Mistä löytyy - löytyykö mistään - koottuina pelisäännöt trailerin vetämiselle ?
Haussa siis on selkokieliset ohjeet ainakin seuraavista asioista:
- Tyhjän ja kuormatun trailerin vetäminen / vetoauton rekisteriotteen merkinnät
- mikä ajokortti millekin yhdistelmälle
- jarruja ja valoja koskevat vaatimukset
- "jatkopeilien" tarve
- Yhdistelmän pituutta koskevat määräykset
Lakeja ja asetuksia opiskelemalla nämä asiat ovat tietenkin periaatteessa selvitettävissä, mutta parempi olisi, jos löytyisi käytännönläheinen ja maallikonkin ymmärrettävissä oleva esitys.
Trailerisäännöt ?
16
17490
Vastaukset
- heh
Asiasta on keskusteltu vetouistelu.com- sivuilla. Kas nykyisin useat vetouisteluveneet kulkevat trailerilla enemmän kuin vedessä.
Vetoauton rekisteriotteeseen merkittyä perävaunun massaa ei saa ylittää. Traileri voi silti olla suurempi. Eli jos vedetään Corollalla, jonka suurin sallittu jarrullinen perävaunupaino on 1300kg, saa perässä tulla vaikka 2500 kiloiseksi rekisteröity traileri kunhan sen senhetkinen akselipaino kuormattuna ei ylitä tuota 1300 kiloa. Koukulle tulevaa aisapainoa ei huomioida näissä kuvioissa.
Asiassa on sitten yksi mutta. Corollan kuskilla pitää olla pikku-e-kortti, sillä jos trailerin rekisteriin merkitty kokonaismassa on suurempi kuin veturin paino, ei sitä saa vetää tyhjänäkään ilman pikku-e:tä. Tässä siis ei rekisteriotteeseen merkitty suurin sallittu perävaunun massa ole ollenkaan mukana vaan auton oma massa ratkaisee.
Noihin valo- ja muihin juttuihin saa vastauksen pienestä perävaunuja koskevasta lehdykästä jota saa ainakin A-Katsastuksen asemilta . Voi siinä olla nämä veturi/kuski/traileri-asiatkin mutta siitä en ole varma.- heh
"Tässä siis ei rekisteriotteeseen merkitty suurin sallittu perävaunun massa ole ollenkaan mukana vaan auton oma massa ratkaisee."
Pitää kuulua:" Tässä siis ei rekisteriotteeseen merkitty suurin AUTOLLE sallittu perävaunun massa ole ollenkaan mukana vaan auton oma massa ratkaisee. - eki
Kyllä nykyään saa se corolla-kuskikin vedellä isoa traileria tyhjänä ihan tavallisella b-kortilla. Asetukset muuttuivat jokunen vuosi sitten.
- heh
eki kirjoitti:
Kyllä nykyään saa se corolla-kuskikin vedellä isoa traileria tyhjänä ihan tavallisella b-kortilla. Asetukset muuttuivat jokunen vuosi sitten.
Kyllä AKE:n sivuilla lukee selkeästi
BE-LUOKAN AJOKORTTI:
1. Kaikki ne tapaukset joissa perävaunun kokonaismassa ylittää vetoauton omamassan.
2. Kaikki ne tapaukset, joissa perävaunun kokonaismassa on yli 750 kg ja yhdistelmän kokonaismassa yli 3500 kg.
Ei ole siis mikään lieventynyt vaan tapaus 1. on entisellään.
Kieltämättä jotenkin hoopoa, ettei AB-kortilla saa vetää 300 kg painoista tyhjää traileria , mutta niin pykälät menee. - immo
tässä muutama vuosi sitten oli erään lehden nettisivuilla aika hyvä juttu noista traileri-säännöistä. Vaikka juttu onkin aika pitkä, pistän sen kopion tähän:
Venetrailerilla pykäläviidakossa
Venetrailereita koskeva lainsäädäntö on yllättävän monimutkainen ja sen myötä käyttökin vaikeaa. Väärinkäsityksiä lisäävät monet paikkansapitämättömät uskomukset. Tutkimme lukijoillemme lainsäädännön kiemurat ja keräsimme kultaiset ohjeet, joiden avulla trailerimatkasta tulee onnistunut.
Henkilö- ja pakettiautolla vedettävät trailerit jaetaan kahteen luokkaan: 01-luokkaan eli kevytperävaunuihin, joiden kokonaismassa on korkeintaan 750 kg, sekä 02-luokkaan, jossa kokonaismassa on 751-3500 kg. Jarruttoman perävaunun kokonaismassa saa olla enintään 750 kg. Vaunun kantavuus saadaan vähentämällä kokonaismassasta omamassa.
Painot ja mitat
Trailereiden kantavuutta rajoittaa nykyisin tehokkaasti vetoauton perävaunupaino. Jarruttomalla perävaunulla se on korkeintaan puolet auton omasta massasta, jarrullisella korkeintaan auton kokonaismassa ja maastohenkilöautolla korkeintaan 1,5 kertaa auton kokonaismassa. Auton valmistaja voi kuitenkin rajoittaa perävaunupainon näitä määriä pienemmäksi ja lähes aina valmistajat niin myös tekevät. Jos auton rekisteriotteeseen merkitty suurin sallittu perävaunupaino on esim. 500 kg, se tarkoittaa että perävaunun omamassa ja sen kuormana oleva vene saavat yhteensä olla enintään 500 kg. Aivan riippumatta siitä mikä on kyseisen perävaunun suurin sallittu kokonaismassa. Pienen helpotuksen kaiken aikaa pienentyville perävaunupainoille antaa liikenneministeriön muutaman vuoden takainen punnitusmenetelmä, jonka mukaan otetaan huomioon vain akselipaino, eikä lainkaan vetoautoon kohdistuvaa koukkupainoa. Tämä ei saa kuitenkaan ylittää 10% lastatun perävaunun painosta. Kaikilla autoilla saa vetää korkeintaan 2,60 m leveää perävaunua. On huomattava että kuljetettaessa esim. tyhjää venepukkia, se ei saa ylittää leveydeltään perävaunun leveyttä. Perävaunun suurin sallittu pituus ilman kytkinlaitetta on 12,50 m ja koko yhdistelmän 18,35 m. Kuljetettavan veneen suurin korkeus maasta saa ilman erityislupia olla 4,20 m. Vene saa takana ylittää trailerin korkeintaan 2,00 m ja milloin se ylittää vaunun yli 1,00 m on takana käytettävä punaista tai punakeltaista 30x30 cm:n kokoista varoituslippua ja pimeällä punaista valoa.
Pikku E-ajokortti
Silloin kun perävaunun ja vetoauton yhteenlasketut suurimmat sallitut kokonaismassat ylittävät 3500 kg ja samalla perävaunun suurin sallittu kokonaismassa ylittää 750 kg, vaaditaan kuljettajalta E-ajokortti eli yhdistelmäkortti. Tällaisen suorittaminen kysyy kuljettajalta sekä rahaa että viitseliäisyyttä. Tosin kolmisen vuotta sitten suurin osa kansastamme pääsi EU-lainsäädäntökömmähdyksen vuoksi saamaan ns. pikku E-ajokortin vain leimamaksun hinnalla ilman mitään tutkintoa. Yhdistelmäajokorttivaatimukset ovat hyvä esimerkki lainsäätäjämme tietämättömyydestä. Huomattava osa pienvenekannastamme voidaan kuljettaa keskisuurella henkilöautolla huterosti ja turvattomasti ilman pikku E-ajokorttia. Mutta kun samaa venettä kuljetetaan siihen sopivalla vetokalustolla, tarvitaankin tämä pikku E-ajokortti.
