Minulle riittää suola ja pippuri,
Mitä mausteita tykkäät käyttää?
48
498
Vastaukset
- AnonyymiAh, tulkaa jo ja kertokaa brunssienne mausteet. - AnonyymiNiin ja sushienne mausteet ja lisut! 
 
- AnonyymiEikös se shusie ole raakaa kalaa ? 
 Hyvin näyttää kaupaksi menevän
 Kiitos en halua tällä iällä enään matokuureja
 Kyllä se ons' se suola ja musta tai valkopippuri
 suolaa tulee vähän liikaakin mut valkopippuria ei- AnonyymiKäyn silloin tällöin shusie lounalla itä Keskus. paljon ravinto siellä kasvispitoista. Lohen mitä kääritty on toki samoin kuin koti lohen raakana syömme.Tonnikala tahna ymm.on kypsää kala.Itseläkin oli ennakko luulot kaikki raakaa.ei pidä lulla.Maisteina käytän aina tuoreet vihannekset,en siis jauhoja.Pipureita jos tarviin kokonaset,mortelilla jauhan itse.Suola en käytä. Turena vaan paprikat,tomatit,eri sipulit kullotan panulla. jne 
 
- Mustapippuri, sipuli, valkosipuli, cili, näitä ainakin on kaapissa. 
 Leivontaan kardemummaa ja kanelia.
 On muitakin mausteita tilli kalan kanssa ym...- AnonyymiErilaiset sipulit ja tilli eivät ole mausteita, vaan vihanneksia. 
- AnonyymiAnonyymi kirjoitti:Erilaiset sipulit ja tilli eivät ole mausteita, vaan vihanneksia. Tilli on aivan varmasti mauste, kuten vaikka persilja ja muutkin maustekasit. Sipulista voi ehkä olla montaa mieltä, vihanneshan se on, mutta maustaa ruokaa. 
 
- AnonyymiSavupaprika 
- AnonyymiPizzalle oreganoa , johonkin keittoon chilipippuria :) 
 Per-kel
- AnonyymiHyvä ruoka ja valmistus alkaa sanoilla, oliiviöljy, sipuli, valkosipuli. Jatkuu mielitekojen mukaan. 
- AnonyymiOle varovainen sen suolan kanssa. Sitä on monessa ruoassa jo valmiina. 
- Ketjussa kaikki eivät hyväksy yrttejä, esimerkiksi sipulia ja tilliä mausteiksi, mutta ei kai mausteen määritelmä ihan rajattu olekaan. Sipuleita voi käyttää vaikka ruuan pääraaka-aineena ja vain ruuan maun korostamiseen, eli mausteeksi. Eniten miellän mausteiksi erilaiset kasvien osat, kuten lehdet kuivattuina, siemenet ja marjat kuivattuina ja osa jauhettuina. Puhutaan mausteyrteistä, joita minäkin kasvatan pihallani: ruohosipulia, oreganoa vastaavaa mäkimeiramia, salviaa, minttua, timjamia ja rakuunaa monivuotisena, joskus rosmariinikin onnistuu talvehtimaan. Niitä tietysti tuoreeltaan voi käyttää reilusti, kuivattuina maku tiivistyy. Kesäkylvöksinä persiljaa, tilliä, basilikaa ja kevättalven ikkunalaudalla esimerkiksi nopeakasvuista vihanneskrassia napsittavaksi suoraan ruokiin ja leivän päälle. 
 En ole kovin tulisten ruokien ystävä, esimerkiksi chilin kanssa olen varovainen, uutta ovat chilihiutaleet. Haluan korostaa ruoka-aineiden luontaista makua, en peittää. Kaloissa on niin hienoja makuja, ettei tarvitse aina muuta kuin vähän suolaa. Liha ja varsinkin kana sietää enemmän maustamista, esimerkiksi mausteseos curry sopii hyvin, lisänä yrtit. Savupaprikasta mainittiin, sitä on nyt minunkin maustevalokoimassani. Erilaiset pippurit tietenkin, kaneli, kardemumma, kurkuma, inkivääri, hunajaakin pidän mausteena. Harvinaisemmat mausteet jäävät usein vanhenemaan, en kovin isoja valikoimia pidä varalla. Leipä ei mielestäni paljoa mausteita kaipaa, en suosi setsuurityyppisiä leipiä, joissa on anista, pomeranssinkuorta tai varsinkaan kuminaa. Pidän ohuista kuivatuista ruisleivistä ja näkkäreistä, mutta liian monissa on kuminaa!
 Laaja ja kiinnostava aihe, varmasti palstalta löytyy eksoottisten ruokien taitajia, joille on tuttua esimerkiksi maustekastikkeiden käyttö. Ruokaketjuissa voi makuasioista kiistelläkin, vaikka sanalasku toisin sanoo.
 .- AnonyymiOotappa kun kun brunssin ja sussin mestarit kömpii esiin, sitten saadaan eksoottisia makuja ja mausteita. 
 Yhteen aikaan puhuttiin paljon suolan vähentämisestä ja yrttejä tilalle. Kyllä suolaa vähän pitää olla muttei mitään tönkkösuolattua, nyt kun on jääkaapit ja pakastimet niin säilyy. Yrttisuola on hyvä mauste, tulee paljon käytetyksi. Ei tarvitse ostaa joka yrttiä erikseen.
- AnonyymiNo, johan on. 
 Jo on ihme, jos ei noilla versioilla saa aitoa ruuan makua tyrehdytettyä.
 Muutama yksinkertainen perusmauste riittää - eikä mitään ihmeelisiä mömmöjä.
 
