Sekö on niin?

Anonyymi-ap

Kun oli tuossa jo useampi vuosi sitten tilanne linja-autossa kun nainen kantoi samuraimiekkaa kotelossa. Kysyin poliisilta joskus myöhemmin saako kaupungin kaupungin keskustoissa kulkea samuraimiekalla kun se on kotelossa? Poliisi totesi saa, jatkoi. Saa sitä kulkea metsästyskiväörilläki edellyttäen että ase on ase kotelossa poissa näkyviltä, poliisi vielä perusteli että ei kaikilla välttämättä ole omaa autoa, henkilö voi olla kulkemassa junalla.

Jos tuo edellenki on mahdollista niin voiko siis kuljeskella kadulla myös suljetussa kotelossa revolveria lantiolla, kommandopuukkoa käsivarressa terä piilossa.

Ja entä ne jotka ostelee kaupoista, messuilta puukkoja, mihin ne saa niillä kulkea?

7

98

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Joko poliisin vastaus oli puutteellinen tai sitten sinulta jäi siitä jotain ymmärtämättä tai kertomatta tässä tavauksessa.

   Samurai-miekkaa, metsästyskivääriä, revolveria ja kommandopuukkoa saa kaikkia kuljettaa julkisessa kulkuvälineessä tai muuten julkisella paikalla edellyttäen, että siihen on hyväksyttävä syy ja täytät esimerkiksi ampuma-aseiden hallussapidolle ja kuljettamiselle kummallekin erikseen asetettut vaatimukset.

   Hyväksyttävä syy on esimerkiksi kaupasta kotiin kuljettaminen, ampumaradalle kuljettaminen, metsästykseen matkustaminen ja niin edelleen. Tavanomaisempien "puukkojen ja puntareiden" kohdalla esimerkiksi se, että työskentelet kirvesmiehenä tai vaikka sähkärinä, ja kysessä ovat työssäsi tarvitsemasi työkalut. Nuorena partiolaisena tuli bussilla kuljettua milloin minnekin reissuun puukko vyöllä ja kirves repun kylkeen sidottuna.

   Tiettyjen ampuma-aseiden hallussapitoon tarvitaan luonnollisesti aselupa, ja lisäksi ne on kuljetettava lataamattomina ja suojuksessa. Lantiollasi oleva kotelo, suljettunakaan, tuskin on "suojus", mutta saat itse tarkastaa esitöistä jos haluat.

   Et siis voi "kuljeskella kadulla" mikään noista mukanasi, sillä "kuljeskeleminen kadulla" tuskin on hyväksyttävä syy poiketa muuten järjestyslaissa ja ampuma-aselaissa esitetyistä kielloista. Lupavapaita toisen vahingoittamiseen soveltuvia esineitä saat kuljettaa hyväksyttävästä syystä, kuten työtehtävien takia tai kuljettaaksesi ne kaupasta kotiin, vapaasti.
   Ampuma-aseiden kohdalla tietysti tarvitaan vielä aselupa, sillä niitä et saa pitää hallussasi edes kotonasi ilman sellaista.

   • Anonyymi

    Kun jotku säilyttelee koristeena mökkien takanseinustalla vanhoja pyssyjä niin onko ase vain koriste esine kun siitä on poistettu iskuri eli ammuksen laukaisin?

    Tuosta työkalusta onko oletettavaa että polkupyöräilijä saattaa joskus tarvita aika teräviä esineitä kun varautuu matkan aikana korjauksiin. Autoilijat voivat joutua moneenki tilanteeseen jolloin työkaluista voi olla apua, ikään kuin varalla kaikkea vaikka harvemmin tarvitsisi?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kun jotku säilyttelee koristeena mökkien takanseinustalla vanhoja pyssyjä niin onko ase vain koriste esine kun siitä on poistettu iskuri eli ammuksen laukaisin?

