lakiosan sovittelu

Mies kuoli. Lapsista kaksi ovat saaneet lakiosaksi katsottavat tapahtumat. Kolmelle pitää vielä saada. Kuolinpesällä ei ole varoja maksaa rahassa. Leski ja vainaja olivat tehneet keskinäisen omistus- ja hallitatestamentin. Yhteisenä kotina viimeksi käytetyssä kaupunkiasunnossa on leskellä oikeus asua loppuelämänsä. Ainoa jaettava on lähes 10 vuotta käyttämättömänä oleva huonokuntoinen talo kiinteistössä, jossa on joskus viljelty maata. Koska leskellä on omistus- ja hallintaoikeus myös tähän, niin mikä olisi paras tapa ositella kiinteistö niin, että leskenkin kuoltua niillä kahdella lapsella, jotka jo ovat lakiosansa saaneet, olisi jonkunnäköinen mahdollisuus saada kiinteistöstä osansa?

7

629

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      > Ainoa jaettava on lähes 10 vuotta käyttämättömänä oleva huonokuntoinen talo kiinteistössä, jossa on joskus viljelty maata.

      Lesken kannattaa muuttaa tuonne taloon.

      Kaupunkiasunto myydään - lienee helppo tai helpompi myydä -, ja myyntitulosta maksetaan puuttuvat lakiosat kolmelle lapselle.

      • Anonyymi

        Ahaa,näinköhän se menee? Eihän se edes ollut lesken ja perittävän viimeinen yhteinen koti.
        Ja jos leskellä on ikää,miten jaksaa hoitaa ja pääseekö asioilleen,ym.
        Kyllähän se kannattaa jakaa lakiosina,tai myydä ja jakaa. Ihan riippuu,arvosta mitä muuta siinä on kuin kolmelle lakiosat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ahaa,näinköhän se menee? Eihän se edes ollut lesken ja perittävän viimeinen yhteinen koti.
        Ja jos leskellä on ikää,miten jaksaa hoitaa ja pääseekö asioilleen,ym.
        Kyllähän se kannattaa jakaa lakiosina,tai myydä ja jakaa. Ihan riippuu,arvosta mitä muuta siinä on kuin kolmelle lakiosat.

        Näin se menee. Perintökaaren mukaan leskellä on oikeus pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto tai muu jäämistöön kuuluva eloonjääneen puolison kodiksi sopiva asunto.

        Leski taloon ja kaupunkiasunto myyntiin ja siitä lakiosa maksuun. Hyvin helppoa.

        Ei avauksessa sanota, etteikö leski voisi asua talossa tai että leski olisi vanha.


    • Kiinteistössä oleva talo ei ole talviasuttava...

    • Anonyymi

      Kuolinpesän ainoa jaettava omaisuus on siis huonokuntoinen vanha talo, koska leski asuu kaupunkiasunnossa elämänsä loppuun saakka.

      Leskenkin kuoltua.....

      Kun rintaperillinen itse, joka on oikeutettu lakiosaan perinnöstä, on ollut ennakkoperinnön saajana, tulee sen arvo siis vähentää hänen osuudestaan. Mikäli ennakkoperinnön arvo on ollut suurempi, kuin hänelle kuuluva lakiosa, ei hän saa mitään pesästä lakiosana, sillä hänen katsotaan jo saaneen se etukäteen. Hänellä on kuitenkin oikeus vaatia se mitä lakiosasta jää puuttumaan, mikäli ennakko-perintö tai muu lahja on ollut pienempi kuin hänen osuutensa.

      Kaksi lasta on saanut lakiosaansa vastaavan osan eli puolet perintöosasta ja siten 1/10. Jos ja kun leskestä aika jättää, kumpikin näistä lapsista saa perintönä 1/10 ja kolme lasta kukin 1/5. Kiinteistö voidaan jatkossa tai milloin tahansa halkoa määräosiin tai lohkoa määräaloihin. Yhteisesti omistettu tila voidaan jakaa yhteisomistajien kesken heidän omistusosuuksiensa mukaisesti uusiksi tiloiksi. Tämä tapahtuu halkomalla tai lohkomalla lesken kuolinpesän sopimalla tavalla.

