Lihavuus ja masennus

Tuomiopäivän, eristyksien ja kurjuuden manaaja Saaripasanen on tällä kertaa perehtynyt oman avioliittonsa onnettomuuteen, heijastaen sen koskemaan koko ihmiskuntaa.

Luvassa on siis kaikille avioituneille sairauksia, surua, avioeroja, köyhyyttä ja kurjuutta.

Syyskuun sairaseläkerahat juonut geenitieteilijä Saaripasanen "tietää" ettei elämäntavoilla ole mitään merkitystä elämänlaatuun eikä hyvinvointiin.

Tutkijat ovat kuitenkin havainneet taas sen saman peikon, joka tekee ihmisisistä onnettomia. Nimittäin köyhyys, väärä ravinto, vähäinen liikunta = lihavuus ja sitä kautta masennus.

Saaripasanen pallero on ollut 40 vuotta lihava ja masentunut, ärtyisä ja tulehtunut.

"Saksalaisessa mallin mukaan vanhemmille haluttiin antaa tietoa oikeanlaisesta ravinnosta ja hygieniasta. Kouluissa koululääkäri tarkasti kaikki lapset tietyin väliajoin. Näin toivottiin lasten terveyden ja hyvinvoinnin parantuvan, ja niin se tekikin sosioekonomiset erot ovat kasvussa, mikä ei vähennä ongelmien määrää kouluissa"

– Kaksi pandemiaa on yli muiden: lihominen ja mielenterveysongelmat, Kosola toteaa Kimppakyyti-ohjelmassa. Kosolan mukaan nämä kaksi pandemiaa nivoutuvat usein yhteen"

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/b7e1ed76-1a02-4eaf-8db4-b2477d9e4b7d

Hyvä kommentti artikkelista:
"Onko ihme jos lapset lihovat? Pizzat, hampurilaiset, sipsit, karkit, jokis, energiajuomat ynnä muu roska ruokana yhdistettynä tietokoneen edessä istumiseen ja pelaamiseen. Pienetkin kävelymatkat hoidetaan sahköpotkulaudalla kun ei muuten jaksa. Ja lihavuudesta johtuu tämän jälkeen päävaivat kun peilistä näkyvä henkilö ei vastaakaan median luomia ihanne sixpäkkejä"

Keski-ikäisillä ihmisillä on ollut länsimaissa tietoa saatavilla jo kymmeniä vuosia ja meidän lapsuudessa ei ollut kännyköitä, videopelejä, tietokoneita eikä sähköpotkulautoja.

Koulumatkat hoidettiin kävellen tai fillarilla. Jokaisena välituntina pelattiin palloa kentällä tai tehtiin jotakin muuta liikunnallista. Nurkissa ei norkoiltu. Lihavuuteen myös puututtiin ja kouluterveydenhoitaja valisti vanhempia ravinnon suhteen.

Työttömyys, köyhyys, tietämättömyys ja lihavuus tuppaa kulkemaan käsi kädessä aikuisilla. Vain narkkarit tekee tässä poikkeuksen, kun heillä raha riittää vain huumeisiin.

"Raskasluisista" puhuminen meni pois muodista viimeistään 90- luvun alussa. Kilpirauhaset on helppo tarkastuttaa ja hoitaan lääkityksellä, jos on vajaatoimintaa. Tutkimuksiin pitää hakeutua itse, sillä julkisella puolella ne ei automaattisesti sitä tarjoa Suomessa.

On olemassa niinsanottuja "läpipaskoja", jotka saavat syödä ja juoda ihan miten vaan ja näyttävät silti keskitysleirin asiakkailta, mutta heitä on harvassa. Me tavalliset ihmiset joudutaan katsomaan itse, mitä suuhunsa laittaa.

Meidät pelasti lapsena se että äiti uskoi ravintosuosituksia, joita koulu tarjoili. Näin toimi melkein kaikkien muidenkin vanhemmat. Pari pulskaa maajussin perhettä oli kotikylällä ja syynä ei ollut mikään muu kuin että elivät leivonnaisilla, leivällä ja possulla.

Painon vuoksi liikunta ei heille sopinut, vaikka nimenomaan he sitä olisivat eniten tarvinneet ihan oman hyvinvointinsa vuoksi.

Huomattavan ylipainoiset ovat valitettavasti aina omissa ja muiden silmissä b-luokan kansalaisia. Heitä ei valita jalkapallojoukkueeseen, ei edustustyöhön, ei helpolla edes parisuhteeseen ja ei sellaisen kaverin kanssa lähdetä patikoimaan luontoonkaan, ei edes marjastamaan.

Se on karu totuus. Pullukat kokevat rasismia miltei kaikkialla.

PS: Hammashuolto ja hampaiden pesu on yleisen hyvinvoinnin ja terveyden kannalta miltei yhtä tärkeää kuin ravinto ja liikunta. Tutkimuksen mukaan pelkästään likaiset hampaat voi aiheuttaa yli 100 erilaista sairautta ja vaivaa etä- ja yleisinfektiot mukaanlukien.

PPS: Saaripasasta tämä ei enää koske, kun hällä ei ole enää hampaita.

PPPS: Kirjoittelen näitä terveysuutisia vanhana valmentajana, urheilijana ja ravitsemusterapeuttina joka on paininut näiden asioiden kanssa suunnilleen armeijasta lähtien.

Liikunnan määrää kun lisätään, siinä menee yksilöllisesti aina uusiksi myös ravinto. Yhdeltä loppuu puhti eri puutostilan vuoksi kuin toiselta. Se on yksilöllisesti löydettävä mikä kellekin sopii.

Valitettavasti monet meistä rankaisevat itseään hankkimalla puolitahallaan vaivoja, jotka ovat sitten elinikäisiä tai vaikeasti korjattavissa. Lääkkeillä hoidetaan usein vain seurauksia, eikä syytä.

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

        Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
        Maailman menoa
        200
        2214
      2. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

        Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
        Maailman menoa
        293
        1731
      3. Ehdin aamulla

        ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
        Ikävä
        146
        1413
      4. Laita viestiä?

        Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
        Ikävä
        85
        1287
      5. Mä todella toivon että

        Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
        Ikävä
        36
        1157
      6. Naiselle kysymys

        Oletko rakastunut minuun?
        Ikävä
        89
        1136
      7. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

        Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
        Ikävä
        184
        1062
      8. Nyt ahdistaa

        Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
        Valkeakoski
        31
        1059
      9. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

        Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
        Tv-sarjat
        4
        1019
      10. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

        Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
        Ikävä
        41
        904
      Aihe