Onnittelut ajoissa ostaneille!! Nykyään lainaraha on järkyttävän kallista. Sääliksi käy niitä...

Anonyymi-ap

...jotka nyt yrittävät päästä pois vuokra-asunnosta.

Marginaalit ovat nykyään korkeita.
Korot ihan pilvissä ja nousevat edelleen.
Koron verovähennysoikeus loppui viime vuoden lopussa.
Eläminen on niin kallista, että oman osuuden säästäminen on vaikeaa.

Eli asuntolainasta joutuu maksamaan ihan liikaa. Siihen päälle vielä kaikki muu elämisen kallistuminen. Vaikka asunnon saisi nyt hieman halvemmalla kuin vuosi sitten, homma tulee silti ihan sikakalliiksi.

Onneksi ostin 2009, kun vielä sai kohtuuhintaan ja marginaali 0,3%. Sitten kohta korot putosivat nollaan 12 vuodeksi niin oli helppo lyhentää laina pois. :D

Vielä kerran onnittelut!

36

967

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kiitos, samoin sinne takaisin!
      Itse ostin KPPV:n kanssa ensimmäisen pienemmän talon 1999 ja maksettiin se lähes pois, myytiin vuonna 2014 yli tuplahinnalla ja rakennettiin uusi kartano. Nythän tämänkin kiinteistön, joka sijaitsee 9,5 km Tomppeliaukion kirkon aukiolta, arvo on jo raketoinut ainakin 20%.

      Vähän on vielä asuntolainaa jäljellä, mutta ehkä on nyt reilua maksaa vähän korkoakin pankille kun tähän asti ollaan oltu 0,3% tasolla jo vuositolkulla. Pitäähän pankinjohtajankin elää.

      Kyllä kelpaa!!

      OK-King

    • Anonyymi

      Kaikista halvin asumismuoto on valtion tukema vuokra asunto👍ei huolen häivää mistään

    • Anonyymi

      Munkkiniemestä ostin 2003 43 neliön kaksion,asuntoni hinta on nyt vähintään kaksinkertaistunut.
      Tein elämäni kaupat.

    • Anonyymi

      Keskusta/ Saarikon johdolla yrittää saada lainojen korko vähennyksiä,muiden työtätekevien maksettavaksi.Samalla saada asuntojen hinnat nousuun.
      Saarikolla on väärä linja!Korkoja ei tule hyväksyä vähennyksinä omistusasunnoissa.
      Työtätekevien verohelpotuksen tulee antaa muussa muodossa,Sijoitusasuntoihin tulee laittaa vero eikä antaa korkovähennyksiä.

      • Anonyymi

        Sijoitusasuntoihin tulee laittaa vero eikä antaa korkovähennyksiä.......

        Tätä en kyllä ymmärrä miksi?? Itsellä muutama itse tehty kämppä, ei muuta kun vähän vuokratuloja joista maksan kiltisti 30% voitosta veroa. Esim 15000€ menee 4500€ veroa, korkohan on yritystoiminnan kuluja. Jos korot on 8000€/ v enkä sais vähentää niin maksaisin 23000€ mukaan veroja 30% lähes 8000€, netto käteen olisi 15000-8000€= mahtavat 7000€. Jos nyt joskus myydessä saa enempi kuin maksanut niin taas erotuksesta 30% veroa. Kyllä kannattaa kadehtia, tää on aivan mahtavaa tuloa.


    • Anonyymi

      Älkää pelatko sillä velkarahalla tuulipuvut . Minä ostan asuntoni käteisellä.

      • Anonyymi

        Niin minäkin yleensä mutta kun niitä tahtoo kertyä usiampi ja taas, niin välillä vaatii lainarahaa


    • Anonyymi

      Minä tuhnuttelen vuokra-asunnon soffalla ihan rauhassa ja odottelen -70% syysalea. Mitä kalliimman asunnon nyt jättää ostamatta, sitä isomman tilin tekee rommauksen jälkeen.

      • Anonyymi

        Sitä odottelua onkin kestänyt jo 30 vuotta. Voimia jaksamiseen.


      • Anonyymi

        Tuhnuttelija on kaukaa viisas kuten aina. Vielä ei kannata kukkaron nyörejä löysätä, syksyllä on kaikki toisin. Täytyy myös ottaa huomioon Pluton siirtyminen Vesimieheen, siinäpä vasta kiinnostava kuvio.


