Suomen sähköntuotanto/mikä mättää?

Anonyymi

"Uusiutuvasta sähköstä tuotettiin vesivoimalla 45 %, tuulivoimalla 23 % ja melkein koko loppuosa puuperäisillä polttoaineilla. Ydinvoimalla tuotettiin 34 prosenttia sähköstä, fossiilisilla polttoaineilla ja turpeella 14 prosenttia."

Tämä oli tilanne vuonna 2020 eikä se siitä ole merkittävästi muuttunut. Eli Suomen sähköstä vain murto osa tuotetaan tuontipolttoaineilla. Miten on mahdollista, että sähkön hinta määräytyy tuontipolttoaineiden kriisin mukaan? Suomessahan ei ole pulaa sähköstä, mutta maksamme käsittämättömän korkeita hintoja.

Kenen taskuun rahat valuvat?

17

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Valtion taskuun kaikki valuu. Lisäksi kunnat tienaa aina.

    • Anonyymi

      Tuosta tulee 116% ??

    • Anonyymi

      Taisi olla pörssi nimeltään Nord pool eli Suomi, Ruotsi ja Norja siirtelevät toisilleen sähköä. Saattaa olla nykyisin koko eurooppa linjojen päässä. Jos paljon vesi ja tuulivoimaa niin hinta laskee ylitarjonnan myötä. Nyt pohjolassa kuivaa joten vähän vesivoimaa ja tuulikin ilmeisesti heikkoa eli jos ei ole sähköä riittävästi myyntiin niin hinta nousee.

      Keski eurooppa taasen muni pahasti luottaen venäjän pysyvän rauhallisena maana vaan pe er se llen meni. Nyt ei ole kaasua lämmitykseen ja sähkön tuottamiseen. Siksi hinnat nousevat.

      Suomi ei nykymaailmassa voi olla saari joka hoitaa vain omat asiansa. Venäjän aloittamaan Ukrainan sotaan asti kaikki toimikin hyvin ja Suomessa sähkö olikin varsin halpaa.

      Nyt voit kiittää venäjää nykyisistä hinnoista. Hyvä tulevaisuudessa kuitenkin on se että eurooppa siirtyy enemmän omavaraiseksi ja sähköautojen infean rakentaminen kiihtyy.

    • Anonyymi

      Jep. Pitäisi jättää fossiilinen sähkö ostamatta. Tähän asti kukaan ei ole suostunut olla ostamatta sähköä.

    • Anonyymi

      Minulla on suodatin joka suodattaa pois kaiken tuuri- ja aurinkosähkön.
      Ydin- ja kivihiilisähköä saa seinärasiasta riippumatta vuorokaudenajasta.

    • Anonyymi

      Sikäli väärin että Suomessa nimenomaan on koko ajan pulaa sähköstä. Katso vaikka Fingridin sivuilta, siellä näet reaaliaikaisena tilanteen. Ilman sähköpörssin yhteismarkkinoita meillä olisi koko ajan sähkön toimituskatkoja, kun ihmiset ei kuitenkaan suostuisi laskemaan poreammeidensa lämpötilaa.
      Jos tuo OL3 joskus valmistuu ja käynnistyy lopullisesti niin ollaan omavaraisia ainakin jonkin aikaa vuodesta.

      • Anonyymi

        Nyt kun OL3 on käynnissä niin kaikki tuuri- ja aurinkovoimalat ja muut hätäapuhärpäkkeet voidaan työntää nurin ja kärrätä kierrätykseen.


      • Anonyymi

        Suomessa ei ole pulaa sähköstä lämmityskauden ulkopuolella. Vasta pakkaskauden alettua meillä noin noin 15% tuotantovaje.

        https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/

        Suomessa tarvitaan sähkö tällä hetkellä noin 8TWh ja pystymme tuottamaan noin 12TWh. Kovimmilla pakkasilla tarve on noin 14TWh eli sähköpula iskee vasta silloin.


