Tämä keskustelunaihe lähinnä 50+ ikäisille. Yhteiskunnan muutos on muuttanut myös sairauksia ja terveyttä. Ja nykyään on eri elämäntapasairaudet ja ylipaino-ongelma kuin ennen. Laihdutusta ei kauheasti ollut minun nuoruudessa puheissa ennen kuin 80- luvulta kun tuli kuntoilubuumi. Tosin en pienenä kiinnittänyt asiaan huomiotakaan. Sen muistan ettei ollut lihavia koko kylällä.
Tuossa toisessa ketjussa aloin miettiä tätä miten ravinto ja ruokailutavat on muuttuneet, käytössä oleva raha, työn keventyminen, terveydenhoito jne. Saatavilla olevat herkut ja jalostamisen vaikutus, ympäristömyrkyt, valmisruoka jne.
Mut niin, mitä sairauksia teillä sairastettiin ja mitä syötiin?
T kn
Miten teillä syötiin kun olit lapsi?
17
118
Vastaukset
- Anonyymi
Niin pitkälle kuin muistan, meillä syötiin lähinnä perunaa. Kastikettakin oli, lihakastiketta eli läskisoossia. Asuttiin meren lähellä niin kalaa oli myös usein. Juureksia eli naurista ja lanttua, porkkanaa. punajuurta säilöttiin, metsästä puolukkaa.Pihalta vähän mansikkaa kesällä.Valmisruokia ei ollut.Leikkelet ostettiin tiskiltä eikä muovipakkauksissa.
- Anonyymi
Onpa karkkihylly nyt pitkä tai ei, eliniän odote on nyt kokonaisuus huomioiden pidempi kuin 50-, 60- ja 70-luvuilla. Sodan kipeät muistot, ruuan saatavuus ja monipuolisuus, terveydenhuolto, tutkimus ja tiedon määrä jne. ovat jatkuvasti menneet parempaan suuntaan.
Onnellisuus ja mielenterveys ovat asia erikseen. Niihin elintarvikkeiden vaikutus on näennäinen, onni tulee yleensä muualta.
**
Pääosassa eri puurot, liha, lähialueen kala, kana, kananmuna, peruna, makkara, leipä, juusto, keitot, laatikot, maito, voi, margariini, Trip-mehu. (70-luku)
Kokonaan puuttuivat pizzat, hampurilaiset, tacot, ranskalaiset perunat, kananuggetit, kalapuikot ja melkein kaikki erikoispakasteet, sipsit, osa tai suurikin osa hedelmistä, jugurtit, mehut, osa kasviksista, tuontikala, broiler jonka lisäksi karkkivalikoima vaatimattomampi.
Melkein kaikkea oleellista oli perusmuodossaan, mutta tuotevalikoima oli melko niukka. Voita, leipää, puuroa, perunaa, maitoa, makkaraa, pullaa, sikajauhelihaa, kalaa, marjoja ja sieniä. Ennen yleisinkuolinsyy oli sydänkohtaus ja nykyään Alzheimer (molemmissa riskitekijänä korkea LDL-kolesteroli).
- Anonyymi
Äiti oli tunnetusti hyvä ruuan laittaja ja ihan tavallinen kotiruokakin (kastike ja peruna) maistui äidin tekemänä hyvältä. Meillä syötiin paljon kalaa (itse pyydettyä tai torilta ostettua). Kanaa oli ruokana usein sunnuntaisin (kokonaisena paistettua). Puuroja ja vellejä ei meillä kotona paljon syöty, koulussa niitä oli 60-luvulla tarjolla senkin edestä. Jälkiruokaa kuten kiisseleitä oli tarjolla melko usein varsinkin marja-aikaan. Leipää ja pullaa ei juurikaan ostettu kaupasta, leivottiin kotona. Meillä leivottiin myös karjalanpiirakoita ja kala- ja lanttukukkoja. Joskus sunnuntaina oli pöydässä myös salaattia ja arkena porkkana- tai lantturastetta. Osa ruuasta oli varmasti myös ihan terveellistä, mutta voita ja kermaa käytettiin ruuan laitossa niin kuin siihen aikaan oli tapana mikä ei niin järin terveellistä ollut.