    • Anonyymi

      "Asuntosijoittamisen näkymät ovat vaikeimmat yli vuosikymmeneen. Kiinteistönvälitysyhtiön toimitusjohtaja on kuullut taloyhtiöstä, jossa viisi asuntoa omistanut sijoittaja ei pystynyt maksamaan vastikkeita."

      • Anonyymi

        Pakkomyyntien aika on ovella.


      • Anonyymi

        Sijoitusasuntojen ostaminen isolla yhtiölainalla vaikuttikin liian helpolta tavalta rikastua. Nyt se iskee hajuelimeen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pakkomyyntien aika on ovella.

        pakkomyyntejä tuli aika niukasti 2008 finanssikriisin aikaan. silloin oli hetken aikaa sen näköistä, että rakennusliikkeet menevät konkurssiin kun myymättömiä asuntoja oli valtavasti vastavalmistuneissa taloissa. yhtäkin valmista rivaria katsoin työmatkalla päivittäin. 6 kuukautta valmistumisesta, talossa oli asunut vain yksi asukas, meni vielä toiset 6 kuukautta, ennen kuin kaikissa asunnoissa asuttiin.
        mutta vaikka nihkeää oli, ei pakkomyyntejä tullut, eikä oikeastaan edes asuntojen hinnan alentumista.
        pakkomyyntejä oli 90-luvun laman aikana runsaasti, mutta ei tämä touhu nyt näytä sellaiselta. mutta uudisrakentaminen näyttää ajavan päin seinää samalla tavalla kuin 2008, mutta ehkä kuitenkin vähän hitaammalla vauhdilla kuin silloin, joten rysäys voi jäädä melko huomaamattomaksikin.


    • Anonyymi

      KSML: Jyväskylässä on otettu asuntoja haltuun taloyhtiölainojen rästien takia – uudiskohteiden vastikkeet jopa yli 900 euroa kuussa

      • Anonyymi

        Ei tarvi olla kummoinen asunto, että vastikekulut yli tonni/kk, kun on tappiin asti vedytty yhtiölaina + lunastettavasta tonttiosuudesta kulut päälle.

        Halpojen korkojen aikaan buzinesstuhnut osti kämpän muutaman kymppitonnin sijoituksella, asui 2 vuotta melkein ilmaiseksi (2 ensimmäistä vuotta maksettiin yhtiölainoista pelkkää korkoa) ja vaihtoivat sitten kämpän uuteen. Hintojen noustessa vanhan sai myytyä ~ostohinnalla, joten lainanlyhennyksiltä välttyi vaihtamalla asuntoa 2 vuoden välein.

        Lysti loppui ja pankitkin ovat selvästi kiristäneet suhtautumistaan ylisuuriin yhtiölainoihin - ei tipu hlökohtaista 100 k€ lainaa, jos ollaan "ostamassa" 200 k€ yhtiölainaa sen päälle. Mutta vahinko on monessa kohteessa jo tapahtunut....

        Tämäkin tilanne on pitkälti holtittoman vuokra-asumisen tukemisen seurausta. Rahaa on surutta kaadettu vuokra-asumiseen, joten sekä rakennusliikkeet että sijoittajat ovat halunneet osansa kakusta -> on rakennettu pelkkää tuhnunpyydystä eli surkean pieniä yksiöitä ja kaksioita (max. 45 m²), huonoilla materiaaleilla ja pohjaratkaisuilla (MH niin ahdas, että sänky molemmistä päädyistä kiinni seinissä -> pitää olla 2 ovea per MH -> OH seinät täynnä ovia, ei paikkaa edes televisiolle...).

        Tietysti holtiton rahan jakoaminen on ymmärrettävät ratkaisu "raha tulee taikaseinästä" huulipunahallitukselta ja siinähän on sekä ostettu ääniä omalta äänestäjäkunnalta, jolle "käsi muiden taskussa" on ihan luonteva ajattelutapa, että rahoitettu omaa hyväveliverkostoa (etenkin kepeleilla vankat näytöt tästä).


    • Anonyymi

      90-luvun alussa helibor oli jopa 16 % eli korkeimmat lainakorot yli 17 %.
      Nykyinen alle 4 % on tosi vähän, ihan naurattaa se pieni korkotaso.

    • Anonyymi

      Ei voi verrata keskenään 90 ja nyt korkoja,tietäjät tietää miks ei

      • Anonyymi

        Kerro kun olet tietäjä, minä en ole. Olen vaan maksanut niitä 90-luvun alun korkoja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kerro kun olet tietäjä, minä en ole. Olen vaan maksanut niitä 90-luvun alun korkoja.