Koukku ja katsastukset
Vetokoukkua ei ole kohta kymmeneen vuoteen enää tarvinnut erikseen katsastaa, siitäkään huolimatta että eräs moottorivenelehti viimeksi kesäkuussa niin väitti. Koukulla on kuitenkin oma, valmistajansa määrittämä maksimipaino vedettävälle perävaunulle. Kannattaakin tarkistaa, ettei se ole pienempi kuin kulloisenkin perävaunun suurin sallittu kokonaismassa. Koukun osalta on juuri äskettäin syntynyt uusi ongelma. 1.4.2000 jälkeen käyttöönotetuissa autoissa tulee olla E-hyväksytty vetokoukku. Näin ei uuteen autoon voi enää asentaa esim. entisen auton vielä hyväkuntoista koukkua tai koukkukauppaan aiemmin tulleita, selvästi huokeampia koukkuja. Venetrailerin vuosikatsastukset eivät ole päinvastoin kuin yleensä uskotaan kiinni jarruista tai jarruttomuudesta, vaan vaunun kokonaismassasta. Korkeintaan 750 kg:n trailereita ei tarvitse lainkaan katsastaa ja yli 750 kg:n joka toinen vuosi siten, että katsastusaikaa on koko vuosi. Jarrullisten trailereiden osalta tulee muistaa, että jos veturissa on nastarenkaat, sellaiset tulee löytyä myös perävaunusta.
Venetraileri muussa käytössä
Sitkeästi liikkuva huhu kertoo, ettei venetrailerilla saisi kuljettaa veneen lisäksi mitään muuta tavaraa.
Komisario Ilkka Kantola Liikkuvasta Poliisista vahvisti lehdellemme huhun perättömäksi. Hänen mukaansa kunnolla kiinnitetty ja kuljettajan näkyväisyyttä haittaamaton kuorma on aina laillinen oli se sitten mitä tavaraa tahansa. Hän painotti erityisesti asianmukaista kiinnitystä veneen itsensä ehjänä säilymisenkin takia. Säännösten mukaan yli 3 metrin mittainen vene tulee kiinnittää kahdesta kohdasta. Toiseksi kelpaa hyvin vinssiliina edellyttäen, että siinä on lukituslaite. Lopuksi kannattaa muistaa, että kaikkien perävaunujen suurin sallittu nopeus on 80 km/h.
Hyvä traileri
Siitä millainen on hyvä ja toimiva venetraileri on lukuisia mielipiteitä ja makuasioita. Suurin este venetrailerien kehitykselle on se, etteivät niiden valmistajat juuri koskaan vedä veneitä. Näin kotimaisetkin vaunut ovat usein lievästi sanoen kauheita keksintöjä. Olemme seuraavassa listanneet trailerien ominaisuuksia kahteen kategoriaan: Ensiksi sellaisia, jotka ovat ainakin yli kaksi kertaa vuodessa vetävälle välttämättömiä ja sitten sellaisia jotka suuresti auttavat matkantekoa.
1. Kuumasinkitty runko
2. EKO- eli kompaktilaakerit. Tällaiset on useimmissa laatutrailereissa ja ne ovat suljetut, huoltovapaat auton laakerit. Ne ovat tavallisen käyttäjän kannalta ikuiset ja niitä voi vapaasti uittaa merivedessäkin.
3. Nokkapyörä ja tavallisella riippulukolla lukittava kytkin.
4. Kunnon vinssi maksaa valmistajalle 60–80 markkaa enemmän kuin useimmat kaukoidän tuotteet. Sellainen kestää ammattikäytössä kaksi ja puoli vuotta, kun taas viimeksi mainittu maksimissaan viikon. Toimivia ja ennen kaikkea turvallisia ovat mm. Dutton ja May Pole.
5. Ohjainpyörät takana. Niiden avulla yksinäinenkin käyttäjä saa veneen tuulisellakin ilmalla ylös ja vielä keskelle vaunua.
6. Säädettävät kölirullat. Kiinteästi asennetut eivät istu kuin harvoille veneille.
Paljon on iloa seuraavistakin ominaisuuksista:
1. Vinssin ja keulatuen etäisyys toisistaan vähintään 60 cm. Näin vene ei osu kammen liikeradalle.
2. Vinssipukissa ja sivutuissa säädöt ilman työkaluja. Näin vähennetään hikoilua ja ärräpäitä.
3. Sivutuet säädettävissä myös sivusuunnassa. Silloin ne eivät koskaan satu nousulistojen kohdalle.
Millainen jousitus ja tarvitaanko kippiä
Hyvin yleinen keskustelunaihe on venetrailerin jousitustyyppi. Sekä kumivääntösauvajousella että lehtijousella on hyvät ja huonot ominaisuutensa. Kumivääntösauva on toistaiseksi suositumpi, mutta sen huono puoli on pomppiminen, varsinkin tyhjänä. Hyviä puolia sen sijaan runsaasti: Matalampi painopiste, huokeampi hinta, ei tarvitse iskunvaimentimia, parempi kuormankesto. Kummallakin jousityypillä matka varmasti tulee tehdyksi. Muutamat uudetkin venetrailerit on varustettu takakipillä. Monet ovat meiltäkin kysyneet onko siitä hyötyä. Kuljetettaessa vedestä veteen sillä ei ole mitään merkitystä. Kuljetettaessa pukilta pukille yli 1000 kg:n venettä siitä joskus on iloa. Toisaalta takakippi estää tehokkaasti yhden tärkeän toiminnon: Veneen asettelun ja siirtämisen pukilla. Senköhän takia se ei juuri ole yleistynyt.
Vetäjän kultaiset säännöt
1. Älä koskaan pidä kiirettä. Tarkista kaikki vähintään kahdesti.
2. Perävaunua vedettäessä autossa tulee olla kaksi sivupeiliä ja kaksi varoituskolmiota. Jos vene peilien kohdalta on leveämpi kuin niiden keskipisteiden etäisyys, on käytettävä erillisiä ns. asuntovaunupeilejä. Niiden avulla huomaa helposti esim. takana tulevat poliisit.
3. Kun joudut upottamaan trailerin muista ensin irrottaa pistoke autosta. Jos joudut kastelemaan valot, ne kannattaa heti noston jälkeen kuivata ja suojata esim. CRC:llä. Jos ei näin menettele, joutuu pari kertaa vuodessa tekemään perusteellisemman valoremontin. Suojaöljyä kannattaa ruiskauttaa silloin tällöin myös auton pistokkeeseen. Useimmista valohäiriöistä muuten selviää työntelemällä valopistoketta muutaman kerran edestakaisin.
4. Vene tulee sijoittaa trailerille niin, että sen koko paino lepää kölirullilla ja sivutuet vain pitävät sen suorassa. Säädä koukkupaino auton ja veneen mukaan 20–60 kg:ksi. Kiinnitykseen kannattaa ehdottomasti käyttää räikkäliinoja. Paras tapa kiinnittää ne traileriin on runkoputken ympäri. On hyvä varmistaa, ettei liinan lukko-osa pääse hakkaamaan venettä.
5. Kone kannattaa pudottaa mahdollisimman pystysuoraan, jo senkin takia ettei takaylitys kasva yli metriksi. Jos maavara loppuu, voi kokeilla esim. matalaveden kippitukea tai nostaa konetta hieman trimmilä.
