Petostelua Mäntyharjussa

Anonyymi

Kauan oikeutta pakoillut petosmies vastaa nyt syytteisiin talousrikoksista Mikkelissä ja Mäntyharjussa – KRP:n etsintäkuuluttama mies jäi kiinni Espanjassa

Johan Bredvik päätyi viimein käräjille Etelä-Savossa epäillyistä talousrikoksistaan, joiden toteuttamisen petoskopla aloitti jo kahdeksan vuotta sitten.

Etelä-Savon käräjäoikeudessa alettiin istua syyskuun toisella viikolla poikkeuksellisen pitkään käsiteltävää talousrikosvyyhtiä. Syytekohtia on seitsemän: törkeitä petoksia, törkeä veropetos sekä avunantoja kyseisiin rikoksiin.

Talousrikoksista syytetään viittä henkilöä, mutta vain yhdelle heistä syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta. Kyseinen mies on Johan Bredvik, entiseltä nimeltään Jukka Annunen. Käräjäoikeuden ilmoittaman aikataulun mukaan tapauksen viimeiset käsittelypäivät ovat lokakuun toisella viikolla.

Länsi-Savo julkaisee pääepäillyn nimen ennen tuomiota Bredvikin aiemman tuomion ja muun rikoksistaan johtuneen julkisuuden vuoksi.

Epäillyt talousrikokset tehtiin vuosina 2014–2016, mutta tapausten päätyminen käräjille viivästyi Annusen pakomatkan vuoksi. Vuonna 2015 Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi Annusen kahden vuoden ja kymmenen kuukauden pituiseen vankeuteen talousrikoksista. Petossarja kohdistui pohjoissavolaisiin yrityksiin vuosina 2009–2011.

Vankilaan lähdön koittaessa Annunen oli kadonnut. Lisäaikaa karkaamiseen hän sai valitusprosessilla korkeimpaan oikeuteen, joka ei muuttanut hovioikeuden tuomiota.

Annunen pakoili oikeutta kolme vuotta, kunnes keskusrikospoliisi tiedotti Annusen kiinniotosta Espanjassa keväällä 2020.

Verohuijauksia pöytälaatikkoyrityksillä

Etelä-Savon käräjäoikeudessa puidaan nyt epäiltyjä talousrikoksia, joihin Annusen uskotaan syyllistyneen kumppaniensa kanssa Mikkelissä ja Mäntyharjussa. Noin seitsemän vuoden taakse ajoittuvissa syytteissä on myös kaksi rikosepäilyä, jotka sijoittuvat Varkauteen ja Tampereelle.

Seitsemästä rikossyytteestä viidessä asianomistajana on Verohallinto. Mäntyharjussa ja Mikkelissä toimiviksi väitettyjä viittä yritystä hyödyntäen Annusen uskotaan huijanneen Verohallinnolta yhteensä hieman yli 223 400 euroa aiheettomia veronpalautuksia.

Yrityksillä harjoitettiin kuittikauppaa eli tekaistuja kuitteja hyödyntämällä luotiin aiheettomia arvonlisäveron vähennyksiä. Vähennykset edesauttoivat kerryttämään väärillä tiedoilla saatujen veronpalautusten kertymää.

Osakeyhtiöiden määräysvalta oli haastehakemuksen mukaan oikeasti Annusella, ja rekisteröinteihin ilmoitettiin vain rikoksiin osalliset kilpihenkilöt. Oikeaa liiketoimintaa yhtiöillä ei juurikaan ollut.

Yritysten toimialoiksi ilmoitettiin muun muassa moottoriajoneuvojen huolto ja korjaus, yleisagentuuritoiminta sekä henkilöautojen ja kevyiden moottoriajoneuvojen tukkukauppa. Kirjanpitoa ei juurikaan pidetty, ja muutkin lakisääteiset velvoitteet enimmäkseen laiminlyötiin.

Yhtiöiden elinkaari pidettiin lyhyenä, ja petostoimintaa jatkettiin jälleen seuraavan yhtiön nimissä.

Petosten ytimessä oli kikkailu autoilla

Peiteyhtiöiden nimissä hankittiin ajoneuvoja, jotka kaupattiin edelleen yksityishenkilöille. Auton hankkiminen yrityksen nimissä yksityiskäyttöön ei ole lain mukaan verotuksessa vähennyskelpoinen hankinta.

Yhtiöiden arvonlisäverovelvollisuutta hyväksikäyttäen vähennettiin kuitenkin ajoneuvojen arvonlisäverot, joiden myötä kopla sai petoksellisesti veronpalautuksia.

Ajoneuvojen myymisestä saatuja veroja ei ilmoitettu Verohallinnolle. Autoja myös kierrätettiin uudelleen veronalaiseen käyttöön eli aiheettomien vähennysten haalimiseen. Tämä onnistui niin, että ajoneuvot olivat hetken autokaupan hallinnassa.