Meillä eikä tuttavapiirissä ei juurikaan käytetty kermaa mutta voita meni paljon. Aika moni mies myöskin sai sydänkohtauksen 60-vuoden korvissa. Marjoja oli aina pakkasessa, positiivisena puolena.
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Meillä eikä tuttavapiirissä ei juurikaan käytetty kermaa mutta voita meni paljon. Aika moni mies myöskin sai sydänkohtauksen 60-vuoden korvissa. Marjoja oli aina pakkasessa, positiivisena puolena.
"Aika moni mies myöskin sai sydänkohtauksen 60-vuoden korvissa."
Tupakointi oli myös erittäin yleistä tuonikäisillä miehillä, takana saattoi olla 50 v tupakointia. Tupakkaa sai polttaa joka paikassa, sisätiloissa, julkisissa liikennevälineissä jne. Olikohan vielä 1990-luvulla tupakkavaunut junissa. En muista tarkkaan, milloin ne katosivat. Sitten oli hetken aikaa tupakkakoppi, ja sekin loppui. Lentokoneessa sai polttaa peräpäässä vielä 1980-luvulla yleisesti.
Kyläpaikassakin poltettiin lupia kysymättä. Se oli normikäytöstä.
T kn Anonyymi kirjoitti:
"Aika moni mies myöskin sai sydänkohtauksen 60-vuoden korvissa."
Tupakointi oli myös erittäin yleistä tuonikäisillä miehillä, takana saattoi olla 50 v tupakointia. Tupakkaa sai polttaa joka paikassa, sisätiloissa, julkisissa liikennevälineissä jne. Olikohan vielä 1990-luvulla tupakkavaunut junissa. En muista tarkkaan, milloin ne katosivat. Sitten oli hetken aikaa tupakkakoppi, ja sekin loppui. Lentokoneessa sai polttaa peräpäässä vielä 1980-luvulla yleisesti.
Kyläpaikassakin poltettiin lupia kysymättä. Se oli normikäytöstä.
T knUnohtamatta suolaa ja joidenkin tolkutonta alkoholin käyttöä. Nitraatittomuuskin nosti verenpainetta.
Suomalaisten kokonaiskolesteroli oli vuonna 1970 yli 7 mmol/l ja verenpaineet isompia kuin nykyään vaikka porukka oli laihempaa.
Tuon aiksinen margariini oli eläinrasvapohjaista ja ilmeisen pahaa. Minulla ei ole tuosta mielikuvaa koska meillä käytettiin voita.- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Aika moni mies myöskin sai sydänkohtauksen 60-vuoden korvissa."
Tupakointi oli myös erittäin yleistä tuonikäisillä miehillä, takana saattoi olla 50 v tupakointia. Tupakkaa sai polttaa joka paikassa, sisätiloissa, julkisissa liikennevälineissä jne. Olikohan vielä 1990-luvulla tupakkavaunut junissa. En muista tarkkaan, milloin ne katosivat. Sitten oli hetken aikaa tupakkakoppi, ja sekin loppui. Lentokoneessa sai polttaa peräpäässä vielä 1980-luvulla yleisesti.
Kyläpaikassakin poltettiin lupia kysymättä. Se oli normikäytöstä.
T knSilloin kun viimeksi kävin kapakassa oluella poltettiin ihan normaalisti ravintolan sisällä. Nyt olen tupakoimaton ja absolutisti.
- Anonyymi
Peruna- ja kaalilaatikkoja. Läskisoosia ja keitinperunoita. Peruna soppaa. Paino sanalla PERUNA.
Perunaa ja sienikastiketta.
Isäukon ollessa työttömyystöissä viikot niin vakiosapuska oli perunavelli.
Kahtena keväänä yskin verta vitamiinipuutteen vuoksi. - Anonyymi
Nuorena 60-80 luvuilla olin terve, kotona syötiin lähinnä lihaa ja perunaa.
- Anonyymi
T kn juotiinko silloin jo punaviiniä usealla aterialla,kuten nyt teet?
