Onko kalastus oikein?

Anonyymi

Olen käynyt ongella silloin tällöin. Buddhalaisuuteen ei yleisesti kuulu elämän riistäminen, mutta tiedän että tuolla on munkkeja jotka kalastavat. Eikö silloin maallikko saa sellaista harrastaa?

Uskonnot muuttuvat aina kun ne tulevat uuteen maahan ja kulttuuriin ja kun ajat muuttuvat.
Kuka olisi koskaan uskonut lähi-idässä tuhat vuotta sitten että Suomessa vihitään homopareja avioliittoon Jumalan silmien alla? Ei kukaan. Mutta niin tehdään ja tämän hyväksyvät suurin osa suomalaisista kristityistä vaikka raamattu, Jumalan sana, sitä ei hyväsky.

Mielestäni tässäkin tapauksessa kun olemme Suomessa, täytyy toimiaan punnita oman kulttuurin ja uskonnon välillä. Kalastus on perinteisesti ollut tärkeä osa maamme kulttuuria, kuten myös minulle. Tällä saan ruokaa pöytään koska rahaa ei ylettömästi ole.

3

1229

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Myöskin Japanissa on paljon budhalaisia kalastajia. Kalat pitää tietysti tappaa niin, että niille ei aiheudu turhaa kärsimystä.

    • Anonyymi

      Itse näkisin niin, että se on jokaisen oma asia miten syvällä vakaumuksella haluaa seurata buddhalaisuuden oppeja. Ei tässä elämässä pakko ole olla se, joka seuraa 100%:n tarkasti dharmaa ja tavoitteena valaistua tässä ja nyt, vaikka varmaan se olisikin paras ratkaisu.

      Se joku buddha heittäytyi nälkiintyneelle tiikeriemolle ravinnoksi, jotta sen poikaset selviytyisivät. Tähän peilaten kalastus on melko itsekästä. Kuitenkin, jos kalastaa selviytyäkseen, siis ravinnokseen, ei se kai niin vakava teko ole. Siltikin, hyvä muistaa myötätunto, riistät elämän elävältä olennolta, siten hyvä toimia, ajatella ja tuntea asian arvoisella tavalla. Siis, jos haluaa seurata buddhalaispolkua.

    • Anonyymi

      Periaattessahan buddhalaisuudessa sanotaan että on ihanteena että ei riistä henkeä yhdeltäkään "sentient being", eli aistiva olento. Käännös on epätarkka, koska "sentient" viittaa mm. usein scifi-genressä myös tiedostamiseen, vaikka periaatteessa tarkoittaakin aistivaa olentoa. Aikomus on tärkein asia mikä vaikuttaa teon seurauksiin. Emme halua aiheuttaa kärsimystä eläville olennoille, koska elävät olennot eivät halua kuolla ja kaihtavat kipua, kuten mekin.

      Eräs tarina kertoo että joku zen mestari halusi peseytyä ja ammeessa oli hyönteisiä. Hän sanoi oppilaalleen että puhdistaa amme. Oppilas sanoi että "mutta mestari, hyönteiset kuolevat jos puhdistan ammeen!". Mestari vain toisti että puhdista amme.

      Mutta vaikka tämä asia onkin perusteita ja 1 viidestä perusperiaatteesta, mitkä varmistavat sen ettei ihminen joudu todella ahdistaviin olemassaolon tiloihin, niin Buddha myös sanoo ettei "vapautuminen" (mikä on korkein tavoite ja suurin ilo ja helpotus mitä elävä voi kokea) tule tiedosta eikä teoista, mutta ei myöskään ilman niitä. Valaistuakseen pitää löytää moraalin tie ja seurata sitä, varsinkin aluksi ja sanotaan että se voi kestää monta elämää, mutta kun ihminen vapautuu, hän vapautuu myös tarpeestaan tehdä hyviä tekoja, tai noudattaa jotain sääntöjä yms. mutta sen sijaan tekee niitä spontaanisti sen aikaa minkä verran on karmaa jäljellä. Ja koska kaikki pahat teot lähtevät "minästä" josta kumpuaa ahneus, viha, ja kaikenlainen harha-ajattelu, hän ei kykenisi tekemään pahoja tekoja, koska hänellä ei voi olla mitään syytä siihen. Valaistunut hylkää myös tällaisen spekuloinnin ja ajattelun, mutta toimii spontaanisti kaikkien parhaaksi. Mutta tavallaan - ei omasta tahdostaan.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3357
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      153
      2015
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      195
      1642
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      130
      1535
    5. 80
      1135
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1094
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      265
      986
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      122
      916
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      899
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      68
      820
    Aihe