        90-luvulla elettiin vielä omassa kuplassa. Silloin oli vaan ihan kiva, kun saatiin rahan arvo sakkaamaan ja sitä kautta vienti vetämään ja tuottamaan. Tosin tämä hauskuus vain valtion näkökulmasta. Vähemmän nauratti, kun devaltaaio haukkasi kertalaakista aimo siivun kesäduunin tuotoista kertalaakista ja tuontitavarat olivat välillä tolkuttomissa hinnoissa. 2-numeroisista lainakoroista puhumattakaan. Ja sen perään sitten 2-numeroisia nousuprosentteja asuntojen hintoihin - pientä haastetta omarahoitusosuuden säästämiseen!

        Yhteisvaluutan kanssa ei enää tällaisia 10+ % korkoja tule. Eikä pidä unohtaa sitäkään, että suljetuilla markkinoilla pankkien oli hyvä rahastaa asiakkaita. Taannoin lainaehdot olivat paljon huonompia ja viiterkorkona aina pankin oma, joka oli kuin bensan hinta, nousi nopeasti markkinakorkojen noustessa ja laski hitaasti.

        12 kk euribor on reilun 20 vuoden aikana pari kertaa käväissyt vähän yli 5 %. Eli kokonaiskorko on ollut pahimmillaankin 6 % luokkaa.


    • Anonyymi

      Otsikon voi muotoilla myös niin että,onnittelut vuokralla asuville ja velattomille ja vapaille ihmisille

      • Anonyymi

        Tuhnut selkeästi voittajia. Palkintona roimat vuokrankorotukset. Siis sen päälle, että ruoan yms hinnoissa myös 2-numeroiset nousuprosentit.


    • Anonyymi

      Tuulipuvut oli häviäjiä

    • Anonyymi

      30 vuotta sitten korko oli 16 - 17 %. Nyt se on melkein nolla.

      • Anonyymi

        Ei ollut muinoin pitkiä laina-aikojakaan eikä tasaerälainaa. Muinoin myös marginaalit olivat korkeampia ja lainaehdot kaikinpuolin huonompia. Piti olla reilu osuus hinnasta säästettynä etukäteen, mikä oli aivan perseestä, kun inflaatio söi säästöjä samaan tahtiin kun lapioit tilille rahaa. Inflaatiopeikkoa ei ollakaan nähty pitkiin aikoihin ja tässä tulee lunta tupaan monelle tuhnuttelijalle ja hintojen laskun odottelijalle.

        Kovasti tuhnut muistuttelavat asuntojen hintojen laskusta 90-luvulla, mutta sekin oli osaltaan inflaatiosta johtuvaa. Vähemmän tuntuu tuhnuja kiinnostavan, että vuokrat nousivat parin vuoden aikana 40 %. Säästä siinä sitten omaan, kuin sekä ruoan hinta että vuokra nousevat roimasti.

        Joku 4-5 % korko ei yöunia vie, koska 5 % kieppeillä on ennenkin käyty. Nimenomaan käyty. Ei korot ikuisesti tällaisissa lukemissa pyöri. 15-25 vuoden laina-aikaan tulee mahtumaan sekä korkean että matalan koron jaksoja. Nyt ollaan pikemminkin palaamassa normaaliin aikaan epätavallisen pitkään jatkuneen epätavallisen matalien korkojen jakson jälkeen.

        https://raksavalvoja.fi/mika-on-euribor-korko/

        ^tuolta kannattaa siis katsoa korkojen muutosta esittävä käppyrä. Teksti on ihan PÄVI. Blogaaja sössöttää, että pitkä korko on vakaa ja turvallinen. Se on täysin päinvastoin. Pitkä korko yrittää ennustaa rahan arvoa pitkälle tulevaisuuteen, joten se heittelee lyhyitä korkoja enemmän ja on keskimäärin kalliimpi.

        https://www.eurojatalous.fi/fi/kuviot/graafi/euribor-ja-ois-korkojen-erot-ovat-vakautuneet-kriisiaikojen-jalkeen/

        Pitkän koron "vakaus" tulee ainoastaan siitä, että korko tarkastetaan kerran vuodessa. Jos tarkastuspäivä osuu kalliin koron aikaan, tietää maksavansa koko vuoden ajan liikaa. Kylläpä moisesta tuleekin turvallinen olo... vrt 2vuoden määräiaikaisiin sähkösopimuksiin 2022 syksyllä niemensä vetäneet pölvästit.


