Maakellarin teko

Anonyymi

Ajatuksena tehdä mini maakellari, pihasaunan taakse varjoiseen metsän siimekseen. Kaljoille siis viileä paikka. Ajattelin että betonista valaisi itse. Kaivaisi kuopan, ja sinne vaan ensin valaa pohjalaatta, ja siihen sitten vain betonista seinät. Kokohan ei tarvi olla järin suuri, 60x60 riittää, sinnehän jo mahtuu muutama olutlaatikko. Eli metri kertaa metrin kuopan kun kaivaa, niin sinne se mahtuu tehdä.

Kysymys kuuluu, kuinka syvä kuoppa pitää olla, että siellä olisi viileää kesälläkin? Paikka on varjoinen lähes koko päivän, kuusimetsää ympärillä. Entä tarviiko mitään ilmastointihormia noin pieneen? Kyseessä siis lähinnä kesäkäyttö. Kansi tietysti vois olla hyvä tehdä jostain vaneri-finfoam yhdistelmästä. Se sais jäädä muutenkin talvella lumen alle, kun ei käyttöä talvisin.

Onko näillä spekseillä toimiva idea?

10

524

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Google osaa kertoa !

    • Anonyymi

      Aikoinaan upotin muovisaavin tuollaiseen paikkaan. Laitoin romurautaa pohjalle niin paljon ettei saavi nouse ylös. Valoin ohuen betonin pohjalle.
      Nykyään mökin käyttö on niin vähäistä ettei tuo saavi ole käytössä.

      • Anonyymi

        Oliko siellä saavissa mikä lämpötila kesäisin?

        Jotain alle 15 tarttis olla, niin tuntuis olutkin jo hieman viileältä kesähelteellä.


    • Anonyymi

      hautaa pakastin maahan, siinä toimiva kellari.

      • Anonyymi

        Pakastin jos lämpenee, sitä ei saa kylmäksi. Tehokkainta on tehdä kori, ja laittaa se riippumaan kaivoon, lähelle vedenpintaa. Sieltä saa alle 10 asteista olutta.


      • Anonyymi

        Setämies kerran teki noin, ja ihmeteltiin kun pakastimen sisällä oli sama mitä ulkona. Johtui ilmeisesti siitä, että pakastin on eristetty ja maakylmyys ei pääse sisään. Joka kerta kun kannen avaa, niin lämpö menee sinne sisään, eikä tule pois. Jonkin verran auttoi, kun veimme pohjalle kylmäkalleja, mutta nekin suli hyvin pian. Ei ollut toimiva ratkaisu, pakastin on toki varmaan edelleen haudattuna sinne.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Setämies kerran teki noin, ja ihmeteltiin kun pakastimen sisällä oli sama mitä ulkona. Johtui ilmeisesti siitä, että pakastin on eristetty ja maakylmyys ei pääse sisään. Joka kerta kun kannen avaa, niin lämpö menee sinne sisään, eikä tule pois. Jonkin verran auttoi, kun veimme pohjalle kylmäkalleja, mutta nekin suli hyvin pian. Ei ollut toimiva ratkaisu, pakastin on toki varmaan edelleen haudattuna sinne.

        Eristyksensä vuoksi pakastin on hyvä kompostori. Itse teemme juuri vanhasta maidon jäähdytysaltaasta kompostoria lisäämällä siihen eristetyn korotuskauluksen ja kannen. Toivomme, että se toimii talvellakin. Tarpeen mukaan eristämme sitten lisää.

        Itä-Suomessa toimiva Pikkunuppu-luomutila kertoi jossain artikkelissa, miten tehdä maakellari; saattaa löytyä netistä vieläkin. Jos upottaa ilmaputken maahan muutaman metrin matkalta, saa pidettyä kellarin lämmön tasaisena kesät talvet. Kannattaa tehdä sen verran isompi, että voi laittaa sinne perunoita ja muutakin.


    • Anonyymi

      Tee isompi siitä niin siitä on enemmän hyötyä. Sellainen 1.4 kertaa 1.6 metriä. Betonilaatta lattiaan. Seinät leca harkkotiilestä. Katon voi valaa betonista. Sitten metri maata päälle joka puolelle paitsi ei oven puolelle. Riittää kun kaivaa 60cm maanpinnan alle. Talvella kylmä ilma pitää sen kylmänä. Sitten rakennat hyllyt sinne sisään jostain puusta. Me rakennettiin maakellari kun asuttiin maalla. Siellä pysyy perunatkin hyvinä.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Se joko onnistuu tai sitten ei. Tutuilla oli tuollainen kellari. Ei toiminut. Katto tiputti kondenssivettä ja kaikki homehtui. Ilmeisesti rakennettu liian kostealle paikalle. Toisaalta vanhassa kartanossa lähellä oli maakellari, jonne johti portaat ainakin kymmenen metrin syvyyteen ja siellä säilyi kaikki juureksetkin koko talven, eikä ollut vesiongelmia. Paikka on siis tärkeä. Paras olisi joku luonnon oma rinne tai kumpu, jonne voisi kaivautua syvälle. Nuo tasamaalle tehdyt "maakellarit" ovat vähän niin ja näin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      136
      3792
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      116
      1480
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1350
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1289
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1184
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1101
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1068
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      59
      1051
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1046
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      56
      977
    Aihe