Annusen rikoskumppanit hoitivat yhtiöiden nimissä asioimisen autokauppojen kanssa. Törkeästä veropetoksesta saadulla rikoshyödyllä hankittiin tuontiautoja Saksasta asti.

Veropetoksen satojen tuhansien eurojen rikoshyödyllä tilattiin myös kultaa erään yhtiön nimissä. Kulta määrättiin valtion takavarikkoon.

Rahoitusyhtiöiden tappio yli 80 000 euroa

Autojen hankkimisella toteutetun kuvion vuoksi nykyistä Johan Bredvikiä syytetään myös kahdesta törkeästä petoksesta, joiden asianomistajana on kaksi rahoitusyhtiötä.

Mikkelissä ja Tampereella tehtyjen osamaksuautokauppojen jälkeen silloinen Annunen luovutti ajoneuvot eteenpäin vuokrattavaksi. Näin ollen rahoitusyhtiöitä erehdytettiin autojen todellisesta käyttötarkoituksesta. Rahoitusyhtiöiltä myös salattiin se, että maksukyvyttömyyden vuoksi rahoitusyhtiöt eivät tulisi saamaan autoista maksueriä.

Autoista jäi maksamatta loppuvelkaa yhteensä 82 900 euroa. Volkswagen Golf R -mallinen auto jäi kokonaan kateisiin ulkomaille.

https://www.lansi-savo.fi/paikalliset/5354587

https://fuengirola.fi/2020/09/03/yksi-suomen-etsityimmista-rikollisista-kiinni-espanjassa/

0

65

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Venäläislehti: Yli 260 000 miestä on lähtenyt venäjältä

    liikekannallepanon jälkeen. FSB raportoi, että 261 000 miestä lähti maasta keskiviikon ja lauantain välisenä aikana. Mahtaa olla vaikea löytää niitä
    Maailman menoa
    423
    5591
   2. Ex-huippumalli, juontaja Anne Kukkohovi paljastaa: "Olen tosi röyhkeä ja päivän päätteeksi..."

    Anne Kukkohovi on juontanut Koko Suomi -leipoo -ohjelmaa ammattimaisesti jo vuosia. Kansainvälisen uran tehnyt ex-huippumalli tunnustaa itsekin hämmäs
    Kotimaiset julkkisjuorut
    22
    3696
   3. Redrama tilittää itsemurha-suunnitelmastaan - Tämä sattuma pelasti: "Minulla oli ollut jo veitsi..."

    Räppäri on kertonut Instassa olevansa Minnesota-hoidossa päihderiippuvuuden takia. Vain elämää -ohjelmassa Redrama paljastaa, että päihderiippuvuus te
    Kotimaiset julkkisjuorut
    33
    3330
   4. Miksi "SUOMEN NUORISO" ajetaan suljetulle ?

    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ae1cec69-b2b9-4f9d-ae8e-da3b9178e6f4 En ymmärrä, mihin katosi minun nuoruuteni rento Suomi ? 80- ja 90- luvulla S
    Maailman menoa
    305
    2959
   5. Joel Harkimo ei ole tanssinut edes kapakassa "Mitä tuo urpo tuossa heiluu"

    Poliitikko ja yrittäjä Joel "Jolle" Harkimo tippui Tanssii Tähtien Kanssa -kisasta. Harkimo pudotti tiukassa treenissä kiloja, mutta hänen "säkkimäise
    Kotimaiset julkkisjuorut
    90
    2144
   6. Kyllä minä ihan rakastan sinua

    Vaikka todella hassuahan se on lähes vierasta rakastaa. En voi tälle mitään.
    Ikävä
    67
    1515
   7. Nordstream sabotaasi todennäköisesti Yhdysvaltojen työtä

    Kuten koko Ukrainan sodan provosointi, niin jenkit ovat taas asialla. Kaikessa on lopulta kyse petrodollarin tuomasta valta-aseman säilyttämisestä kei
    Maailman menoa
    388
    1387
   8. Olit ihastunut minuun

    Tiedän sen vain.
    Ikävä
    70
    1378
   9. Anteeks rakas

    Eihän liekkisi muhun sammu ikinä Olet mun ainut onnenkipinä Matka tää on joskus kivinen Ja osaan olla raskas ihminen On päivä tää pilvinen Kun painaa
    Romantiikka
    227
    1339
   10. Paavo Väyrynen tietää mitä pitää nyt tehdä

    Paavo Väyrynen on lopulta Keskustan pelastus - paluuna kotiin! ~ https://www.is.fi/politiikka/art-2000009092830.html - , näin Ilta-Sanomat otsikoi ai
    Maailman menoa
    545
    1230
   Aihe