Family Treen etnisyysarvion luotettavuus

Anonyymi-ap

Tein Family Tree DNA:n "serkkutestin" (Family Finder) ja kaupan päälle tuli etnisyysarvio, jonka mukaan olen 9% britti (skotlanti, wales, englanti). Ikinä en ole kuullutkaan tällaisesta yhteydestä! Kuinka pitkälle tuohon arvioon voi luottaa (olen lukenut monien saaneen tulokseksi mm. 1% inuiittia) vai voiko vielä noillakin prosenteilla olla kyse pelkästä kohinasta? Kuinka kaukana ko. esivanhemmat olisivat sukupuussa? - Muuten arvio vaikutti olevan, mitä odotinkin sukututkimuksen perusteella.

5

125

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Eihän tuossa ole mitään ihmeellistä. Ihmiset ovat liikkuneet vuosisatojen ja -tuhansien aikana paljonkin. Joskus isoimpinakin vaelluksina.
   Mahdollisuuksia on useita. Joku esivanhemmista on voinut tulla Briteistä, tai sillä on ollut brittiläisiä juuria.
   Sekin aika tavallista, että joku (nainen) tulee raskaaksi, oltuaan tekemisissä vaikkapa brittiläisiä juuria omaavan miehen kanssa. Sukututkimuksessa on tunnettua, että jopa 10%:lla voi olla todellisuudessa eri isä, mitä kirkonkirjoista ilmenee.
   Jos mistään lähteistä ei mitään löydy, niin voisit selvittää y (isä)-linjan ja mt (äiti)-linjan. Niistä selviää ainakin se, mitä reittejä kummankin linjan edustajat ovat Suomeen tulleet. Lisäksi näet kummastakin, missä päin näitä vastaavia lähimpiä osumia asustelee ja onhan siinä heidän muitakin tietoja ja usein monet ovat laittaneet sukupuitaankin siihen.
   Onhan Finderissäkin sukupuita ja muuta. Niistäkin selviää usein, mitä kautta ollaan sukua. Ja sähköpostiakin voi lähettää. Niin minäkin olen tehnyt ja saanut joitain kontakteja, joissa sitten on yhteyksiä pidetty ja joista on ollut sukututkimuksen kannalta hyötyä.
   Joten jokaisen kannattaisi tehdä FT DNA:han sukupuutaan, sen mitä tietää.

  • Anonyymi

   Monet länsisuomalaiset tai ylipäätään rannikkoseudulla juuria omaavat ovat saaneet näissä testeissä eri firmoista skandinaavi-britti-ym prosentteja. Ao testifirmat määrittelevät "puhtaina suomalaisina" vain itäsuomalaiset, koska sellaista sekoitusta ei ole muualla. Itämeren kautta on tänne tullut väkeä vuosituhansien mittaan, kjaikki eivät ole idästä. Viikinkiajan laajamittainen orjakauppa ja asuttaminen sekoitti perinpohjaisesti väestöt. Brittien saarten väestö onkin hyvin sekoittunutta. Sinulle on määritelty 9 %:n verran samantyyppistä geenikimaraa mitä tuolla on; se ei siis tarkoita että joku osa sukuasi olisi sieltä, vaan että jotain yhteistä näkyy. Esim. ruotsalaiset saavat paljon brittiprosentteja.

  • Anonyymi

   Väärin! Brittiosumia tulee, kun Suomesta ja erityisesti Ruotsista on muutettu siihen suuntaan jo satoja vuosia sitten mm. merenkäynnin ja sotien aikana. Mm. viikinkiajat vaikuttavat. Briteistä ei juurikaan ole tultu ylöspäin, paitsi joku harva tehtaan perustaja.
   Inuiittia ja muuta osumaa tulee samasta syystä. Samoin Brasiliaa.
   Brasilialaisten kanssa yhteinen esi-isä on juuri sen verran kaukana, että sitä ei paperilla saada kiinni. Se on pohjolasta lähtenyt perustamaan ihannevaltiota.
   Höpöjä ja kovin kevyin perustein ovat sukututkijat vedelleet noita viivoja sukupuihinsa ja levittävät suorastaan vääriä tietoja.

  • Anonyymi

   No ei ne sukututkijat niitä geenitestejä oo mitenkään tulkinneet kun ihan labrassa ne tehdään. Ja esim mulla näkyy 20 %skandinavia mikä täsmää sukututkimuksen tietoihin, eikä oo brittejö vaikka ruotsalaisia on suvussa. Mun mielestä sukua on iso-Britanniassa jos noinkin iso prossa ilmoitettu.

  • Anonyymi

   Oletko liittynyt FTDNAn sivulla olevaan Finland DNA projektiin? Siellä on just tästä aiheesta keskustelua ja linkkejä. Lisäksi voit viedä tuloksesi My Heritageen ja katsoa mitä sen etnisyysarvioit kertovat. Voit vaikka saada noita eskimoita. Ne (ja muut) maksaa muistaakseni nykyään 35 ekua. Ilmaiseksi voit viedä tuloksen myös Gedmatch.com:n ilmaispuolelle ja testata sen kymmeniä eri väestölaskureita ja valita niistä mieleisesi.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sinä olit jotain, mitä ei pitänyt olla olemassa

   Hei kaunis, maailmani pysähtyi, vaikka en ollut valmis pysähtymään. Yhtäkkiä, arvaamatta, olit siinä edessäni valmiina riisumaan kaiken. Ja voi armas
   Ikävä
   152
   1893
  2. Paperittomille täydet Kelan edut! Suomalaiset 1500:- kk palkalla töihin.

   Ohisalo ja vihreet vihaa Suomalaisia , kuinka paperittomalle joka livahtaa jostain vaan Suomeen .annetaan paremmat edut kuin Suomalaiselle?
   Helsinki
   149
   1412
  3. Mies, olen tullut siihen tulokseen

   ..Että tempperamenttini on sinulle liikaa.
   Ikävä
   122
   989
  4. Kyllä minä sen myönnän

   että minua varmasti joskus vtuttaa jos ja kun sinulla on joku, toivottavasti joku hyvä, ettet pilaa elämääsi. Ajattele järkevästi ja rauhoitu joskus
   Ikävä
   42
   823
  5. Rasmus Takaluoma

   Poliisi oli pahoinpidellyt Rasmuksen baarissa julkisesti. Virkaveljet salailevat nyt tapahtuneen julki tuomista. Usko meni poliisiin täysin.
   Kadonneet ihmiset
   4
   763
  6. Sannan "valtiovierailu" nyt

   Sanna pitänyt puheen valtiovierailun aluksi. Toimittajat aivan äimänä, kaikki vittuilee Sannalle ja kyselee mitä vittua se siellä tekee. Joku jopa ott
   Maailman menoa
   314
   748
  7. Saavuttamattomalle

   Leikin kotia täällä ja sydän vaeltaa jossain..
   Ikävä
   48
   741
  8. Marin myönsi, ei kunnon syytä matkustaa Uutseen-seelantiin ja Australiaan

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b910963d-bfe4-4e77-9ad9-c501b10596d5 Kukaan muu pääministeri suomessa ei ole koskaan tehnyt vastaavaa matkaa. N
   Maailman menoa
   288
   659
  9. Hyvää yötä

   Mukavimmalle miehelle. Vältän yhtä tiettyä sanaa kun heti sotketaan.
   Ikävä
   98
   645
  10. Vähän välillä tuntuu kuin jos.

   Sinullakin on ikävä. Voin kyllä olla väärässä. Mistäpä sen tietää.
   Ikävä
   51
   541
  Aihe