Sekö on niin?

Anonyymi-ap

Kun oli tuossa jo useampi vuosi sitten tilanne linja-autossa kun nainen kantoi samuraimiekkaa kotelossa. Kysyin poliisilta joskus myöhemmin saako kaupungin kaupungin keskustoissa kulkea samuraimiekalla kun se on kotelossa? Poliisi totesi saa, jatkoi. Saa sitä kulkea metsästyskiväörilläki edellyttäen että ase on ase kotelossa poissa näkyviltä, poliisi vielä perusteli että ei kaikilla välttämättä ole omaa autoa, henkilö voi olla kulkemassa junalla.

Jos tuo edellenki on mahdollista niin voiko siis kuljeskella kadulla myös suljetussa kotelossa revolveria lantiolla, kommandopuukkoa käsivarressa terä piilossa.

Ja entä ne jotka ostelee kaupoista, messuilta puukkoja, mihin ne saa niillä kulkea?

7

96

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Joko poliisin vastaus oli puutteellinen tai sitten sinulta jäi siitä jotain ymmärtämättä tai kertomatta tässä tavauksessa.

      Samurai-miekkaa, metsästyskivääriä, revolveria ja kommandopuukkoa saa kaikkia kuljettaa julkisessa kulkuvälineessä tai muuten julkisella paikalla edellyttäen, että siihen on hyväksyttävä syy ja täytät esimerkiksi ampuma-aseiden hallussapidolle ja kuljettamiselle kummallekin erikseen asetettut vaatimukset.

      Hyväksyttävä syy on esimerkiksi kaupasta kotiin kuljettaminen, ampumaradalle kuljettaminen, metsästykseen matkustaminen ja niin edelleen. Tavanomaisempien "puukkojen ja puntareiden" kohdalla esimerkiksi se, että työskentelet kirvesmiehenä tai vaikka sähkärinä, ja kysessä ovat työssäsi tarvitsemasi työkalut. Nuorena partiolaisena tuli bussilla kuljettua milloin minnekin reissuun puukko vyöllä ja kirves repun kylkeen sidottuna.

      Tiettyjen ampuma-aseiden hallussapitoon tarvitaan luonnollisesti aselupa, ja lisäksi ne on kuljetettava lataamattomina ja suojuksessa. Lantiollasi oleva kotelo, suljettunakaan, tuskin on "suojus", mutta saat itse tarkastaa esitöistä jos haluat.

      Et siis voi "kuljeskella kadulla" mikään noista mukanasi, sillä "kuljeskeleminen kadulla" tuskin on hyväksyttävä syy poiketa muuten järjestyslaissa ja ampuma-aselaissa esitetyistä kielloista. Lupavapaita toisen vahingoittamiseen soveltuvia esineitä saat kuljettaa hyväksyttävästä syystä, kuten työtehtävien takia tai kuljettaaksesi ne kaupasta kotiin, vapaasti.
      Ampuma-aseiden kohdalla tietysti tarvitaan vielä aselupa, sillä niitä et saa pitää hallussasi edes kotonasi ilman sellaista.

      • Anonyymi

        Kun jotku säilyttelee koristeena mökkien takanseinustalla vanhoja pyssyjä niin onko ase vain koriste esine kun siitä on poistettu iskuri eli ammuksen laukaisin?

        Tuosta työkalusta onko oletettavaa että polkupyöräilijä saattaa joskus tarvita aika teräviä esineitä kun varautuu matkan aikana korjauksiin. Autoilijat voivat joutua moneenki tilanteeseen jolloin työkaluista voi olla apua, ikään kuin varalla kaikkea vaikka harvemmin tarvitsisi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kun jotku säilyttelee koristeena mökkien takanseinustalla vanhoja pyssyjä niin onko ase vain koriste esine kun siitä on poistettu iskuri eli ammuksen laukaisin?

        Tuosta työkalusta onko oletettavaa että polkupyöräilijä saattaa joskus tarvita aika teräviä esineitä kun varautuu matkan aikana korjauksiin. Autoilijat voivat joutua moneenki tilanteeseen jolloin työkaluista voi olla apua, ikään kuin varalla kaikkea vaikka harvemmin tarvitsisi?

        Siiskö pyöräilijä, autoilija saa pitää mukana puukkoa tai vaikka kirvestä ja nousta niiden kanssa näkyvästi junaan, metsään, ruokamarketteihin?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siiskö pyöräilijä, autoilija saa pitää mukana puukkoa tai vaikka kirvestä ja nousta niiden kanssa näkyvästi junaan, metsään, ruokamarketteihin?

