IT-alan työ ei ole ihmistä varten

Anonyymi-ap

Todennäköisesti tämänkin kirjoituksen lukee myös muutama "hyväpalkkaisista" IT-alan töistä unelmoiva alanvaihtaja. Mikä lepoisissa IT-alan työtehtävissä muka voi olla niin ikävää, etteikö niitä jaksaisi suurella innolla paiskia vaikka seitsemänkymppiseksi? Eihän siinä tarvitse kuin istua tietokoneen ääressä ja näpytellä näppäimistöä.

Pohjimmiltaan ongelma on juuri siinä, että ihmistä ei ole tarkoitettu kyhjöttämään paikallaan yksin, tuijottamassa tietokoneen ruutua, tekemässä monotonisia tehtäviä. Kyse ei ole pelkästään siitä, mitä IT-alan työ on, vaan mitä se EI ole.

Keskimääräisiin IT-alan työtehtäviin ei kuulu:

* Kevyttä liikkumista, joka ylläpitää sekä aerobista kuntoa että mielenterveyttä.

* Kehon ja mielen käyttämistä harmonisesti yhdessä, niin että jälkeenpäin olo on rauhallinen ja henkisesti läsnäoleva.

* Katseen lepuuttamista horisontissa ja kauniissa maisemissa.

* Auringonpaistetta ja raitista ilmaa.

* Kiireettömiä ja mukavia kohtaamisia kiinnostavien ja empaattisten ihmisten kanssa.

* Merkityksellisten tavoitteiden saavuttamista.

IT-alan työ rappeuttaa siis samalla tavalla kuin liian yksipuolinen ruokavalio; Vaikka yksittäiset tietokoneen äärellä vietetyt työskentelysessiot eivät vielä sinänsä olisi erityisen haitallisia, ne vievät pidemmän päälle elämässä liikaa tilaa kaikilta niiltä mukavilta virikkeiltä, joita ihminen luonnostaan tarvitsisi voidakseen hyvin.

"Seura tekee kaltaisekseen", sanotaan. Kun ihminen viettää suurimman osan ajastaan tietokoneen kanssa, hänestä tulee vuosien saatossa eräänlainen teollisuusrobotti. Tietokoneen kaltainen, tunne-elämältään vajavainen. Työuran jälkeen muutos takaisin normaaliksi tuntevaksi ihmiseksi voi olla hidasta tai jopa mahdotonta, sillä aivojen plastisuus vähenee iän myötä. Monet viettävät loppuelämänsä mielenterveyskuntoutujana.

Seuraavat sukupolvet tulevat hyvin todennäköisesti aikanaan hämmästelemään pöyristyneinä 2000-luvun alun IT-työläisen oloja, aivan samalla tavalla kuin me näemme vaikkapa 1800-luvun tehdastyöläisten olot nykymittapuulla epäinhimillisinä ja ihmisarvoa loukkaavina.

4

320

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   haluan vain rahaa

  • Anonyymi

   Jos IT-ala olisi tuollainen, minähän soveltuisin sinne. Mutta sehän ei ole

   Nykyään siellä pitää osata muutakin kuin näpyttää konetta.

   • Anonyymi

    Tämä. Vaaditaan pepsodenttihymyä aamusta iltaan ja nuorekasta hipahtavaa olemusta. Se osaako koodata on toissijaista.


  • Anonyymi

   "Kun ihminen viettää suurimman osan ajastaan tietokoneen kanssa"

   Ei tuo kosketa pelkästään IT-alan työläistä. Nykyään on paljon muitakin aloja, joissa työ tehdään tietokoneen kanssa. Ehkä joskus 20-30 vuotta sitten IT-ala saattoi olla ainoa tai melkein ainoa työ, jossa pääsääntöisesti ajasta kului tietokoneen edessä istuessa, mutta nyt on levinnyt yhä useammalle alalle. Koneen edessä 8h päivässä (tai enemmän) istuessa joutuu silmät, selkä, p3rse ja muukin kroppa koville. On tärkeää pitää taukoja, olla muulla tavalla tekemisissä muiden ihmisten kanssa, urheilla (paljon), ulkoilla (paljon), hankkia harrastuksia, jotka ovat hyvä vastapaino istumatyölle, ei harrastaa tietokonepelejä, jne.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sinä olit jotain, mitä ei pitänyt olla olemassa

   Hei kaunis, maailmani pysähtyi, vaikka en ollut valmis pysähtymään. Yhtäkkiä, arvaamatta, olit siinä edessäni valmiina riisumaan kaiken. Ja voi armas
   Ikävä
   150
   1817
  2. Paperittomille täydet Kelan edut! Suomalaiset 1500:- kk palkalla töihin.

   Ohisalo ja vihreet vihaa Suomalaisia , kuinka paperittomalle joka livahtaa jostain vaan Suomeen .annetaan paremmat edut kuin Suomalaiselle?
   Helsinki
   149
   1354
  3. Mies, olen tullut siihen tulokseen

   ..Että tempperamenttini on sinulle liikaa.
   Ikävä
   122
   970
  4. Kyllä minä sen myönnän

   että minua varmasti joskus vtuttaa jos ja kun sinulla on joku, toivottavasti joku hyvä, ettet pilaa elämääsi. Ajattele järkevästi ja rauhoitu joskus
   Ikävä
   42
   792
  5. Saavuttamattomalle

   Leikin kotia täällä ja sydän vaeltaa jossain..
   Ikävä
   46
   704
  6. Rasmus Takaluoma

   Poliisi oli pahoinpidellyt Rasmuksen baarissa julkisesti. Virkaveljet salailevat nyt tapahtuneen julki tuomista. Usko meni poliisiin täysin.
   Kadonneet ihmiset
   4
   704
  7. Sannan "valtiovierailu" nyt

   Sanna pitänyt puheen valtiovierailun aluksi. Toimittajat aivan äimänä, kaikki vittuilee Sannalle ja kyselee mitä vittua se siellä tekee. Joku jopa ott
   Maailman menoa
   306
   688
  8. Hyvää yötä

   Mukavimmalle miehelle. Vältän yhtä tiettyä sanaa kun heti sotketaan.
   Ikävä
   98
   629
  9. Marin myönsi, ei kunnon syytä matkustaa Uutseen-seelantiin ja Australiaan

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b910963d-bfe4-4e77-9ad9-c501b10596d5 Kukaan muu pääministeri suomessa ei ole koskaan tehnyt vastaavaa matkaa. N
   Maailman menoa
   238
   590
  10. Haavemaan ihmiset

   Mitä jos näkisitte toisenne, keskutelisitte... Yks asia johtaisi toiseen ja 💕💕
   Ikävä
   63
   527
  Aihe