6. Mahdollisesti lentävät irtotavarat ehdottomasti pois veneestä ennen lähtöä. Tällainen on muuten myös mela! Veneen kiinteitä rakenteita korkeampi pressu kannattaa laskea alas, sillä se venyy helposti vauhdissa ja menee pilalle. Muista ennen lähtöä tarkistaa, että nokkapyörä on ylhäällä ja kiristetty. Varmista viimeiseksi, että kuulakytkin on varmasti kiinni!
7. Trailerin kanssa ajaessasi säilytä tavallista suuremmat etäisyydet ja muista, että venetraileri tavallista perävaunua pitempänä oikaisee aika lailla, joten kierrä kulmat kaukaa ja käytä sivupeilejä!
8. Viimeiseksi yksi tosi hyvä vinkki: Jos jäät kiinni liukkaalle tai pehmeälle luiskalle niin tuet trailerin pyörien taakse, vetoauto irti ja eteenpäin pitävälle alustalle. Vinssiliina irti veneestä ja auki ”väärään suuntaan”. Liinan koukku kiinni esim. auton vetokoukkuun ja nyt voit vinssata trailerin veneineen auton luo ja pois ongelmakohdasta. - jarih
immo kirjoitti:
tässä muutama vuosi sitten oli erään lehden nettisivuilla aika hyvä juttu noista traileri-säännöistä. Vaikka juttu onkin aika pitkä, pistän sen kopion tähän:
Venetrailerilla pykäläviidakossa
Venetrailereita koskeva lainsäädäntö on yllättävän monimutkainen ja sen myötä käyttökin vaikeaa. Väärinkäsityksiä lisäävät monet paikkansapitämättömät uskomukset. Tutkimme lukijoillemme lainsäädännön kiemurat ja keräsimme kultaiset ohjeet, joiden avulla trailerimatkasta tulee onnistunut.
Henkilö- ja pakettiautolla vedettävät trailerit jaetaan kahteen luokkaan: 01-luokkaan eli kevytperävaunuihin, joiden kokonaismassa on korkeintaan 750 kg, sekä 02-luokkaan, jossa kokonaismassa on 751-3500 kg. Jarruttoman perävaunun kokonaismassa saa olla enintään 750 kg. Vaunun kantavuus saadaan vähentämällä kokonaismassasta omamassa.
Painot ja mitat
Trailereiden kantavuutta rajoittaa nykyisin tehokkaasti vetoauton perävaunupaino. Jarruttomalla perävaunulla se on korkeintaan puolet auton omasta massasta, jarrullisella korkeintaan auton kokonaismassa ja maastohenkilöautolla korkeintaan 1,5 kertaa auton kokonaismassa. Auton valmistaja voi kuitenkin rajoittaa perävaunupainon näitä määriä pienemmäksi ja lähes aina valmistajat niin myös tekevät. Jos auton rekisteriotteeseen merkitty suurin sallittu perävaunupaino on esim. 500 kg, se tarkoittaa että perävaunun omamassa ja sen kuormana oleva vene saavat yhteensä olla enintään 500 kg. Aivan riippumatta siitä mikä on kyseisen perävaunun suurin sallittu kokonaismassa. Pienen helpotuksen kaiken aikaa pienentyville perävaunupainoille antaa liikenneministeriön muutaman vuoden takainen punnitusmenetelmä, jonka mukaan otetaan huomioon vain akselipaino, eikä lainkaan vetoautoon kohdistuvaa koukkupainoa. Tämä ei saa kuitenkaan ylittää 10% lastatun perävaunun painosta. Kaikilla autoilla saa vetää korkeintaan 2,60 m leveää perävaunua. On huomattava että kuljetettaessa esim. tyhjää venepukkia, se ei saa ylittää leveydeltään perävaunun leveyttä. Perävaunun suurin sallittu pituus ilman kytkinlaitetta on 12,50 m ja koko yhdistelmän 18,35 m. Kuljetettavan veneen suurin korkeus maasta saa ilman erityislupia olla 4,20 m. Vene saa takana ylittää trailerin korkeintaan 2,00 m ja milloin se ylittää vaunun yli 1,00 m on takana käytettävä punaista tai punakeltaista 30x30 cm:n kokoista varoituslippua ja pimeällä punaista valoa.
Pikku E-ajokortti
Silloin kun perävaunun ja vetoauton yhteenlasketut suurimmat sallitut kokonaismassat ylittävät 3500 kg ja samalla perävaunun suurin sallittu kokonaismassa ylittää 750 kg, vaaditaan kuljettajalta E-ajokortti eli yhdistelmäkortti. Tällaisen suorittaminen kysyy kuljettajalta sekä rahaa että viitseliäisyyttä. Tosin kolmisen vuotta sitten suurin osa kansastamme pääsi EU-lainsäädäntökömmähdyksen vuoksi saamaan ns. pikku E-ajokortin vain leimamaksun hinnalla ilman mitään tutkintoa. Yhdistelmäajokorttivaatimukset ovat hyvä esimerkki lainsäätäjämme tietämättömyydestä. Huomattava osa pienvenekannastamme voidaan kuljettaa keskisuurella henkilöautolla huterosti ja turvattomasti ilman pikku E-ajokorttia. Mutta kun samaa venettä kuljetetaan siihen sopivalla vetokalustolla, tarvitaankin tämä pikku E-ajokortti.
Koukku ja katsastukset
Vetokoukkua ei ole kohta kymmeneen vuoteen enää tarvinnut erikseen katsastaa, siitäkään huolimatta että eräs moottorivenelehti viimeksi kesäkuussa niin väitti. Koukulla on kuitenkin oma, valmistajansa määrittämä maksimipaino vedettävälle perävaunulle. Kannattaakin tarkistaa, ettei se ole pienempi kuin kulloisenkin perävaunun suurin sallittu kokonaismassa. Koukun osalta on juuri äskettäin syntynyt uusi ongelma. 1.4.2000 jälkeen käyttöönotetuissa autoissa tulee olla E-hyväksytty vetokoukku. Näin ei uuteen autoon voi enää asentaa esim. entisen auton vielä hyväkuntoista koukkua tai koukkukauppaan aiemmin tulleita, selvästi huokeampia koukkuja. Venetrailerin vuosikatsastukset eivät ole päinvastoin kuin yleensä uskotaan kiinni jarruista tai jarruttomuudesta, vaan vaunun kokonaismassasta. Korkeintaan 750 kg:n trailereita ei tarvitse lainkaan katsastaa ja yli 750 kg:n joka toinen vuosi siten, että katsastusaikaa on koko vuosi. Jarrullisten trailereiden osalta tulee muistaa, että jos veturissa on nastarenkaat, sellaiset tulee löytyä myös perävaunusta.
Venetraileri muussa käytössä
Sitkeästi liikkuva huhu kertoo, ettei venetrailerilla saisi kuljettaa veneen lisäksi mitään muuta tavaraa.
Komisario Ilkka Kantola Liikkuvasta Poliisista vahvisti lehdellemme huhun perättömäksi. Hänen mukaansa kunnolla kiinnitetty ja kuljettajan näkyväisyyttä haittaamaton kuorma on aina laillinen oli se sitten mitä tavaraa tahansa. Hän painotti erityisesti asianmukaista kiinnitystä veneen itsensä ehjänä säilymisenkin takia. Säännösten mukaan yli 3 metrin mittainen vene tulee kiinnittää kahdesta kohdasta. Toiseksi kelpaa hyvin vinssiliina edellyttäen, että siinä on lukituslaite. Lopuksi kannattaa muistaa, että kaikkien perävaunujen suurin sallittu nopeus on 80 km/h.
Hyvä traileri
Siitä millainen on hyvä ja toimiva venetraileri on lukuisia mielipiteitä ja makuasioita. Suurin este venetrailerien kehitykselle on se, etteivät niiden valmistajat juuri koskaan vedä veneitä. Näin kotimaisetkin vaunut ovat usein lievästi sanoen kauheita keksintöjä. Olemme seuraavassa listanneet trailerien ominaisuuksia kahteen kategoriaan: Ensiksi sellaisia, jotka ovat ainakin yli kaksi kertaa vuodessa vetävälle välttämättömiä ja sitten sellaisia jotka suuresti auttavat matkantekoa.
1. Kuumasinkitty runko
2. EKO- eli kompaktilaakerit. Tällaiset on useimmissa laatutrailereissa ja ne ovat suljetut, huoltovapaat auton laakerit. Ne ovat tavallisen käyttäjän kannalta ikuiset ja niitä voi vapaasti uittaa merivedessäkin.
3. Nokkapyörä ja tavallisella riippulukolla lukittava kytkin.
4. Kunnon vinssi maksaa valmistajalle 60–80 markkaa enemmän kuin useimmat kaukoidän tuotteet. Sellainen kestää ammattikäytössä kaksi ja puoli vuotta, kun taas viimeksi mainittu maksimissaan viikon. Toimivia ja ennen kaikkea turvallisia ovat mm. Dutton ja May Pole.
5. Ohjainpyörät takana. Niiden avulla yksinäinenkin käyttäjä saa veneen tuulisellakin ilmalla ylös ja vielä keskelle vaunua.
6. Säädettävät kölirullat. Kiinteästi asennetut eivät istu kuin harvoille veneille.
Paljon on iloa seuraavistakin ominaisuuksista:
1. Vinssin ja keulatuen etäisyys toisistaan vähintään 60 cm. Näin vene ei osu kammen liikeradalle.
2. Vinssipukissa ja sivutuissa säädöt ilman työkaluja. Näin vähennetään hikoilua ja ärräpäitä.
3. Sivutuet säädettävissä myös sivusuunnassa. Silloin ne eivät koskaan satu nousulistojen kohdalle.
Millainen jousitus ja tarvitaanko kippiä
Hyvin yleinen keskustelunaihe on venetrailerin jousitustyyppi. Sekä kumivääntösauvajousella että lehtijousella on hyvät ja huonot ominaisuutensa. Kumivääntösauva on toistaiseksi suositumpi, mutta sen huono puoli on pomppiminen, varsinkin tyhjänä. Hyviä puolia sen sijaan runsaasti: Matalampi painopiste, huokeampi hinta, ei tarvitse iskunvaimentimia, parempi kuormankesto. Kummallakin jousityypillä matka varmasti tulee tehdyksi. Muutamat uudetkin venetrailerit on varustettu takakipillä. Monet ovat meiltäkin kysyneet onko siitä hyötyä. Kuljetettaessa vedestä veteen sillä ei ole mitään merkitystä. Kuljetettaessa pukilta pukille yli 1000 kg:n venettä siitä joskus on iloa. Toisaalta takakippi estää tehokkaasti yhden tärkeän toiminnon: Veneen asettelun ja siirtämisen pukilla. Senköhän takia se ei juuri ole yleistynyt.
Vetäjän kultaiset säännöt
1. Älä koskaan pidä kiirettä. Tarkista kaikki vähintään kahdesti.
2. Perävaunua vedettäessä autossa tulee olla kaksi sivupeiliä ja kaksi varoituskolmiota. Jos vene peilien kohdalta on leveämpi kuin niiden keskipisteiden etäisyys, on käytettävä erillisiä ns. asuntovaunupeilejä. Niiden avulla huomaa helposti esim. takana tulevat poliisit.
3. Kun joudut upottamaan trailerin muista ensin irrottaa pistoke autosta. Jos joudut kastelemaan valot, ne kannattaa heti noston jälkeen kuivata ja suojata esim. CRC:llä. Jos ei näin menettele, joutuu pari kertaa vuodessa tekemään perusteellisemman valoremontin. Suojaöljyä kannattaa ruiskauttaa silloin tällöin myös auton pistokkeeseen. Useimmista valohäiriöistä muuten selviää työntelemällä valopistoketta muutaman kerran edestakaisin.
4. Vene tulee sijoittaa trailerille niin, että sen koko paino lepää kölirullilla ja sivutuet vain pitävät sen suorassa. Säädä koukkupaino auton ja veneen mukaan 20–60 kg:ksi. Kiinnitykseen kannattaa ehdottomasti käyttää räikkäliinoja. Paras tapa kiinnittää ne traileriin on runkoputken ympäri. On hyvä varmistaa, ettei liinan lukko-osa pääse hakkaamaan venettä.
5. Kone kannattaa pudottaa mahdollisimman pystysuoraan, jo senkin takia ettei takaylitys kasva yli metriksi. Jos maavara loppuu, voi kokeilla esim. matalaveden kippitukea tai nostaa konetta hieman trimmilä.
6. Mahdollisesti lentävät irtotavarat ehdottomasti pois veneestä ennen lähtöä. Tällainen on muuten myös mela! Veneen kiinteitä rakenteita korkeampi pressu kannattaa laskea alas, sillä se venyy helposti vauhdissa ja menee pilalle. Muista ennen lähtöä tarkistaa, että nokkapyörä on ylhäällä ja kiristetty. Varmista viimeiseksi, että kuulakytkin on varmasti kiinni!
7. Trailerin kanssa ajaessasi säilytä tavallista suuremmat etäisyydet ja muista, että venetraileri tavallista perävaunua pitempänä oikaisee aika lailla, joten kierrä kulmat kaukaa ja käytä sivupeilejä!
8. Viimeiseksi yksi tosi hyvä vinkki: Jos jäät kiinni liukkaalle tai pehmeälle luiskalle niin tuet trailerin pyörien taakse, vetoauto irti ja eteenpäin pitävälle alustalle. Vinssiliina irti veneestä ja auki ”väärään suuntaan”. Liinan koukku kiinni esim. auton vetokoukkuun ja nyt voit vinssata trailerin veneineen auton luo ja pois ongelmakohdasta.vai joka toinen vuosi trailerilla? Saako vene olla trailerin päällä katsastukseen mentäessä?
- jarih
jarih kirjoitti:
vai joka toinen vuosi trailerilla? Saako vene olla trailerin päällä katsastukseen mentäessä?
ostamani veneen trailerin rekisteriotteessa lukee:
Vuoden 2003 katsastus toimitettu 29.4.2004
.. eli nähtävästi tänä vuonna se pitää katsastaa ja silloin on kyseessä vuoden 2004 katsastus? - JoJo
immo kirjoitti:
tässä muutama vuosi sitten oli erään lehden nettisivuilla aika hyvä juttu noista traileri-säännöistä. Vaikka juttu onkin aika pitkä, pistän sen kopion tähän:
Venetrailerilla pykäläviidakossa
Venetrailereita koskeva lainsäädäntö on yllättävän monimutkainen ja sen myötä käyttökin vaikeaa. Väärinkäsityksiä lisäävät monet paikkansapitämättömät uskomukset. Tutkimme lukijoillemme lainsäädännön kiemurat ja keräsimme kultaiset ohjeet, joiden avulla trailerimatkasta tulee onnistunut.
