Mikä sähkössä nyt maksaa?

Anonyymi

Suomessa sähkö tehdään pääasiassa ydin- ja vesivoimalla. Tämän sähkön hinta on alle 5 c/kWh. Kuinka on mahdollista, että sähköpörssin hinta pyörii 50 c/kWh. Tällä hetkellä sähköstä ei ole edes pulaa ja kaikkein kailiinpia tekotapoja ei ole käytössä.

Kuka käärii 10 kertaisen voiton sähkön hinnasta?

8

123

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Miksi nuo halvemmat sähkön tuottajat saavat ylisuuren myyntivoiton. Kyseessähän on puhdas kiskonta. On ymmärrettävää, että sähkön tuottajan täytyy saada myyntivoittoa, mutta eikö voitolle ole mitään kattoa?

    • Anonyymi

      Ruotsalainen tuontisähkö on nyt hinnoissaan ja ilmankaan ei pärjätä tai valot sammuisi.. Ruotsi rahoitaa kaikki kansan tukipaketit nyt energian vientituloilla. Eli maksamme Saksalaisten kaasulskujen lisäksi Ruotsalaisten sähkölaskut. Ruotsin kansan sähkölaskuja maksamassa ovat myös mm. Norjalaiset, Saksalaiset ja Puolalaiset.

    • Anonyymi

      Sähköpörssi on nyt sekaisin eikä se toimi tässä markkinatilanteessa. Sitä on vaikea ymmärtää mikseivät eri maiden hallitukset puutu asiaan ja vihellä peliä poikki. Odotetaanko suurta lamaa vai minkä takia markkinamekanismia ei muuteta. Eurooppa ei tarvitse venäjän energiaa kunhan sähköntuottajien voitot ja ja tuotettu sähkö myydään tasapuolisimmin. Energiasta tulee ilman muuta pulaa muutamaksi vuodeksi, mutta se ei tarkoita sitä, että vähästä energiasta täytyisi maksaa paljon enemmän kuin sen tuottaminen maksaa.
      Sähköpörssi johdannaisinnan pitää uudistaa vastaamaan nykyistä markkinatilannetta.

    • Anonyymi

      "Suomen valtio omistaa Fortumin osakkeista 50,76%. Fortum taas omisti 76% Uniperin osakkeista ja "laimennuksen" jälkeenkin 56%. Uniper taas teki noin 12 200 000 000 euroa tappiota alkuvuonna.

      Fortum kantaa siis tuosta tappiosta 9 272 000 000 euroa. Suomen valtio taas kantaa Fortumin tappiosta 4 706 467 200 euroa. Se taas tarkoittaa n. 5,5 miljoonaisen kansan jokaista kansalaista kohden noin 856 euroa.

      Fortum myy Pohjoismaissa tuottamansa sähkön tukkumarkkinoille
      sähköpörssi Nord Poolin kautta. Fortum onkin Pohjoismaiden suurin sähkön vähittäismyyjä.

      Fortum on siis Pohjoismaiden suurin hyötyjä sellaisessa tilanteessa kun sähkön pörssihinta on hyvin korkealla. Kun samaan aikaan Fortumilla on Uniperin valtava tappio joka odottaa kuittaamista, on selvää että sille on hyvin edullista pyrkiä kaikin keinoin pitämään sähkön hinta korkealla tasolla talvikaudella 2022-2023, jonka aikana me kuluttajat tulemme todellisuudessa maksamaan tämän tappion.

      Siten kansalaisten on todennäköisesti turha odottaa esimerkiksi reservivoimalaitosten käynnistämistä ja niiden tuomaa helpotusta sähkön hintoihin tänä talvena.

      Fortum omistaa 25% Olkiluoto 3-reaktoriin liittyvistä Teollisuuden Voiman B-osakkeista. Siten kansalaisten on todennäköisesti aivan turhaa odottaa esimerkiksi Olkiluoto 3:n tuotannon käynnistymistä siten, että siitä olisi oleellista apua sähkön hinnan palaamiseen lähemmäs kohti tuotantokustannuksia.

      Jos sähkön tuotantokustannuksiksi arvioidaan noin 5 senttiä kilowattitunnilta ja sitä myydään hintaan 30 senttiä kilowattitunnilta ensi talven aikana, on voitto siis 25 senttiä kilowattitunnilta eli 83%.

      Jotta tuo 9 272 000 000 euron tappio saataisiin "takaisin", täytyy myydä 37 088 000 000 kWh sähköä tällä hyvin korkealla hinnalla. Se taas tarkoittaa sitä että jos talvikuukausina vaikkapa rivitalon tai omakotitalon omistaja kuluttaa 2000 kWh kuukaudessa 6 kuukauden ajan, tällaisia kotitalouksia tarvittaisiin noin 3 091 000.

      Hetkinen. Fortumilla on lehtitietojen mukaan kuitenkin ollut vain noin 2,4 miljoonaa kuluttaja-asiakasta. Keskimääräistä katehintaa täytyy todennäköisesti siis nostaa, jotta tappiot saataisiin katettua 2022-2023 talven aikana.

      Näin ollen päästään keskiarvolukemaan 32,19 senttiä / kWh, jolla tuo yli yhdeksän miljardin tappio olisi kuoletettu ja myynnin pitäisi olla keskimäärin 12 000 kWh asiakasta kohden. Aivan sattumalta Fortum Takuu 24kk hinta onkin tällä hetkellä hyvin lähellä tuota laskennalllista kannattavuuden rajaa eli 34,47 senttiä kilowattitunnilta. Siten tulee olemaan suuri yllätys jos keskimääräinen hinta putoaa alle 30 senttiin kilowattitunnilta tulevan talven aikana.

      Väitän että tässä on kuvattuna meidän korkeiden sähkönhintojemme ensisijainen syy. Ja sen nimi on valtiokapitalismi.

      (Kaikki data haettu verkosta mm. Fortumin omista katsauksista ja julkisista lehtitiedoista.)"

    • Anonyymi

      Olen moneen kertaan ehdottanut että pitäisi ostaa vain ja ainoastaan sitä halpaa ydin, vesi, ja tuulivoimaa. Jätetään se kallis sähkö ostamatta. Vaan kun kukaan ei halua vähentää kulutusta siinä määrin, eikä katkojakaan haluta.

    • Anonyymi

      Energian hinnoittelu on perseestä ja syvältä... Jotain on tehtävä tai pienent maat menee konkurssiin....nyt kun suomi on pulassa niin eu, n pitäisi tukea suomea.... Kreikka jne

    • Anonyymi

      Sähkö on juuri niin kallista kuin on kaikkein kalleimmalla tavalla tuotettu sähkö.
      Jos joku löytäisi kadulta kultaharkon eli saisi sen ilmaiseksi, niin luuletko että hän lahjoittaisi sen ensimmäiselle vastaantulijalle?

      • Anonyymi

        Tämän takia valtioiden tulee määrätä katto myyntivoitolle aivan kuin siirtohinnoissakin on tehty. Et saa myydä sähkä ylisuurella voitolla.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      34
      2338
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      8
      1902
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      17
      1363
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      8
      1250
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1225
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      16
      1150
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1091
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1045
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1024
    10. 13
      1010
    Aihe