Toimeentulotuki/max saunamaksu?

Anonyymi-ap

Minkä suuruisena teillä toimeentulotuen saajilla hyväksytään saunamaksu? Onko siihen olemassa joku "normi/max. summa"? Siis, että on ihan jossain laissa tms. määritelty. Kovin on vaikeaa löytää tietoa tästä asiasta. Itselläni on hyväksytty saunamaksuna 12e/kk pitkään, ja nyt yhtäkkiä muuttuikin niin, että hyväksytään 10e/kk. Kysyin Kelalta perusteluja tähän, mutta eipä tullut mitään järkevää vastausta (ei siis mitään perusteluita). Summa ei ole iso, mutta periaate sitäkin suurempi.

Onko tämä siis ihan mielivaltaista toimintaa, vai onko maksun määrälle ihan oikeasti perusteita? Jos on, niin ok, hyväksyn sen. Mutta kun missään ei ole tietoa. Kyse on nyt siis Kuopiosta.

Toki olen kiitollinen kaikesta avusta ja tuesta, jota meille pohjasakalle annetaan, mutta kysymykseni tosiaan olikin periaatteellinen.

Kiitos jos jaksatte vastailla! :-)

8

761

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Varoitus kaikille!
      Suurin osa toimeentulotukilaissa säädetyistä tuista on ns. pakottavaa lain säädäntöä eli viranomaisella eli Kelalla ei ole mitään harkintavaltaa noiden tukien maksamiseen. Kela on siis velvollinen panemaan toimeen toimeentulotukilaissa säädettyjen tukien maksamisen. Jotkut ja varsin harvat lainkohdat antavat Kelalle harkintavaltaa mutta useimmat kohdat eivät. Kela näyttää kuvittelevan että sillä on jonkinlainen yleinen harkintavalta mutta ei sellaista ole olemassa ja pakottavia lain säännöksiä ei voi ohittaa harkintavallalla, jos niin tehdään niin kyseessä ei ole harkintavalta vaan harkittu mielivalta.
      Toimeentulotukilain 2. luvun 7b§:ssä sanotaan:
      "Perusosalla katettavien menojen lisäksi muina perusmenoina otetaan tarpeellisen suuruisina huomioon:"
      "1) yleisestä asumistuesta annetun lain (938/2014) 9 §:ssä tarkoitetut asumismenot, muun kuin yhtiömuotoisen omistusasunnon välttämättömät hoitomenot sekä välttämättömät asuntoon muuttoon liittyvät menot;"
      Tuossa 1 kohdassa mainittuja menoja voidaan kohtuullistaa 2. momentissa kerrotulla tavalla.
      Sen sijaan kohtien 2-7
      "2) taloussähköstä aiheutuvat menot;
      3) kotivakuutusmaksu;
      4) muut kuin perusosaan sisältyvät terveydenhuoltomenot;
      5) lasten päivähoitomenot sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan menot;
      6) lapsen tapaamisesta lapsen kanssa eri taloudessa asuvalle vanhemmalle aiheutuvat menot siltä osin, kun ne perustuvat kunnan toimielimen vahvistamaan sopimukseen tai tuomioistuimen päätökseen;
      7) välttämättömän henkilötodistuksen, oleskeluasiakirjan tai matkustusasiakirjan hankintamenot."
      Siis kohtien 2-7 mukaisia menoja tuo 2. momentti ei koske ja niitä ei laki anna kohtuullistaa vaan ne on huomioitava tarpeellisen suuruisena eikä laki anna Kelalle valtaa arvioida tuon tarpeen suuruuttakaan. Eli yksikään Kelan kohtiin 2-7 kohdistuva normi ei perustu lakiin joten "pataan" tulee hallinto-oikeudessa Kela-paralle jos jo noita syntyneitä menoja jälkikäteen kohtuullistetaan.
      Lainkohta löytyy tuolta:
      https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412#L2P7b
      Jokainen lukutaitoinen voi todeta ettei harkintavaltaa ole.

      Hyvät ihmiset, älkää tyytykö Kelan mielivaltaisiin päätöksiin vaan valittakaa niistä ja jos Kela häviää niin tehkää rikosilmoitus sillä se on ainoa tapa saada mielivalta loppumaan. Laillisuusvalvojille ei kannatta kannella koska heidän puolueettomuus on varsin kyseenalaista eivätkä he puutu Kelan virkailijoiden toimesta esitettyyn lakiin perustumattomaan neuvontaan ja ilmiselviin valheisiin.