Henkilö- ja pakettiautolla vedettävät trailerit jaetaan kahteen luokkaan: 01-luokkaan eli kevytperävaunuihin, joiden kokonaismassa on korkeintaan 750 kg, sekä 02-luokkaan, jossa kokonaismassa on 751-3500 kg. Jarruttoman perävaunun kokonaismassa saa olla enintään 750 kg. Vaunun kantavuus saadaan vähentämällä kokonaismassasta omamassa.
Painot ja mitat
Trailereiden kantavuutta rajoittaa nykyisin tehokkaasti vetoauton perävaunupaino. Jarruttomalla perävaunulla se on korkeintaan puolet auton omasta massasta, jarrullisella korkeintaan auton kokonaismassa ja maastohenkilöautolla korkeintaan 1,5 kertaa auton kokonaismassa. Auton valmistaja voi kuitenkin rajoittaa perävaunupainon näitä määriä pienemmäksi ja lähes aina valmistajat niin myös tekevät. Jos auton rekisteriotteeseen merkitty suurin sallittu perävaunupaino on esim. 500 kg, se tarkoittaa että perävaunun omamassa ja sen kuormana oleva vene saavat yhteensä olla enintään 500 kg. Aivan riippumatta siitä mikä on kyseisen perävaunun suurin sallittu kokonaismassa. Pienen helpotuksen kaiken aikaa pienentyville perävaunupainoille antaa liikenneministeriön muutaman vuoden takainen punnitusmenetelmä, jonka mukaan otetaan huomioon vain akselipaino, eikä lainkaan vetoautoon kohdistuvaa koukkupainoa. Tämä ei saa kuitenkaan ylittää 10% lastatun perävaunun painosta. Kaikilla autoilla saa vetää korkeintaan 2,60 m leveää perävaunua. On huomattava että kuljetettaessa esim. tyhjää venepukkia, se ei saa ylittää leveydeltään perävaunun leveyttä. Perävaunun suurin sallittu pituus ilman kytkinlaitetta on 12,50 m ja koko yhdistelmän 18,35 m. Kuljetettavan veneen suurin korkeus maasta saa ilman erityislupia olla 4,20 m. Vene saa takana ylittää trailerin korkeintaan 2,00 m ja milloin se ylittää vaunun yli 1,00 m on takana käytettävä punaista tai punakeltaista 30x30 cm:n kokoista varoituslippua ja pimeällä punaista valoa.
Pikku E-ajokortti
Silloin kun perävaunun ja vetoauton yhteenlasketut suurimmat sallitut kokonaismassat ylittävät 3500 kg ja samalla perävaunun suurin sallittu kokonaismassa ylittää 750 kg, vaaditaan kuljettajalta E-ajokortti eli yhdistelmäkortti. Tällaisen suorittaminen kysyy kuljettajalta sekä rahaa että viitseliäisyyttä. Tosin kolmisen vuotta sitten suurin osa kansastamme pääsi EU-lainsäädäntökömmähdyksen vuoksi saamaan ns. pikku E-ajokortin vain leimamaksun hinnalla ilman mitään tutkintoa. Yhdistelmäajokorttivaatimukset ovat hyvä esimerkki lainsäätäjämme tietämättömyydestä. Huomattava osa pienvenekannastamme voidaan kuljettaa keskisuurella henkilöautolla huterosti ja turvattomasti ilman pikku E-ajokorttia. Mutta kun samaa venettä kuljetetaan siihen sopivalla vetokalustolla, tarvitaankin tämä pikku E-ajokortti.
Koukku ja katsastukset
Vetokoukkua ei ole kohta kymmeneen vuoteen enää tarvinnut erikseen katsastaa, siitäkään huolimatta että eräs moottorivenelehti viimeksi kesäkuussa niin väitti. Koukulla on kuitenkin oma, valmistajansa määrittämä maksimipaino vedettävälle perävaunulle. Kannattaakin tarkistaa, ettei se ole pienempi kuin kulloisenkin perävaunun suurin sallittu kokonaismassa. Koukun osalta on juuri äskettäin syntynyt uusi ongelma. 1.4.2000 jälkeen käyttöönotetuissa autoissa tulee olla E-hyväksytty vetokoukku. Näin ei uuteen autoon voi enää asentaa esim. entisen auton vielä hyväkuntoista koukkua tai koukkukauppaan aiemmin tulleita, selvästi huokeampia koukkuja. Venetrailerin vuosikatsastukset eivät ole päinvastoin kuin yleensä uskotaan kiinni jarruista tai jarruttomuudesta, vaan vaunun kokonaismassasta. Korkeintaan 750 kg:n trailereita ei tarvitse lainkaan katsastaa ja yli 750 kg:n joka toinen vuosi siten, että katsastusaikaa on koko vuosi. Jarrullisten trailereiden osalta tulee muistaa, että jos veturissa on nastarenkaat, sellaiset tulee löytyä myös perävaunusta.
Venetraileri muussa käytössä
Sitkeästi liikkuva huhu kertoo, ettei venetrailerilla saisi kuljettaa veneen lisäksi mitään muuta tavaraa.
Komisario Ilkka Kantola Liikkuvasta Poliisista vahvisti lehdellemme huhun perättömäksi. Hänen mukaansa kunnolla kiinnitetty ja kuljettajan näkyväisyyttä haittaamaton kuorma on aina laillinen oli se sitten mitä tavaraa tahansa. Hän painotti erityisesti asianmukaista kiinnitystä veneen itsensä ehjänä säilymisenkin takia. Säännösten mukaan yli 3 metrin mittainen vene tulee kiinnittää kahdesta kohdasta. Toiseksi kelpaa hyvin vinssiliina edellyttäen, että siinä on lukituslaite. Lopuksi kannattaa muistaa, että kaikkien perävaunujen suurin sallittu nopeus on 80 km/h.
Hyvä traileri
Siitä millainen on hyvä ja toimiva venetraileri on lukuisia mielipiteitä ja makuasioita. Suurin este venetrailerien kehitykselle on se, etteivät niiden valmistajat juuri koskaan vedä veneitä. Näin kotimaisetkin vaunut ovat usein lievästi sanoen kauheita keksintöjä. Olemme seuraavassa listanneet trailerien ominaisuuksia kahteen kategoriaan: Ensiksi sellaisia, jotka ovat ainakin yli kaksi kertaa vuodessa vetävälle välttämättömiä ja sitten sellaisia jotka suuresti auttavat matkantekoa.
1. Kuumasinkitty runko
2. EKO- eli kompaktilaakerit. Tällaiset on useimmissa laatutrailereissa ja ne ovat suljetut, huoltovapaat auton laakerit. Ne ovat tavallisen käyttäjän kannalta ikuiset ja niitä voi vapaasti uittaa merivedessäkin.
3. Nokkapyörä ja tavallisella riippulukolla lukittava kytkin.
4. Kunnon vinssi maksaa valmistajalle 60–80 markkaa enemmän kuin useimmat kaukoidän tuotteet. Sellainen kestää ammattikäytössä kaksi ja puoli vuotta, kun taas viimeksi mainittu maksimissaan viikon. Toimivia ja ennen kaikkea turvallisia ovat mm. Dutton ja May Pole.
5. Ohjainpyörät takana. Niiden avulla yksinäinenkin käyttäjä saa veneen tuulisellakin ilmalla ylös ja vielä keskelle vaunua.
