Petostelua Mäntyharjussa

Anonyymi-ap

Kauan oikeutta pakoillut petosmies vastaa nyt syytteisiin talousrikoksista Mikkelissä ja Mäntyharjussa – KRP:n etsintäkuuluttama mies jäi kiinni Espanjassa

Johan Bredvik päätyi viimein käräjille Etelä-Savossa epäillyistä talousrikoksistaan, joiden toteuttamisen petoskopla aloitti jo kahdeksan vuotta sitten.

Etelä-Savon käräjäoikeudessa alettiin istua syyskuun toisella viikolla poikkeuksellisen pitkään käsiteltävää talousrikosvyyhtiä. Syytekohtia on seitsemän: törkeitä petoksia, törkeä veropetos sekä avunantoja kyseisiin rikoksiin.

Talousrikoksista syytetään viittä henkilöä, mutta vain yhdelle heistä syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta. Kyseinen mies on Johan Bredvik, entiseltä nimeltään Jukka Annunen. Käräjäoikeuden ilmoittaman aikataulun mukaan tapauksen viimeiset käsittelypäivät ovat lokakuun toisella viikolla.

Länsi-Savo julkaisee pääepäillyn nimen ennen tuomiota Bredvikin aiemman tuomion ja muun rikoksistaan johtuneen julkisuuden vuoksi.

Epäillyt talousrikokset tehtiin vuosina 2014–2016, mutta tapausten päätyminen käräjille viivästyi Annusen pakomatkan vuoksi. Vuonna 2015 Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi Annusen kahden vuoden ja kymmenen kuukauden pituiseen vankeuteen talousrikoksista. Petossarja kohdistui pohjoissavolaisiin yrityksiin vuosina 2009–2011.

Vankilaan lähdön koittaessa Annunen oli kadonnut. Lisäaikaa karkaamiseen hän sai valitusprosessilla korkeimpaan oikeuteen, joka ei muuttanut hovioikeuden tuomiota.

Annunen pakoili oikeutta kolme vuotta, kunnes keskusrikospoliisi tiedotti Annusen kiinniotosta Espanjassa keväällä 2020.

Verohuijauksia pöytälaatikkoyrityksillä

Etelä-Savon käräjäoikeudessa puidaan nyt epäiltyjä talousrikoksia, joihin Annusen uskotaan syyllistyneen kumppaniensa kanssa Mikkelissä ja Mäntyharjussa. Noin seitsemän vuoden taakse ajoittuvissa syytteissä on myös kaksi rikosepäilyä, jotka sijoittuvat Varkauteen ja Tampereelle.

Seitsemästä rikossyytteestä viidessä asianomistajana on Verohallinto. Mäntyharjussa ja Mikkelissä toimiviksi väitettyjä viittä yritystä hyödyntäen Annusen uskotaan huijanneen Verohallinnolta yhteensä hieman yli 223 400 euroa aiheettomia veronpalautuksia.

Yrityksillä harjoitettiin kuittikauppaa eli tekaistuja kuitteja hyödyntämällä luotiin aiheettomia arvonlisäveron vähennyksiä. Vähennykset edesauttoivat kerryttämään väärillä tiedoilla saatujen veronpalautusten kertymää.

Osakeyhtiöiden määräysvalta oli haastehakemuksen mukaan oikeasti Annusella, ja rekisteröinteihin ilmoitettiin vain rikoksiin osalliset kilpihenkilöt. Oikeaa liiketoimintaa yhtiöillä ei juurikaan ollut.

Yritysten toimialoiksi ilmoitettiin muun muassa moottoriajoneuvojen huolto ja korjaus, yleisagentuuritoiminta sekä henkilöautojen ja kevyiden moottoriajoneuvojen tukkukauppa. Kirjanpitoa ei juurikaan pidetty, ja muutkin lakisääteiset velvoitteet enimmäkseen laiminlyötiin.

Yhtiöiden elinkaari pidettiin lyhyenä, ja petostoimintaa jatkettiin jälleen seuraavan yhtiön nimissä.

Petosten ytimessä oli kikkailu autoilla

Peiteyhtiöiden nimissä hankittiin ajoneuvoja, jotka kaupattiin edelleen yksityishenkilöille. Auton hankkiminen yrityksen nimissä yksityiskäyttöön ei ole lain mukaan verotuksessa vähennyskelpoinen hankinta.

Yhtiöiden arvonlisäverovelvollisuutta hyväksikäyttäen vähennettiin kuitenkin ajoneuvojen arvonlisäverot, joiden myötä kopla sai petoksellisesti veronpalautuksia.

Ajoneuvojen myymisestä saatuja veroja ei ilmoitettu Verohallinnolle. Autoja myös kierrätettiin uudelleen veronalaiseen käyttöön eli aiheettomien vähennysten haalimiseen. Tämä onnistui niin, että ajoneuvot olivat hetken autokaupan hallinnassa.

Annusen rikoskumppanit hoitivat yhtiöiden nimissä asioimisen autokauppojen kanssa. Törkeästä veropetoksesta saadulla rikoshyödyllä hankittiin tuontiautoja Saksasta asti.

Veropetoksen satojen tuhansien eurojen rikoshyödyllä tilattiin myös kultaa erään yhtiön nimissä. Kulta määrättiin valtion takavarikkoon.

Rahoitusyhtiöiden tappio yli 80 000 euroa

Autojen hankkimisella toteutetun kuvion vuoksi nykyistä Johan Bredvikiä syytetään myös kahdesta törkeästä petoksesta, joiden asianomistajana on kaksi rahoitusyhtiötä.

Mikkelissä ja Tampereella tehtyjen osamaksuautokauppojen jälkeen silloinen Annunen luovutti ajoneuvot eteenpäin vuokrattavaksi. Näin ollen rahoitusyhtiöitä erehdytettiin autojen todellisesta käyttötarkoituksesta. Rahoitusyhtiöiltä myös salattiin se, että maksukyvyttömyyden vuoksi rahoitusyhtiöt eivät tulisi saamaan autoista maksueriä.

Autoista jäi maksamatta loppuvelkaa yhteensä 82 900 euroa. Volkswagen Golf R -mallinen auto jäi kokonaan kateisiin ulkomaille.

https://www.lansi-savo.fi/paikalliset/5354587

https://fuengirola.fi/2020/09/03/yksi-suomen-etsityimmista-rikollisista-kiinni-espanjassa/

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Mitä ihmettä

        Kaipaat hänessä
        Ikävä
        103
        1575
      2. Välillä käy mielessä

        olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
        Ikävä
        78
        1214
      3. Mitä oikein

        Näet minussa? Kerro.
        Ikävä
        88
        1137
      4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

        Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
        Ikävä
        139
        1046
      5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

        Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
        Raamattu
        580
        995
      6. Mika Muranen juttu tänään

        Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
        Sananvapaus
        1
        987
      7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

        Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
        Tv-sarjat
        8
        902
      8. Kotipissa loppuu

        Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
        Kuhmo
        20
        890
      9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

        Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
        Tv-sarjat
        9
        744
      10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

        On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
        Kokkola
        8
        680
      Aihe