Mediamestari se jaksaa töräytellä!

"Joka toisen maitotilan arvioidaan lopettavan 2030 mennessä", kirjoittaa nettisivuillaan objektiivinen tiedonvälittäjä, mediamestari MaaseudunTulevaisuus -niminen MTK:n järjestölehti.

Toisaalla MTK tehostaa samaa propagandakampanjaansa tiedottamalla, että "Kevätkylvöt onnistuivat mutta kotieläintiloja uhkaa joukkokato".

Joihinkin vähemmillä lahjoilla varustettuihin kampanja jopa pureekin, ja pelokkaimmat (ja mistään vähiten mitään ymmärtävät) jopa laskevat alleen nälänhätää odotellessaan.

Loppupeleissä kuitenkin on kysymys siitä, että markkinamekanismi vain korjaa luonnonlain omaisesti syntynyttä vääristymää ja ja poistaa korista mädäntyneet hedelmät.

Maitotilojen lopettamisennusteellaan MTK haluaa luoda hysteriaa maidon loppumisesta. Jos luomme kuitenkin katseemme historiaan, voimme todeta Suomessa v. 2010 olleen 10.205 lypsykarjatilaa. Vuoteen 2021 mennessä luonnollinen poistuma oli vähentänyt maitotilojen määrän 5.015.

Jos taas samanaikaisesti tarkastelemme maidontuotantomääriä, niin havaitsemme, että kun v. 2010 maitoa tuotettiin 2,268 miljardia litraa, niin tuotantomäärä vuonna 2021 mennessä oli puolestaan 2,247 miljardia litraa, eli lähes tulkoon sama määrä vaikka tuottajien määrä oli vähentynyt yli 50 %.

Veikkaanpa, että kun v. 2030 mennessä 5.015 maitotilasta on päästy 2.500 maitotilaan, maidon määrä on edelleen riittävä. Tässä yhteydessä on muuten muistutettava, että olemme maidon tuotannon suhteen ylituotantotilantessa, jossa tätä tuottajien itsensä gourmet-tuotteekksi tenhottamaa tuotetta dumpataan teollisuusvoiksi IsoonBritanniaan, kun muualle ei kelpa hinnalla eikä millään.

Maksakie tukisissia, maksakie! Antakie rahhaa! Aaaaaaah!

21

218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jopalla se manku jatkuu kun ulkomaan tuotanto tuetaan MILJARDILLA se ei hetkauta.
      Ranskassa Italiassa ja Puolassa pärjätään 5 ha tiloilla.

      • Anonyymi

        3/4 EUn tiloista on kooltaan alle 5 hehtaaria.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        3/4 EUn tiloista on kooltaan alle 5 hehtaaria.

        Suomen pitäisi kyllä pystyä samaan!


      • Anonyymi

        Kaikissa noissa ruokahävikki on Suomea pienempi. Ruokahävikistähän se näkee kuka 'huoltovarmuudella' jämptei kuppaa. Se on vis.


    • Anonyymi

      Maito loppuu. Apuvaaa. Muu maailma ei juuri maitoa juo mutta avuvaaa aaaaah

    • Anonyymi

      Tukiaiset pois niin kaikki tuotanto asettuu kohdalleen markkinoiden ehdoilla.

    • Anonyymi

      Teollisuusvoi on ihan eri asia kuin 'dumpattu ylijäämä'. Esim. Ranskassa oli kriisin paikka, kun Suomi ei muutama vuosi sitten toimittanut pitkiin aikoihin croisantteihin voita, kun Suomen oma kulutus oli niin suurta, että vientiin ei riittänyt. Vastaavan, croisanneihin sopivan voin löytäminen oli kutakuinkin mahdotonta, vaati paljon kokeiluja ja epäonnistumisia tehdä reseptit uusiksi saatavilla oleville voilaaduille. Syvä helpotuksen huokaus pääsi, kun suomalaista teollisuusvoita taas sai. Teollisuusvoi on siis täysin oma tuotteensa, jolla on omat markkinansa maailmalla. Vain täysin asioista tietämätön tumpelo voi kuvitella sitä ylijäämien dumppaukseksi.

      • Anonyymi

        Sitäkin pahempi että myydään tappiolla kehitysapuna rikkaaseen Ranskaan.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Hesaan kelpaavat eläinrehun arvoiset tuotteet ulkomailta.


