Kohdun poistoa avoleikkauksella

Toukokuun lähes lopulta kävin gynekologilla ja löydettiin kaksi myooma kohdussa 9cm ja 54mm . Toissapäivänä sain naistentautien vastaanotto keskussairaalassa keskusteltiin, että kaksi vaihtoehtoa oli kohdun poistoa vai uusi lääkitystä jatkuneen 10 vuotta kunnes täyttänyt 50 jossa menkat loppuneet 🤷.
Päätin kohdun poistoa ja lääkäri oli sama mieltä kanssani. Minulla ei ole Lapsia eikä mitään raskaustoivetta tulevaisuudessa koska ikäni jo 40v joten turhia.
Haluaisin kuulla teidän kokemuksia avoleikkauksella, toipumista eli jos tupakoit niin teitkö tupakoinnin vähentämiseksi ennen leikkausta?
Minua vähän jännittää leikkausta varten koska se on ensimmäinen kerta iso juttu minulle . Joudun sairaalassa 3-4 päivää sen takia joka voi sattua kuumetta ja muuta. Munasarjat säästetään kyllä eikä poistaa
Toinen kysymys myös: kohdun poistoa ja miten seksielämä vaikuttaa siihen joko paremmalta vai huonommaksi?
Oon iloinen, että Kohdun poiston jälkeen ei enää ostella siteitä eikä tarvitse miettiä pitäisikö kauppaan 😁.
Tällä hetkellä minulla ei ole kumppania 🤷 siksi halusin tietää kaikesta huolimatta.
Ymmärsin, että tupakointia vaikuttaa haavan paranemista huonosti, eiköhän?
Olin ollut polyypin pienleikkauksessa peräaukon paksusuolesta eli ei tarvinnut tupakoinnin lopettaminen tai vähentämällä joten tajusin sen vaikuttaa minkälainen leikkaus kyseessä on ja mistä 🤷.

12

484

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Vaimolleni tehtiin 2004 kohdunpoistoleikkaus jonka jälkikomplikaatioihin hän valitettavasti menehtyi.
   Syyt olivat aika selvät.
   Reilu ylipaino, huono yleiskunto, heparini piikkien pois jättäminen.

   Eli jos sinulla ylipainoa ja huono kunto niin ne kuntoon ennen leikkausta.

   Itse olen ollut lonkkien tekonivelleikkauksessa eikä mitään ongelmaa komplikaatioista, tosin aloitin jalkojen liikuttelun jo heräämössä ja ei ylipainoa ja kunto todella hyvä.

   • Olen pahoillani vaimosi puolesta. Siskoni leikkaus ja kohdun poistoa vaikka ylipainoa on eikä lihavuutta paljon mutta selvinnyt hyvin. Vuoroni tapahtuu ja painoni vain ylipainoa kyllä enkä ole sairaalloisen lihavuutta. Painon ei määritelty leikkauksen takia estää vain verenvuotoa riskiä joten he tekevät embisaatio jotain tarkoitus ennen leikkausta ettei syntyä verenvuotoa ja vähäinen komplikaatioita sen takia. Myooma vaikuttaa myös vatsan pullotus ja turvotusta ehkä vaikea liikuntaan kunnolla jos kipua.
    Kyllä he kysyivät painoni ja pituudesta johon kirjataan ennen leikkausta.
    Ei tietääkseni yleiskuntoni huonoja koska koko ikäni oli normaaleja labrakokeisiin huolimatta. Tällä hetkellä kuulemma pakko labrakokeisiin ennen leikkausta eli tarkoittaa pian vaikka näyttäisikin normaaleina. Ei voi tietää mutta siskolla oli anemia sen takia ja minulla ei tapahtunut mitään.


