Television katseluetäisyys

Anonyymi

Katselen uutta televisiota ja yllätyin kun luin katseluetäisyyksistä.

43" telkkarin katseluetäisyys olisi jotain 1-1,5 metrin luokkaa.

Minulla on aina ollut 32 tuumainen ja katseluetäisyys on aina ollut 4 metriä.

Katsotteko telkkaria todella noin läheltä?

14

611

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tv:tä voi katsoa ihan miltä etäisyydeltä haluaa. Jos ei saa enää tekstityksistä selvää niin katsoo liian kaukaa tai on tarkistettava näkönsä.

      Ns. optimi katseluetäisyys on laskennallinen ja riippuu tv:n ja katseltavan materiaalin kuvatarkkuudesta. Esim. 4k-kuvaa (puhumattakaan 8k:sta)voi katsoa tosiaan yllättävänkin läheltä ja sitä lähempää mitä pienempi on ruutu. Tuollaisessa lähetyksessä kuvapikselit ovat jo niin pieniä, että ihmisen silmän erottelukyvyllä niitä ei enää erota kauempaa. Toisin sanoen jos 43" ruutua katsoo 4 metrin päästä on aivan sama onko kuvan tarkkuus 4k vai siitä neljäsosa eli normaali FullHD. Voi sanoa että 4k-tarkkuus menee tuossa tilanteessa "hukkaan".

      • Anonyymi

        Päädyin oikein 55 tuumaiseen 4K telkkariin. Tässä tapauksessa kun television paikka vaihtuu toiseen huoneeseen, tulee katseluetäisyydeksi maksimissaan 2,5 metriä. Sohvaa saa kyllä sitten lähelle kuin haluaa mutta tuskin sitä tulee tehtyä.
        Muija vaan alkoi valittamaan että ei saa selvää 32 tuumaisen pienimmistä teksteistä kuten ohjelmatiedoista ellei mene läheltä katsomaan. Ehkä ne elokuvaillatkin on sitten erilaisia tästä telkkarista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Päädyin oikein 55 tuumaiseen 4K telkkariin. Tässä tapauksessa kun television paikka vaihtuu toiseen huoneeseen, tulee katseluetäisyydeksi maksimissaan 2,5 metriä. Sohvaa saa kyllä sitten lähelle kuin haluaa mutta tuskin sitä tulee tehtyä.
        Muija vaan alkoi valittamaan että ei saa selvää 32 tuumaisen pienimmistä teksteistä kuten ohjelmatiedoista ellei mene läheltä katsomaan. Ehkä ne elokuvaillatkin on sitten erilaisia tästä telkkarista.

        Ohjelmien käännöstekstitykset kyllä yleensä näkyy kauempaakin, mutta televisioiden omissa ohjelmistoissa fontit on kooltaan vähän mitä sattuu. Omassa 50":ssa mielellään säätäisin joitakin valikko-/infotekstejä isommaksi, mutta sellaista säätöä ei löydy. Olisikohan niin että ohjelmisto on optimoitu jollekin suosituimmalle kuvakoolle (55"?) ja pienemmillä saa sitten vähän tihrustaa? Luulisi että nykyään osattaisiin jo tehdä täysin skaalautuva käyttöliittymä.


    • Anonyymi

      Analogisen television aikakaudella kuva värisi ja oli epätarkka, joten suositellut katseluetäisyydet olivat aika pitkiä. Digitaalinen kuva ei väpätä, joten voit katsella sitä kuten taulua, miltä etäisyydeltä haluat.

      Muutama vuosi sitten joku silmälääkäri kirjoitti kolumnin, jossa totesi, että keskimääräisen näkötarkkuuden omaavan pitää katsoa hd-tarkkuuden 55-tuumaista televisiota 105 sentin etäisyydeltä kyetäkseen näkemään kaikki kuvapisteet.

      Jos siis katselet 55-tuumaista kauempaa, et erota kaikkia yksityiskohtia.

      • Anonyymi

        Onneksi on "lentäjän näkö", kuten lääkärissä sanottiin.


      • Anonyymi

        Miksi edes pitäisi erottaa kaikki kuvapisteet tai yksityiskohdat? Ehtiikö ne kaikki kuvapikselit tai yksityiskohdat edes erottaa muuttuvasta kuvasta vaikka kuinka läheltä katsoisi? Ja jos katsoo joitakin yksityiskohtia läheltä, niin muut yksityiskohdat jäävät näkemättä.

        Entä voiko luonnossakin katsoa kaikkea mahdollisimman läheltä, jotta näkisi kaikki yksityiskohdat?

        Näkeekö kokonaisuuden, jos katsoo yksityiskohtia? :-)


    • Anonyymi

      32" ja 4 metriä, saa olla hyvä näkö jos haluaa saada nykyisistä tekstityksistä selvää.

      Hd- ja 4k-tarkkuudella tv-kuvaa voi katsoa hyvinkin läheltä ilman että kuvanlaatu alkaa haittaamaan merkittävästi. Kyse on ennemminkin mieltymyksestä ja tottumuksesta - tykkääkö katsella tv:tä kuin istuisi elokuvateatterissa eturivissä, vai onko kapeampi katselualue mielllyttävämpi.

      Mutta jos katsoo tv:stä mitään sd-laatuista kuvaa (tai vanhoja videoita tms), katseluetäisyys on pakko pitää "riittävän" suurena. Perinteisten tv-kanavien kuvanlaatu on digiaikana laskenut kuin lehmän häntä.

      • Anonyymi

        Kyllä itsellä näkö riittää hyvinkin. Saan selvän jopa ohjelmatiedoista jotka ovat puolet tekstitysten koosta.