- Anonyymi
Ei juotu, ei oltu nähtykään punaviiniä. Isoäitini puhui kuinka punaviini olisikin terveellistä kun se kansatiedon mukaan "lisää verta".
Ekaa kertaa sain punaviiniä ruuan kanssa firman pikkujouluissa 21- vuotiaana. Ja se maistui pahalle. Jokapäiväistä ja normaali ruokajuoma se oli vasta Välimeren alueella asuessa. Viini oli jotain muuta kuin se pullotettu juttu. Haettiin kanisterilla läheiseltä viinitilalta enimmäkseen.
T kn
- Anonyymi
Laitanpa ruokamuistoja minäkin, kiitos kommenteistanne.
Meillä myös syötiin perunaa, lanttua, naurista ja porkkanaa. Kalaa oli kun haettiin kalastajilta joskus, sitä oli suolassa. Sieniä oli, käytiin sienessä ja marjassa ja niillä äiti jatkoi jauhelihataikinaa. Lihaa oli vain sunnuntaisin, siis lihapullia tai kyljyksiä, kassleria perunoiden kanssa, kanaa ja riisiä joskus. Sunnuntaina oli hedelmäsalaattia jälkiruuaksi. Uunipuuroa, Ternimaidosta uunijuustoa ja soppaa ja riisipuuroa välipalaksi. Viiliä äiti teki itse. Hernesoppaa. Kesällä tuorekurkkua, tomaattia salaatiksi.
Voita ei käytetty, margariinia näkkileivän ja ruisleivän päälle, ei päällysteitä. Juustoa ja leikkeleitä ei käytetty. Teetä ilta- ja aamupalaksi. Puolukkasurvosta, viinimarjamehua marjoista. Kaikilla oli marjapensaita maalla. Talvisin appelsiinia. Pohjoisessa ei omenapuut silloin menestyneet. Kasvimaa oli kaikilla.
Mausteita ei juuri ollut, vain suola ja pippuri.
Äiti leipoi lauantaina pullaa. Karkkia ei kotona saatu oikeastaan ikinä. Jos saimme 10 penniä jostain niin se kyllä vietiin heti kioskille, tikkari maksoi sen verran. Joku suklaa jne oli kaukainen haave. Ei osannut edes kuvitella miltä se maistui kun ei ollut koskaan saanut.
Jouluna piparkakkuja, pikkuleipiä ja kaupasta ranskalaisia omenoita. Ei karkkia olis ollut silloinkaan mutta sukulainen joka asui Ruotsissa toi meille lapsille silloin karkkeja.
Täytekakkua saatiin jos oli rippijuhlat tms. Syntymäpäiviä ei juhlittu. En muista ainskaan. Itse tehtiin kakkukin. Ei koskaan ostettu mitään leivonnaisia kaupasta. Jugurttikin tuli ehkä kerran kuukaudessa suurena herkkuna, makeaa kun oli. Ekat maut oli mansikka, mustikka, pähkinä. Rakastin heti pähkinää. Muutoin ei pähkinöitä tai pähkinän makua maistanut. Yksi herkku oli semmoinen että paahdettiin kaurahiutaleita pannulla ja syötiin maidon ja sokerin kanssa. Hyvää vieläkin kun olen itse tehnyt mysliä niin paahdan kauran.
Ja juomaksi maitoa, vettä ja piimää. Kotikalja jouluna ja simaa vappuna, munkkeja oli myös.
T kn- Anonyymi
Ai niin sairaudet unohtui. Meillä oltiin me lapset terveitä. Isä oli vahvasti ylipainoinen, uniapneasta lähtien (silloin ei siitä puhuttu) kaikki jutut, sydänsairas ja monesti sairaalassa jossa laihtui aina paljon. Ei ollut D:ta, ei tiedetty tarkkaan me lapset kuinka oikeesti söi ja joi. Mut suolaa käytti paljon ja joka paikassa lisäsi. Tupakoi, kuten äitikin. Joi väkeviä salaa kylän ukkojen kanssa kuten tapa oli. Alkoa ei paikkakunnalla ollut ja taidettiin kotipolttoista enempi harrastaa. Äiti oli suht terve kuolemaansa saakka. Isä kuoli 60v. Äiti 77 v.