   • Anonyymi
    misty82 kirjoitti:

    Olen pahoillani vaimosi puolesta. Siskoni leikkaus ja kohdun poistoa vaikka ylipainoa on eikä lihavuutta paljon mutta selvinnyt hyvin. Vuoroni tapahtuu ja painoni vain ylipainoa kyllä enkä ole sairaalloisen lihavuutta. Painon ei määritelty leikkauksen takia estää vain verenvuotoa riskiä joten he tekevät embisaatio jotain tarkoitus ennen leikkausta ettei syntyä verenvuotoa ja vähäinen komplikaatioita sen takia. Myooma vaikuttaa myös vatsan pullotus ja turvotusta ehkä vaikea liikuntaan kunnolla jos kipua.
    Kyllä he kysyivät painoni ja pituudesta johon kirjataan ennen leikkausta.
    Ei tietääkseni yleiskuntoni huonoja koska koko ikäni oli normaaleja labrakokeisiin huolimatta. Tällä hetkellä kuulemma pakko labrakokeisiin ennen leikkausta eli tarkoittaa pian vaikka näyttäisikin normaaleina. Ei voi tietää mutta siskolla oli anemia sen takia ja minulla ei tapahtunut mitään.

    Kommentoin vielä tuota vaimoni menehtymistä.
    Jostain kumman syystä leikanneen sairaalan naistentautien osastolla ei ollut vakiokäytäntönä heparinipiikki, piikki oli kuitenkin vakiokäytäntö kirurgisella puolella.
    Tiedän että massiivinen sydänkeuhkoembolia olisi voinut tulla joka tapauksessa.

    Vaimoni yritti kohottaa kuntoa mutta liian myöhään, kunto oli niin heikko että 2km kävely oli liikaa.

    Olen ajatellut asiaa vuosien aikana ja tullut siihen tulokseen että myös pienet tavat, eli istua / maata paikallaan ettei mikään paikka liiku olivat mukana aiheuttamassa komplikaatiot.

    Se miksi kirjoittelen asiasta vaikka vaimoni tapauksesta on jo aikaa 18 vuotta on se että yritän estää muita turhia kuolemia.
    Surettaa kun katson reilusti ylipainoisia jotka eivät tajua vaaroja ja jotka päästävät kunnon romahtamaan pelkästään laiskuuttaan.


  • Anonyymi

   Tupakointi olisi hyvä lopettaa joka tapauksessa. Tupakoivakin yleensä selviytyy isostakin leikkauksesta, mutta toipuminen on hitaanpaa. Ja tupakoimaan ei pääse heti leikkauksen jälkeen kuitenkaan.

   • Ymmärrän kyllä. Toki vaikuttaa paranemisen joko hitaammin tai nopeutunut joko polttaa tai ei mutta on minulle selvä asiaa kuin hyväksyn. Ei hän sanonut että tupakoinnin lopettaminen vain sallittua 5 savuketta päivässä sen takia eli tupakoinnin vähentämiseksi. Yritän aloittaa tupakan vähentämiseksi jo 1-2 kuukautta ennen leikkausta menoa. En ehkä usko, että pääsen leikkauksen jälkeen polttamaan heti mutta sehän olisi pitkä matka ja pystyisin kyllä polttamatta 3 päivää ( kokeilin ollut) jos on pakko.


   • Anonyymi
    misty82 kirjoitti:

    Ymmärrän kyllä. Toki vaikuttaa paranemisen joko hitaammin tai nopeutunut joko polttaa tai ei mutta on minulle selvä asiaa kuin hyväksyn. Ei hän sanonut että tupakoinnin lopettaminen vain sallittua 5 savuketta päivässä sen takia eli tupakoinnin vähentämiseksi. Yritän aloittaa tupakan vähentämiseksi jo 1-2 kuukautta ennen leikkausta menoa. En ehkä usko, että pääsen leikkauksen jälkeen polttamaan heti mutta sehän olisi pitkä matka ja pystyisin kyllä polttamatta 3 päivää ( kokeilin ollut) jos on pakko.

    Voi käydä niin, ettei tupakka juolahda mieleenkään leikkauksen jälkeen enää koskaan. Mutta se olisi kai tosi hyvä sinunkin mielestäsi.


  • Anonyymi

   Minulla oli nuorempana myoomia ja niitä oli monta. No silloin ehdotettiin leikkausta mutta onneksi juttelin järkevän lääkärin kanssa hän sanoi että kun vanhemmaksi tulen niin myoomat surkastuvat ja kuihtuvat pois. Olin viime helmikuussa gynella ja näistä myoomista oli enää yksi jäljellä ja sekin pieni. Koskaan myoomat eivät vaivanneet mitenkään eli ne löydettiin muun asian yhteydessä vahingossa. Eli jos olet nuori niin kannattaa miettiä.