    • Anonyymi

      Ostin kotiin 65 oledin , hieno kuva , mökillä 49 muutaman satasen finluksi ja katseluetäisyys sama 3metriä , mukavampi on katsoa tuota pienempää ja halvempaa eikä ota silmiin vaikka molemmissa kirkkaudet yms. säädetty suht samaan , hyvä on kuva halvoissakin nykyisin.

    • Anonyymi

      Jos virkistystaajuus vähintään 70Hz, voi tv:tä ja monitoria katsoa noin 1,5m päästä, jos monitorin/tv on max noin 30".
      Jos on suurempi virkistystaajuus, mahdollisesti voi olla isompikin tv.
      Näin ei pelkästään ole silmä- ja kehoystävällisiä, vaan myös jää pisteet näkemättä. Pitää katsoa myös riittävän kaukaa, että hahmottaa koko kuvan liikkeet, joka ei uusimmissa minimisuosituksissa ole mahdollista. Silmälasit antaa täydellisen näön. Jos katsoo aina pimeällä, niin laserprojektori on parempi, ja sen lisäksi voi olla tv:kin.

      • Anonyymi

        Toivottavasti kenenkään tv:ssä ei ole 70 hertsin virkistystaajuutta. Osuu nimittäin kuvan päivityksen ajankohdat vähän huonosti tv-kuvaan tuolla virkistystaajuudella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toivottavasti kenenkään tv:ssä ei ole 70 hertsin virkistystaajuutta. Osuu nimittäin kuvan päivityksen ajankohdat vähän huonosti tv-kuvaan tuolla virkistystaajuudella.

        FPS, sille tarvitaan tuki Hz:stä. TV:lle riittää 60Hz, mitä virkistystaajuuten näiltä osin tulee. Ylimääräiset vain virkistää useammin, josta ei ole haittaa. Yli 60Hz hyödyttää liikkeiden osin vain jos lähetys on yli 60 FPS. Niinku FTP-peleissä voi rajoittaa molemmat (FTP:t) samoiksi, joka pitää liikkuvat kohteet terävämpinä, sikäli ei muuten onnistu - koska siitä on myös haittaa, kun voisi reagoida nopeamminkin ilman rajoitusta.


    • Anonyymi

      24" olisi terävin maksimikoko 2K tv/monitorina, jossa samat pisteet per tuumaa kuin 48" 4K:ssa ja 1440p 32":ssa. Sillä on myös merkitystä, jos ajattelee laatua.

      Mulla on kokemusta TN, VA ja IPS näytöistä ja tv:istä, joista IPS vaatii pisimmän etäisyyden, jotta ei haittaisi silmiä, joka otettava huomioon tv:tä ja monitoria (ei kannata monitoriksi hankkia) ostettaessa, ja kaikki monitorit ja tv:t on parasta hankkia yli 60Hz:llä (PC:n integroitu näytönohjain ei anna kuin 60Hz max, että tarvitaan pelikone), sekä silmien, laadun että virkistysnopeuden itsensä vuoksi.

      Tosin pienellä tv:llä - mulla 24" vajaassa kahdessa metrissä - pärjää hyvin millä vain, jos/kun suhteellinen etäisyys on monitoria suurempi. Katson 2K elokuvia myös isommalla VA-monitorilla (ainakin surffauksessa ei-kaareva on parempi).

      On myös ajateltava, ottaako mattapintaisen vähemmän heijastavan tv:n, vai ehkä läpinäkyvämmän enemmän heijastavan, suhteessa omiin valaistusominaisuuksiin ja heijastuksiin.

      Katseluetäisyydet ei perustu näytön ominaisuuksiin muuta kuin pikselien koon suhteen, joita ei näe, mutta vaikuttaa terävyyteen tai kotrastiin, joka siinä etäisyydessä on ideana, ja se ei ota huomioon näytön kokoa suhteessa mitä näkee helposti kokonaisuudessaan, ja se on tunnettua. Optikolla käynti hoitaa näön täydelliseksi.

      Lähetykset on skaalattava 2K:sta 4K-monitorille/tv:lle. Terävyys 4K:lla on kompensoivasti parempi kuin 2K-tv:llä. Itselläni tv on vain oheislaite, etten ota enempää kantaa tohon; vain, että terävyys on vähemmän ongelma elokuvia katsoessa verrattuna normaaliin surffaukseen.

      4K videot näyttää paremmilta myös 2K-monitorilla/tv:llä (sen näkee Youtubessa), ja varsinkin PC:n osin se vaatii koko kaluston ja kaiken riittävyyttä, kun syöte on 1440p tai 4K, vaikka onkin vain 2K-kalusto.

      4K tv:nä on vain vähän hyödyllinen seuraavat ehkä 10v. 4K aika alkaa vasta kun tv-ohjelmat tulee 2K:n sijaan 4K:na.

      Laserprojektorit lie tulevaisuus (isot tv:t on sikamaisen isoja ja mahdollisesti haitallisia, tekniikasta riippuen, vaikken tosin ole testannut myös laseria); vielä liian kalliitta ja vaatii pienemmän kuvan mitä valoisampaa (pimeässä isompana), ja siinäkin tarvitaan lisää edistymistä tekniikassa. Normaalilla näytöllä saa vielä parempaa, mm. koska voi olla edullisemmin 1440p tai 4K, ja on laadullisesti kuitenkin maksimirajoitteensa kuvan koossa. 8K-tv-lähetykset vakiona ja aletaan liikkumaan oikeassa ajassa, joka on toinen kymmenen vuotta, joka on se ajanjakso jossa voi aina hyötyä merkittävästi uusia kalustonsa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      423
      2954
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      100
      2276
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      348
      1976
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1893
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1747
    6. 158
      1212
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1207
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      95
      1140
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1052
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      927
    Aihe