      • Anonyymi

        Tuskin kukaan edes erottaisi maultaan ranskalaista voita muita paremmaksi, mutta ovat osanneet markkinoida. Aina kannattaa myös luottaa omaan makuaistiinsa eikä maksaa jostain enemmän vain koska on muka parempaa.


    • Anonyymi

      Minulle jäi epäselväksi miten tuo MT kirjoitus oli propakandaa? Miten jopa perustelet ettei puolet maitotiloista lopettaisi 2030 vuoteen mennessä, entä mistä tiedät ettei "Kevätkylvöt onnistuivat mutta kotieläintiloja uhkaa joukkokato" ole totta?

      Onko jopa sinusta kaikki MT lehden kirjoitukset propakandaa. Kun MT on viljelijöiden ammattilehti niin viljelijät maksavat siitä tilatessaan tilatessaan lehden että siinä on viljelijöille tärkeää asiaa.

      • Anonyymi

        Eihän tilaisi ellei suoltaisi mieleistään propagandaa.


    • Anonyymi

      ”Pohjoismaista vertailutietoa maidon laadusta
      Pohjoismaissa tuotetaan laadukasta maitoa, joka täyttää hyvin EU:n asettamat vaatimukset. Norjassa ja Suomessa on Pohjoismaiden matalimmat maidon soluluvut.”
      http://www.maitohygienialiitto.fi/tilastot/tilanne-pohjoismaissa

      ”… jossa tätä tuottajien itsensä gourmet-tuotteekksi tenhottamaa tuotetta dumpataan teollisuusvoiksi IsoonBritanniaan, kun muualle ei kelpa hinnalla eikä millään.”

      Olet väärässä, tuon tutkimuksen teetti Pohjoismaisten meijerijärjestöjen maidon laatutyön yhteistyöryhmä NMSM. Nykyään NMSM:ssä on kolme työryhmää: Maidon laatu, Eläinten terveys ja Tekniikka, eli yhteistyötä tehdään näihin osa-alueisiin keskittyen.
      Lyhenne NMSM tulee norjankielisistä sanoista Nordiske Mejeriorganisationers Samarbejdsudvalg for Mælkekvalitetsarbejde.”
      https://www.maitojame.fi/artikkelit/nmsm-50-vuotta-pohjoismaista-maidon-laatu--yhteistyota/

      ” Maitohyllyllä ei tarvitse pelätä – suomalainen maito on nyt laadukkaampaa kuin koskaan.

      Suomessa yli 95 prosenttia lypsetystä maidosta on parasta E-luokkaa.
      E-luokkaan pääsemiseksi maidon tulee laadultaan olla kaksi kertaa I-luokkaista parempaa.

      Suomessa tuotetusta maidosta nykyään lähes kaikki yltää parhaimpaan E-luokkaan. Muutos on ollut hurja, sillä vielä 1980-luvulla sille tasolle ylsi kaikesta maidoista vain puolet. Tämä kielii hygieniatason kasvamisesta suomalaisilla maatiloilla.

      – Se on erittäin hyvä indikaattori alkutuotannon hygieenisestä laadusta, kertoo Helsingin yliopiston maitoteknologian yliopistonlehtori Pekka Varmanen.”
      https://yle.fi/uutiset/3-10152620

      Uskoisin että Pohjoismaisella meijerien maidon laatua tutkivalla järjestöllä ja Helsingin yliopistolla on enemmän asiantuntevuutta kuin maatalaousvastaisella kirjoittajalla.

    • Anonyymi

      Uskon tuohon tietoon joka toinen maitotila lopettaa 2030 v.mennessä. jo ikärakenne sanelee vähentämisen määrän. Yli 50 vuotiaita on paljon maidontuottajina joita ei enää köllötyö kiinnosta, velat ovat maksettuna 8v.päästä. maidon tuottajahinnat eivät tällä hetkellä nouse kustannusten nousun mukaisesti. Minä en alkaisi maidontuottajaksi näillä hinnoilla, näillä velkamäärillä , liian kovalla työmäärällä, liian sitovalla työnlaadulla, maatalouspolitiikalla. Maidontuottajan kädet ovat sidottu niin tiukalle ettei työssä ole mitään järkeä eikä kiinnostusta. Tuleeko Hesan varakkaista seuraavat maidontuottajat tulevaisuudessa. Toivottavasti. Maalle toivotaan uusia asukkaita.