      • Anonyymi

        Niin näytti olleen juu Fingridin sivuilla ainakin niinä hetkinä kuin itsekin olen katsonut. Pikkuisen vaan epäilyttää onko se koko totuus eli en usko.

        Kysymys kuuluu mikä tämän selittää varsinkin näin kesällä ja nyt, kun en muista koskaan aiemmin puhutun kesällä sähköpulasta? Eikä pulaa ole ollut talvellakaan! Venäjältä tuotu on aivan marginaalista eli se ei nyt selitä. Miksi samaan aikaan tuulimyllyjä seisoo, vaikka tuulee? MIksei ajeta varavoimaloita ylös? OL3 ei ole ihmeiden tekijä, mutta iso apu kylläkin. Tällä tietämällä talvesta tulisi jäätävä katastrofi, vaan melkein vetoo voisin lyödä, että on paljon on pelonlietsontaa ja se osoittautuu turhaksi.

        lajijasuris


    • Anonyymi

      vihreät ja kokoomus ovat keksineet huutokaupan, jonka mukaan kaikki joutuvat maksamaan saman hinnan jos yksi ostaa kallista sähköä.

      tämä käytäntö tullaan tämän talven aikana tietysti perumaan. näyttää siltä, että toimitaan vain pakon edessä, vaikka perjantaina olisi tilaisuus jo lopettaa leikki tähän. vaikeimman kautta mennään ja monessa maassa keikahtaa hallinto ennen sitä.

      tietysti on pikkuriikkinen mahdollisuus, että toimeen tartutaan ennen katastrofia, mutta siihen on vaikea uskoa koska joutuisivat perumaan omat typerät päätöksensä, mihin ylpeys ei anna periksi.

      • Anonyymi

        Vihreät ja kokommus eivät ole keksineet mitään huutokauppaa. Mistä ihmeestä olet saanut sellaisen käsityksen, että sähköpörssi olisi heidän keksintöään?


    • Anonyymi

      vihreät ja konservatiivit, piti sanomani

      • Anonyymi

        Ei ole synti olla typerä, mutta ei sä oikein kannattaisi kaikille kertoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ole synti olla typerä, mutta ei sä oikein kannattaisi kaikille kertoa.

        Miksi sitten kerroit?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi sitten kerroit?

        Että sinäkin vähän ajattelisit...


    • Anonyymi

      Tuulivoima, kapasiteetti yli 4000 MW. Tuotanto tänään 12-100 MW. Ei ole mitään varavoimaa olemassakaan tuon muutoksen verran. Aurinko- ja tuulivoima ei toimi silloin kun sähköä tarvitaan. Juuri se on sähköjärjestelmän vika. Molemmat uusiutuvat tulevat vain nostamaan kaikkien siirto- ja sähkölaskuja., koska sähköverkon rakentamisesta ja ylläpidosta tulee kalliiimpaa ja poukkoilevat hinnat tarkoittavat suurempia keskihintoja, kuten esim. Tanskassa on käynyt.

    • Anonyymi

      Suomessa ei ole pulaa sähköENERGIASTA. Sen sijaan ajoittain meillä on pula sähköTEHOSTA. Eli huippukulutuksen aikaan voimaloiden tuotantoteho ei riitä kattamaan kulutustehoa, vaikka päivän mittaan saataisiinkin tuotettua energiaa yli kulutuksen.

      Suurin mahdollisuus vakavalle pulalle tulee tuulettomana pakkasaamuna. Jos tuolloin käytössä olevien voimaloiden Ruotsin siirtolinjan teho ei riitä => joudutaan rajoittamaan kulutusta, esim sähkökatkoksilla.

      Jokainen meistä voi ihan itse päättää kannattaako pakkasaamuna ennen töihin lähtöä laittaa autoa töpseliin tai ottaa löylyt sähkökiukaalla. Vai olisiko parempi säästää se sähkö(teho) ihmisten lämpimänä pitämiseen, aamiaisen valmistukseen ja peseytymiseen.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      88
      6240
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2584
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      29
      2106
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1837
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1631
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1428
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1337
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1269
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1223
    Aihe