Kuolinpesän talo

Anonyymi

Kysymys : Kuka on vastuussa kuolinpesän talosta ja sen kunnossapidosta ?

Tilanne on seuraavanlainen :
Pesänjakajan tehnyt jakopäätöksen, mutta siitä on tehty 2 moitekannetta. Oikeudenkäynnin ajankohtaa ei vielä edes ole tiedossa.

Moitekanteet tehty jo yli vuosi sitten.

Moitetuissa jakopäätöksessä talo osoitettu yhdelle osakkaista. Tämä osakas ei ala talosta huolehtimaan, kun ei ole vielä sitä siis vielä saanutkaan. Talossa sähkölämmitys ja toistaiseksi pesänjakajan on laskut maksanut kuolinpesän tililtä.

Lisäksi nyt kuolinpesän rahavarat loppu ja miten jatkossa saadaan ne laskut maksettua, kun tämä yksi osakas ei halua mitään maksaa ?

Voiko pesänjakajan kiinnittää eli panta talon ja metsät, jotta saadaan rahaa laskuihin ?


Nyt yksi osakas yrittää kieltää edes käymästä talossa. Onko siis jätettävä täysin hoitamatta niin talo kuin tonttikin vuosikausiksi ?
Edessä nimittäin vielä ainakin 4 vuotta taistelua.
Nyt jo kuolinpesän ollut 4 vuotta.

Talon arvo laskee hoitamattomuutta ja sehän vaikuttaa lopulliseen jakoon jossa muukin omaisuus eli metsät mukana.

Mitä tässä pitäisi tehdä. ?
Annetaanko talon rapistua ?

Monta kysymystä, mutta liittyvät samaan tapaukseen

5

140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Koska pesään on määrätty käräjäoikeuden päätöksellä pesänjakaja, on hänen tehtävänsä ylläpitää omaisuuden arvoa tai kasvattaa sitä.

      Pesänjakaja on nyt kuningas, eikä osakkailla ole mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan, paitsi erillisellä kanteella. Kukaan osakas ei voi kieltää toista osakasta tai vaatia häntä tekemään tai olla tekemättä jotakin.

      Kaikki oleelliset päätökset on siis pesänjakajan hallinnassa, ja hän on myös vastuussa talosta ja sen kunnossapidosta ja siihen tarvittavista varoista.

      • Anonyymi

        Kommentoija sotkee pesänjakajan ja pesänselvittäjän tehtävät. Pesänjakajalla ei ole valtuuksia toimia esitetyllä tavalla. Oikeuden määräämä pesänselvittäjäkään ei voi pesän omaisuutta kiinnittää, jolleivät kaikki osakkaat siihen suostu, muutoin kuin oikeuden luvalla.

        Olisi paikallaan tutustua perintökaareen ennen kovin itsevarmoja neuvoja ("pesänjakaja on nyt kuningas").


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kommentoija sotkee pesänjakajan ja pesänselvittäjän tehtävät. Pesänjakajalla ei ole valtuuksia toimia esitetyllä tavalla. Oikeuden määräämä pesänselvittäjäkään ei voi pesän omaisuutta kiinnittää, jolleivät kaikki osakkaat siihen suostu, muutoin kuin oikeuden luvalla.

        Olisi paikallaan tutustua perintökaareen ennen kovin itsevarmoja neuvoja ("pesänjakaja on nyt kuningas").

        Mitä ihmettä selität? Jos pesässä on ollut selvittäjä, niin eipä ole enää, sillå jakopäätös on jo tehty. Miksi itse sotket asioita; en ole lainkaan puhunut mitään kiinnittämisestä. Kysypäs avaajalta, onko pesänselvittäjä jo varmuudellla poistunut kuviosta ja jakopäätös tehty.

