Theravada vs Mahayana

Anonyymi

Kumpi on parempi? Olen käsityksessä että threravadassa tuijotetaan omaan napaan ja muista viis kun taas mahayanassa ollaan myötätyntöisia muita kohtaan.

Entä jos on hieman erakko niin kumpi on parempi?

3

1094

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Theravadassa joka on yleistä mm. kaakkois-Aasiassa on myös monenlaista suuntausta. Opettajien painotukset ja jopa käsitykset hyvin tärkeistä asioista poikkeavat jonkin verran toisistaan. Mutta jos joku osaa opettaa dhammaa, sen kyllä tuntee kun niitä viisauden jalokiviä putoilee. Kaikenlaisia opettajia löytyy, äärimmäisen tiukasta ja ankarasta sellaiseen joka sallii lähes kaiken.

      Thaimaassa on myös säilynyt khmerien ajoilta perinteitä, jotka eivät liity millään tavalla Buddhan opetuksiin ja Buddha olisi sellaisia vastaan, mutta niitäkin tehdään, kuten erilaisten amulettien tekeminen, millä ei ole mitään tekemistä viisauden tai valaistumisen tai vapautumisen kanssa.

      Mutta omasta mielestäni parasta on metsämunkkien eli "tudong" -munkkien perinne. Mielestäni heidän elämäntapansa on eniten lähellä alkuperäistä Buddhan ajan munkkien elämänatapaa. Kuten Ajahn Chah, jolla oli monia länsimaisia oppilasmunkkeja ja heillä on nyt "omia" luostareita ympäri maailmaa. Yksi hänen kuuluisimmista oppilaistaan Ajahn Brahmavamso, on ollut pitkään apottina australialaisessa hyvin suositussa luostarissa (BSWA).

    • Anonyymi

      Puolet buddhalaisista on Kiinassa, ja siellä asiaa ei voi tarkastella tolleen, koska kansanbuddhalaisuus on usein hyvällä mallilla Kiinassa; edistyneempää kamaa. Kiina on kuin maanosa, kuten Intia, että ei ole syytä tarkastella asiaa vain koulukunnittain. Vietnamissa on löysempää buddhalaisuutta, ja muualla Itä-Aasiassa tiukempaa, mutta sidoksissa maan uskontopolitiikkaan.

      Lännessä taas linja on vapaa, jossa poimitaan kaikki mikä toimii, ja muulta osin kyse on enemmönkin sekoituksesta, vaikka se joillain opettajilla voi edustaakin jotain linjaa, joka toki ei rahaa oppilaan opintoja, kun opettajia on useampia.

      Voi verrata johonkin itsepuolustuslajiin, jossa eri tyylisuunat vallitsee melko satunnaisesti, ja tiettyjen tiukkojen ja virallistenkin tyylisuuntien sisälläkin on jopa äärimmäisen paljon vaihtelua eri opettajista johtuen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3357
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      153
      2015
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      195
      1642
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      130
      1535
    5. 80
      1135
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1094
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      265
      986
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      122
      916
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      899
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      68
      820
    Aihe