Mikähän mahtaa olla tän tehtävän ratkaisu/laskukaava?
De Méré harrasti uhkapeliä ja havaitsi, että kannatti lyödä vetoa sen puolesta, että heitettäessä noppaa 4 kertaa esiintyy vähintään yksi kuutonen, muttei sen puolesta, että heitettäessä kahta noppaa 24 kertaa esiintyy vähintään kerran kuutospari. Laske kyseisten tapahtumien todennäköisyydet ja päättele, onko De Mérén havainnoilla teoreettisia perusteita.
De Méré harrasti uhkapeliä ja havaitsi, että kannatti lyödä vetoa sen puolesta, että heitettäessä noppaa 4 kertaa esiintyy vähintään yksi kuutonen, muttei sen puolesta, että heitettäessä kahta noppaa 24 kertaa esiintyy vähintään kerran kuutospari. Laske kyseisten tapahtumien todennäköisyydet ja päättele, onko De Mérén havainnoilla teoreettisia perusteita.
Vastaukset 1
Vanhimmat
P(yhden nopan neljässä heitossa tulee ainakin yksi kuutonen) = 1 - P(ei yhtään kuutosta) = 1 - (5/6)^4.
P(kahden nopan 24:ssä heitossa tulee ainakin yksi kuutospari) = 1 - (35/36)^24.