      Kela sortaa asiakkaitaan kaikilla mahdollisilla tavoilla. Noita tapoja ei opeteta pyhäkoulussa eikä niistä kerrota hyvän käytöksen kirjassa. Ne eivät ole ihmisten tapoja saati virkamiesten.
      Viranomaisen toiminta ei voi perustua tahallisiin laittomiin päätöksiin, asioiden vääristelyyn asiakkaan vahingoksi, asiakkaalle valehteluun eikä puutteelliseen ja virheelliseen neuvontaan. Monet Kelan ohjeet on lain vastaisia ja niiden perusteet perustuvat röyhkeään lain sisällöstä ja tarkoituksesta valehteluun asiakkaan vahingoksi. Laittomat ohjeet on virkarikokseen yllyttämistä ja järjestäytynyttä virkarikollisuutta.
      Viranomaisten kaiken toiminnan tulee perustua lakiin ja myös käytäntöjen tulee olla selkeitä, läpinäkyviä ja ennakoitavia. Tarkoitussidonnaisuuden periaatteen mukaan viranomainen voi käyttää toimivaltaa vain siihen tarkoitukseen, johon se on lain mukaan määritelty tai tarkoitettu käytettäväksi. Viranomainen ei saa ryhtyä edistämään muita tarkoitusperiä kuin niitä, jotka kuuluvat sen tehtäväpiiriin ja sisältyvät tapaukseen sovellettavan lain tavoitteisiin.

      Virkamies on kansan palvelija mutta Kelan palvelusväki käyttäytyy usein todella röyhkeästi, sellaista ei tarvitse sietää.

      Kelan harjoittama terrori toimeentulotukiasiakkaita kohtaan on jatkunut jo yli 5 vuotta, sen on loputtava.
      PS
      Jakakaa tätä ilosanomaa kaikille netissä, toreilla ja ihan joka paikassa missä liikuttekin ja varsinkin siellä missä ette liiku. Myös Kelan virkamiehet näyttävät olevan tiedottomia noinkin yksinkertaisesta asiasta että kaiken viranomaistoiminnan on perustuttava tarkoin lakiin, ei laittomiin ohjeisiin.

    • Anonyymi

      Täytyypä ottaa yhteyttä Kuopion Kelaan ja pyytää tarkastamaan päätöksiään.
      Sauna kun ei kuulu välttämättömiin menoihin, joten ei sitä tulisi TTT:ssa edes huomioida.

      • Anonyymi

        Saunamaksu kyllä huomioidaan toimeentulossa menona.


    • Anonyymi

      Kiitos vaan kommenteista. Ja tulihan ne ohjeet vähitäänkin tältä "tietäjältä" taas kerran. En ois kyllä halunnut, koska nää samat kommentit tukkii nyt täällä suht jokaisen kysymysfiidin :-( JOTEN VOISITKO LOPETTAA, KIITOS?! Ihan pian sut bannataan täältä(kin). Äläkä vaihda sitä IP:tä enää; ehkä kaikkì jo täällä(kin) jo tietää sun agendan (mikä on kyllä hyvä 👍🏼)

      • Anonyymi

        Totuuspelkoiset ja -rajoitteiset (=valehtelijat) yrittävät estää sananvapautta kaikin keinoin. Bannaaminen IP:n perusteella on tyhmää ja typerää sillä se voi kolahtaa ihan omaan nilkkaan jos sattuu saamaan itselleen bannatun IP:n. Apinakin osaa vetää töpselin seinästä ja ainakin puolet apinoista osaa laittaa sen taksisin joten siinähän tuon näkee miten tehokas tuollainen banni on.
        En ole koskaan välittänyt siitä jos joku pahoittaa mielensä tänne kirjoittamien totuuksien vuoksi, jos ei sitä kestä niin ei pidä lukea. Maalima on kova paikka ja sen nuo totuuspelkoiset ja -rajoitteiset "neidit" kyllä huomaavat.


    • Anonyymi

      nyt multakin hyväksytty enää 10e/kk. 2.5e viikkovuorosta meni vielä läpi mutta nostivat sähkönhintojen takia 3e viikko ja se ei kelalle enää ollut kohtuullista. voi räkä tätä

    • Anonyymi

      Täytyykin tehdä kansalaisaloite saunamaksujen pois jättämisestä TTT:sta. Sauna kun ei ole välttämätön menoerä.
      Säästö se on yhteiskunnalle pienikin säästö.

    • Anonyymi

      "Summa ei ole iso, mutta periaate sitäkin suurempi. "

      Tuonkaltaiset mulqwistit ovat pahimpia. Ymmärrettävämpää olisi tarvit sen 2€ vaikka pariin rainbow lageriin ja se risoo mutta vai että periaatteesta pitää itkeä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      144
      3860
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      88
      3508
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      324
      2016
    4. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      93
      1507
    5. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      6
      1306
    6. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      186
      1175
    7. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      152
      937
    8. Olen ollut ikävä, tiedän

      ja myönnän sitten ettei johdu mistään vahvuudesta, vaan siitä, että olen ollut aika loukkaantunut. Voit kerätä siitä pi
      Ikävä
      77
      909
    9. 46
      803
    10. Olet seksikäs nainen

      Olet seksikäs nainen
      Ikävä
      46
      787
    Aihe