        Kustannuksia, jotka syntyvät vainajan omaisuuden väliaikaisesta hoidosta, pidetään pesänselvitysvelkana. Väliaikaiseen hoitoon liittyviä kustannuksia ovat omaisuuden arvon säilyttämiseksi välttämättömät kustannukset, esimerkiksi omaisuuden suojaaminen vahingolta tai syntyneen vahingon korjaaminen.

        Pesänjakajan palkkio ei ole pesänselvitysvelkaa. Perinnönjakoa toimittavan pesänjakajan tehtävä ja asema pesässä tuomarin tehtävä (= nimenomainen kuningas) eli hän ratkaisee osakkaiden oikeudet. Pesänjakaja voi myös ryhtyä toimiin, jotka voidaan katsoa välttämättömäksi jaon kannalta. Pesänjakajan toiminta jatkuu siihen asti, kunnes hänen toimittamansa jako tulee lainvoimaiseksi tai hänet erotetaan.

        Pesänjakajalla on erityinen intressi saada ainakin osa omaisuudesta realisoitua, joten olisi osakkaiden etu saada riidat ratkaistua. Pesänjakajan palkkiot menevät aina varojen päältä ensimmäisten joukossa.

        Nyt kuolinpesän rahavarat ovat loppu, eikä sopua ole lähipiirissä nähtävissä. Pesänjakajalla on hänellä tuomioistuimelta saadun myyntiluvan perusteella oikeus myydä pesään kuuluvaa omaisuutta, mutta ilman lupaa oikeutta ei ole. Vaikka pesänjakajan (mahdottomana) tehtävänä on saada kuolinpesän osakkaat sopimaan jaosta keskenään, omaisuuden realisointi voi olla ainoa mahdollisuus. Lupa tulee 100-varmasti, koska pesä ei voi maksaa kulujaan, jonka jälkeen pesänjakaja ihan itse päättää siitä, milloin ja millä hinnalla myydään.

        Avaajalle tiedoksi: jos ja kun pesä on varaton, pesänjakaja saa varmuudella käräjäoikeuden luvan realisoida omaisuutta maksaakseen omat kulunsa sekä kuolinpesän juoksevat kulut. Ellei sopua jakajan ja osakkaiden välillä synny, jakaja päättää itse realisointien hinnasta.

        Kommentoija ei muuten lainkaan vastannut avauksen kysymyksiin, vaan puhui asian vierestä puuta heinää.


    • Anonyymi

      Jollei kiinteistön itselleen saava hoida tulevasta kiinteistöstään, niin sitten se rapistuu.

      Kuolinpesän varojen loppuessa, pesänselvittäjällä ei ole intressiä ryhtyä ottamaan velkaa pesälle, koska mainittu osakas voisi itsekin hoitaa omaisuutta.

      Vaikka pesänselvittäjä kiinnitystä tuomioistuimen luvalla hakisikin, ei ole sanottua, että kukaan velkaa pesälle antaa, kun sillä ei ole tuloja. Voisin olettaa koronkin olevan tilanteessa erityisen korkea, kun velkojalle syntyy riskejä tapauksessa.

      Toisin sanoen osakas, joka talon on jaossa saamassa osuuteensa, kärsiköön vahingon, jollei tulevasta omaisuudestaan huolta pidä.

      • Anonyymi

        Omaisuuden väliaikaiseen hoitoon liittyviä kustannuksia ovat omaisuuden arvon säilyttämiseksi välttämättömät kustannukset. Kun nyt kyseessä on rahaton mutta ei varaton pesä, pesänjakaja voi ryhtyä toimiin, jotka voidaan katsoa välttämättömäksi jaon kannalta. Pesänjakajan velvollisuus on ylläpitää omaisuuden arvoa, mutta luvalla hän saa realisoida omaisuutta mihin hintaan tahansa. Ensiksi rahavaroista maksetaan jakajan omat palkkiot.

        Pesänjakajan tehtävä ei ole riitaisassa pesässä saada realisoinnista 100 % parasta hintaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2505
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2183
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1857
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1631
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1586
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1585
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1528
    8. 73
      1436
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      95
      1344
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe