Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Mikä koirarotu perheeseen omakotitalon isolle pihalle vahti- ja seurakoiraksi?

Anonyymi

Tervehdys!

Asumme perheen kanssa maatilalla, joka sijaitsee rauhallisen hiekkatien varrella. Ympärillä on runsaasti peltoa ja piha-aluetta. Meillä on ollut yhteensä 3 suomenlapinkoiraa aikaisemmin ja rotu on ollut todella passeli. Nyt kuitenkin tuntuu, että vaihtelu virkistäisi.

Ideana olisi, että koira saisi olla vapaana pihalla ja touhuta omalla reviirillään. Pitäisi kuitenkin oppia tuntemaan tontin rajat niin, että ei lähde tielle ihmisten tai riistan perään. Saa olla jonkun verran vahti-/ilmoitusherkkyyttä, että tietää vieraiden tulleen pihaan. Öiksi, huonolla säällä ja muuten vaan aina halutessaan saisi vapaasti tulla taloon sisään perheen kanssa seurustelemaan.

Tärkeää olisi kuitenkin sellainen luonne, että tulee lasten kanssa toimeen, eikä olisi myöskään vieraita kohtaan ärhäkkä. Turkkia saisi olla sen verran, että viihtyy myös talvella ulkona. Helppo turkinhoito plussaa.

Toiveena tietysti on, että koira kulkisi perheen mukana touhuissa, mutta ei tarvitsisi kuitenkaan olla ihan niin läheisriippuvainen, että pitäisi vessaankin omistajan mukana ängetä (tätä kokemusta muutamasta Kleinspitzista!) :D

Siinäpä ajatuksia! Otetaan mielellään vihjeitä vastaan, jos tulee mieleen mikä koirarotu olisi lähimpänä näitä toiveita.

Kiitos!

15

147

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Osta valvontakamerat ja hälyttimet

      • Anonyymi

        Miksi ehdotat valvontakameraa ja hälytintä? Onko sinulla ongelmia luetun ymmärtämisen kanssa? Tai ehkä esitin asian epäselvästi.

        Mainittakoon sivuseikkana, että löytyy kyllä pihasta valvontakamerat. Koira on mielestäni aivan eri asia, kuin valvontakamerat. Ei ole tarkoitus mitään pelkkää ulkona asuvaa koiraa hommata, vaan tärkeää on seurakoirapiirteet.

        Ilmoitus-/vahtiherkkyydellä tarkoitin lähinnä sitä, että koira ilmoittaa pihaan tulijat, jotta tietää mennä vastaan asiakkaille yms. Ei ole tarvetta sinänsä vartiokoiralle, joka sitten jo puolustaakin tarpeen tullen. Luonne saisi olla ystävällinen, en toivo ärhäkkyyttä.

        Seurakoirapiirteet olisi suotavat, mutta tietty omatoimisuus on tärkeää. Siis ei tarvitsisi olla täysin riippuvainen omistajasta, että perskärpäsenä pyörii jaloissa koko ajan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettäkö koira haluttaisiin eristää muusta perheestä tai muuten kohdella kaltoin. Jos näin olisi, niin ymmärtäisin paremmin ehdotukset valvontakameroista ja hälyttimistä.

        Suomenlapinkoira on täydellisesti istunut näihin ominaisuuksiin aikaisempien kokemusten perusteella. Kuten esittelytekstissä mainitsin, niin kuitenkin tuntuu, että voisi ajatella vaihteeksi toista rotua.


    • Anonyymi

      Miksi koiran pitää olla sekä seurakoira että pihalla yksinään viihtyvä vahti? Etkö ihan oikeasti tajua itsekin, miten mielipuolista kahden eri ääripään haluaminen koiralta on? Ei koirissa ole on/off kytkintä, jota voit painella mielesi mukaisesti. Joko otat seurakoiran, jota ei ulos itsekseen jätetä tai sitten otat itsenäisen, ulkona yksinään viihtyvän koiran, josta ei välttämättä ole erityisesti seuraa sisätiloissa. Edes näitä itsenäisiä rotuja (esim. laumanvartijat ja arktiset pystykorvat) EI ole tarkoitus pitää aivan yksistään pihalla, vaan niille oma koiralauma on tärkeää. Näitäkin siis tulee olla koiran paras huomioiden vähintään kaksi. Seurakoira selviää ainoana koirana, mutta niitä ei sitten yksin ulkona vahdin tehtäviä toimittamassa pidetä. Vahtiin sopii turvakamerat ja niistä varoittava kyltti.