    Tuosta työkalusta onko oletettavaa että polkupyöräilijä saattaa joskus tarvita aika teräviä esineitä kun varautuu matkan aikana korjauksiin. Autoilijat voivat joutua moneenki tilanteeseen jolloin työkaluista voi olla apua, ikään kuin varalla kaikkea vaikka harvemmin tarvitsisi?

    Siiskö pyöräilijä, autoilija saa pitää mukana puukkoa tai vaikka kirvestä ja nousta niiden kanssa näkyvästi junaan, metsään, ruokamarketteihin?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Siiskö pyöräilijä, autoilija saa pitää mukana puukkoa tai vaikka kirvestä ja nousta niiden kanssa näkyvästi junaan, metsään, ruokamarketteihin?

    En tiedä mikä osuus vastauksestani meni ohi. Yritetään uudestaan vähän yksinkertaisemmin.

    Lähtökohtaisesti et saa pitää hallussasi toisen vakavaan vahingoittamiseen soveltuvia kapineita yleisellä paikalla.

    Saat kuitenkin pitää, jos siihen työtehtävän tai muun hyväksyttävän syyn perusteella tarve. Tarpeita on monenlaisia. Niitä voidaan kuljettaa ostopaikasta kotiin, kodin ja käyttöpaikan välillä, korjaamolle, kaverin luokse ja vaikka minne. Oikeuskäytännössä on hyväksytty myös normaali poikkeaminen matkan varrella esimerkiksi juuri ruokakauppaan.

    Kyllä, saatat siis nähdä vaikka metsästäjän bussimatkalla kotiin poikkeamassa matkalla ruokakaupassa kivääri suojapussissaan olalla patruunat repussa tai partiolaisen koppaamassa matkalla retkieväät mukaan puukko vyöllä ja kirves repussa.

    Joidenkin esineiden, kuten ampuma-aseiden perusteella on vielä erikoislainsäädäntöä, kuten tarve aseluvalle ja määräys siitä, että aseen pitää olla suojuksessa ja lataamaton.

    Yleisiä paikkoja tässä tapauksessa ovat myös joukkoliikenteen kulkuneuvot. Kyllä, torrakon saa viedä bussilla metsästysmaille ja partiolainen saa kuskata kirveensä ja puukkonsa junalla retkikohteeseensa.

    Jos sen sijaan vain "kuljeskelet perjantai-illan ratoksi" puukko tai torrakko mukana, voi olla vähän vaikea selittää mikä oli se "hyväksyttävä syy" kapineen mukanaololle. Ensikädessä sen hyväksyttävyyden sitten arvioi poliisi ja viimekädessä tuomioistuin.

    Ampuma-aseiden säilyttämisestä (vaikkapa kotona) on sitten omat määräyksensä. Seinällä roikottaminen ei enää ole sallittua, mutta harvoinpa siitä kiinni jää.


  • Anonyymi

   No entäpä yleistyökalu, timpurin puukko? Koskeeko sen kantamista jotkin rajoitukset vai ei, koska terä pituus 70 mm tai alle, ei täytä vaaralliselle teräaseelle asetettuja kriteereitä?
   Sitä kantaa päivittäin työmiehet ja muut vyöllään kaupoissa ja kahvioissa. Onko sallittua?
   Entä pitkä ruuvimeisseli, entä isot taloussakset?

   • Anonyymi

    Miksi sinusta on kiva kirjoitella absurdeja kysymyksiä. Yllä mainitsemiasi työkaluja koskee sama mitä vastattiin jo vasarasta.


   • Anonyymi

    Sisälukutaitoa pitäisi vähän harjoitella. Se on helppoa. Kysymykseesi on vastattu jo ylempänä, itse asiassa kahdesti.

    Oikeudellista tiedonhakuakin voi harjoitella. Mitään millimetrimääriä ei ole eikä ole ollut Suomen lainsäädännössä sille, mikä on "vaarallinen teräase". Koko laki ei tunne termiä "vaarallinen teräase", eikä tietenkään näin ollen mitään "vaaratonta teräasetta" tai muuta "vaarallisen teräaseen" vastakohtaa.

