Saan kuulla tästä usein. Olen aikoja sitten lahjoittanut pois vapani, kelani ja vieheeni ja siirtynyt perinteiseen mato-ongintaan. Kun mennään porukalla kalaan, on muilla heittovälineet ja minulla onki. Jos olen ainoa joka saa kalaa, niin alkaa valitus että tottakai saan kalaa kun ongin ja että onginta ei ole kalastusta.
Minusta se on oiva tapa hankkia kalaa. Olen lukenut kirjoista että ennen vanhaan jossakin torpissa miehet kävivät joka päivä ongella koska sillä sai kalat helposti soppaan tai kukkoihin.
Onko siis onginta viehekalastukseen verrattavaa oikeaa kalastusta?
Onginta vähemmän kalastusta kuin vieheellä kalastus?
7
427
Vastaukset
- Anonyymi
Onginta on rauhallista kalastamista. Ei tarvitse vehdata vapojen, vieheiden kanssa. Verkkokalastuksesta voisi myös sanoa, ettei ole kalastusta. Yhtä asiaa en ymmärrä, miksi virtaavissa vesissä ei saisi onkia.
- Anonyymi
Joo samoissa paikoissa saa kiusata kalanpoikasia sentin mittaisilla perhoilla, mut ei vaaksan mittasilla kastemadoilla.
- Anonyymi
Hyvältä turolta tai ahvenruohon liepeiltä saa ongella äkkiä reiluja paistoahvenia useita samassa ajassa mitä vapavälinein vastaavalta vetelee vaikkapa lippaa heittämällä.
Itse purkitan särkiä, niin jos vapavälinein haluaa saalis särjet niin siinäkin onki on mitä parhain tai pilkki. Tosin itse pyydän heti kevät jäiden lähdön jälkeen kylmänveden särkeä pikkuverkolla paremman maun takia. Veden lämmettyä särkeen tulee herkästi mudan maku.
Eli onki on mitä mainioin ja varma kalastusmuoto olkoonkin, että tartun mielelläni kyllä virveliin.
Lappilaista kaveria lainaten "peltoperholla sitä parhaiten kalaa saapi"- Anonyymi
Onko sulla jotain ohjetta särjen purkitukseen? Miten siis sen itse teet.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Onko sulla jotain ohjetta särjen purkitukseen? Miten siis sen itse teet.
Juu. Eli ensin tietenkin normi suomustus, suolet, evät, pää pois.
Särki saksilla kahteen tai kolmeen kappaleeseen. Ruodot/selkäruoto jää palaan koska pehmenevät purkissa.
Olen itse purkittanut erinäisiin lasipurkkeihin mitä kaupasta ostanut esim oliivi/kurkkupurkkeihin. Purkki puhtaaksi astiakoneessa.
Purkin pohjalle rypsiöljyä noin kolmisen senttiä.
Kalanpaloja perään ei ihan kanteen asti, että mausteet mahtuu. Purkin koosta riippuen kalamaustetta t-lusikallinen, suolaa samanverran, laakerinlehti, pari kolme pippuria, ketsuppia lopuksi pursotetaan reilusti kuitenkin senverran, että kalojen ja purkin kannen välille jäisi noin pari senttiä tilaa.
Kansi kiertäen tukevasti kiinni. Purkit kylmään uuniin. Väännetään 150 astetta ja kello soittamaan viiden tunnin päästä. Kun aika täynnä otetaan vain lämpö pois. Purkit saa olla uunissa uunin viilenemiseen saakka. Tässä vaiheessa niihin tulee tyhjiö ja kannet lopsahtelevat "montulle".
Sitten vain jääkaappiin. Kyseessä puolisäilyke, joten maksimi säilyvyys luvataan noin puoli vuotta. Meillä ei säily pariakaan viikkoa kun tulee jo syödyksi. :) Nautitaan leivän päällä, uusien perunoiden kera tai vain sellaisenaan ruoan lisukkeena miten itse haluaa.
- Anonyymi
Ongella voi saada hyvin kalaa. Ei tarvita kalliita välineitä.
https://www.youtube.com/watch?v=PIwG9z02hIk- Anonyymi
Olipa hyvä dokumenttielokuva aiheesta!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nyt tajusin mitä haet takaa
En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä423384- 361974
Naiselle mieheltä
Huomasin tuossa, että jääkaapissani on eräs sinun ostamasi tuote edelleen avaamattomana. Arvaatko mikä?301719- 161507
- 231498
- 91381
- 241377
- 141217
Ihmetteletkö, mihin sinussa ihastuin?
Pikkuhiljaa huomasin, että olet ainutlaatuinen luonne, plussana tietysti ulkoiset avut. Toista ei taida löytyä koko maai781115- 221092