      Kiinteistö tai tila voi olla jatkossa myös yhteisomistuksessa, jossa osa omistaa tilasta enemmän ja osa vähemmän. Kun kaupunkiasunto realisoidaan, myös sen osalta on mahdollista ottaa huomioon kahden lapsen jo saamat osuudet. Silloin kolme lasta saavat perinnönjaossa enemmän myyntituloja ja tila on kuolinpesän omistuksessa kaikilla tasaosuuksin.

    • Anonyymi

      Pyytäkää kiinteistön hinta-arvio, asunto-osakkeen samoin ja kaikki muukin. Jako viiteen. Vähennät saadun lakiosasi.
      Sitten alat neuvotella hinnasta. Ostan muiden osuudet ja avot, mökki on sinun.

    • Anonyymi

      Ensinnäkin, noiden kolmen täytyy kunkin erikseen ja määräajassa vaatia lakiosansa (koska on testamentti, jolla ei ole annettu edes lakiosan verran perintöä). Muuten nuo kolme jäävät kokonaan ilman isän perintöä.

      Ensin täytyy laskea erikseen kummankin puolison omaisuudet. Edesmenneen varoihin lisätään laskelmassa kahdelle rintaperilliselle annatut ennakkoperinnöt. (Jos ennakkoperintöjen antajia ovatkin olleet molemmat puolisot, niin sitten sen mukaan tehdään laskelmat). Kun on laskettu erikseen kummankin puolison varat (mukaan lukien annetut perinnöt) miinus velat, laskelmien tuloksia verrataan mahdollisen tasingon laskemiseksi (kuitenkin niin, että jos leski on puolisoista varakkaampi hänen ei tarvitse tasinkoa maksaa).

      Vasta nyt tiedetään vainajan jäämistö eli perintö. Testamentillaan hän on jättänyt kaiken omistusoikeuden leskelleen ja tämä myös sen saa, jos muut kolme rintaperillistä eivät lakiosiaan vaadi testamentin saajalta (eli leskeltä). Kaksi rintaperillistä on jo aiemmin lakiosansa saanut, nyt muiden kolmen kunkin on se vaadittava, muuten he eivät perintöä isältään saa lainkaan. Leski perii loput omistus- ja käyttöoikeudella, on siis oikeutettu käyttämään niitä kuten tahtoo kuin myös testamenttaamaan. Niihin on oikeus myös lesken mahdollisella uudella puolisolla ellei heillä ole avioehtoa.

      Lesken pitää maksaa lakiosat vaadittaessa ja niiden pitää olla perillisten vapaassa omistuksessa ja hallinnassa, paitsi siltä osin kuin niihin sisältyy asunto, joka on lain perusteella lesken hallinnassa niin kauan kuin tämä haluaa.

      Kysymyksessä mainittiin kiinteistö vanhoine rakennuksineen. Riippuu aivan sen arvosta ja lakiosien suuruudesta kattaako se lakiosat. Miten vain sovitte lakiosista, esim. jaetaanko kiinteistön omistus vai myydäänkö, jolloin ylimenevä osa menee testamentin mukaisesti leskelle. Leski voi myös ottaa lainaa ja sillä maksaa, jos hänellä on vakuus (kiinteistö?) Lakiosat on kuitenkin maksettava, rahana tai kuolipesän muulla jäämistöllä. Jos muuten lakiosia ei saada täytettyä, loppuosat saadaan asunnosta (vasta) kun leski luopuu hallinnasta. Kiinteistön kohtalo siis voisi olla jako kolmen kesken tai heidän ja leskenkesken tai myynti tai jäänti lesken omistukseen, mutta ehkä rasitettuna lakiosien maksuun otetulla lainalla. Ehkä hän myöhemmin myy kiinteistön ja maksaa mahdollisen lainan pois. Joka tapauksessa leskenkin kuoltua kiinteistö on joko myyty pois tai sen omistavat nuo kolme taikka he ja lesken pesä yhdessä. Lesken jälkeen jaetaan hänen jäämistönsä (josta päältä ensin kolmen mahd. vielä osin saamattomat lakiosat).

      Ensin mainituilla kahdella perillisellä ei siis ole mitään sanomista siihen miten leski ja muut kolme perillistä lakiosat järjestelevät tai siihen mitä omistajat, ketä ovatkin, sillä tekevät. Jos kiinteistö kuuluu, osin tai kokonaan, aikanaan lesken jäämistöön, heillä voi olla silloin asiaan päätäntävaltaa, riippuen lesken testamentista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6153
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3916
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2299
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1910
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1353
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1296
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1030
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      976
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      37
      915
    Aihe