Koronatartunnan saa ilmateitse 1 000 kertaa todennäköisemmin kuin pinnoilta!

Anonyymi

Koronatartunnan saa ilmateitse 1 000 kertaa todennäköisemmin kuin pinnoilta, tutkimus kertoo.

os tapoihisi kuuluu pyyhkiä pintoja koronaviruksen pelossa, niin voit kenties hieman hellittää. Huhtikuun lopulla julkaistun tutkimuksen mukaan SARS-CoV-2 nimittäin tarttuu 1 000 kertaa helpommin ilmasta kuin pinnoilta.

Tutkimusartikkeli aiheesta on julkaistu Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology -tiedelehdessä.

TUTKIMUKSESSA MICHIGANIN yliopiston tutkijat keräsivät kampuksellaan näytteitä niin ilmasta kuin eri tilojen pinnoilta. Näytteitä otettiin muun muassa toimistotiloista, luokkahuoneista, kahviloista, busseista ja kuntosaleilta.

Näytteet kerättiin vuoden 2020 elokuun ja vuoden 2021 huhtikuun välisenä aikana eli koronarajoitusten ollessa voimassa. Tutkijoiden mukaan tiloissa oleskelikin varsin vähän ihmisiä. Näytteet kerättiin ilmapumpuin ja vanupuikoin.

Näytteiden lisäksi tutkimuksessa huomioitiin kampusalueen virallinen tartuntatilanne eli rekisteröityjen SARS-CoV-2-tartuntojen määrät.

”Riski altistua virukselle oli alhainen kaikissa tutkimissamme sijainneissa”, kertoo tutkimusryhmään kuuluva ympäristöterveystieteiden ja kansanterveyden professori Richard Neitzel MedicalXpress -julkaisulle.

”Tutkimuksemme kuitenkin kertoo, että mahdollisuus tartunnan saamiseen hengittämällä on paljon korkeampi kuin tartunnan saaminen pinnalta, kuten ovenkahvasta, juomakoneista, näppäimistöistä, pöydistä, lavuaareista ja valokatkaisijoista.”

TUTKIMUSAINEISTOA KASATTIIN reilun 250 ilmanäytteen ja yli 500 pintanäytteen verran. SARS-CoV-2-virusta löytyi 1,6 prosentista ilmanäytteitä, kun taas pinnoilta kerättyjen näytteiden kohdalla vastaava luku oli 1,4 prosenttia.

Riskialtteimmaksi paikaksi havaittiin kuntosali. Koronavirusta sisältäneistä ilmanäytteistä 75 prosenttia kerättiin kuntosaleilta. Pinnoilta kerätyistä virusta sisältäneistä näytteistä 50 prosenttia oli kuntosaleilta. Näistä näytteistä eniten virusta havaittiin juomapisteellä. Esimerkiksi itse kuntolaitteista kerätyissä näytteissä ei havaittu koronavirusta laisinkaan.

Toimistotiloissa ja työpisteillä sekä taukotiloissa SARS-CoV-2-virusta sisältäneet näytteet jäivät vähäisiksi.

HAVAINTOJEN JA VIRALLISTEN tartuntatilastojen pohjalta tutkijat laskivat SARS-CoV-2-viruksen tartunnan todennäköisyyden. Ilmateitse tartunnan todettiin saavan yhden sadasta altistuksesta. Pinnoilta saadun tartunnan kohdalla todennäköisyys asettui lukuun 1:100 000 altistusta.

Tutkijat toteavat avoimesti, että koronasulun myötä tuloksia kannattaa pitää vain suuntaa antavina. Ihmisten tulisi kuitenkin ensisijaisesti olla huolissaan koronaviruksen leviämisestä ilmateitse pintojen sijaan.

Voit lukea tutkimuksesta tarkemmin tutkimusartikkelista ja MedicalXpressin uutisesta.

