Maakellarin teko

Anonyymi

Ajatuksena tehdä mini maakellari, pihasaunan taakse varjoiseen metsän siimekseen. Kaljoille siis viileä paikka. Ajattelin että betonista valaisi itse. Kaivaisi kuopan, ja sinne vaan ensin valaa pohjalaatta, ja siihen sitten vain betonista seinät. Kokohan ei tarvi olla järin suuri, 60x60 riittää, sinnehän jo mahtuu muutama olutlaatikko. Eli metri kertaa metrin kuopan kun kaivaa, niin sinne se mahtuu tehdä.

Kysymys kuuluu, kuinka syvä kuoppa pitää olla, että siellä olisi viileää kesälläkin? Paikka on varjoinen lähes koko päivän, kuusimetsää ympärillä. Entä tarviiko mitään ilmastointihormia noin pieneen? Kyseessä siis lähinnä kesäkäyttö. Kansi tietysti vois olla hyvä tehdä jostain vaneri-finfoam yhdistelmästä. Se sais jäädä muutenkin talvella lumen alle, kun ei käyttöä talvisin.

Onko näillä spekseillä toimiva idea?

10

793

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Google osaa kertoa !

    • Anonyymi

      Aikoinaan upotin muovisaavin tuollaiseen paikkaan. Laitoin romurautaa pohjalle niin paljon ettei saavi nouse ylös. Valoin ohuen betonin pohjalle.
      Nykyään mökin käyttö on niin vähäistä ettei tuo saavi ole käytössä.

      • Anonyymi

        Oliko siellä saavissa mikä lämpötila kesäisin?

        Jotain alle 15 tarttis olla, niin tuntuis olutkin jo hieman viileältä kesähelteellä.


    • Anonyymi

      hautaa pakastin maahan, siinä toimiva kellari.

      • Anonyymi

        Pakastin jos lämpenee, sitä ei saa kylmäksi. Tehokkainta on tehdä kori, ja laittaa se riippumaan kaivoon, lähelle vedenpintaa. Sieltä saa alle 10 asteista olutta.


      • Anonyymi

        Setämies kerran teki noin, ja ihmeteltiin kun pakastimen sisällä oli sama mitä ulkona. Johtui ilmeisesti siitä, että pakastin on eristetty ja maakylmyys ei pääse sisään. Joka kerta kun kannen avaa, niin lämpö menee sinne sisään, eikä tule pois. Jonkin verran auttoi, kun veimme pohjalle kylmäkalleja, mutta nekin suli hyvin pian. Ei ollut toimiva ratkaisu, pakastin on toki varmaan edelleen haudattuna sinne.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Setämies kerran teki noin, ja ihmeteltiin kun pakastimen sisällä oli sama mitä ulkona. Johtui ilmeisesti siitä, että pakastin on eristetty ja maakylmyys ei pääse sisään. Joka kerta kun kannen avaa, niin lämpö menee sinne sisään, eikä tule pois. Jonkin verran auttoi, kun veimme pohjalle kylmäkalleja, mutta nekin suli hyvin pian. Ei ollut toimiva ratkaisu, pakastin on toki varmaan edelleen haudattuna sinne.

        Eristyksensä vuoksi pakastin on hyvä kompostori. Itse teemme juuri vanhasta maidon jäähdytysaltaasta kompostoria lisäämällä siihen eristetyn korotuskauluksen ja kannen. Toivomme, että se toimii talvellakin. Tarpeen mukaan eristämme sitten lisää.

        Itä-Suomessa toimiva Pikkunuppu-luomutila kertoi jossain artikkelissa, miten tehdä maakellari; saattaa löytyä netistä vieläkin. Jos upottaa ilmaputken maahan muutaman metrin matkalta, saa pidettyä kellarin lämmön tasaisena kesät talvet. Kannattaa tehdä sen verran isompi, että voi laittaa sinne perunoita ja muutakin.


    • Anonyymi

      Tee isompi siitä niin siitä on enemmän hyötyä. Sellainen 1.4 kertaa 1.6 metriä. Betonilaatta lattiaan. Seinät leca harkkotiilestä. Katon voi valaa betonista. Sitten metri maata päälle joka puolelle paitsi ei oven puolelle. Riittää kun kaivaa 60cm maanpinnan alle. Talvella kylmä ilma pitää sen kylmänä. Sitten rakennat hyllyt sinne sisään jostain puusta. Me rakennettiin maakellari kun asuttiin maalla. Siellä pysyy perunatkin hyvinä.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Se joko onnistuu tai sitten ei. Tutuilla oli tuollainen kellari. Ei toiminut. Katto tiputti kondenssivettä ja kaikki homehtui. Ilmeisesti rakennettu liian kostealle paikalle. Toisaalta vanhassa kartanossa lähellä oli maakellari, jonne johti portaat ainakin kymmenen metrin syvyyteen ja siellä säilyi kaikki juureksetkin koko talven, eikä ollut vesiongelmia. Paikka on siis tärkeä. Paras olisi joku luonnon oma rinne tai kumpu, jonne voisi kaivautua syvälle. Nuo tasamaalle tehdyt "maakellarit" ovat vähän niin ja näin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 421
      6148
    2. Kun katsoin häntä

      Niin ajattelin että hän on niin rakas ❤️
      Ikävä
      21
      2420
    3. Mitä sanoisit kolmella sanalla

      kaivatullesi ja tunteidesi kohteelle? 🙎💝💝
      Ikävä
      204
      2304
    4. Haluisin niin

      Selvittää sun kanssa asiat. Kumpa uskaltaisin. Haluatko sinä?
      Ikävä
      114
      1668
    5. Miksi Pekkaa ei hyväksytä maailmalla julkisiin virkoihin?

      On mennyt jo monta hommaa ohitse.
      80 plus
      121
      1628
    6. Nyt mielipiteitä kehiin?

      Niin ,onko arvon kuhmolaiset teidän mielestänne kaupungin hommissa turhia työpaikkoja/työntekijöitä? Mielipiteitä tu
      Kuhmo
      60
      1083
    7. Minkälainen koti

      kaivatullasi on?
      Ikävä
      74
      1083
    8. IS: Paljastus - Tästä syystä Marika jätti Diilin kesken -Tilittää: "Jäi vähän karvas maku, koska..."

      Diilissä lähti yllättäen yksi kisaaja. Voi harmi, leikki loppui liian varhain… Diilissä Jaajo Linnonmaa etsii vetäjää Ka
      Tv-sarjat
      2
      1059
    9. Martina miehensä kanssa Malediiveilla.

      Miksi täällä puhutaan erosta? Lensivät Dubaista Malediiveilĺe.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      134
      978
    10. Ei lumous lopu koskaan

      Kerran kun tietyt sielut yhdistyvät kunnolla, ei irti pääse koskaan. Vaikka kuinka etsit muista ihmisistä sitä jotain tu
      Ikävä
      59
      836
    Aihe