Syöpä ja muut kansansairaudet

Anonyymi-ap

"Maailman terveysjärjestö WHO luokitteli muutama vuosi sitten prosessoidun lihan karsinogeeniluokkaan 1, mikä tarkoittaa, että on riittävää näyttöä siitä, että se aiheuttaa syöpää. Samassa haitallisuusluokassa ovat tupakka, asbesti ja dieselhöyryt. Punaisen lihan, eli mm. naudan-, lampaan- ja porsaanlihan, WHO luokitteli ryhmään 2A eli todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi.
WHO:n luokittelu sai osakseen paljon huomiota ja tiedottaminen eläinperäisen ruokavalion terveyshaitoista lisääntyi merkittävästi. Ravitsemussuosituksissa ympäri maailman vegaaniruokaan alettiin suhtautua entistä myönteisemmin ja esimerkiksi tunnettu ja arvostettu asiantuntijajärjestö Academy of Nutrition and Dietetics puhui entistä varmemmalla äänenpainolla kasvisruokavalioiden terveysvaikutuksista vuoden 2016 julkaisussaan (1). "
"Runsaaseen eläintuotteiden käyttöön pohjautuva ruokavalio lisää monien kroonisten elintapasairauksien ja ennenaikaisen kuoleman riskiä. Kuopiolaisessa, sepelvaltimotaudin riskitekijöitä kartoittavassa seurantatutkimuksessa havaittiin, että eniten eläinproteiinia syövät kuolivat todennäköisemmin seurannan aikana, kuin vähän eläinproteiinia kuluttavat (3). Suomalaistutkimuksen havainto tukee aiempia tutkimuksia, joissa sekaruokavalio, erityisesti runsaasti lihaa sisältävä, lisää kuolemanriskiä (4-6). Vegaanien kuolleisuudesta on toistaiseksi vielä vähän tietoa."

"Ylipaino, koholla oleva kolesterolipitoisuus ja verenpaine ovat monien kansansairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen ja syövän riskitekijöitä. Vegaaniruokavaliota noudattavilla monia näitä riskitekijöitä on ollut tutkimuksissa vähemmän. Vegaanit saavat ruoastaan keskimäärin vähemmän tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa, mitä näkyy heillä parempina veren rasva-arvoina (😎. Samoin painoindeksi ja verenpaine ovat olleet vegaaneilla keskimäärin ihanteellisella tasolla (9-11).
Jopa 40 % syövistä voitaisiin syöpäjärjestöjen mukaan ehkäistä terveellisillä elintavoilla (12). Lihansyönti lisää merkittävästi erityisesti paksu- ja peräsuolen syövän riskiä. Riski nousee 17 % jokaista päivittäin syötyä 100 grammaa kohden. Lihavalmisteet, joita ovat esim. makkarat ja pekoni, lisäävät riskiä vielä selvemmin. Kutakin päivässä syötyä 50 gramman annosta kohden riski paksu- ja peräsuolen syövän osalta kasvaa 18 % (13). "

"Vegaaneilla riski sairastua syöpään on ollut eri tutkimuksissa 15 – 20 % muita pienempi (14). Joidenkin syöpätyyppien osalta riskin vähenemä on ollut tätäkin suurempi. Esimerkiksi riski sairastua eturauhassyöpään on ollut vegaaneilla 35 % pienempi kuin sekasyöjillä, ja pienin verrattuna mihin tahansa muuhun tutkittuun ruokavalioon, joita olivat sekaruoka, pescovegetarismi ja lakto-ovovegetarismi (15).
Vegaanien suuri ero eturauhassyövän riskissä verrattuna mihin tahansa muuhun ruokavalioon voi selittyä maitotuotteiden puuttumisella ruokavaliosta, sillä maitotuotteiden runsas käyttö on tutkimuksissa ollut yhteydessä eturauhassyövän riskiin (16). Maidolla on havaittu yhteys myös kasvaneeseen munasarjasyövän (17) ja rintasyövän riskiin (18).
Tyypin 2 diabetes on myös yhteydessä punaisen lihan syöntiin (19) ja eläintuotteiden kulutukseen ylipäänsä (9, 20, 21). Eräässä tutkimuksessa vegaanien riski sairastua tyypin 2 diabetekseen oli peräti 62 % pienempi kuin lihaa syövillä (20)."

