Mikä idea tuossa 21.5 kertoimessa on?

Anonyymi

Työmarkkinatuki lasketaan bruttona ja toimeentulotuki evätään.

15

569

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Rikkaille lisää rahaa.Kun niillä on niin vähän...

    • Anonyymi
    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Kokommus on reippaasti johdossa puolueena ja voittaa eduskunta vaalit tulevana keväänä sosiaaliturvaa leikataa rajusti asumistuet tulee leikkuriin ja työttömiä kuritetaan entistä enemän raippaa/keppiä käyttäen eli aktiivimalli oli hyvä miksi kumottiin tila tuli aktiivimalli 2 ja pohditaa aktiivimalli 3 sta johan työttömät ovat hädissää ja nälkä kovenee kun kaupiaat hyödyntää 30%-60% alennuksella tuotteet kauppaliikkeille on tehokasta hävikin vähentämistä ja kannatan miksi työttömälle pitäisi antaa ruoka ilmaiseksi kuntouttavassa työtoiminassa saa 9 euron palkkaa 30% aleruokaa löytyy riittävästi kun viitsi metsästää kyllä vielä syömäkelpoista on


    • Anonyymi

      Koska, kalenterivuoden aikana saat 13 kertaa työttömyysetuuden, jos se maksetaan 4 viikon maksujaksoissa.
      Et kahtatoista kertaa. Pitäisikö tämä 13. maksujakso jotenkin unohtaa laskettaessa tuloja toimeentulotukea hakiessa? Ei. Se on ihan samanlaista tuloa, kuin ne 12 muutakin kertaa vuoteen.

      • Anonyymi

        Toimeentulotuki määräytyy kuukauden EI VUODEN tulojen ja menojen perusteella


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toimeentulotuki määräytyy kuukauden EI VUODEN tulojen ja menojen perusteella

        Eli olisi parempi, jos siinä kuussa, kun saa kaksi työttömyyskorvausta, ei saisi toimeentulotukea ja ylijäämä vyörytettäisiin tuleville kuukausille?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eli olisi parempi, jos siinä kuussa, kun saa kaksi työttömyyskorvausta, ei saisi toimeentulotukea ja ylijäämä vyörytettäisiin tuleville kuukausille?

        https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412#L3P15
        Toimeentulotukilain 3 luvun 15§:n 2 momentti päättyy sanoihin "jos se tulon kertaluonteisuus taikka sen saamisen peruste tai käyttötarkoitus huomioon ottaen on kohtuullista."
        Mitä tuo käytännössä tarkoittaa?
        Miksi tuota asiaa ei huomioida?
        Siksikö ei huomioida koska se tekee työttömyysturvan jaksottamisen Kelan käyttämällä 21,5-kertoimella laittomaksi?

        https://www.finlex.fi/fi/oikeus/kho/lyhyet/2002/200200074
        KHO:2002:74
        "Lääninoikeus kumosi perusturvalautakunnan päätöksen ja palautti asian lautakunnalle uudelleen käsiteltäväksi. Perustelujen mukaan tavanomainen palkkatulo ei ollut sellainen tulo, joka olisi kohtuullista jaksottaa otettavaksi huomioon useampana kuukautena."
        Tavanomainen palkkatulo ei siis ole toimeentulotukilain 3 luvun 15§:n 2 momentin tarkoittama kertaluontoinen tulo eikä sitä ole työttömyysturvakaan joka on tarkoitettu elämiseen seuraavaksi neljäksi viikoksi joten mitään jaksotettavaa tuloa ei tosiasiallisesti synny.

        https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Documents/he_217 1997.pdf
        Hallituksen esitys HE 217/1997 vp sivulla 24 on kerrottu missä tapauksissa tuota jaksottamista voidaan käyttää ja myös missä ei voida. Pääsäänönä on tulon kertaluontoisuus jollaista jatkuva tyttömyyspäiväraha ei ole.
        "Pääsäännön mukaisesti tulot ja varat ja toisaalta hyväksyttävät menot on kohdistettava sille ajanjaksolle, jolta toimeentulotukeakin määrätään."
        Sitten on lueteltu joukko esimerkkitilanteita joissa tuo jaksotus voidaan tehdä, kaikki ovat kertaluontoisia tuloja jota jatkuva tyttömyyspäiväraha ei ole.
        "Arvioitaessa henkilön tai perheen oikeutta toimeentulotukeen on asia ratkaistava yksilöllisten olosuhteiden perusteella. Tukea myönnettäessä on tilannetta arvioitava aina asiakkaan esittämän hakemuksen perusteella 15 §:n 1 momentissa esitetyllä tavalla. Siten ei ole mahdollista tehdä päätöstä yksittäisen kertakorvauksen jaksottamisesta toistaiseksi."
        Eli joukkopäätöksiä ei voida tehdä joten Kelan käytäntö työmarkkinatuen automaattisesta jakosttamisesta ei perustu lakiin. Tuon lisäksi Kelan toimeentulotukilaskelmassa ei näy erikseen tuota jaksotettavaa määrää vaan se on lisätty todellisiin tuloihin.

        https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Documents/stvm_33 1997.pdf
        StVM 33/1997 vp-HE 217/1997 vp
        SOSIAALI-JA TERVEYSVALIOKUNNAN MIETINTÖ 33/1997 vp
        Hallituksen esitys laiksi toimeentulotuesta sekä laiksi sosiaalihuoltolain ja -asetuksen eräiden säännösten kumoamisesta