      Ylipäätään tuollainen kuvailemasi sisä- ja ulkotiloissa milloin mitenkin on erittäin huono tyyli koiran kannalta. Ulkotiloissa paljon pidetty koira kasvattaa aivan eri tavalla karvaa vuodenaikojen mukaan kuin sisällä pääasiallisesti pidetyt, joten niille ei käytännössä koskaan ole yhtä miellyttävää olla sisällä. Silti kirjoitat itsekin huonosta säästä, jota joskus on pakko paeta sisätiloihin, eli koskaan näillä ei käytännössä ole täysin hyvä sen enempää ulkona kuin sisällä. Tuollainen "välitila" on yksinkertaisesti väärin koirien kannalta, ja jokaisen kaltaisesi pitäisi avata silmänsä ja katsoa ihan oikeasti tilannetta koiran kannalta. Eli joko hommaatte koiran ulos tai sitten sisälle, ei molempia aina sen mukaisesti millä tuulella itse milloinkin olette. Lämpimään vuodenaikaan ulkona paljon olo ei vaikuta turkkiin samaan tapaan kuin viileä/kylmä, mutta edelleen ongelma on tuo suorastaan jakomielitautinen vaatimus koirasta, joka on sekä itsenäinen että seurallinen sinun halujesi mukaan.

      • Anonyymi

        Miten selität sen, että 3 suomenlapinkoiraa on asettuneet täydellisesti näihin kriteereihin? Mielestäni ajattelet asian liian mustavalkoisesti.

        Suomenlapinkoirat ovat tykänneet touhuta pihalla ja vahtivat tarkkaavaisesti eri kulkijoiden menoja. Selkeästi nauttivat siitä. Välillä eivät suostu tulemaan sisälle, kun ulkona on niin kivaa. Kuitenkin yöksi, huonolla säällä yms. erittäin mielellään tulevat sisälle. Nukkuvat samassa huoneessa ja hakeutuvat rapsutettaviksi. Sisälle hakeutuvat muutenkin halutessaan seuraan tai jos ei vaan kiinnosta olla sillä hetkellä ulkona ja ovat vapaasti saaneet toteuttaa näitä toiveita. Ei pakoteta ulos, jos ei halua.

        En ymmärrä miksi ajattelet, että toiveet olisivat mahdottomia? Ainakin suomenlapinkoirat ovat täysin rinnoin nauttineet maalaiselämästä ja myös perheen seurata ja huomiosta. En näe, että näiden asioiden pitäisi poissulkea toisensa.


    • Anonyymi

      Osta mopsi

      • Anonyymi

        Maremma,kahdesta kokemus toimii hyvin.Jos susialuella vielä paremmin,😼😼😼


    • Anonyymi

      no, jos tav suomal rodut "koettu", eikä näe karhukoiraa tai pystykorvaa vaihtoehtona..
      ..meillä on II lapinkoira jo 11-v, näistä on monenlaista iloa, ja erikoisuutena, "oma ääni"jokaiselle tulijalle, kun vieraita sattuu.. aiempi lpk oli vuosikymmeniä sitten..
      niin ite näkisin homman siten, jotta mikä on säänkestävyys vaatimus koiraselle? Mikäli saa olla kaikella säällä mukana arkiaskareilla.
      jos kylmänsään kesto pitäisi olla pohjolan talven kattava, niin joku arktinen pystykorva rotu? Samojedi?
      eteläisemmässä Suomessa, menee saksanpaimenkoirakin, tai komistus Hovawart?
      Hovawart on vähänkuin iso lapinkoira, yleiskäytökseltään, liikettä kun katsoo tarpeelliseksi ; ) (parilla tutulla ollut)
      ns laumanvartijat on yliarvostettuja, kaikki koirat hanskaa samat hommat (ed viestissä puhuttiin ja susista . - sudet "ei haasta", jos koiria on useampi kuin yksi..)
      --jutskahan menee kuiteniin jotta, niin koira ku koira oppii talontavoille. Enimmäkseen "rotukuvaukset", perustuu muutamiin hokemiin rodusta, joita totena pidetään, kuitenkin persoonallisten ominaisuuksien ollessa hyvin vaihtelevia.
      Eniten tuuria tarvitaan, kun etsii mieleisen rodun pentuetta, jotta koiranpennun oikeasti saa hommattua. Viimeisimmän koiran hankinta vei lopulta 2,5 vuotta, pentuja ei syntynytkään monia, jäi tyhjäksi, tai ostajajonossa muut meni ohi..
      eli Lykkyä tykö valintaan ja hankintaan