"Maitoa on pidetty pitkään lähes välttämättömänä luustoterveydelle, mutta tutkimusnäytön kriittinen tarkastelu ei juurikaan tue näkemystä sen luustoa vahvistavasta vaikutuksesta (22). Viime vuosina myös laajan ruotsalaisen seurantatutkimuksen tulokset ovat herättäneet keskustelua, koska tulokset olivat päinvastaisia, kuin yleinen oletus. Tutkimuksessa maito, erityisesti ei-hapatettu, oli yhteydessä suurempaan kuolleisuuteen ja naisilla myös luunmurtumariskiin (23,24).
Maitotuotteiden vahva asema suomalaisissa ravitsemussuosituksissa johtuu ruokakulttuuristamme, johon maito on kuulunut pitkään kyseenalaistamattomana osana. Terveyden kannalta sen käyttö ei ole mitenkään tarpeellista eikä useiden tutkimusten mukaan hyväksikään. Esimerkiksi Kanada uudisti ravitsemussuosituksiaan vuonna 2019, jolloin niistä jätettiin liha ja maito kokonaan pois ruokaryhmänä ja kehotetaan suosimaan kasviproteiineja. Maitolasia ei nähdä myöskään Harvardin yliopiston lautasmallissa, jossa maitotuotteiden määrä neuvotaan minimoimaan 1-2 annokseen päivässä."

https://kemikaalicocktail.fi/2020/12/yha-useampi-nojaa-vegaanisissa-valinnoissaan-tieteeseen/

5

245

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Ku oletpa sinä kuitenkin vaikka kynsissä purrenet

  • Anonyymi

   Sari Sarkomaa (kok): ”Parilla kympillä yksinäinen ihminen hankkii vaikka monen viikon ruuat.”

   • Anonyymi

    Sarkomaa saa myös 20 eurolla ravintolaruuan / yx kerta. Tosin juomat puuttuu tusta hinnasta. Ja janohan se tulloo!


  • Anonyymi

   Minäpä se metsästän ja syön lihaa enkä mitään korviketta., suolistosyöpä voi kyllä iskeä vegaaniinkin 😉 ei se aina elintapoja kato

  • Anonyymi

   Vanha isäni sanoi kerran: Vaikka lunta söisi ja vettä ryyppäisi päälle, niin se aiheuttaa kuoleman ja on ravintoasiantuntijoiden mielestä väärin tehty". Isäni eli yli 90 vuotta vanhaksi ja söi mitä sattui olemaan ja söi silloin, kun oli nälkä. Raskas työ oli vastapainona.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martina naimisiin.

   Etsimässä täydellistä hääpukua Roomassa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   326
   2877
  2. Etsin sinua vakavissani

   Täältä tai ihan mistä tahansa. Meillä jäi asioita selvittämättä, ja minun sydän on sanonut painavan sanansa, että meillä jäi juttu pahasti kesken. Syd
   Ikävä
   55
   1204
  3. En voi edes kirjoittaa siitä.

   Se olis liian lapsellista. Kun on yhteys tosielämän puolella ja selvät sävelet. Älykäs se on, todennäköisesti älykkäämpi kuin kukaan, ketä olen tavann
   Ikävä
   62
   1101
  4. En minä seksin perässä ollut

   vaikka niin luulit, vaan sinun, koska halusin sinut kokonaan. Vihjailit nimittäin siihen suuntaan. Miksi muuten epäilit minusta kaikkea pahaa, nainen?
   Ikävä
   62
   929
  5. Vanhempi mies

   Rakkain, kuinka me enää koskaan voitais sopia näkemisestä? Soittasin, soittasin -mutta, kun?
   Ikävä
   58
   855
  6. Olen pahoillani nainen

   Olen pahoillani siitä, että vielä säännöllisesti nähdessämme asiat välillämme ajautuivat suuntaan, joka ei ollut kummallekaan hyvästä. Harmittaa puole
   Ikävä
   70
   834
  7. En löydä sinua

   jotta voisin viestiä lähettää.
   Ikävä
   40
   706
  8. Hääpukuja ei turhaan ostella

   Olisiko todella niin, että Hanuri-Hannu on taas kehissä ja vanha suola janottaa todella pahasti - Martti on liikkeellä ja nyt lienee tosi kyseessä! O
   Kotimaiset julkkisjuorut
   56
   704
  9. Martina kiusoittelee kateellisia vihaajiaan

   Palstan Martina vihaajat menivät sekaisin kun Martina lähti Roomaan. Tätä on hauska seurata 🤭
   Kotimaiset julkkisjuorut
   108
   693
  10. Älä ees vihjaile mitään

   jos sitten lopulta kuitenkin teet aina noin.. 💔😞
   Ikävä
   52
   590
  Aihe