    Järjestyslaissa on määritelty toisen vakavaan vahingoittamiseen soveltuvat esineet, joihin lukeutuvat "teräaseet [...] ja näihin rinnastettavat viiltämiseen ja pistämiseen soveltuvat esineet" ilman mitään pitussrajoja.
    Kuten sinulle on ylempänä jo kahdesti kerrottu, tällaisia saa kantaa mukaaan, jos se on "työtehtävän tai muun hyväksyttävän syyn vuoksi tarpeen".

    Erikseen järjestyslaissa määritellään "vaaralliset esineet", jollaisia ovat mm. "muuksi esineeksi naamioidut teräaseet". Niitä et saa pitää mukanasi lainkaan, eikä taaskaan ole mitään pituusrajaa.

    Aloituksesi oli ihan järkevä. Sitten rupesi tulemaan typerää toistoa. Seuraavaa typerää toistoa varten tässä selvät pykälät, jotka suoraan vastaavat kaikkiin tähän asti esittämiisi kysymyksiin:

    https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030612#L3


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Puotilan murha: hei me tienataan - ei ollut 1 kerta - Milad Tadayyon nimi

   https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/yokerhon-ovimies-pakotti-asiakkaan-houkutuslinnuksi-alamaailman-velanperintaan/4580356 -----
   Maailman menoa
   94
   6305
  2. Pia Nykänen paljastaa Matti Nykäsen alkoholismista: "Kun tulin töistä, niin se oli koko päivän..."

   Pia Nykänen ei olisi halunnut rekkalasteittain olutta autotalliinsa. Sponssioluet mahdollistivat Matti Nykäsen juomisen. Mäkikotka kuoli v. 2019 pitkä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   215
   3425
  3. Kohujulkkis Martina Aitolehti jätti Suomen taakseen - Yksi kuva ja lyhyt viesti somessa: "Byeee"

   Bye bye baby! Aitolehti on karistanut Suomen pölyt jaloistaan seurapiirikaunottarien kera. Mukana mm. dj Suvi Pitkänen. Lue juttu ja katso kuvat: htt
   Kotimaiset julkkisjuorut
   85
   2552
  4. Mies, mainitse yksi asia minussa

   Mikä viehättää ja sen parissa viihtyisit useita tunteja?
   Ikävä
   81
   1156
  5. Mä vikittelen sut papparaisena :D

   Jos oot vapaa ja mä oon vapaa, niin mikään ei pidättele mua. Sä oot mun vaan, ikioma rakas papparainen. Mä rakastan sua mummelina aivan hulluna, ilm
   Ikävä
   78
   1122
  6. ALFA TV:N Konkurissi katastrofi media-alalle

   ALFA TV:n konkurssi on katastrofi, koska paljon hyviä asiaohjelmia katoaa televisiotarjonnasta ja ALFA:lla ääneen pääsi myös yrittäjiä ja tasapuolises
   Maailman menoa
   518
   1109
  7. Tajuan, että tein virheen

   kun pidin sinua hyvänä, mukavana, vaatimattomana, ymmärtäväisenä, oikeudenmukaisena ja älykkäänä ihmisenä. Sitä mielikuvaa ikävöin, en koskaan oikeaa
   Ikävä
   59
   1015
  8. Kahta pahoinpidelty Kemijärvellä

   Kemijärvelläkin sattuu väkivallantekoja mikä on yllätyksellistä. Onhan Kemijärvi ollut aina rauhallinen ja turvallinen paikkakunta.
   Kemijärvi
   33
   1001
  9. Mulla on ikävä sitä aikaa

   kun säkin olit ihastunut minuun mies. Siltä se silloin alussa tuntui. Sekosin susta täysin ja tuntuu että en pääse irti enää.
   Ikävä
   52
   908
  Aihe