        Sivut 3-4
        "Eri järjestelmien yhteensopivuuden osalta valiokunta kiinnittää huomiota vallitsevaan käytäntöön, jonka mukaan toimeentulotukilaskelmia tehtäessä otetaan tulot huomioon 21,5 päivän mukaisina. Työttömyysturva maksetaan kuitenkin 20 päivän jaksoissa. Tämä johtaa siihen, että toimeentulotuen hakija menettää 1,5 päivän työttömyysturvaa vastaavan rahamäärän. Valiokunta edellyttää, että toimeentulotukea koskevassa ohjeistuksessa todetaan, että huomioon otettavien tulojen osalta tulolaskelmassa huomioidaan tältä osin ainoastaan todelliset tulot."

        https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?triptype=Lausumat&docid=he 217/1997
        Hyväksytyt lausumat
        Hyväksytty täysistunnossa: 13.12.1997
        HE 217/1997 - Lausuma 1

        Valiokunta: Sosiaali- ja terveysvaliokunta

        "Eduskunta edellyttää, että toimeentulotukea koskevassa ohjeistuksessa todetaan, että huomioon otettavien tulojen osalta tulolaskelmassa huomioidaan tältä osin ainoastaan todelliset tulot."

        https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/EduskunnanVastaus/Documents/ev_233 1997.pdf

        "Eduskunta edellyttää, että toimeentulotukea koskevassa ohjeistuksessa todetaan, että huomioon otettavien tulojen osalta tulolaskelmassa huomioidaan tältä osin ainoastaan todelliset tulot."

        Tuo 21,5-kerroin on Eduskunnan tahdon vastainen ja sitä on silti käytetty Kelassa jo yli 4 vuotta ja sitä ennen kunnissa vuosikymmeniä.
        Eduskunnan tahto on jätetty täysin huomioimatta useissa tuomioistuinten ja laillisuusvalvojien päätöksissä ja ratkaisuissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toimeentulotuki määräytyy kuukauden EI VUODEN tulojen ja menojen perusteella

        Mutta ihminen saa tosiasiallisesti työmarkkinatuen neljän viikon maksujaksoissa. Ja tällaisia maksujaksoja on vuodessa 13.
        Kuukausia taas joilta tt tukea maksetaan, kelle maksetaan on 12 vuodessa.
        Mitenköhän asian todellinen luonne pitäisi kertoa?
        Tietysti tuo työmarkkinatuen/peruspäivärahan 13. maksujakso otetaan huomioon. Se on tehty niin että käytetään kerrointa joka ottaa huomioon sen.


    • Anonyymi

      Jos saa kuukauden aikana 2 kertaa työttömyysrahaa niin 21.5 kerroin kela ottaa käyttöön. Se tietää sitä että jos vaikka saisi normaalisti toimeentulotukea 80 euroa kk niin kela vähentää toimeentulotukea 60 eurolla sen 21.5 kertoimen takia. Ne jakaa sen yhden kuukauden työttömyystuen 12 kuukauden kanssa ja silloin toimeentulotuki vähenee. Itse saan 1 kesäkuuta työttömyysrahaa, saisin myös 29 kesäkuuta mutta en aio aonoa sitä vaan anon sitä heinäkuussä jolloin 21.5 kerrointa ei käytetä. Menetän muuten joka kuukausi 60 euroa toimeentulotukea. 21.5 kertoimen takia saisin vain 15 euroa toimeentulotukea.

    • Anonyymi

      Työtön pitää olla 12kk. jos vähempi talo voittaa..

    • Anonyymi

      21,5 kertoimen ydinajatus on lähinnä se, että sen avulla vuoden mittaan maksettavat n. 13 työttömyyskorvausjaksoa muutetaan laskennallisesti kuukauteen sopiviksi, 12 jaksoksi.

      Tämä johtaa siihen, että toimeentulotuessa työttömyyskorvaus lasketaan yhtä kuukautta lukuunottamatta hieman suurempana, mutta tällöin siis ei myöskään tarvitse sitä yhtä kuukautta (jolloin kk sisällä saa työttömyyskorvauksen 2 kertaa, kuun alussa ja lopussa) laskea toimeentulotuessa niin että toimeentulotuki evättäisiin. Eli toimeentulotuki pysyy näin jokaisen kuukauden aikana samansuuruisena jos muita muutoksia ei tuloissa/menoissa ole.

      Ketjussa on sitten muutakin kommenttia, eli kuinka jotkin ovat ottaneet asiakseen huolehtia että tt-tukea ei em. kertoimen avulla maksettaisi.

      Oikeusasteiden aihepiiristä antamat tekstit kannattanee lukea huolella, mutta veikkaisin niin että tuokin porsaanreikä tullaan laissa tukkimaan tai korjaamaan jollain tavoin - jos ei jo olekin korjattu.

      Itse pidän sitä ihan järkevänä että toimeentulotuen taso pidetään joka kk samansuuruisena jos tosiasiallisesti ei ole mitään muutoksia tulotasoon tullut, kysehän on vain maksatuksen jaksoista jotka ei ole ihan yhteensopivia kalenterikuukausien kanssa.

    • Anonyymi

      21.5 kerrointa ei käytetä jos hakeutuu vaikka työharjoitteluun viikoksi kuukautena jolloin saisi muutoin 2 kertaa työttömyysrahaa . Silloin saa toimeentulotukea paljon enemmän. Työharjoittelun jälkeen ilmottautuu taas työttömäski ja näin homma pyörii.

    Ketjusta on poistettu 23 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1851
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      1779
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      116
      1745
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      70
      1557
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1425
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1232
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    8. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1108
    10. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1102
    Aihe