    • Anonyymi

      Pysy lapinkoirissa,tiedät mitä saat ja väreissä löytyy.

    • Anonyymi

      Ei yhtään mitään. Kuvottavaa, ettei edes faktaa kuullessaan edelleenkään ymmärrä missä menee vikaan kun haluaa sekä vahdin että seurakoiran samassa paketissa. Koirarodut on jalostettu tehtäviinsä ja se todellakin näkyy luonteissa. Ihmisen seurassa viihtyvät seura- ja harrastuskoirat eivät todellakaan ole mitään pihalla pidettäviä ja vastavuoroisesti pihalla viihtyvät itsenäiset rodut eivät kaipaa erityistä seuraa ihmisistä. Kun pitäisi vähän molempia saada, niin ihan väkisinkin pyytää silloin nimenomaan koiralta kompromisseja mikä todellakin on väärin.

      • Anonyymi

        Just näin. Ihmeellisiä nämä sankarit, jotka kuvittelee voivansa valita mistä elävän olennon milloinkin pitää tykätä. Jos elikkoa meinaa ulkona pitää, niin eettisin ratkaisu on ottaa koira, joka siihen on tarkoitettu alunperinkin. Eli joku alkukantainen pystykorva tai laumis, jotka eivät juuri sisällä sitten viihdykään kun karvoitus on ulkoilman mukaan kasvatettu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Just näin. Ihmeellisiä nämä sankarit, jotka kuvittelee voivansa valita mistä elävän olennon milloinkin pitää tykätä. Jos elikkoa meinaa ulkona pitää, niin eettisin ratkaisu on ottaa koira, joka siihen on tarkoitettu alunperinkin. Eli joku alkukantainen pystykorva tai laumis, jotka eivät juuri sisällä sitten viihdykään kun karvoitus on ulkoilman mukaan kasvatettu.

        Laumanvartia on hyvä kaveri,ystävä ei lemmikit.Pysyypä poissa kaupusteliat,Jehovan todistajat.sukulaiset,ulosottomies ja pedot.😁😁😁


    • Anonyymi

      Karhukoira

      • Anonyymi

        Karhukoira,voimakas riistavietti.Ulosotto miehen paras kaveri.😼😼😼


    • Anonyymi

      Hyi helvetti

      Oksettavaa.

      Oletjoku maatilan hallitsija ja kaipaat elukkaa kutten varjojen maa sarjasa

      Ei ollenkaan tee mieli walesiin.
      Sarjassa tauoton louskutus.

      Sarjassa ollaan slummi okt-alueella ja joka talossa turvana maalla ja taajamassa hurtta. Talot harmaita betonista. Tai savea.

      Kadulla ei voi metriä kävellä ettei joku yritä hakata tai ryöstää. Huumepäissään.

      Saksalaisissa tai muissakaan sarjoissa varakkailla kt alueila tai okt alueilla ei ole koiria ulkona häkissä tai narussa.

      Onko muut huonanneet?
      Varjojen maa 3. kausi

      Hirveä paikka
      En tiennyt että wales on noin köyhä huumeluola jossa ihmiset tarvitsee turvakseen ulos hurttia

    • Anonyymi

      Onko muits firmoja kuin verisure

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      83
      2122
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1808
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      30
      1760
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1520
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      65
      1471
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1392
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1354
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1312
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1284
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1271
    Aihe