    • Anonyymi

      Nyt näyttää siltä, että me tuhnut olimme sittenkin oikeassa. Vähän aikaa vielä kun odottelee, niin sato alkaa olla kypsä poimittavaksi. Tietysti mitä kalliimman asunnon on jättänyt ostamatta, sitä enemmän tienaa.

      • Anonyymi

        Tuhnut selkeästi voittajia. Palkintona roimat vuokrankorotukset. Siis sen päälle, että ruoan yms hinnoissa myös 2-numeroiset nousuprosentit.

        Eikä kannata omasta haaveilla, kun inflaatiopeikko syö säästöt. Tämä inflaatiopeikko onkin useimmille palstan tuhnuille uusi tuttavuus. Tuhnut saattavat luulla sitä liittolaisekseen.... ja mielellään sönköttävät jotain laskevista realihinnoista. Inflaatiopeikko opettaa pian tuhnuja, miten asiat ovat. Sitten on tuhnun mieli musta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuhnut selkeästi voittajia. Palkintona roimat vuokrankorotukset. Siis sen päälle, että ruoan yms hinnoissa myös 2-numeroiset nousuprosentit.

        Eikä kannata omasta haaveilla, kun inflaatiopeikko syö säästöt. Tämä inflaatiopeikko onkin useimmille palstan tuhnuille uusi tuttavuus. Tuhnut saattavat luulla sitä liittolaisekseen.... ja mielellään sönköttävät jotain laskevista realihinnoista. Inflaatiopeikko opettaa pian tuhnuja, miten asiat ovat. Sitten on tuhnun mieli musta.

        Me tuhnut voitamme kahdella tapaa. Ensinnäkin asuntojen hinnat romahtavat, koska korot ovat korkeat, palkat eivät nouse, työttömyys lisääntyy ja ostovoima katoaa inflaation myötä.

        Fiksu tuhnu onkin pitänyt sukanvarressa sen verran käteistä, että voi käydä ostamassa entisen kupla-asunnon syysalesta -70% hinnalla.

        Selvästi nyt tuulipukua huolestuttaa miten tässä käy, kun on velkavivutettu oma kämppä joka vuokratontilla ja suurin osa velasta yhtiövelkaa, jota sijoittaja-omistajat eivät pystykään lyhentämään.

        Nyt on selvästi odottelijan markkinat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Me tuhnut voitamme kahdella tapaa. Ensinnäkin asuntojen hinnat romahtavat, koska korot ovat korkeat, palkat eivät nouse, työttömyys lisääntyy ja ostovoima katoaa inflaation myötä.

        Fiksu tuhnu onkin pitänyt sukanvarressa sen verran käteistä, että voi käydä ostamassa entisen kupla-asunnon syysalesta -70% hinnalla.

        Selvästi nyt tuulipukua huolestuttaa miten tässä käy, kun on velkavivutettu oma kämppä joka vuokratontilla ja suurin osa velasta yhtiövelkaa, jota sijoittaja-omistajat eivät pystykään lyhentämään.

        Nyt on selvästi odottelijan markkinat.

        Hintojen pieni lasku ei vuokraloisia yhtään auta. Ei tuhnulla ole rahaa omaan ja vaikka olisikin, ei tuhnu nyt uskalla ostaa.

        Kun hinnat laskevat, ei vuokranantajat saa tuottoa mistään muualta kuin vuokrasta. Nousevien hintojen aikaan tuotto saattoi tulla siitä hinnannoususta ja riitti, kun vuokra kattoi juoksevat menot.

        Pieniä tuhnunpyydyksiä isolla velkavivulla hankkineilla voi nyt olla kusiset paikat ja näistä asunnoista halutaan ehkä eroon. Oiva tilaisuus tuhnuilla ostaa ikioma tuhnunpyydys eli 40 m² kaksio huonolla sijainnilla ja pohjaratkaisulla (makuuhuone niin ahdas, että sänky molemmista päistä seinässä kiinni -> pitää olla 2 ovea makuuhuoneeseen -> olohuoneessa ei yhtään ehjää seinää kalustettavaksi). Sanomattakin selvää, että myös kodinkoneet ja pintamateriaalit "hinnat alkaen" mallia näissä. Mutta se hinta on silti 200+ k€.

