Kova vai pehmeä aurinkopaneeli veneeseen?

Anonyymi-ap

Kylmäboksin kulutusta voisi vähän kompensoida, niin virta riittäisi akussa hyvin pariksi vuorokaudeksi kertalatauksella.

Vaikea valinta - "kova" vai pehmeä, joustava paneeli?
50W riittää hyvin ja koska paatti on pieni, sijoituspaikkana käytännössä ainoat ovat joko liukuluukun päällä (luukkutallia ei ole) tai sitten 100W paneeli roikotettuna mantookista kyljelle.
Kannella ei luukkujen, köysien ja muiden rakenteiden vuoksi yksinkertaisesti ole tilaa ja peräkaiteeseen tai tolppaan asennus ei tule kyseeseen, on sen verran sporttinen vene, että mitään peräkaide- tai tolppavirityksiä siihen ei kehtaa laittaa. Näyttäisi aivan hirveältä :).

Lasikantisen päällehän ei voi astua, mutta toisaalta sen voisi kiinnittää luukun päälle "talliksi", pehmeän taas voi Sikailla kiinni itse luukkuun. Mutta onko pehmeä paneeli vuoden päästä vainaa?

Vaikeaa on....vai pitääkö ostaa suosiolla salkkugenu varalle....

11

1027

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Osta sellainen puolipehmeä, ohut laminaatti ilman raameja , jota voi hieman taivuttaa ja kestää kävelyä. Kestää kävelyä jos alusta on tukeva, mutta jos tekee yksinään siitä luukkutallin niin ei siedä astua. Kestää kiinteässä asennuksessa monta vuotta. Pehmeitten rullattavien kanssa ei jaksa pelata ellei roikota mantookiin ns. pysyvästi. Niitä kovia alumiiniraamisia mökkipaneeleita ei veneisiin asenna muut kuin pihit ja totaalisen tyylitajuttomat.

      • Meidän vanhin joustava (flexible) paneeli on vuodesta 2015 ja se antaa edelleen sen reilut kolme ampeeria kuten silloin kun se oli uusi.Se on teholtaan 60 W .Kun jääkaappi hankittiin niin piti ostaa vielä toinen samanlainen 60 W.Näillä molemmilla paneeleilla jääkaappi toimii itsenäisesti koko kesän.Meilä on moottorivene ja paneelit on asennettu kattoluukun päälle samalla säteellä kuin kattoluukku.Sanoisin että osta flexible paneelit ja MPPT säädin.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        En luopuisi MPPT säätimestä venekäytössä toimii juuri niinkuin tekninen kuvaus sanoo, tarjolla on siis nopeampaa latausta ja pöiväaikaan enemmin suoraa aurinkotehoa kulutuslaitteille. MPPT säätimeni taitaa olla laturina muutenkin älykkäämpi kuin vanha PWM säätimeni.

        Mökillä menem PWM:llä koska siellä on kennotehoa reilusti enemmin tarjolla kuin kulutusta. Jos olisi enemmin syksyllä niin asia voisi olla toinen,

        Jos hankkii MPPT säätimen niin sen verran kannattaa speksejä lukea, että tsekkaa kuinka paljon kennolta tulevan jännitteen tulee olla akun jännitettä suurempi jotta laturi käynnistyy. Toisissa malleissa tämä ero voi olla yllättävän suuri ja se voi tarkoittaa että aamulla laturi käynnistyy varsin myöhään koska kenno on varjossa ja kennolta tuleva jännite alhainen vaikka onkin yli akun jönnitteen.


    • Anonyymi

      Itsellä huonoja kokemuksia rokottaa sunwindin paneeleita. Osan sain takuuseen, osaa en. Eivät kestä taivuttelua, mutta esim kannen mukaan taivutuksen kestää. Pwm säädin mainio varsinkin Suomessa (paneelin jännite laskee paneelin lämpötilan noustessa, joten hyöty pienenee etelämmäs mentäessä), kannattaa paneeleita hankkiessa katsoa että paneelien maksimi tuoton jännite mahdollisimman korkea. Yli 20V niin mainio. 18V riittää nippa nappa kun paneeli lämpeää ja tämä jännite laskee. Jos hyvä paikka, laita kova paneeli.

    • Anonyymi

      Osta kova , jos voit asentaa sen paikkaan, jossa se ei ole kulkemisen esteenä.
      Kova ei kestä päälleastumista ja on paljon paksumpi kuin joustava. Kova on myöskin edullisempi.

    • Anonyymi

      Ostin Victronin 75/15 MPPT-säätimen ja tosiaan, siinä lataus alkaa vasta, kun paneelin jännite on 5V yli akkujännitteen?
      Jos kiinalainen paneeli (sieltähän ne melkein kaikki tulevat) tuottaa vain 18V maksimijännitteen, se onkin nippa nappa lataako tuo mitään ennen kymmentä aamulla ja vantista tai puomista tuleva ajoittainen osavarjo voi torpedoida koko latauksen?

      Mietin tuossa, olisiko järkeä vaihtaa Sunbeamin säätimeen, se aloittaa latauksen heti, kun paneelin jännite on 0,1V yli akun jännitteen?

      Aika mielenkiintoinen "ominaisuus" tuo Victronin 5V kynnysjännite. Mitä lie suunnittelija ajatellut....

      • Anonyymi

        Tuo sunbeamin 0.1V jännite-ero PWM säätöön (menee siis pwm moodiin silloin) on oleellinen jos sinulla on paskat paneelit. Jos hommaat kunnoin paneelit, ne antavat aina reilusti jännitettä heti kun niistä saa energiaa ulos. Esim Sunwaren paneelit ja Solara tekee myös paneeleja hyvillä parametreilla. Mutta hinta sitten ihan muuta. Nuo esimerkkipaneelit ovatkin sitten todella kestäviä, myös haastavissa paikoissa. Sunwind/Sunbeam tms toimivat, jos tukeva alusta. Jos lepattaa, hajoavat todella nopeasti. Energiamäärä jota saat tuossa pwm moodissa (14.4-18V paneelijänite on kuitenkin tosi pieni - ei oikeastaan mitään merkitystä. Hyvä markkinakikka ja näyttää kivalta että saa 0.1A kun toinen näyttää nollaa.


      • Anonyymi

        Se Victronin MPPT säädin tarvitsee sen jännite-eron vain käynnistymiseen sen jälkeen MPPT tilaan riittää oliko se nyt 1 voltti yli akkujännitteen.


    • Anonyymi

      Jos kennon jännite on vaikka 0.2V suurempi kuin akuissa, niin eipä sieltä virtaakaan tule. Siksi sillä victronin suuremmalla jännite-erolla ei ole käytännössä mitään vaikutusta.

      • Anonyymi

        Ei, mutta 4 V jo tuottaa paljon tai vähän paneelista riippuen. 12 V paneeleita on 32 ja 36 kennolla sekä erilaisilla kennoilla. Joillekin 5 V on jo aivan turhan paljon. Osittainen varjostus myös tiputtaa jännitettä, mutta mahdollisilla ohitusdiodeilla virta voi pysyä hyvänä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      375
      4819
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      86
      1924
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      68
      1662
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1576
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      257
      1510
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1420
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      60
      1396
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1387
    9. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      11
      1274
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1245
    Aihe