T kn
- Anonyymi
Tavallista kotiruokaa: keitettyjä perunoita eri kastikkeiden kanssa, laatikkoruokia, keittoja. Jälkiruokaa oli satunnaisesti. Viikonloppuna oli usein Itsetehtyä mustikka- tai omenapiirakkaa, tai korvapuusteja. Karkkia ei juuri ostettu. Jouluna sai suklaata, mutta sitäkään ei paljon.
- Anonyymi
Kokojyväviljatuotteita (puuroa, leipää), juureksia ja kasviksia ja paljon. Liha oli kallista. Kalaa aina silloin kun isä ehti kalastamaan muilta töiltään. Yleensä viikonloppuisin.
Villi- ja puutarhamarjojen keruuseen jokainen osallistui - puolukat ja karpalot säilyivät hyvin talven yli ilman mitään säilytysaineita, joten ne hoitivat lisä c-vitamiin.
Makeiset olivat täysin pois menusta. muistaakseni jouluna ja juhannuksena saimme mitään makeutettua. Tosin joskus viikonloppuisin äiti leipoi pullaa.
Liikuimme paljon polkupyörillä, hiihtäen, luistellen ja kävellen, usein juosten kun tuli kiire.
Sairauksista muistan nuhat, yskät ja niihin liittyvät kuumeet.
Muistan myös etten nähnyt lihavia ihmisiä, paitsi yhden naapurimme.
Joskus miehet yliannostivat alkoholia ja sitten oltiin sairaina seuraava päivä. Mutta alkoholi oli liian kallista usein juotavaksi, vaikka sitä kenties olisivatkin halunneet useammin.
Tupakkaa kasvatettiin ikkunan alla, ja siitä tehtiin savukkeita. Ilman kemikaaleja ja lisä-aineita. En tosin muista kuinka monet tupakoitsijat sairastuivat nikotiinin takia.
Yleensä kaikilla oli niin paljon touhuttavaa ettei 'ennättänyt" paljon sairastella . Hyvä vai paha - mene, tiedä.- Anonyymi
Unohtui hernekeitto, sitä syotiin usein paksun leipäviipaleen kanssa. Piimää palan painkkeeksi.
Nyt kun tarkemmin ajattelen, tuo ruokavalio oli erittäin terveellinen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Simula, rakkaus, Aittakumpu
Milloin tämä rakkaus on roihahtanut? Onko molemmat herätysliikkeen jäseniä - kristillisiä etnonationalisteja ?https://ww1323029Yläkoulun seksiopas neuvoo harjoittelemaan
anaaliyhdyntää lämpöisellä ja pitkällä porkkanalla https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010859818.html2712688Pormestari käräjille?
Ei mene Puolangalla häpösesti, rinnekeskus&hotelli suljettuna ja käräjäasiana, naudat tapetaan nälkään, poliisi tutkii j641708Joukko oppilaita terrorisoi koulua Helsingissä niin
että osa opettajista pelkää töihin tulemista https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010857587.html2091675- 591572
Norjan tilaama koruton raportti mitä NATO-jäsenyys aiheuttaa Suomelle
Iltasanomat: "Miksi vaikenemme? Asiantuntijoiden mukaan Suomessa ei vieläkään ymmärretä, mitä Nato-jäsenyydestä seuraa831239- 451228
Susta ei saisi nättiä vaikka miten paljon
meikkaisit. 😁 anna siis sen miehen olla rauhassa! Sivusta tutulta mieheltä781202Purra esiintyi epäasiallisesti
Eduskunnassa keskustellaan vaihtoehtobudjeteista. Niistä voi olla monta mieltä ja myönnän niiden olevan osin heikkoja. M3051063Voisimmeko seuraavan kerran kun
Nähdään tehdä toisille selväksi että kiinnostaa enemmän kuin kaveri mielessä. Jos keksit vielä keinon niin napakymppi391022