5

166

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Lue myös
   Vakava koronatauti saattaa kiihdyttää kognitiivista vanhenemista jopa 20 vuodella, tutkimus kertoo5.5.2022 7:50

   Tutkimus: Koronavirus menettää 90 prosenttia tartuttamiskyvystään 5 minuutissa – ”Suurin riski saada tartunta on jonkun toisen henkilön lähellä oleminen”11.1.2022 18:37

   Neljänsien koronarokotusten ikärajaa pitäisi nopeasti alentaa, sanoo infektioylilääkäri – taustalla tuoreet tutkimustulokset26.4.2022 8:07

   LISÄÄ AIHEESTA
   Koronavirus

  • Anonyymi

   Minä. 67-vuotias, olen saanut kolme rokotetta. Koko aikana olen käyttänyt n. 10 kasvomaskia. En muista koska viimeksi dekkasin käteni. Ehkäpä työurani ydinvoimalassa on opettanut ainakin olemaan koskematta mihin milloinkin.

  • Anonyymi

   Vielä osa uskoo lottoamiseen, kun lottoavat. Suhteessa miljoonan lottopotti tai koronakuolema on noin 1/600-1100

  • Anonyymi

   Avaruustiedettä, koska rakettiasiantuntijan ruuti ei saa kuivua liian nopeasti. Se kun ei itse asiaa huomaa lainkaan.

  • Anonyymi

   Meillä siivotan 1 kerta vikossa ja siloin pinat pyhitän.Oli korona tai ei. Meillä edelen käytetän maskia siellä missä oli suositus! Meillä ei tavata ihmisä jotka maski ja rokote vastaisia. Ihan sama mitä ihmiset teke ei kuulu meille.Rokotet otettu 3 X. infulenssakin saatu ja heti kun rokote kieros alkaa neljänen kerran meillä otetan se. Me emme kapoikoi emme tupakoi.

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Venäjän sotilaiden raiskaama 1 vuotias poika kuoli vammoihinsa

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fac86480-df24-41b8-be6c-6ab6ff6476e4 Järkyttävää tämä jatkuva raiskaaminen. patriarkka Kirilin mielestä p
   Maailman menoa
   382
   4502
  2. Lasta odottava Johanna Harlin hehkuu Cannesin juhlissa - Some ylistää: "Maailman kaunein mama"

   Oi, mitkä kuvat suoraan Ranskan Rivieralta. Onnea loppuodotukseen, Johanna ja Renny Harlin! Oletko muuten katsonut The Harlins -realityä? Mielipiteit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   70
   3354
  3. Martina taitaa olla Hangossa

   Mitäköhän siellä tapahtuu…
   Kotimaiset julkkisjuorut
   104
   1873
  4. Meidän Hanko

   Siis toi ämmä. Mitähän Stefu maksoi (ehkä ponin), että astuu tiluksilleen kuittailemaan Sohville. Nyt on pappa siinä kunnossa, että kannattanee olla h
   Kotimaiset julkkisjuorut
   124
   1617
  5. 76
   1488
  6. Sano mies jotain mistä tietäisin että tykkäät

   Olen itse kirjoittanut tosi tunnisteellisesti, tiedät mun naisen olevan täällä, jos olet hän. Ihan siksi että uskallan paremmin irl, jos tiedän että t
   Ikävä
   163
   1345
  7. Onko Suomi huonompi kotimaa kuin Venäjä?

   Täällä kirjoittelee muutama ihminen Suomesta siihen sävyyn, että kysymys on pakko esittää. Jos siis vertailet toisiinsa näitä kahta maata, onko Venä
   Maailman menoa
   450
   930
  8. Uskotko nainen vielä ihmeisiin

   Sinun täytyy vain uskoa ja luottaa💕
   Ikävä
   92
   859
  9. Suomen kuherruskuukausi Ukrainan kanssa on ohi. Väitän, että suomalaisia on harhautettu.

   Aivan ensimmäiseksi haluan sanoa, että jokaisella on oikeus mielipiteeseen. Voi myös olla sitä mieltä, että saa haluta Suomen liittymistä Natoon. Enne
   Maailman menoa
   233
   826
  10. Kaikkeuden kauniimmat simmut

   Olet timanttia ja ja. Ikävä on.
   Ikävä
   24
   820
  Aihe