tarttiuppi

Anonyymi

Kauppalehdessä oli juttua Polar night energy nimisestä firmasta ja sen käänteen tekevästä uudesta innovaatiosta - vaan tuo ei ole todellakaan mikään uusi innovaatio.

Olin 90-luvulla alkupuolella töissä maatiloille paljon LVI-alan urakoita tehneessä firmassa ja Huittisten seudulla tuli vastaan useampikin sikatila joka säilöi lämpöä maahan kaivettuihin hiekalla täytettyihin 25m3 bulkkisäiliöihin. Yhdelläkin tilalla oli neljä tällaista säiliötä maahan kaivettuna ja yhdellä tilalla säiliöitä latasi lisäksi oma tuulimyllykin. Itsekin silloin siitä innostuin ja meilläkin on ollut vuodesta 94 40-jalan merikontti hiekkaa täynnä maahan haudattuna lämminvesivaraajan korvaajana.

Siihen aikaan tuolle kaikki naureskeli ja sanoivat että hiekalla täytetyissä säiliöissä ei ole mitään järkeä, vaan ne pitäisi olla vedellä täytetty. On se aika kummaa kun siihen aikaan ei yleisemmin ymmärretty hiekan lämmönvaraus kykyä, mutta silloin sähkö maksoikin vain murto-osan nykyisestä ja siirrosta ei veloitettu, kun verkot omisti paikalliset sähkölaitokset.

Mutta tuo ei siis todellakaan ole mikään uusi innovaatio.

6

116

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Yhteen aikaan oli myynnissä hiekkätäytteisiä massavaraajia, jotka olivat tavallisen pyörillä olevan sähköpatterin näköisiä. Meilläkin tällainen patteri on edelleen mökillä pitämässä peruslämpöä talvisin. Patteri tuli hankittua joskus 80-luvun lopulla.
   Periaate on sama kuin tässä tamperelaisten "keksinnössä" tosin mittakaava eri.

  • Anonyymi

   Enää aniharvoin keksitään mitään kokonaan uutta. Eiköhän suurin osa keksinnöistä ole jo olemassa olevien keksintöjen erilaisia sovelluksia.

  • Anonyymi

   Mitenkähän tästä sovelluksesta otetaan tota lämpöä? Siirto ei oikein voi vedellä toimi, jos hiiekkamassan lämpö menee 14C paremmalle puolelle.

   • Anonyymi

    Tuossa varmaankin pitäisi lukea 140C!?


  • Anonyymi

   Kuten täälläkin sanottu, niin idea ei ole minkään arvoinen vaan onnistunut kaupallinen toteutus. Jännä nähdä miten tämän käy.

  • Anonyymi

   Ehkä tyhmintä mitä valkoinen mies keksii on kaivaa ehjä merikontti maahan ja täyttää hiekalla. Parhaimmillaan se on tavaran varastoinnissa ja kuljetuksessa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ökyä! Aki Manninen tykittää Putin-koiran ja mega-kärryn kanssa: "Känni ja kihlat, molemmista..."

   Kolme kovaa: Aki Manninen! Putin-koira! Öky-auto! Ja nyt Akilla on todellakin asiaa, sillä hän on kirjoittanut Instassa vaikeistakin asioista elämässä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   43
   3327
  2. Esko Eerikäinen sai karvaan muiston Martina Aitolehden kanssa tosi-tv:stä: "Pureskelen vieläkin..."

   Esko Eerikäinen ja Martina Aitolehti olivat kyllä aikamoinen pari, totta tosiaan. Räväkät persoonat ovat kumpikin monilahjakkuuksia. Eerikäinen on
   Kotimaiset julkkisjuorut
   62
   3059
  3. No nyt! Vappu Pimiä hehkuttaa tätä "salaista asetta" - Peffa ei reagoi, kun sen sujauttaa alle

   No nyt on nokkela "salainen ase"! Pimiä on kyllä aikamoinen pakkaus, energiaa riittää. Hän varmasti herättää vahvoja tunteita suuntaan ja toiseen...
   Kotimaiset julkkisjuorut
   10
   2473
  4. Riparilaisista vain 48 prosenttia uskoo jumalaan

   Seurakuntalaisessa on julkaistu tietoa riparilaisten uskosta jumalaan. Vain noin 48 prosenttia heistä uskoo jumalaan. Kun miettii ettei läheskään kaik
   Luterilaisuus
   401
   1899
  5. Uudet Eränkävijät yllättävät: Ex-ammattisotilas, YouTube-tähti, 11-vuotias eräjorma, nuoripari...

   Harmi, ettei Äijä-koira ja Aki Huhtanen ainakaan ohjelmatietojen mukaan ole enää mukana ohjelmassa. Mutta onhan tuossa toki ihan hyvä kattaus ja katso
   Tv-sarjat
   23
   1788
  6. 69
   1573
  7. Iskeekö Venäjä Suomeen?

   Mitä mieltä ootte iskeekö Venäjä Suomeen? Pelottaako teitä miten tässä käy? Mä tunnustan että mua pelottaa. Mun äiti sanoi aikoinaan että Venäjältä
   Maailman menoa
   334
   1444
  8. Vain idiootti ei tajua että USA räjäytti kaasuputken

   Tavoitehan oli tuhota Saksan ja EU:n talous.
   Maailman menoa
   365
   1290
  9. Taidat muija vieläkin elätellä toiveita

   Siitä, että ottaisin suhun yhteyttä. Mun aivopuolikkaat on laskeneet jo kaikki potentiaaliset syy-seuraus tulemat siitä.
   Ikävä
   58
   1171
  10. Milloin sä olet viimeksi nähnyt kaipaamasi henkilön?

   Mä näin maanantaina pikaisesti naisen.
   Ikävä
   90
   1163
  Aihe