- AnonyymiOstin kerran kalakastiketta ja luulin että se on hyvä kastike paistetulle lohelle. Se oli kuitenkin aivan kammottavaa, tehty käymismenetelmällä anjoviksesta ja vaikka mistä mausteista. Jäi lohi syömättä. Nuori polvi sitten valisti sen käytöstä. En kyllä käytä enään mihinkään enkä muutenkaan tykkää Aasian ruuista. Uskon että käyttävät huonoa lihaa ja sitten koittavat peittää mauan tulisilla ja oudoilla mausteilla. - AnonyymiJos se oli fish saucea, niin se on tarkoitettu antamaan suolaisuutta aasialaisessa ruuassa, siis valmistusvaiheessa. 
 Aasialaisista ruuista puhuttaessa, ei kannata yleistää, sillä jokaisessa maassa on oma ruokakulttuurinsa ja esim. Kiinassa on karkeasti laskettuna neljä erilaista ruokakulttuuria, joista vain Szechuanin maakunnan ruoka on vahvasti maustettua. Intialainen ja Paksistalilainen ruoka on usein vahvasti maustetettua, kun taas thairuoka on usein kevyellä kädellä maustettua, punaista ja vihreää currya käytetään, mutta se tasapainotetaan limetillä, kookosmaidolla ja sitruunaruoholla. Usein hyvin raikasta ja vihannespitoista.
 Tuo uskomus että siellä "käytetään huonoa lihaa ja voimakkaita mausteita peittämään pilaantuneen lihan hajun ja maun" on laajalle levinnyt käsitys, mutta epäilen että se oli mahdollisesti totta joskus viime vuosituhannella, mutta ei enää pidä paikkaansa.
- AnonyymiKokeile Eriks sås kastikkeita esim Hollandaise 
 Niitä on muutama muukin ovat hyviä
 
- AnonyymiPaksistalilainen lue: pakistanilainen 
- Anonyymimusta pippuri rouhittu , inkivääri jauhettu, kurkuma jauhettu, tyrni rouhe, hunaja 
 ja myös basilika ja timjami , salvia, rosmariini- AnonyymiTyrnirouhe kuulostaa kiinnostavalta! Mihin ruokiin sitä käytät? 
- AnonyymiAnonyymi kirjoitti:Tyrnirouhe kuulostaa kiinnostavalta! Mihin ruokiin sitä käytät? aamu puuroon laitan tyrni rouhetta ensin teen puuron mikrossa ja sit kun on valmis sekoitan siihen tyrnirouhetta ja mustaa pippuria rouhittua ja kurkuma jauhttua sekä pikkusen hunajaa ja joskus laitan myös inkivääriä jauheettua 
 aamu puuron sekaan voi sekoittaa mitä vain
 ja joskus tosi harvoin kun teen smoothieta niin siihenki laitan vähän sitä tyrni rouhetta
 