      • Anonyymi

        Mitäs ihmeellistä siinä, koko ajanhan isot tilat ostaneet pikkutiloja kun tukiaisia työnnetään isoille tiloille sitä enemmän mitä vähemmän tarvitsevat. Tai jos isot tilat tarvitsee enemmän tukia niin ei ole mitään järkeä koska pienet tilat työllistää suhteessa paljon enemmän ja isoilla tiloilla uupuvat elleivät teetä muilla. Tukia pitäisi vähentää kun tilojen määrä vähentynyt, mutta nousee vaan koko ajan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitäs ihmeellistä siinä, koko ajanhan isot tilat ostaneet pikkutiloja kun tukiaisia työnnetään isoille tiloille sitä enemmän mitä vähemmän tarvitsevat. Tai jos isot tilat tarvitsee enemmän tukia niin ei ole mitään järkeä koska pienet tilat työllistää suhteessa paljon enemmän ja isoilla tiloilla uupuvat elleivät teetä muilla. Tukia pitäisi vähentää kun tilojen määrä vähentynyt, mutta nousee vaan koko ajan.

        Mutta katsos kun se on se kustannustehokkokuus josta nimimerkki jopa vain on täällä kirjoittanut. Nyt joku on huolestunut työllistävästä vaikutuksesta kun aiemmin kustannustehokkuus oli tärkeintä.
        Ei hehtaari tai eläinyksikkötuki mihinkään ole noussut mutta kun isot tilat ostaa pieniä tiloja niin tottakai tilan tuet kasvavat kun hehtaarimäärätkin kasvavat.


    • Anonyymi

      MT lehti on maataloustuottajien ammattilehti ja se kirjoittaa asiakaskuntaansa kiinnostavista jutuista. Kun täälläkin on kirjoiteltu että ei MT lehteä paljon muut lue kuin viljelijät niin mitä propanta-arvoa sellaisella on jos juttuja ei muut lue kuin viljelijät.

      Kovin sinulla jopa mielipiteet muuttuvat aiheiden mukaan. Joskus kauan sitten ”ennustit” että maataloustuotanto suomessa loppuu tai ainakin vähenee kun ulkomaita tänne tuodaan ruokaa halvalla. Nyt kirjoitat, ” Veikkaanpa, että kun v. 2030 mennessä 5.015 maitotilasta on päästy 2.500 maitotilaan, maidon määrä on edelleen riittävä.”

      Minä olen tänne kirjoitellut varmaan yhtä kauan kuin sinä Jopa ja muistan mitä olet sinä olet aiemmin kirjoittanut.

      • Olen melkoisen varma, että en ole koskaan, kuuna kullan valkeana, ennustanut maatalouden Suomesta loppuvan. Sen toki myönnän, että sellaista olen hahmotellut, että jos Suomen maataloustukiaiset lakkautettaisiin, tilojen määrä vähenisi radikaalisti ja kävisi niin, että n. 20.000 kompetenssiltaan ala-arvoisinta viljelijää retkahtaisi yhteiskunnan turvaverkkoon.


    • Anonyymi

      Mistähän Jopan arvostus noin on noussut suomalaista maataloutta kohtaan. Hän kirjoittaa ” Veikkaanpa, että kun v. 2030 mennessä 5.015 maitotilasta on päästy 2.500 maitotilaan, maidon määrä on edelleen riittävä”. Kun tuotanto säilyy samana niin silloinhan suomalaiset myös ostavat suomalaisia maitotuotteita, eihän niitä muuten tuotettaisi.
      Ei kauppojen maitohyllyissä kyllä nää ulkolaista nestemaitoa kun niissä on Valion lisäksi Arlan ja Lidl suomessa lypsettyä maitoa.

      • Anonyymi

        Jogurtteja ja muita maitotuotteita tuodaan paljon ulkomailtakin.

        Tilojen määränhän pitäöisi lisääntyä ´ja koko pienentyä ilman tukiasia kun nyt suurimmat saa eniten jos ne tarpeen mukaan jaettu.Parhaiten työllistäiis ja pitäisi maaseutua elävänä pienet ja keskikokoiset omillaan toimeentulevat tilat.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      155
      6469
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      34
      3888
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      2005
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1969
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1799
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1646
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1553
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1508
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      19
      1499
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      35
      1380
    Aihe