6. Säädettävät kölirullat. Kiinteästi asennetut eivät istu kuin harvoille veneille.
Paljon on iloa seuraavistakin ominaisuuksista:
1. Vinssin ja keulatuen etäisyys toisistaan vähintään 60 cm. Näin vene ei osu kammen liikeradalle.
2. Vinssipukissa ja sivutuissa säädöt ilman työkaluja. Näin vähennetään hikoilua ja ärräpäitä.
3. Sivutuet säädettävissä myös sivusuunnassa. Silloin ne eivät koskaan satu nousulistojen kohdalle.
Millainen jousitus ja tarvitaanko kippiä
Hyvin yleinen keskustelunaihe on venetrailerin jousitustyyppi. Sekä kumivääntösauvajousella että lehtijousella on hyvät ja huonot ominaisuutensa. Kumivääntösauva on toistaiseksi suositumpi, mutta sen huono puoli on pomppiminen, varsinkin tyhjänä. Hyviä puolia sen sijaan runsaasti: Matalampi painopiste, huokeampi hinta, ei tarvitse iskunvaimentimia, parempi kuormankesto. Kummallakin jousityypillä matka varmasti tulee tehdyksi. Muutamat uudetkin venetrailerit on varustettu takakipillä. Monet ovat meiltäkin kysyneet onko siitä hyötyä. Kuljetettaessa vedestä veteen sillä ei ole mitään merkitystä. Kuljetettaessa pukilta pukille yli 1000 kg:n venettä siitä joskus on iloa. Toisaalta takakippi estää tehokkaasti yhden tärkeän toiminnon: Veneen asettelun ja siirtämisen pukilla. Senköhän takia se ei juuri ole yleistynyt.
Vetäjän kultaiset säännöt
1. Älä koskaan pidä kiirettä. Tarkista kaikki vähintään kahdesti.
2. Perävaunua vedettäessä autossa tulee olla kaksi sivupeiliä ja kaksi varoituskolmiota. Jos vene peilien kohdalta on leveämpi kuin niiden keskipisteiden etäisyys, on käytettävä erillisiä ns. asuntovaunupeilejä. Niiden avulla huomaa helposti esim. takana tulevat poliisit.
3. Kun joudut upottamaan trailerin muista ensin irrottaa pistoke autosta. Jos joudut kastelemaan valot, ne kannattaa heti noston jälkeen kuivata ja suojata esim. CRC:llä. Jos ei näin menettele, joutuu pari kertaa vuodessa tekemään perusteellisemman valoremontin. Suojaöljyä kannattaa ruiskauttaa silloin tällöin myös auton pistokkeeseen. Useimmista valohäiriöistä muuten selviää työntelemällä valopistoketta muutaman kerran edestakaisin.
4. Vene tulee sijoittaa trailerille niin, että sen koko paino lepää kölirullilla ja sivutuet vain pitävät sen suorassa. Säädä koukkupaino auton ja veneen mukaan 20–60 kg:ksi. Kiinnitykseen kannattaa ehdottomasti käyttää räikkäliinoja. Paras tapa kiinnittää ne traileriin on runkoputken ympäri. On hyvä varmistaa, ettei liinan lukko-osa pääse hakkaamaan venettä.
5. Kone kannattaa pudottaa mahdollisimman pystysuoraan, jo senkin takia ettei takaylitys kasva yli metriksi. Jos maavara loppuu, voi kokeilla esim. matalaveden kippitukea tai nostaa konetta hieman trimmilä.
6. Mahdollisesti lentävät irtotavarat ehdottomasti pois veneestä ennen lähtöä. Tällainen on muuten myös mela! Veneen kiinteitä rakenteita korkeampi pressu kannattaa laskea alas, sillä se venyy helposti vauhdissa ja menee pilalle. Muista ennen lähtöä tarkistaa, että nokkapyörä on ylhäällä ja kiristetty. Varmista viimeiseksi, että kuulakytkin on varmasti kiinni!
7. Trailerin kanssa ajaessasi säilytä tavallista suuremmat etäisyydet ja muista, että venetraileri tavallista perävaunua pitempänä oikaisee aika lailla, joten kierrä kulmat kaukaa ja käytä sivupeilejä!
8. Viimeiseksi yksi tosi hyvä vinkki: Jos jäät kiinni liukkaalle tai pehmeälle luiskalle niin tuet trailerin pyörien taakse, vetoauto irti ja eteenpäin pitävälle alustalle. Vinssiliina irti veneestä ja auki ”väärään suuntaan”. Liinan koukku kiinni esim. auton vetokoukkuun ja nyt voit vinssata trailerin veneineen auton luo ja pois ongelmakohdasta.Kiitos Immo mainiosta tietoiskusta!
- JiiJii
jarih kirjoitti:
vai joka toinen vuosi trailerilla? Saako vene olla trailerin päällä katsastukseen mentäessä?
Ja mielellään pitäisikin olla, nimittäin jarrujen testaamista varten pitää trailerilla olla painoa.
- Jouko
jarih kirjoitti:
ostamani veneen trailerin rekisteriotteessa lukee:
Vuoden 2003 katsastus toimitettu 29.4.2004
.. eli nähtävästi tänä vuonna se pitää katsastaa ja silloin on kyseessä vuoden 2004 katsastus?Koska trailerissasi on vuoden 2003 katsastus toimitettu, niin seuraava katsastus pitää suorittaa 31.12.2005 mennessä, jolloin kyseessä on vuoden 2005 katsastus. Seuraava taas 31.12.2007 mennessä.
Nähtävästi trailerisi aikaisempi katsastus on ollut 2001 tai ennemmin. Tuo olisi kuitenkin kannattanut katsastaa vasta 2.5.2004, jolloin katsastus olisi vastannut vuoden 2004 katsatusta. Kun katsastusaika on venahtanut umpeen, niin huhtikuun loppuun mennessä tehdyt katsastukset vastaavat ed. vuoden katsastusta. Toukokuussa sen sijaan saa saman vuoden leiman. Tämä tieto omasta kokemuksesta hevoskärryn kanssa. Hinta oli molemmissa tapauksissa sama. Oikeaa faktaa saa katsastuskonttorilta. - Jouko
immo kirjoitti:
tässä muutama vuosi sitten oli erään lehden nettisivuilla aika hyvä juttu noista traileri-säännöistä. Vaikka juttu onkin aika pitkä, pistän sen kopion tähän:
Venetrailerilla pykäläviidakossa
Venetrailereita koskeva lainsäädäntö on yllättävän monimutkainen ja sen myötä käyttökin vaikeaa. Väärinkäsityksiä lisäävät monet paikkansapitämättömät uskomukset. Tutkimme lukijoillemme lainsäädännön kiemurat ja keräsimme kultaiset ohjeet, joiden avulla trailerimatkasta tulee onnistunut.
Henkilö- ja pakettiautolla vedettävät trailerit jaetaan kahteen luokkaan: 01-luokkaan eli kevytperävaunuihin, joiden kokonaismassa on korkeintaan 750 kg, sekä 02-luokkaan, jossa kokonaismassa on 751-3500 kg. Jarruttoman perävaunun kokonaismassa saa olla enintään 750 kg. Vaunun kantavuus saadaan vähentämällä kokonaismassasta omamassa.
Painot ja mitat
Trailereiden kantavuutta rajoittaa nykyisin tehokkaasti vetoauton perävaunupaino. Jarruttomalla perävaunulla se on korkeintaan puolet auton omasta massasta, jarrullisella korkeintaan auton kokonaismassa ja maastohenkilöautolla korkeintaan 1,5 kertaa auton kokonaismassa. Auton valmistaja voi kuitenkin rajoittaa perävaunupainon näitä määriä pienemmäksi ja lähes aina valmistajat niin myös tekevät. Jos auton rekisteriotteeseen merkitty suurin sallittu perävaunupaino on esim. 500 kg, se tarkoittaa että perävaunun omamassa ja sen kuormana oleva vene saavat yhteensä olla enintään 500 kg. Aivan riippumatta siitä mikä on kyseisen perävaunun suurin sallittu kokonaismassa. Pienen helpotuksen kaiken aikaa pienentyville perävaunupainoille antaa liikenneministeriön muutaman vuoden takainen punnitusmenetelmä, jonka mukaan otetaan huomioon vain akselipaino, eikä lainkaan vetoautoon kohdistuvaa koukkupainoa. Tämä ei saa kuitenkaan ylittää 10% lastatun perävaunun painosta. Kaikilla autoilla saa vetää korkeintaan 2,60 m leveää perävaunua. On huomattava että kuljetettaessa esim. tyhjää venepukkia, se ei saa ylittää leveydeltään perävaunun leveyttä. Perävaunun suurin sallittu pituus ilman kytkinlaitetta on 12,50 m ja koko yhdistelmän 18,35 m. Kuljetettavan veneen suurin korkeus maasta saa ilman erityislupia olla 4,20 m. Vene saa takana ylittää trailerin korkeintaan 2,00 m ja milloin se ylittää vaunun yli 1,00 m on takana käytettävä punaista tai punakeltaista 30x30 cm:n kokoista varoituslippua ja pimeällä punaista valoa.
Pikku E-ajokortti
Silloin kun perävaunun ja vetoauton yhteenlasketut suurimmat sallitut kokonaismassat ylittävät 3500 kg ja samalla perävaunun suurin sallittu kokonaismassa ylittää 750 kg, vaaditaan kuljettajalta E-ajokortti eli yhdistelmäkortti. Tällaisen suorittaminen kysyy kuljettajalta sekä rahaa että viitseliäisyyttä. Tosin kolmisen vuotta sitten suurin osa kansastamme pääsi EU-lainsäädäntökömmähdyksen vuoksi saamaan ns. pikku E-ajokortin vain leimamaksun hinnalla ilman mitään tutkintoa. Yhdistelmäajokorttivaatimukset ovat hyvä esimerkki lainsäätäjämme tietämättömyydestä. Huomattava osa pienvenekannastamme voidaan kuljettaa keskisuurella henkilöautolla huterosti ja turvattomasti ilman pikku E-ajokorttia. Mutta kun samaa venettä kuljetetaan siihen sopivalla vetokalustolla, tarvitaankin tämä pikku E-ajokortti.
Koukku ja katsastukset
Vetokoukkua ei ole kohta kymmeneen vuoteen enää tarvinnut erikseen katsastaa, siitäkään huolimatta että eräs moottorivenelehti viimeksi kesäkuussa niin väitti. Koukulla on kuitenkin oma, valmistajansa määrittämä maksimipaino vedettävälle perävaunulle. Kannattaakin tarkistaa, ettei se ole pienempi kuin kulloisenkin perävaunun suurin sallittu kokonaismassa. Koukun osalta on juuri äskettäin syntynyt uusi ongelma. 1.4.2000 jälkeen käyttöönotetuissa autoissa tulee olla E-hyväksytty vetokoukku. Näin ei uuteen autoon voi enää asentaa esim. entisen auton vielä hyväkuntoista koukkua tai koukkukauppaan aiemmin tulleita, selvästi huokeampia koukkuja. Venetrailerin vuosikatsastukset eivät ole päinvastoin kuin yleensä uskotaan kiinni jarruista tai jarruttomuudesta, vaan vaunun kokonaismassasta. Korkeintaan 750 kg:n trailereita ei tarvitse lainkaan katsastaa ja yli 750 kg:n joka toinen vuosi siten, että katsastusaikaa on koko vuosi. Jarrullisten trailereiden osalta tulee muistaa, että jos veturissa on nastarenkaat, sellaiset tulee löytyä myös perävaunusta.
Venetraileri muussa käytössä
Sitkeästi liikkuva huhu kertoo, ettei venetrailerilla saisi kuljettaa veneen lisäksi mitään muuta tavaraa.
Komisario Ilkka Kantola Liikkuvasta Poliisista vahvisti lehdellemme huhun perättömäksi. Hänen mukaansa kunnolla kiinnitetty ja kuljettajan näkyväisyyttä haittaamaton kuorma on aina laillinen oli se sitten mitä tavaraa tahansa. Hän painotti erityisesti asianmukaista kiinnitystä veneen itsensä ehjänä säilymisenkin takia. Säännösten mukaan yli 3 metrin mittainen vene tulee kiinnittää kahdesta kohdasta. Toiseksi kelpaa hyvin vinssiliina edellyttäen, että siinä on lukituslaite. Lopuksi kannattaa muistaa, että kaikkien perävaunujen suurin sallittu nopeus on 80 km/h.
Hyvä traileri
Siitä millainen on hyvä ja toimiva venetraileri on lukuisia mielipiteitä ja makuasioita. Suurin este venetrailerien kehitykselle on se, etteivät niiden valmistajat juuri koskaan vedä veneitä. Näin kotimaisetkin vaunut ovat usein lievästi sanoen kauheita keksintöjä. Olemme seuraavassa listanneet trailerien ominaisuuksia kahteen kategoriaan: Ensiksi sellaisia, jotka ovat ainakin yli kaksi kertaa vuodessa vetävälle välttämättömiä ja sitten sellaisia jotka suuresti auttavat matkantekoa.
1. Kuumasinkitty runko
2. EKO- eli kompaktilaakerit. Tällaiset on useimmissa laatutrailereissa ja ne ovat suljetut, huoltovapaat auton laakerit. Ne ovat tavallisen käyttäjän kannalta ikuiset ja niitä voi vapaasti uittaa merivedessäkin.
3. Nokkapyörä ja tavallisella riippulukolla lukittava kytkin.
4. Kunnon vinssi maksaa valmistajalle 60–80 markkaa enemmän kuin useimmat kaukoidän tuotteet. Sellainen kestää ammattikäytössä kaksi ja puoli vuotta, kun taas viimeksi mainittu maksimissaan viikon. Toimivia ja ennen kaikkea turvallisia ovat mm. Dutton ja May Pole.
5. Ohjainpyörät takana. Niiden avulla yksinäinenkin käyttäjä saa veneen tuulisellakin ilmalla ylös ja vielä keskelle vaunua.
6. Säädettävät kölirullat. Kiinteästi asennetut eivät istu kuin harvoille veneille.
Paljon on iloa seuraavistakin ominaisuuksista:
1. Vinssin ja keulatuen etäisyys toisistaan vähintään 60 cm. Näin vene ei osu kammen liikeradalle.
2. Vinssipukissa ja sivutuissa säädöt ilman työkaluja. Näin vähennetään hikoilua ja ärräpäitä.
3. Sivutuet säädettävissä myös sivusuunnassa. Silloin ne eivät koskaan satu nousulistojen kohdalle.
Millainen jousitus ja tarvitaanko kippiä
Hyvin yleinen keskustelunaihe on venetrailerin jousitustyyppi. Sekä kumivääntösauvajousella että lehtijousella on hyvät ja huonot ominaisuutensa. Kumivääntösauva on toistaiseksi suositumpi, mutta sen huono puoli on pomppiminen, varsinkin tyhjänä. Hyviä puolia sen sijaan runsaasti: Matalampi painopiste, huokeampi hinta, ei tarvitse iskunvaimentimia, parempi kuormankesto. Kummallakin jousityypillä matka varmasti tulee tehdyksi. Muutamat uudetkin venetrailerit on varustettu takakipillä. Monet ovat meiltäkin kysyneet onko siitä hyötyä. Kuljetettaessa vedestä veteen sillä ei ole mitään merkitystä. Kuljetettaessa pukilta pukille yli 1000 kg:n venettä siitä joskus on iloa. Toisaalta takakippi estää tehokkaasti yhden tärkeän toiminnon: Veneen asettelun ja siirtämisen pukilla. Senköhän takia se ei juuri ole yleistynyt.
