutiset luetaan mm. MV-lehdestä. Veikkaan ett
   Maailman menoa
   304
   1026
  Aihe