        Kun vastikekulut, lainakulut yms. nousevat, läskeillä on kiire siirtää kustannukset vuokriin. Vuokraluukuista on ollut ylitarjontaa, mikä on painanut vuokria alas, mutta nyt ajan merkit lukeneet sijoittajat ovat taas hankkitumassa huonoista sijoituksista eroon.

        Vuokrat laskussa 2019

        https://www.talouselama.fi/uutiset/kerrostaloasuntojen-ylitarjonta-uhkaa-nyt-aletaan-kayda-kilpailua-vuokralaisista-vuokrapyynnot-jo-laskussa/1b75fb08-c089-459a-a23b-6759841620cd

        Vuokrat raketoi loppuvuodesta 2022

        "Nordean ekonomisti Juho Kostiainen toteaa Twitterissä, että vuokrien nousu lähti selkeään nousuun vuoden lopulla."

        https://www.salkunrakentaja.fi/2023/01/vuokrat-kulmakerroin/

        HOAS kehuu, että heidän vuokransa nousi vain 3 %, vaikka painetta olisi suurempaan korotukseen

        https://hoas.fi/2022/10/28/vuokrat-nousevat-ensi-vuonna-29/

        Tarjonta tulee vähenemään eikä toisaalta ole enää pelkoa, että tuhnut loikkaisivat omistusasujien leiriin. 90-luvun laman aikana vuokrat nousivat 40 % muutaman vuoden jaksolla. Helppo oli vuokria korottaa, kun vuokraläävään jumiutuneilla oli vaihtoehdot vähissä.

        Lopputulos tulee olemaan, että tuhnulla nousee sekä asumiskulut että kaikki muut kulut (ruoka yms.), jopa 2-numeroisilla prosenteilla.

        Omistusasujalla nousee vastike, mutta se on vain luokkaa 1/4 osa vastaavan kämpän vuokrasta. Lainakulut eivät välttämättä muutu yhtään minnekään (tasaerälaina).


    • Anonyymi

      Vuoran-antalle laitoin viestiä että taidanpa muuttaa pois koska nyt on reilusti vuokra asuntoja,eli vuokraajan markkina karkelot..läski sanoi tiputtavansa vuokraa alaspäin.vuokra 320 eurosta tippuu 300,helppoo kun saa olla tuhnu

      • Anonyymi

        Ja sitten tuhnu heräsi kaljapöhnästään

        Halutulla postinumeroalueella 00940 yksiöiden vuokrat jatkoivat nousuaan. Viimeisimmän tiedon mukaan keskivuokra on hullunhalpa 25,64 €/m²,kk, joten 30 m² lukaalin saa käyttöönsä nimellisellä 769,20 €/kk korvauksella.

        https://www.hs.fi/talous/art-2000009022017.html


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja sitten tuhnu heräsi kaljapöhnästään

        Halutulla postinumeroalueella 00940 yksiöiden vuokrat jatkoivat nousuaan. Viimeisimmän tiedon mukaan keskivuokra on hullunhalpa 25,64 €/m²,kk, joten 30 m² lukaalin saa käyttöönsä nimellisellä 769,20 €/kk korvauksella.

        https://www.hs.fi/talous/art-2000009022017.html

        Vuotta aiemmin keskivuokra oli 24,90 €/m² eli 30 m² läävästä 747 €/kk. Negatiivinen romahdus tuhnuille tuttuun tapaan.

        No, sehän jo tiesimmekin, että romahtavia omisutusasuntoja on mielikuvitusrahoillaan ostamassa sossunelätit, joilla ei sattuneesta syystä ole mitään havaintoa markkinavuokrista. Ei tarvi piitata näistä, kun sossun täti maksaa laskut.


    • Anonyymi

      Onko kaikki velka asujat kaljuja?

      • Anonyymi

        Vuokralla asuu vain ympihullut ja sossunelätit.

        Kumpaan ryhmään sinä kuulut?

        Ps. myös "molempiin" on validi vastaus.


    • Anonyymi

      Kaljuja ja tyhmiä velkaisia tässä maassa riittää,viisaita tuhnuja vielä enemmän

      • Anonyymi

        Siinähän se vastaus tulikin - rasti laitetaan ruutuun "umpihullu".

        Mutta sen lisäksi rasti on voi olla myös ruudussa "sossunelätti". Noila älynlahjoilla aikalailla selvää, että tähänkin ruutuun kuuluu rasti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2620
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      89
      1966
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1501
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      923
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      881
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      854
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      765
    Aihe