        En tiedä mikä osuus vastauksestani meni ohi. Yritetään uudestaan vähän yksinkertaisemmin.

        Lähtökohtaisesti et saa pitää hallussasi toisen vakavaan vahingoittamiseen soveltuvia kapineita yleisellä paikalla.

        Saat kuitenkin pitää, jos siihen työtehtävän tai muun hyväksyttävän syyn perusteella tarve. Tarpeita on monenlaisia. Niitä voidaan kuljettaa ostopaikasta kotiin, kodin ja käyttöpaikan välillä, korjaamolle, kaverin luokse ja vaikka minne. Oikeuskäytännössä on hyväksytty myös normaali poikkeaminen matkan varrella esimerkiksi juuri ruokakauppaan.

        Kyllä, saatat siis nähdä vaikka metsästäjän bussimatkalla kotiin poikkeamassa matkalla ruokakaupassa kivääri suojapussissaan olalla patruunat repussa tai partiolaisen koppaamassa matkalla retkieväät mukaan puukko vyöllä ja kirves repussa.

        Joidenkin esineiden, kuten ampuma-aseiden perusteella on vielä erikoislainsäädäntöä, kuten tarve aseluvalle ja määräys siitä, että aseen pitää olla suojuksessa ja lataamaton.

        Yleisiä paikkoja tässä tapauksessa ovat myös joukkoliikenteen kulkuneuvot. Kyllä, torrakon saa viedä bussilla metsästysmaille ja partiolainen saa kuskata kirveensä ja puukkonsa junalla retkikohteeseensa.

        Jos sen sijaan vain "kuljeskelet perjantai-illan ratoksi" puukko tai torrakko mukana, voi olla vähän vaikea selittää mikä oli se "hyväksyttävä syy" kapineen mukanaololle. Ensikädessä sen hyväksyttävyyden sitten arvioi poliisi ja viimekädessä tuomioistuin.

        Ampuma-aseiden säilyttämisestä (vaikkapa kotona) on sitten omat määräyksensä. Seinällä roikottaminen ei enää ole sallittua, mutta harvoinpa siitä kiinni jää.


    • Anonyymi

      No entäpä yleistyökalu, timpurin puukko? Koskeeko sen kantamista jotkin rajoitukset vai ei, koska terä pituus 70 mm tai alle, ei täytä vaaralliselle teräaseelle asetettuja kriteereitä?
      Sitä kantaa päivittäin työmiehet ja muut vyöllään kaupoissa ja kahvioissa. Onko sallittua?
      Entä pitkä ruuvimeisseli, entä isot taloussakset?

      • Anonyymi

        Miksi sinusta on kiva kirjoitella absurdeja kysymyksiä. Yllä mainitsemiasi työkaluja koskee sama mitä vastattiin jo vasarasta.


      • Anonyymi

        Sisälukutaitoa pitäisi vähän harjoitella. Se on helppoa. Kysymykseesi on vastattu jo ylempänä, itse asiassa kahdesti.

        Oikeudellista tiedonhakuakin voi harjoitella. Mitään millimetrimääriä ei ole eikä ole ollut Suomen lainsäädännössä sille, mikä on "vaarallinen teräase". Koko laki ei tunne termiä "vaarallinen teräase", eikä tietenkään näin ollen mitään "vaaratonta teräasetta" tai muuta "vaarallisen teräaseen" vastakohtaa.

        Järjestyslaissa on määritelty toisen vakavaan vahingoittamiseen soveltuvat esineet, joihin lukeutuvat "teräaseet [...] ja näihin rinnastettavat viiltämiseen ja pistämiseen soveltuvat esineet" ilman mitään pitussrajoja.
        Kuten sinulle on ylempänä jo kahdesti kerrottu, tällaisia saa kantaa mukaaan, jos se on "työtehtävän tai muun hyväksyttävän syyn vuoksi tarpeen".

        Erikseen järjestyslaissa määritellään "vaaralliset esineet", jollaisia ovat mm. "muuksi esineeksi naamioidut teräaseet". Niitä et saa pitää mukanasi lainkaan, eikä taaskaan ole mitään pituusrajaa.

        Aloituksesi oli ihan järkevä. Sitten rupesi tulemaan typerää toistoa. Seuraavaa typerää toistoa varten tässä selvät pykälät, jotka suoraan vastaavat kaikkiin tähän asti esittämiisi kysymyksiin:

        https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030612#L3


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      201
      3338
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2161
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1935
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1598
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1361
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1251
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe