Family Treen etnisyysarvion luotettavuus

Anonyymi-ap

Tein Family Tree DNA:n "serkkutestin" (Family Finder) ja kaupan päälle tuli etnisyysarvio, jonka mukaan olen 9% britti (skotlanti, wales, englanti). Ikinä en ole kuullutkaan tällaisesta yhteydestä! Kuinka pitkälle tuohon arvioon voi luottaa (olen lukenut monien saaneen tulokseksi mm. 1% inuiittia) vai voiko vielä noillakin prosenteilla olla kyse pelkästä kohinasta? Kuinka kaukana ko. esivanhemmat olisivat sukupuussa? - Muuten arvio vaikutti olevan, mitä odotinkin sukututkimuksen perusteella.

5

116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Eihän tuossa ole mitään ihmeellistä. Ihmiset ovat liikkuneet vuosisatojen ja -tuhansien aikana paljonkin. Joskus isoimpinakin vaelluksina.
      Mahdollisuuksia on useita. Joku esivanhemmista on voinut tulla Briteistä, tai sillä on ollut brittiläisiä juuria.
      Sekin aika tavallista, että joku (nainen) tulee raskaaksi, oltuaan tekemisissä vaikkapa brittiläisiä juuria omaavan miehen kanssa. Sukututkimuksessa on tunnettua, että jopa 10%:lla voi olla todellisuudessa eri isä, mitä kirkonkirjoista ilmenee.
      Jos mistään lähteistä ei mitään löydy, niin voisit selvittää y (isä)-linjan ja mt (äiti)-linjan. Niistä selviää ainakin se, mitä reittejä kummankin linjan edustajat ovat Suomeen tulleet. Lisäksi näet kummastakin, missä päin näitä vastaavia lähimpiä osumia asustelee ja onhan siinä heidän muitakin tietoja ja usein monet ovat laittaneet sukupuitaankin siihen.
      Onhan Finderissäkin sukupuita ja muuta. Niistäkin selviää usein, mitä kautta ollaan sukua. Ja sähköpostiakin voi lähettää. Niin minäkin olen tehnyt ja saanut joitain kontakteja, joissa sitten on yhteyksiä pidetty ja joista on ollut sukututkimuksen kannalta hyötyä.
      Joten jokaisen kannattaisi tehdä FT DNA:han sukupuutaan, sen mitä tietää.

    • Anonyymi

      Monet länsisuomalaiset tai ylipäätään rannikkoseudulla juuria omaavat ovat saaneet näissä testeissä eri firmoista skandinaavi-britti-ym prosentteja. Ao testifirmat määrittelevät "puhtaina suomalaisina" vain itäsuomalaiset, koska sellaista sekoitusta ei ole muualla. Itämeren kautta on tänne tullut väkeä vuosituhansien mittaan, kjaikki eivät ole idästä. Viikinkiajan laajamittainen orjakauppa ja asuttaminen sekoitti perinpohjaisesti väestöt. Brittien saarten väestö onkin hyvin sekoittunutta. Sinulle on määritelty 9 %:n verran samantyyppistä geenikimaraa mitä tuolla on; se ei siis tarkoita että joku osa sukuasi olisi sieltä, vaan että jotain yhteistä näkyy. Esim. ruotsalaiset saavat paljon brittiprosentteja.

    • Anonyymi

      Väärin! Brittiosumia tulee, kun Suomesta ja erityisesti Ruotsista on muutettu siihen suuntaan jo satoja vuosia sitten mm. merenkäynnin ja sotien aikana. Mm. viikinkiajat vaikuttavat. Briteistä ei juurikaan ole tultu ylöspäin, paitsi joku harva tehtaan perustaja.
      Inuiittia ja muuta osumaa tulee samasta syystä. Samoin Brasiliaa.
      Brasilialaisten kanssa yhteinen esi-isä on juuri sen verran kaukana, että sitä ei paperilla saada kiinni. Se on pohjolasta lähtenyt perustamaan ihannevaltiota.
      Höpöjä ja kovin kevyin perustein ovat sukututkijat vedelleet noita viivoja sukupuihinsa ja levittävät suorastaan vääriä tietoja.

    • Anonyymi

      No ei ne sukututkijat niitä geenitestejä oo mitenkään tulkinneet kun ihan labrassa ne tehdään. Ja esim mulla näkyy 20 %skandinavia mikä täsmää sukututkimuksen tietoihin, eikä oo brittejö vaikka ruotsalaisia on suvussa. Mun mielestä sukua on iso-Britanniassa jos noinkin iso prossa ilmoitettu.

    • Anonyymi

      Oletko liittynyt FTDNAn sivulla olevaan Finland DNA projektiin? Siellä on just tästä aiheesta keskustelua ja linkkejä. Lisäksi voit viedä tuloksesi My Heritageen ja katsoa mitä sen etnisyysarvioit kertovat. Voit vaikka saada noita eskimoita. Ne (ja muut) maksaa muistaakseni nykyään 35 ekua. Ilmaiseksi voit viedä tuloksen myös Gedmatch.com:n ilmaispuolelle ja testata sen kymmeniä eri väestölaskureita ja valita niistä mieleisesi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      413
      4269
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      236
      2100
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1550
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      157
      1367
    5. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      66
      1039
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1025
    7. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      242
      1023
    8. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      135
      1021
    9. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      923
    10. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      51
      898
    Aihe