- Ylläoleva Ramoonan kuvaus mausteiden käytöstä hänen keittiössään oli kuin minun näppäimiltäni. 
 Käytän mausteita varovasti, korostaen raaka-aineiden omaa makua ja ainoa poikkeus on jotkut kolumbialaiset ruuat jotka valmistan "kolumbialaisilla" mausteilla, hogao (salsa joka valmistetaan sipulista, tomaatista, paprikasta ) valkosipuli, sipuli, timjami, persilja ,oregano, salvia, rosmariini ja etenkin juustokumina ja korianteri. Joitakin mausteyrttejä ei taas löydy kaupoista, kuten guascas (galinsoga parviflora) jota tarvitaan bogotalaiseenkanakeittoon tai cimarron (Eryngium foetidum ), jota käytetään keittpjen mausteena korianderin lisäksi.
 Inhoan ylimaustettua ruikaa ja vaikka muutama chili flake ruuassa voi terästää makua ja antaa esim. papumuhennokseen lämpöä ja hivenen potkua, niin toleranssini vahvoihin ja tulisiin ruokiin on entisestäänkin laskenut.
- AnonyymiRommi on aika hyvä. 
- Aamumurot ilman valkosipulia ei oo mitään. 
 Lisäksi laitan kurkumaa ja inkivääriä terveyssyista; edellinen lievittää tulehduksia, jälkimmäinen nivelkipuja :)- AnonyymiJoka aamu kaksi valkosipulinkynttä, jos on pieniä, niitä kolme pilkon voileivälle, siihen tuoretta inkivääriä ja loraus salaattikastiketta, tai sinappia. Päälle paprikaa tai jäävuorisalaattia ja ylähuuli päälle. 
 Keittiössäni on kymmenien maustepurkkien lajitelma, osa on isoja 850 gr osa kilon, ja osa ihan pieniä, aromia, tai aromitippoja.
 Tuotu ja tilattu ulkomailta. Teen itse mausteseokset, reseptit pidän itselläni.
- AnonyymiAnonyymi kirjoitti:Joka aamu kaksi valkosipulinkynttä, jos on pieniä, niitä kolme pilkon voileivälle, siihen tuoretta inkivääriä ja loraus salaattikastiketta, tai sinappia. Päälle paprikaa tai jäävuorisalaattia ja ylähuuli päälle. 
 Keittiössäni on kymmenien maustepurkkien lajitelma, osa on isoja 850 gr osa kilon, ja osa ihan pieniä, aromia, tai aromitippoja.
 Tuotu ja tilattu ulkomailta. Teen itse mausteseokset, reseptit pidän itselläni.Eikö kilon purkki väljähdy, ei kai mausteita käytetä kuin jauhoja? 
- AnonyymiAnonyymi kirjoitti:Eikö kilon purkki väljähdy, ei kai mausteita käytetä kuin jauhoja? Kokonaiset pippurit ja mausteyrttejä pimeässä, viileässä säilytettyinä eivät muutu kelvottomiksi, aromi voi hiukan haihtua, mutta silloin lisätään maustetta enemmän. 
 Vaniljauutetta on iso pullo, sen toin Floridan matkalta. Ei laimene lasipullossa, mutta tuttavat anovat; anna mulle, se on täällä kallista.
 Sitäkin voi sieltä tilata, moni paikallinen liike toimittaa Suomeen.
 
- Anonyymimistä saa suomessa edulliseeesti mausteita 
- AnonyymiMiltä vuosisadalta aloittaja huhuilee, kun käyttää vielä suolaa. 
- AnonyymiPirkka jauhelihamauste on hyvä. 
 Kalakeittoon käy myös kuivattu tilli.
 Pirkka Välimeri ja provense mausteet
 Mustapippuri ehdottomasti itse jauhettu
 Mirin Fu on riisiviinaa on hyvä mauste
 Ym mitä nyt sattuu reseptissä olemaan
 Joskus joutuu tilaamaan jotain uutta.
 Vaniljasokeria vispipuuroihin omena
 raparperi puolukka
 Joskus kauan sitten eräs huippu Kokki sanoi ettei mausteita pidä liikaa käyttää pitää antaa myös ruoka aineiden oma hyvä maku maistua. Sillä linjalla olen
- AnonyymiSavupaprika säväyttä hyvin safkaa. 
- AnonyymiKoskenkorvassa kaatjanmarjaa kuminaa ja koiruohoa .- 
 Moo laab ja Sriracha :)
 Että Silleen
- AnonyymiTorajyvää jauhettuna, hyppysellinen. 
- Anonyymi- Jauhettu valkopippuri esim. tomaattisiivuille leivän päälle. 
 - Morttelissa rouhittua fenkolia esim. röstiperunoihin.
 - Curry riisi- ja kanaruuille.
 - Valkosipulisiivuja, rouh. m.pippuria ja sormissa murennettua viherpippuria sulatejuuston päälle, leivälle.
 - Mm. paprikajauhetta ja ketsuppia rusk.kastikkeeseen.
 - Kanelia ja manteliastuja (joulu-) riisipuuron päälle.
- Anonyymiäidimaito pirtelöt kastikeet leivonta kerman ja maitun tilalta 
- AnonyymiHirvensarvisuolaa ripottelen mieluusti. - AnonyymiMitä ihmettä sinä leivot? Sitä pitää ostaa apteekista. 
 Ruokasoodaa ei tarvii hakea apteekista, eikä leivinjauhetta, nykyisin pikkuleipiäkin kohottetaan noilla edellä mainituilla aineilla.
 Viimeks käytin hirvensarvisuolaa marjapensaiden ja omenapuiden ruiskutukseen.
 Se pelottaa vihollisia, niitä pieniä...
 Jos luulit, että sillä lihaa suolataan ja nostatetaan, olet pahasti erehtynyt!
 
- Anonyymimoni mauste on hyvää 
 myös tee juoma tämä tee on hyvää clipper green tea with ginger mint turmeric
 https://assets.lastdodo.com/image/ld_medium/plain/assets/catalog/assets/2018/3/20/4/6/4/pdf_464d2bfa-2c1c-11e8-9a37-1ed1bd0ecdf8.jpg
- Meksikossa sitä vasta maustetaan. Eva Longorian ruokaohjelma 
 https://www.youtube.com/watch?v=T1Gyd03DHZ0
 on täynnä makuja, värejä. mausteita ja elämäniloa.
 Suosittelen ohjelmaa, vaikka ei pitäisikään meksikolaisesta ruuasta.- AnonyymiPaha ja pilaantunut ruuan maku peitetän vahvoilla mausteilla. Tuollaista kouhotusta ja remuamista, ei kiitos! 
- AnonyymiAnonyymi kirjoitti:Paha ja pilaantunut ruuan maku peitetän vahvoilla mausteilla. Tuollaista kouhotusta ja remuamista, ei kiitos! Pari päivää hellan reunalla seisoneet riisit tarvitsevat vahvat mausteet. Väriä niihin on saattanut tulla jo valmiiksi. 
- AnonyymiAnonyymi kirjoitti:Paha ja pilaantunut ruuan maku peitetän vahvoilla mausteilla. Tuollaista kouhotusta ja remuamista, ei kiitos! Mitä muuta olet ymmärtänyt elämästä, olemisesta, maailmasta ... ja maustamisesta väärin. 
- AnonyymiAnonyymi kirjoitti:Pari päivää hellan reunalla seisoneet riisit tarvitsevat vahvat mausteet. Väriä niihin on saattanut tulla jo valmiiksi. Homeriisi voi olla yhtä hyvää kuin homejuusto, mutta paljon halvempaa. 
 
- AnonyymiKun lukee asialista aloitusta, 
 yllätys on melkoinen kun
 pääsee jonon loppuun.
 Täällä ovat ne yliviisaat vanhusten vihaajat
 ja halveksijat
 palstojen tosi häiriköt, joilla on aikaa ja intoa sotkea
 asialliset jutut muka huumorilla.
 Heikot lahjat ovat hallussa muutamilla
 homeriiseineen ja hapatuksineen.
 Olin kirjoittamassa etikasta joka on säilöntään
 ja maustamiseen käytetty halpa aine
 Moni ruoka kaipaa hapokkuutta, aina ei ole sitruunaa,
 mutta jotain viinietikkaa tai tavallista etikkaa on.
 Keitin uppomunia.
 Keitinveteen tilkka etikkaa.
 Tein punajuurilaatikkoa, mausteeksi hiukan etikkaa.
 Kaikki pippurit ja maustevihannekset, tai -kasvit, tillistä rakuunaan ja persiljaan, ovat kaapissani vakionmausteina, inkivääriä pakasteessa, sipulia tuoreena ja etikkasäilykkeenä,
 Mutta noitan home juttuja kirjoittaneille haluaisin tarjota väkevää chiliä juomassa.
- AnonyymiOletteko alkaneet käyttää mausteita ihan terveellisyyden kannalta? 
 Monia mausteita käytetään ihan terveystuotteiden tapaan.
 Minttu ja persilja vanhoja lääkekasveja.
 Valeriaana, eli Rohtovirmajuuri on perinteinen rauhoittava kasvi, jonka sanotaan parantavan jopa valkosolu määriä veressä.
 Unilääkkeenäkin, monet sanovat Melatoniinin kaltaisia vaikutuksia,,
 Kurkumaa jo käytetäänkin niveliin vaikuttavana ravintoaineena, jota tutkijat edelleen haluavat selvittää sen vaikutuksia.
 Inkivääri ja valkosipuli verenpaineeseen ja kipulääkkeeksi, vaikuttavat siis kipuja alentavasti.
 Inkivääri kääreitä nivelkipuihin.
 Monia muitakin, mutta oletteko jo niihin tutustuneet ja ehkä kokeilleetkin- AnonyymiJuurikin noin on asiain laita, monilla mausteilla on lääkkeellisiä vaikutuksia. Esim. mustapippuri on oiva vatsalääke. 
- AnonyymiAnonyymi kirjoitti:Juurikin noin on asiain laita, monilla mausteilla on lääkkeellisiä vaikutuksia. Esim. mustapippuri on oiva vatsalääke. Laitoin iltateetä hautumaan. 
 Itse kasvatettuja sitruunamelissaa ja piparminttua, inkivääriä ja hiukan hunajaa.
 Hyvää ja terveellistä.
 Eräs vanhempi rouva murskasi katajanmarjoja ruokaansa.
 Lisää virtsan eritystä, alentaa verenpainetta, on apu ilmavaivoihin ja mitähän kaikkea hyvää siinä onkaan.
 Hän käytti niitä keuhkoahtaumaan, omien sanojensa mukaan. Helpotti kuulemma keuhkoputkien liman irtoamista.
 En ole tullut kokeilleeksi, mutta ei niitäkään voi käyttää jatkuvasti.
 Halpoja läkkeitä luonnosta.
 
- AnonyymiMaustekasvit ovat jo kotimaisina tuotteina löytäneet kauppojen hyllyille tuoreina ja valmiiksi kuivattuina, sekä monipuolisesti suunniteltuina seoksina valmiina käyttöön. 
 Olisi mielenkiintoista kuulla kuinka moni käyttää maustevihanneksia ja millaiseen käyttöön muutenkin kuin ruokien valmistuksessa.
 Lääkkeellinen käyttö lienee vähäisempää, mutta jopa saippuan valmistukseen ja ihonhoitoon voidaan niitä käyttää.
 Sitruunaviipale turvotukseen, sipulia nenään ja mitä kummallisempia tapoja.
 Onko Rommi mauste, vai pelkkä ä alkoholia, kun sitä lisätään kakkuihin ja leivoksiin?
 Tai anis, ne nyt ainakin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- Sanna Marin teki sen, mihin muut eivät pystyneet - sote kerralla maaliinYli 15 vuotta Suomessa vatvottu sote-uudistus meni lopulta läpi Sanna Marinin hallituksen aikana. Edeltävät hallitukset475017
- Enää viisi yötä Sannan kirjaanIhan täpinöissään tässä odotellaan. Vaikea pysytellä aloillaan, kun koko ajan tekisi mieli jo kirjakauppaan rynnätä, mut223705
- Marinin hallitus hyväksyi soten (105-77) vuonna 2021vastaan äänesti Kok, persut, KD, Liike Nyt. Nyt on sitten käynyt niin kuin on käynyt. Pääkirjoitus: Sanna Marin jätti693483
- Lehtinen: "Oli demareidenkin onni, että valkoiset voittivat sodan 1918"Lasse Lehtisen mukaan vasemmalla on radiohiljaisuus hänen uutuuskirjastaan, "Läheltä piti. Kansakunnan hurjat hetket" L1012838
- SDP:n valtuutettu valehtelee koulutuksensaSDP:n helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Mahad Ahmed käyttää maisterin titteliä suoritettuaan 60 opintopisteen epäviral892713
- IL - 100 000 potentiaalista sotilasta pakeni Ukrainasta!"Ukrainasta nuorten miesten joukkopako Liki 100 000 asevelvollisuusikäistä miestä on poistunut Ukrainasta parin viime k302670
- Anteeksi TAamulla olit iloisena huomenta toivottamassa ja minä naama mutrussa sanoi huomenet takaisin. Tajusin vasta yläkerrassa181841
- En mä tahallani ole näin hankala.Mulla oli kuusi vuotta sitten vähän samanlainen tilanne ja se päättyi huonosti. Ilmeisesti kuvittelin kaiken silloin ta161646
- Harmittaako mies, että yhteys katkesi?Olisitko halunnut, että olisi säilynyt jonkinlainen yhteys vai oliko parempi polttaa sillat takana?2021488
- 1521331