Vetäjän kultaiset säännöt
1. Älä koskaan pidä kiirettä. Tarkista kaikki vähintään kahdesti.
2. Perävaunua vedettäessä autossa tulee olla kaksi sivupeiliä ja kaksi varoituskolmiota. Jos vene peilien kohdalta on leveämpi kuin niiden keskipisteiden etäisyys, on käytettävä erillisiä ns. asuntovaunupeilejä. Niiden avulla huomaa helposti esim. takana tulevat poliisit.
3. Kun joudut upottamaan trailerin muista ensin irrottaa pistoke autosta. Jos joudut kastelemaan valot, ne kannattaa heti noston jälkeen kuivata ja suojata esim. CRC:llä. Jos ei näin menettele, joutuu pari kertaa vuodessa tekemään perusteellisemman valoremontin. Suojaöljyä kannattaa ruiskauttaa silloin tällöin myös auton pistokkeeseen. Useimmista valohäiriöistä muuten selviää työntelemällä valopistoketta muutaman kerran edestakaisin.
4. Vene tulee sijoittaa trailerille niin, että sen koko paino lepää kölirullilla ja sivutuet vain pitävät sen suorassa. Säädä koukkupaino auton ja veneen mukaan 20–60 kg:ksi. Kiinnitykseen kannattaa ehdottomasti käyttää räikkäliinoja. Paras tapa kiinnittää ne traileriin on runkoputken ympäri. On hyvä varmistaa, ettei liinan lukko-osa pääse hakkaamaan venettä.
5. Kone kannattaa pudottaa mahdollisimman pystysuoraan, jo senkin takia ettei takaylitys kasva yli metriksi. Jos maavara loppuu, voi kokeilla esim. matalaveden kippitukea tai nostaa konetta hieman trimmilä.
6. Mahdollisesti lentävät irtotavarat ehdottomasti pois veneestä ennen lähtöä. Tällainen on muuten myös mela! Veneen kiinteitä rakenteita korkeampi pressu kannattaa laskea alas, sillä se venyy helposti vauhdissa ja menee pilalle. Muista ennen lähtöä tarkistaa, että nokkapyörä on ylhäällä ja kiristetty. Varmista viimeiseksi, että kuulakytkin on varmasti kiinni!
7. Trailerin kanssa ajaessasi säilytä tavallista suuremmat etäisyydet ja muista, että venetraileri tavallista perävaunua pitempänä oikaisee aika lailla, joten kierrä kulmat kaukaa ja käytä sivupeilejä!
8. Viimeiseksi yksi tosi hyvä vinkki: Jos jäät kiinni liukkaalle tai pehmeälle luiskalle niin tuet trailerin pyörien taakse, vetoauto irti ja eteenpäin pitävälle alustalle. Vinssiliina irti veneestä ja auki ”väärään suuntaan”. Liinan koukku kiinni esim. auton vetokoukkuun ja nyt voit vinssata trailerin veneineen auton luo ja pois ongelmakohdasta.Hyvään pitkään asialliseen viestiin lyhyt yhteenveto: ajokorttiin vaaditut kokonaispainot luetaan rekisteriotteesta ja ajoneuvon sallimat maksimipainot mitataan puntarilla akselista.
BE-korttiin ei siis vaikuta onko trailerissa kuormaa tai onko se tyhjä. Auton suurin sallittu vetopaino ei rajoita kokonaismassaltaan suuremman trailerin käyttöä, jos se on vajaakuormattu vetopainon alle. - jarih
Jouko kirjoitti:
Koska trailerissasi on vuoden 2003 katsastus toimitettu, niin seuraava katsastus pitää suorittaa 31.12.2005 mennessä, jolloin kyseessä on vuoden 2005 katsastus. Seuraava taas 31.12.2007 mennessä.
Nähtävästi trailerisi aikaisempi katsastus on ollut 2001 tai ennemmin. Tuo olisi kuitenkin kannattanut katsastaa vasta 2.5.2004, jolloin katsastus olisi vastannut vuoden 2004 katsatusta. Kun katsastusaika on venahtanut umpeen, niin huhtikuun loppuun mennessä tehdyt katsastukset vastaavat ed. vuoden katsastusta. Toukokuussa sen sijaan saa saman vuoden leiman. Tämä tieto omasta kokemuksesta hevoskärryn kanssa. Hinta oli molemmissa tapauksissa sama. Oikeaa faktaa saa katsastuskonttorilta.tiedoista!
- Kylmärinki
Jouko kirjoitti:
Koska trailerissasi on vuoden 2003 katsastus toimitettu, niin seuraava katsastus pitää suorittaa 31.12.2005 mennessä, jolloin kyseessä on vuoden 2005 katsastus. Seuraava taas 31.12.2007 mennessä.
Nähtävästi trailerisi aikaisempi katsastus on ollut 2001 tai ennemmin. Tuo olisi kuitenkin kannattanut katsastaa vasta 2.5.2004, jolloin katsastus olisi vastannut vuoden 2004 katsatusta. Kun katsastusaika on venahtanut umpeen, niin huhtikuun loppuun mennessä tehdyt katsastukset vastaavat ed. vuoden katsastusta. Toukokuussa sen sijaan saa saman vuoden leiman. Tämä tieto omasta kokemuksesta hevoskärryn kanssa. Hinta oli molemmissa tapauksissa sama. Oikeaa faktaa saa katsastuskonttorilta.No tietenkin yksityiseltä katsastusasemalta!
Eri asia jos sellaisen vielä jostain löytyy.
Eikös nuo tutut turvalliset A ja K ketjut
omista ties kuka pörssiketkuilija ulkomailla
- Jone68
miten kannattaa sitoa auto traideriin matkan ajaksi vaikka on käsijarru ja vaide silmässä kannataako laitaa sitomoremmit etunivelen kautta ja kiristää kunnolla ja takapään akselin ympäri ja kiristää kunnolla,vai olisiko muilla tarjita parempia sitomis keinoja tällaista lähdin kyselemään kun on jo sen verrran aikaa kun olen vedellyt omalla veto autolla traileria.
- ..)..
Luonnollisesti vaihde päälle ja käsijarru kiinni. Lisäksi vähintään ristikkäiset pyörät (toinen etupyörä ja toinen takapyörä) liinalla vanteiden läpi traileriin kiinni. Parhaiten pysyy, jos laittaa jokaisesta pyörästä liinalla kiinni traikkuun.
- Tuhnusen Jormaa ette
Tuhnusen Jormaa ette saa mihinkään haisemattomaan paikkaan nuolemaan kalliita autoja!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan2236788Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää391209Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka211005- 75871
Hävettää muuttaa Haapavedelle.
Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal47804Katseestasi näin
Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a59794Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä
Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.91768Toinen kuva mikä susta on jäänyt on
tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.38751Tietenkin täällä
Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.14716- 43713