   • Ikäni jo 40v 🤷 eikä lapsia ole mutta pelkkä myoomien poistoa ei kuitenkaan enää mahdollista kuin joko kohdun poistoa vai uusi lääkitystä jatkuneen 10 vuotta joten päätin kohdun poistoa ainoa ratkaisua järkevältä ja samoin lääkärini sama mieltä kanssani. En usko, että minun myooma surkustuvat tulemaan vain pahenee ellei hoideta. Minunkin järki sanoi että kohdun poistoa on parasta niin ei voi enää uusiutua, menkat loppuneet lopullisesti ja elämänlaatua parantuu jatkossa. Olin miettinyt ja ajatellut etukäteen kunnolla etten näe mitään pitää kohdun eikä tarvetta kun minulla ei ole mitään raskaustoivetta tulevaisuudessa eli turhia ajatella.
    Isosiskollani jo kohdun poistoa myooman takia pahat oireiden vuoksi ja on jo Lapsia paitsi minulla ei ole lapsia.


  • Anonyymi

   Minulta kauan sitten poistettiin kohtu avoleikkauksella, kaikki meni oikein hyvin. Ei ylipainoa eikä tupakointia.

   • Anonyymi

    Niin vaivaako ne myoomat sinua jotenkin kun en saanut siihen vastausta kirjoituksistasi?Minulla on pieni myooma ollut kohdussa jo yli 20v,ei ole muuttunut miksikään,eikä se minua haittaa.Että onko aiheellista poistaa kohtu jos ei ole syytä??Ja miksi jättää munasarjat jos kohtu poistetaan?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Niin vaivaako ne myoomat sinua jotenkin kun en saanut siihen vastausta kirjoituksistasi?Minulla on pieni myooma ollut kohdussa jo yli 20v,ei ole muuttunut miksikään,eikä se minua haittaa.Että onko aiheellista poistaa kohtu jos ei ole syytä??Ja miksi jättää munasarjat jos kohtu poistetaan?

    40-vuotiaan munasarjat vielä annetaan olla, ettei hormonitoiminta lopu kuin seinään ja tule ennenaikaiset vaihdevuodet rajuina.


  • Anonyymi

   Suksielämä parani paljon kohdun poiston jälkeen ja toinen hyvä juttu on että runsaat kuukautiset loppuivat. Seksiä harrastettu paljon leikkauksen ja toipumisajan jälkeen

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Takaisin ylös

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sille jollekin, tunnistat kyllä

   Etkö kuitenkin huomannut, kuinka välitän ja olen hyvä sinua kohtaan? Se, että olet itse kuin mikäkin omahyväinen, ainakin tässä leikissämme, miten sin
   Ikävä
   313
   2457
  2. Tupoksen koulun oppilaan putoaminen - onnettomuus?

   Kalevassa aamulla uutinen yläkoululaisen putoamisesta koulutiloissa Tupoksella. Rehtori ei avaa asian taustoja - miten tämä on voinut olla mahdollista
   Oulu
   29
   2093
  3. Asbergerihmiset

   Tuossa ehkä olen törmännyt livenä Asberger-ihmiseen ja kuullut nyt parilta naiselta, että millainen on mahdollinen asberger-oireyhtymää kärsivän ihmis
   Sinkut
   210
   805
  4. Kerrotaanko maailmalle oikeasti Venäjän ja Ukrainan sodan syistä

   Vaikka kuinka yritän olla kartalla edes vähän niin silti on koko ajan pimenossa se syy, miksi Venäjä hyökkää Ukrainaan.. Ei tätä kerrota uutisissa. K
   Maailman menoa
   310
   734
  5. Eräälle joka varmasti tietää keneltä.

   Kaipaan sinua. Tiedät kuka.
   Ikävä
   39
   708
  6. Jasminilla uuis kulta

   personal trainer ja elämä hymyilee. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Jasmin-Mantyla-ero-ja-uusi-rakas/1182613?undefined
   Kotimaiset julkkisjuorut
   55
   681
  7. Mitä eläintä kaivattusi

   muistuttaa? 💬
   Ikävä
   44
   646
  Aihe